Procesul neonaziştilor germani s-a reluat cu o confruntare judiciară

Unul dintre cele mai mari procese în care sunt judecaţi neonazişti, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în Germania s-a reluat marţi într-un tribunal din Munchen (sudul Germaniei), pentru a judeca cele nouă crime cu motivaţii rasiste.

214 afișări
Imaginea articolului Procesul neonaziştilor germani s-a reluat cu o confruntare judiciară

Procesul neonaziştilor germani s-a reluat cu o confruntare judiciară

Citirea rechizitoriului nu a mai putut fi efectuată, ceea ce a provocat nelinişte în rândul avocaţilor familiilor victimelor.

Principala acuzată, Beate Zschäpe, în vârstă de 38 de ani, este acuzată mai ales pentru participarea la zece crime, în perioada 2000-2007, dintre care nouă au avut o tentă rasistă, vizând mai ales turci sau persoane de origine turcă.

Între numeroasele întreruperi ale şedinţei, a doua zi de audienţe a fost marcată de cererile avocaţiilor apărării care doreau ca audienţele să fie mutate într-o altă sală a tribunalului.

Aceştia erau de părere că actuala sală era prea înghesuită pentru un proces cu cinci acuzaţi, 86 de părţi civile reprezentate de 62 de avocaţi.

În prima zi, lunea trecută, procesul a fost amânat cu opt zile, deoarece avocaţii apărării au cerut revocarea unuia dintre judecători, cerere respinsă în cele din urmă.

Marţi, Beate Zschäpe a apărut iarăşi fără cătuşe, îmbrăcată în pantaloni gri şi cămaşă albă, cu părul legat şi cu cercei mari în urechi.

Ea a întors ostentativ spatele camerelor şi aparatelor de fotografiat, care primiseră pentru câteva minute permisiunea să înregistreze imagini de la proces, la fel ca la debutul procesului, la 6 mai. Beate Zschäpe a discutat apoi cu cei trei avocaţi ai săi, aleşi din oficiu.

Cufundată în tăcere de la arestarea sa din 8 noiembrie 2011, gesturile şi ţinuta ei în faţa justiţiei au fost atent analizate.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, care a primit duminică familiile victimelor, în timpul unei vizite în Germania, a considerat atitudinea acuzatei drept arogantă. Pentru el, ea "se poartă cu superioritate" cu familiile victimelor, venite în număr mare pentru a asista la audieri.

Beate Zschäpe, care a stat ascunsă timp de 13 ani, poate primi o pedeapsă substanţială cu închisoarea. În afară de presupusa participare la cele zece crime, ea este suspectată că este implicată în două atentate împotriva comunităţilor de imigranţi, precum şi de 15 spargeri de bănci.

Cei doi discipoli ai tinerei extremiste, Uwe Böhnhardt (34 ani) şi Uwe Mundlos (38 ani), presupuşii asasini, s-au sinucis la 4 noiembrie 2011, în timp ce erau foarte apropae să fie descoperiţi de poliţie.

În afară de Beate Zschäpe, patru persoane suspectate că ar fi furnizat ajutor logistic celor trei neonazişti, supranumiţi Gruparea Subterană Naţional-Socialistă (NSU), sunt judecaţi la Munchen.

Procesul poate dura până la doi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici