Rămăşitele a 8 avioane britanice Hurricane din al doilea război mondial, găsite în afara Kievului

Rămăşiţele ruginite a opt avioane de vânătoare britanice Hurricane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost găsite îngropate într-o pădure din Ucraina, relatează BBC.

968 afișări
Imaginea articolului Rămăşitele a 8 avioane britanice Hurricane din al doilea război mondial, găsite în afara Kievului

Rămăşitele a 8 avioane britanice Hurricane din al doilea război mondial, găsite în afara Kievului

Avioanele au fost trimise de Marea Britanie în Uniunea Sovietică după ce Germania nazistă a invadat ţara în 1941.

Ele făceau parte dintr-un pachet de sprijin militar aliat pentru URSS, plătit de Statele Unite în cadrul aşa-numitului program de împrumut-închiriere.

O legislaţie similară este folosită astăzi de guvernul SUA pentru a trimite ajutor militar Ucrainei, care încearcă să expulzeze forţele ruseşti din ţară.

Experţii în aviaţie spun că este pentru prima dată când rămăşiţele unui număr atât de mare de avioane Hurricane au fost găsite în Ucraina.

„Este foarte rar să găseşti astfel de aeronave în Ucraina”, spune Oleks Shtan, un fost pilot de avion care conduce săpăturile. „Este foarte important pentru istoria aviaţiei noastre, deoarece niciun avion Lend-Lease nu a mai fost găsit aici până acum”.

Hawker Hurricane a fost „calul de bătaie” al Bătăliei Marii Britanii - campania aeriană din 1940, când Royal Air Force (RAF) a învins încercările germane de a invada Marea Britanie. Deşi rolul său a fost adesea umbrit de noul şi mai adaptabilul avion Spitfire, Hurricane a doborât de fapt mai mult de jumătate din toate avioanele inamice în timpul bătăliei.

„Hurricane a fost un aparat puternic şi uşor de pilotat”, spune Shtan. „Era stabil ca platformă de tragere şi potrivit pentru piloţii neexperimentaţi. O aeronavă de încredere”.

În total, aproximativ 3.000 de Hurricane au fost trimise în URSS între 1941 şi 1944 pentru a sprijini efortul de război sovietic. Majoritatea au fost fie distruse în luptă, fie dezmembrate ulterior pentru piese.

Dar unele aeronave Hurrican au fost dezmembrate şi îngropate în mod deliberat după război, astfel încât sovieticii să nu fie nevoiţi să plătească înapoi Statelor Unite. În conformitate cu legislaţia Lend-Lease, URSS trebuia să plătească pentru orice echipament militar donat care rămânea intact după încheierea ostilităţilor.

Aceasta a fost soarta celor opt Hurricane găsite îngropate în pădure la sud de Kiev - în prezent capitala Ucrainei independente, dar care până în 1991 făcea parte din URSS.

Acestea fuseseră deposedate de instrumente, aparate de radio, mitraliere şi orice resturi metalice utile. Au fost apoi târâte de tractoare de pe un aerodrom din apropiere, dezmembrate şi aruncate fără ceremonii într-o râpă de mică adâncime. Se crede că au fost apoi acoperite cu pământ de buldozere.

Rămăşiţele au fost descoperite recent, după ce în apropiere a fost găsită o bombă neexplodată datând din timpul războiului. Restul ravenei a fost verificat cu ajutorul detectoarelor de metale şi au fost găsite Hurricanes.

Muzeul Naţional al Aviaţiei din Ucraina se află acum în procesul de excavare minuţioasă a sitului, manual. Personalul de acolo urmăreşte să identifice cât mai multe dintre avioane, astfel încât acestea să poată fi reasamblate şi expuse.

Valerii Romanenko, şeful departamentului de cercetare de la muzeu, spune că Hurricanele au jucat un rol important în istoria Ucrainei.

"Hurricanele sunt un simbol al asistenţei britanice în anii celui de-al Doilea Război Mondial, la fel cum apreciem foarte mult asistenţa britanică în zilele noastre", spune el. "Marea Britanie este acum unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente militare pentru ţara noastră".

"În 1941, Marea Britanie a fost prima care a furnizat în masă avioane de luptă Uniunii Sovietice. Acum, Marea Britanie este prima ţară care oferă rachete de croazieră Storm Shadow forţelor noastre armate."

Se crede că în lume mai există doar 14 Hurricanes restaurate capabile să zboare în prezent.

După invazia germană, URSS a pierdut multe avioane de război şi avea o nevoie disperată de avioane de luptă. Iniţial, mai multe escadrile de Hurricane ale RAF au fost trimise în Arctica pentru a ajuta.

Însă, în curând, piloţii britanici au plecat, iar avioanele au fost preluate de aviatori sovietici. Înregistrările arată că mulţi nu au apreciat Hurricane, considerându-l subputere, subarmat şi subprotejat.

Până la sfârşitul războiului a fost considerat învechit şi a fost folosit în principal pentru activităţi de apărare aeriană. Cele opt Hurricane găsite la sud de Kiev au fost folosite pentru a apăra principalele noduri de transport - în special gări şi noduri feroviare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici