Programul secret de drone al Rusiei în China. O nouă ameninţare în conflictul din Ucraina

  • Rusia a creat un program secret în China pentru dezvoltarea dronelor de atac, denumit Garpiya-3 (G3).
  • Colaborarea dintre Rusia şi China s-a intensificat, în ciuda poziţiei de neutralitate a Beijingului în conflictul din Ucraina.
  • Preşedintele Zelenski a avertizat cu privire la utilizarea sateliţilor chinezi de către Rusia pentru a supraveghea facilităţile nucleare ucrainene, sugerând posibile atacuri viitoare.
Urmărește
1877 afișări
Imaginea articolului Programul secret de drone al Rusiei în China. O nouă ameninţare în conflictul din Ucraina

Programul secret de drone al Rusiei în China. O nouă ameninţare în conflictul din Ucraina

Un raport realizat recent de Reuters a dezvăluit că Rusia a stabilit în secret un program de dezvoltare şi producţie pentru drone de atac în China, destinat susţinerii eforturilor sale militare în Ucraina, scrie The Kyiv Independent. Raportul, care citează surse de informaţii europene şi documente, indică faptul că noua dronă, numită Garpiya-3 (G3), a fost testată pe zbor în China cu ajutorul experţilor locali. Acest proiect este asociat cu IEMZ Kupol, o subsidiară a contractorului de apărare deţinut de Kremlin, Almaz-Antey.
 
În timp ce China şi-a menţinut o poziţie de neutralitate în conflictul în curs dintre Rusia şi Ucraina, aceasta a întărit simultan relaţiile sale economice cu Moscova, oferind un sprijin crucial împotriva sancţiunilor occidentale. Beijingul a devenit unul dintre principalii furnizori ai Rusiei de bunuri cu utilizare duală esenţiale pentru industria sa de apărare.
 
Într-un context similar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat îngrijorări cu privire la implicaţiile potenţiale ale acestei cooperări. Într-un interviu acordat ABC News, el a susţinut că Rusia foloseşte sateliţi chinezi pentru a aduna informaţii despre facilităţile nucleare din Ucraina. Zelenski a menţionat: „Informaţiile recente arată că Rusia a folosit sateliţi chinezi şi a realizat fotografii cu detalii ale obiectelor de la facilităţile nucleare,” sugerând că această supraveghere ar putea precede posibile atacuri asupra acestor locaţii critice.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici