Principalele personalităţi şi forţe politice în alegerile generale din Serbia

Preşedintele în exerciţiu Boris Tadici, liderul opoziţiei populiste Tomislav Nikolici şi ministrul de Interne Iviţa Dacici sunt, fiecare cu partidul lui politic, principalii actori ai alegerilor generale care vor avea loc duminică în Serbia.

1206 afișări
Imaginea articolului Principalele personalităţi şi forţe politice în alegerile generale din Serbia

Boris Tadici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

TOMISLAV NIKOLICI

Candidat la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Sârb al Progresului (SNS, conservatori populişti), acest fost ultranaţionalist promovează de acum o apropiere a Serbiei de Uniunea Europeană, sub rezerva ca procesul să nu fie condiţionat de recunoaşterea de către Belgrad a independenţei Kosovo, proclamată unilateral în 2008.

El a făcut campanie promiţând o ameliorare a nivelului de trai pentru perdanţii tranziţiei către o economie de piaţă în anii '90.

Potrivit sondajelor, partidul său s-ar clasa pe primul loc la alegerile legislative cu aproximativ 33 la sută din voturi. Cel mai probabil, Nikolici se va confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 20 mai cu preşedintele în exerciţiu Boris Tadici.

BORIS TADICI

Preşedintele în exerciţiu este candidatul Partidului Democratic (DS, centru-stânga) pentru un nou mandat. El a condus Serbia în anticamera UE, obţinând în martie pentru ţara sa statutul de candidat pentru aderarea la blocul european, după ce l-a arestat pe fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, inculpat pentru genocid de justiţia internaţională, şi după ce a acţionat în vederea unei ameliorări a relaţiilor cu Kosovo.

Potrivit sondajelor, DS ar fi a doua formaţiune din Parlament, dar analiştii apreciază că aceasta va putea forma o nouă majoritate.

Tadici ar urma să se confrunte în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu candidatul conservator populist Tomislav Nikolici.

IVIŢA DACICI

Candidat la prezidenţiale din partea Partidului Socialist Sârb (SPS), o formaţiune fondată de Slobodan Miloşevici, decedat în 2006.

Dacici a preluat conducerea partidului în 2006 şi l-a transformat într-o formaţiune modernă proeuropeană. SPS este creditat cu aproximativ 12 la sută din intenţiile de vot şi ar urma să joace rolul de "partid balama" în formarea noului Guvern. Dacici şi SPS fac parte din coaliţia guvernamentală aflată la putere, formată în jurul lui Boris Tadici.

Potrivit sondajelor, mai multe formaţiuni mici ar urma să depăşească pragul de 5 la sută necesar pentru a intra în Parlament. Este vorba în special de Partidul Democrat Liberal (LDP), singurul care promovează recunoaşterea independenţei Kosovo, şi partidul Regiunile Unite ale Serbiei (URS). Cele două formaţiuni ar urma să susţină un Guvern care va fi format în jurul partidului lui Boris Tadici.

Partidul Radical Sârb (SRS, ultranaţionalist), condus de Voislav Seseli, judecat în prezent pentru crime de război de justiţia internaţinală, ar urma să intre, de asemenea, în Parlament, la fel ca Partidul Democratic din Serbia (DSS, naţionalist), al fostului premier Voislav Koştuniţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici