Putin are o nouă "armă" cu care poate şantaja Uniunea Europeană. Importurile de GNL din Rusia în UE au crescut cu 46% în acest an

În timp ce livrările de gaze naturale livrate prin conducte au scăzut dramatic în acest an, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia în UE au crescut cu 46% în primele nouă luni ale anului 2022, potrivit cifrelor Comisiei Europene.

46521 afișări
Imaginea articolului Putin are o nouă "armă" cu care poate şantaja Uniunea Europeană. Importurile de GNL din Rusia în UE au crescut cu 46% în acest an

Pentru ţările UE, riscul este că utilizarea tot mai mare a gazelor lichefiate din Rusia pe cale maritimă ar putea pune Europa la mila unei noi runde de şantaj din partea lui Putin în 2023.

A fost un motiv de mândrie pentru oficialii UE faptul că ţările şi-au redus achiziţiile de combustibili fosili din Rusia de la începutul războiului, în timp ce liderii au încercat să sancţioneze finanţele Kremlinului. "Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le foloseşte pentru a-şi finanţa războiul atroce din Ucraina", a declarat în septembrie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Şi, în timp ce reducerile de aprovizionare cu gaze prin conducte au fost drastice - o combinaţie între restricţionarea de către Rusia a fluxurilor pe conducte şi diversificarea importurilor de către ţările UE - comerţul mai mic cu GNL al Europei cu Rusia spune o poveste diferită.

Statisticile împărtăşite cu POLITICO de către Comisie arată că, în perioada ianuarie-septembrie 2022, ţările UE au importat 16,5 miliarde de metri cubi(mld. mc) de GNL rusesc, în creştere de la 11,3 mld. mc în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea importurilor de GNL este mică în comparaţie cu scăderea uriaşă a importurilor de gaze ruseşti prin conducte, care s-au înjumătăţit de la 105,7 mld. mc în primele nouă luni ale anului trecut la 54,2 mld. mc în aceeaşi perioadă a acestui an, potrivit cifrelor Comisiei. Dar această creştere este contrară retoricii UE şi nu este lipsită de riscurile inerente, au declarat analiştii pieţei energetice.

Ce ţări importă cel mai mult GNL rusesc

Franţa, Ţările de Jos, Spania şi Belgia au fost principalii importatori de GNL rusesc în 2022, potrivit unei analize a grupului de monitorizare a pieţei energetice Montel, o treime din livrările de GNL rusesc în Europa fiind direcţionate către Franţa şi aproape un sfert către Spania.

Cea mai mare parte a GNL rusesc care ajunge în Europa provine de la firma energetică Novatek, care operează terminalul Yamal LNG din nord-vestul Siberiei, la care gigantul energetic francez TotalEnergies este acţionar minoritar. Unele ţări europene au încheiat contracte pe termen lung pentru importul de GNL care mai au de executat câţiva ani.

Spre deosebire de Gazprom, deţinut majoritar de statul rus, care deţine monopolul asupra exporturilor prin conducte, Novatek este o companie independentă, dar are "acţionari care sunt apropiaţi de Kremlin, ceea ce îi poate influenţa puternic operaţiunile", potrivit unei analize publicate de Center on Global Energy Policy de la Universitatea Columbia.

Doar două ţări din Europa - Marea Britanie şi Lituania - au oprit complet importurile de GNL rusesc.

Este avantajos pentru Uniunea Europeană să închidă ochii?

Anne-Sophie Corbeau, cercetător global la Universitatea Columbia, a declarat că este "foarte convenabil pentru toată lumea să închidă ochii la fluxurile de GNL rusesc" în Europa.

Din punct de vedere economic, a spus Corbeau, "are sens" ca Europa să continue să importe GNL din Rusia pentru moment. Eliminarea gazelor lichefiate ruseşti de pe piaţa UE ar însemna că ţările europene ar cumpăra mai mult GNL din alte părţi ale lumii, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor pentru ţările mai sărace din Asia.

Dar, a adăugat ea, creşterea importurilor de GNL rusesc a ridicat potenţialul ca "Rusia să folosească GNL ca armă geopolitică" - la fel cum a făcut-o cu gazele prin conducte. Putin ar putea bloca exporturile către ţările "neprietenoase".

O astfel de mişcare ar putea avea consecinţe pentru UE în 2023, în contextul în care Agenţia Internaţională pentru Energie a lansat noi avertismente potrivit cărora Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de aprovizionare cu gaze de până la 30 de miliarde de metri cubi în timpul sezonului de umplere a depozitelor din vara anului viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici