R.Moldova trebuie să evite o criză politică de tipul celei din Ucraina

Publicat: 12 08. 2009, 12:19
Actualizat: 06 11. 2012, 09:26

Fostul şef al misiunii OSCE în Republica Moldova, Louis O’Neill, apreciază într-o analiză pentru openDemocracy.net, că statul nu trebuie aruncat într-o turbulenţă politică similară celei din Ucraina.

Deşi au în faţă un bloc de patru partide, de această dată comuniştii dispun de suficiente mandate pentru a strica jocurile democraţilor şi a arunca din nou statul într-o turbulenţă politică, întrucât în Republica Moldova preşedintele este ales în Parlament, de o majoritate de 61 de voturi din totalul de 101. Comuniştii deţin aproape jumătate din Legislativ, putând bloca orice candidat prezidenţial.

Legislaţia ţării permite însă doar două încercări de a alege preşedintele, după care Parlamentul trebuie dizolvat, în timp ce Constituţia permite această procedură o singură dată într-un an. Astfel, în lipsa unei coaliţii de unitate naţională sau a unui preşedinte neutru acceptabil pentru toţi, Voronin ar putea rămâne preşedinte în exerciţiu până la alegerea şi instalarea unuia nou, în timp ce opoziţia va opta pentru ca preşedintele Parlamentului (care va fi ales în curând cu majoritatea simplă) să fie şeful statului.

Ambele argumente fiind valabile din punct de vedere legal, decizia va cădea în sarcina Curţii Constituţionale, loială comuniştilor. În plus, Constituţia nu e foarte clară cu privire la când anume în 2010 pot fi organizate alegeri anticipate, unii experţi considerând că e vorba de un an de la alegerile la termen, iar alţii de un an calendaristic, adică 1 ianuarie, dilemă în care va interveni din nou Curtea Constituţională.