Principalele organizaţii ale reţelei Al-Qaida în lume

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a anunţat miercuri crearea unei noi organizaţii a reţelei extremiste sunnite, al cărei nume înseamnă "bază" în arabă, relatează AFP care prezintă o listă cu principalele sale componente.

728 afișări
Imaginea articolului Principalele organizaţii ale reţelei Al-Qaida în lume

Principalele organizaţii ale reţelei Al-Qaida în lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Al-Qaida pe subcontinentul indian

Această nouă organizaţie s-a format prin regruparea, de doi ani, a combatanţilor care se vor afla sub comanda pakistanezului Asim Umar, el însuşi subordonat liderului talibanilor afgan, mollahul Mohammed Omar.

Noua entitate Al-Qaida, deja activă în Afganistan şi Pakistan, vrea să reînvie califatul (teritoriu aflat sub autoritatea unui calif, succesor al profetului musulman Mahomed) în Myanmar, Bangladesh şi în unele părţi ale Indiei.

Frontul al-Nusra

Frontul al-Nusra (Jabhat al-Nusra, în arabă), creat în 2011, este reprezentantul oficial al Al-Qaida în Siria, unde luptă împotriva trupelor regimului lui Bashar al-Assad. Frontul al-Nusra este condus de Mohammad al-Jolani. În luptă cu Statul Islamic - care a proclamat un califat cu norme foarte stricte în Siria şi Irak - Frontul al-Nusra a fost aprobat de Ayman al-Zawahiri.

Frontul al-Nusra l-a eliberat în august pe americanul Peter Theo Curtis, deţinut ostatic timp de 22 de luni. El a cerut scoaterea de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste de către ONU în schimbul eliberării a peste 40 de Căşti Albastre originare din Fidji, pe care le-a răpit pe platoul Golan.

Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI)

AQMI este moştenitoarea unei celule algeriene, Grupul salafist pentru predică şi luptă. Înfiinţată în ianuarie 2007, AQMI operează mai ales în Sahel, în Mauritania, Mali şi Niger, în principal. AQMI a comis numeroase atacuri şi a răpit mai mulţi occidentali în regiune. Organizaţia, ca şi grupările Mujao şi Ansar Dine, care au ocupat împreună nordul Mali timp de mai multe luni în 2012, a fost alungată din marile oraşe ale regiunii, începând din ianuarie 2013, de către armata franceză aliată cu armatele africane. Dar gruparea şi-a găsit refugiu în alte ţări din zonă, în special în Libia.

Shebab din Somalia

În Somalia, shebab (tineri, în arabă) provin dintr-o insurecţie împotriva trupelor etiopiene care au pătruns în 2006, cu susţinerea Statelor Unite, pentru a îndepărta Uniunea tribunalelor islamice care controla atunci capitala somaleză Mogadishu.

Shebab au fost constrânşi să îşi abandoneze aproape toate bastioanele din centru şi sud după ce au fost alungaţi din capitală în 2011 de către Forţa Uniunii Africane (Amisom) ce a sprijinit trupele guvernamentale somaleze. Dar ei continuă să controleze zone rurale vaste. Ei au revendicat asaltul împotriva centrului comercial Westgate din Nairobi, în Kenya, soldat cu cel puţin 67 de morţi în septembrie 2013.

Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA)

AQPA s-a format în urma fuziunii, în 2009, a organizaţiilor yemenită şi saudită ale Al-Qaida. Foarte activă în Yemen, AQPA a profitat de slăbirea puterii centrale în 2011, în favoarea unei insurecţii populare împotriva fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, pentru a-şi consolida puterea în ţară.

AQPA a luat avânt sub conducerea lui Anwar al-Awlaki, un imam radical yemenit născut în Statele Unite şi ucis în atacurile cu avioane fără pilot ale CIA în 2011. Awlaki era suspectat de Washington de legături cu nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatelor eşuate din 25 decembrie 2009 asupra unui avion de linie american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici