Primii paşi în suspendarea autonomiei | Liderii catalani îşi vor pierde prerogativele, după ce Senatul va aproba aplicarea articolului 155 din Constituţie/ Autorităţile catalane anunţă că nu se vor supune Madridului

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, a declarat, luni, că liderul catalan Carles Puigdemont îşi va pierde toate prerogativele după ce Senatul va aproba aplicarea articolului 155 din Constituţie care permite suspendarea autonomiei regiunii Catalane, informează Reuters.

1112 afișări
Imaginea articolului Primii paşi în suspendarea autonomiei | Liderii catalani îşi vor pierde prerogativele, după ce Senatul va aproba aplicarea articolului 155 din Constituţie/ Autorităţile catalane anunţă că nu se vor supune Madridului

Liderii catalani îşi vor pierde prerogativele, după ce Senatul va aproba suspendarea autonomiei

Potrivit vicepremierului Spaniei, Madridul ar putea numi un reprezentant care ar urma să guverneze temporar regiunea catalană, dacă Senatul spaniol va aproba implementarea articolului din Constituţie privind suspendarea autonomiei regionale.

Soraya Saenz de Santamaria a precizat că Senatul spaniol ar urma să se pronunţe vineri pe această temă.

De cealaltă parte, autorităţile catalane au cerut din nou sprijinul Uniunii Europene.

Raul Romeva, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Externe din Catalonia, a declarat, luni, că Uniunea Europeană îşi va pierde din credibilitate, dacă va permite Madridului să suspende autonomia regiunii catalane.

”Cum poate Uniunea Europeană să trăiască cu această situaţie? Cum pot ei să fie credibili dacă vor permite ca toate aceste lucruri să se întâmple? Pentru că va pot spune că oamenii şi instituţiile din Catalonia nu vor permite acest lucru”, a declarat Romeva pentru postul de radio al BBC.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Madrid a decis să activeze Articolul 155 din Constituţia Spaniei, iar premierul Mariano Rajoy a anunţat că are patru obiective în privinţa Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate şi coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice şi organizarea de alegeri regionale.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formaţiunea conservatoare Partidul Popular, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea.

Parlamentul Cataloniei se va reuni joi; autorităţile catalane anunţă că nu se vor supune Madridului

Parlamentul regional al Cataloniei va avea joi o şedinţă de plen, a anunţat, luni, un membru al Parlamentului regional, în contextul în care liderul catalan Carles Puigdemont avertizase că Legislativul regional ar putea vota o declaraţie de independenţă, informează Associated Press.

Potrivit sursei citate, Puigdemont a convocat Parlamentul regional catalan pentru a dezbate şi a vota poziţia regiunii, după ce Guvernul de la Madrid a iniţiat procedurile pentru a prelua controlul asupra Cataloniei.

"Cer Parlamentului să organizeze o sesiune plenară în care noi, reprezentanţii suveranităţii cetăţenilor, vom putea să decidem în privinţa acestei încercări de a lichida guvernarea autonomă şi democraţia din Catalonia ... şi să acţionăm în consecinţă. Suntem mai hotărâţi ca niciodată", a declarat, sâmbătă,liderul catalan.

Aceste declaraţii ale lui Puigdemont au fost percepute la Madrid drept un avertisment că regiunea catalană ar putea să-şi declare în mod formal independenţa.

Săptămâna trecută, Puigdemont a transmis o scrisoare Madridului în care a precizat că Parlamentul catalan ar putea vota declaraţia de independenţă, dacă premierul Rajoy va activa articolul 155 din Constituţia spaniolă şi dacă va refuza negocierile cu liderii regiunii catalane. Ulterior, Guvernul spaniol a anunţat că a decis să activeze Articolul 155 din Constituţia Spaniei.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formaţiunea conservatoare Partidul Popular, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea. Senatul ar urma să se pronunţe vineri pe această temă.

În plus, Raul Romeva, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Externe din Catalonia, a declarat, luni, că este încrezător că autorităţile din Catalonia, inclusiv forţele de ordine din regiune, vor sfida încercările Madridului de a prelua controlul asupra regiunii.

”Nu e ca şi cum am refuza ordinele, pentru că nu e o decizie personală. Este o decizie luată de şapte milioane de oameni. Din această perspectivă, sunt convins că toţi funcţionarii publici din Catalonia vor urma instrucţiunile date de instituţiile legitime pe care le avem în Catalonia”, a declarat Romeva.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici