Video Războiul din Ucraina, a 28-a zi. Kremlin ameninţă Occidentul să nu trimită forţe de menţinere a păcii în Ucraina. Un locotenent colonel al Forţelor Armate Ruse a fost capturat de ucranieni

  • Bombardamentul ruse lovesc necruţător Mariupol
  • Autorităţile ucrainene avertizează că şi alte oraşe pot împărtăşi soarta Mariupolului pe măsură ce ruşii avansează
  • Guvernul Ucrainei a solicitat Rusiei să permită evacuarea a cel puţin 100.000 de civili care vor să părăsească oraşul port de la Marea Azov
  • Peste 10 milioane de oameni au fugit în străinătate din Ucraina, conform datelor Naţiunilor Unite
16653 afișări

UPDATE 23:55 Situaţia pe flancul de est al NATO

UPDATE 23:50 

Un locuitor din Sankt Petersburg a pictat obuzierele Muzeului de Artilerie în culorile drapelului ucrainean. A fost, desigur, arestat pentru „profanare”.

UPDATE 23:42 

Armata ucraineană a doborât drone ruse peste Ivano-Frankivsk. Acest lucru a fost anunţat de primarul Roman Marcinkiv.

UPDATE 23:34 

În prezent, în regiunea Kiev sunt aproximativ 12.000 de ocupanţi ruşi. Acest lucru a fost declarat de consilierul preşedintelui, Alexei Arestovich, într-un interviu.

UPDATE 23:10 Guvernul Cehiei aprobă donarea către Ucraina a unui nou lot de echipamente militare 

„Guvernul ceh a aprobat furnizarea de echipamente militare pentru a susţine apărarea Ucrainei”, a declarat premierul Petr Fiala.

Fiala a informat Cabinetul de Miniştri că se va adresa Camerei inferioare a Parlamentului Ceh cu o cerere de prelungire până la sfârşitul lunii mai a stării de urgenţă începută în 4 martie, introdusă ca urmare a creşterii numărului de refugiaţi din Ucraina.

UPDATE 23:00 Deputatul răpit al Consiliului Regional Herson, Oleksandr Kniga a fost eliberat

UPDATE 22:00 Inundaţii pe râul Irpin din regiunea Kievului. Ofensiva ruşilor ar putea fi oprită

Timp de câteva zile, imaginile din satelit au arătat creşterea nivelului apelor râului Irpin. Acum, o nouă înregistrare video cu drona oferă o imagine mai clară asupra extinderii inundaţiilor în sud.

Râul este esenţial pentru înaintarea rusă spre Kiev. Dacă ruşii nu-l pot traversa, nu pot cuceri oraşul dinspre vest.

Nu este clar cum a început inundaţia. Apa nu mai este reţinută de barajul din zonă şi fie porţile au fost deschise intenţionat de ucraineni, fie complexul a fost lovit de o rachetă.

UPDATE 21:30 NATO va trimite echipamente în Ucraina pentru apărarea împotriva armelor chimice şi nucleare

Vorbind miercuri, Stoltenberg a declarat că se aşteaptă ca, în cadrul unui Summit care va avea loc mâine, grupul să convină să ofere Ucrainei "sprijin suplimentar", inclusiv echipamente pentru "protecţia împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare", precum şi asistenţă în domeniul securităţii cibernetice.

UPDATE 21:00 Armata rusă a pierdut între 7.000 şi 15.000 de militari în Ucraina, potrivit NATO 

Un oficial din cadrul NATO a anunţat, sub protecţia anonimatului, că estimările Alianţei Nord-Atlantice sunt că armata rusă a înregistrat între 30.000 şi 40.000 de victime în Ucraina, inclusiv între 7.000 şi 15.000 de militari morţi.

Estimările NATO, primele de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie, se bazează pe datele colectate de autorităţile ucrainene, pe indicaţiile Rusiei şi pe informaţii din surse independente. Calculele standard privind victimele includ un număr de trei ori mai mare al răniţilor pentru fiecare militar mort în luptă, a explicat oficialul citat.

UPDATE 20:00 Surse BBC: Un locotenent colonel al Forţelor Armate Ruse a fost capturat de ucranieni

Marţi, forţele ucrainene au anunţat capturarea unui locotenent colonel al armatei ruse şi au publicat imagini care arată chipul ofiţerului şi actul de identitate militar. S-a presupus că locotenent-colonelul a condus un grup de contramăsuri informaţionale şi psihologice şi a servit într-o unitate militară cu sediul în Osetia de Nord.

Miercuri, informaţiile despre capturarea locotenentului colonel au fost confirmate de o sursă a corespondentul BBC Gordon Korera.

UPDATE 18:20 264 de civili au fost omorâţi în Kiev de la începutul invaziei ruseşti

Vitali Klitschko a declarat că patru copii se numără printre cei ucişi de forţele ruseşti.

El a adăugat că, în prezent, se duc lupte în zona Liutizh, un sat situat la aproximativ 30 de kilometri nord de Kiev.

Klitschko a mai spus că forţele ucrainene au reuşit să preia controlul asupra unor zone din nord-vestul şi nord-estul oraşului.

UPDATE 17:30 Volodimir Zelenski le-a cerut parlamentarilor francezi să susţină eforturile de "apărare a libertăţii"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri, în discursul rostit prin videoconferinţă în faţa membrilor Parlamentului Franţei, intensificarea eforturilor ţărilor europene pentru "apărarea libertăţii comune" şi pentru a forţa Rusia să accepte pacea.

UPDATE 16:30 Belarus ordonă unor diplomaţi ucraineni să părăsească ţara

Belarus a ordonat unor diplomaţi ucraineni să părăsească ţara şi va închide consulatul Ucrainei din oraşul Brest, a anunţat agenţia de ştiri Belta.

Măsura vine după ce serviciul de securitate din Belarus a acuzat opt diplomaţi de spionaj. De asemenea, poate fi văzută ca un indiciu despre modul în care Belarus se va poziţiona în următoarele zile în condiţiile în care mai multe surse au anunţat că aliatul Rusiei se pregăteşte de război.

UPDATE 16:00 Rusia acuză Statele Unite că îndeamnă Ucraina să tergiverseze negocierile 

Administraţia Vladimir Putin a acuzat, miercuri, Statele Unite că îndeamnă Ucraina să tergiverseze negocierile pentru oprirea confruntărilor militare ruso-ucrainene, apreciind că scopul Washingtonului este menţinerea "dominaţiei" mondiale, inclusiv prin sancţiuni

UPDATE 14:45 Rusia va pierde statutul de parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului din 16 septembrie, a raportat CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului).

UPDATE 14:00 Soldaţii ruşi au ucis 121 de copii până acum, iar 167 de copii au fost răniţi de atacurile ruseşti, potrivit Procuraturii Generale. 

UPDATE 13:00 Kremlin avertizează Occidentul. Trimiterea forţelor de menţinere a păcii în Ucraina ar fi „nechibzuită şi extrem de periculoasă” 

UPDATE 12:10 UE a aprobat un acord cu Ucraina privind schimbul de informaţii clasificate, în special de imagini din satelit.
 
UPDATE 11:00 Ministerul rus de Externe: Ucraina şi Rusia au făcut schimb de prizonieri de două ori.

UPDATE 9:00 Violul - crimă de război. Procurorii de la Kiev au identificat un militar rus care a ucis un bărbat neînarmat şi i-a violat în mod repetat soţia. Procuratura Generală l-a declarat suspect. Miercuri, procurorul General al Ucrainei, Iryna Venediktova,  a deschis prima anchetă oficială privind violul ucrainiencei din districtul Brovary. 

UPDATE 8:00 Aproximativ 100.000 de persoane sunt încă blocate în "iadul" de la Mariupol.

UPDATE 06:44 Companiile chineze din Rusia sunt sprijinite de propriul guvern să profite de oportunităţile create de criză 

Trimisul special al Chinei în Rusia i-a îndemnat pe oamenii de afaceri chinezi aflaţi în Moscova să profite de oportunităţile economice create de criză, o strategie care ar putea ajuta la atenuarea impactului sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei, scrie Bloomberg.

UPDATE 05:14 Noi imagini din satelit oferite de compania MAXAR prezintă dezastrul de la Mariupol

Bombardamentele de artilerie rusă şi raidurile aeriene repetate au incendiat mai multe clădiri din Mariupol pe 22 martie. Atacurile au deteriorat 5% din structurile din districtul Livoberezhnyi prezentat în imagini. Distrugerile se ridică la 26 de clădiri în total iar alte 198 de structuri au fost grav afectate, conform unei analize a ONU.

UPDATE 04:10 Procuroratura Generală a Ucrainei a deschis prima anchetă oficială în privinţa unui viol săvârşit de un soldat rus

Procurorii din Kiev au identificat un militar rus care a ucis un bărbat neînarmat şi i-a violat în mod repetat soţia. Procuratura Generală l-a declarat suspect. Procurorul general Iryna Venediktova a făcut anunţul oficial pe Facebook.

UPDATE 03:06 Situaţia din Ucraina ar putea să fie urmată de o criză economică 

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru: plănuiesc să angajeze doar până în 10 persoane.

UPDATE 02:20 Volodimir Zelenski li se va adresa prin videoconferinţă participanţilor la summitul NATO 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, li se va adresa prin videoconferinţă participanţilor la summitul Alianţei Nord-Atlantice, programat joi la Bruxelles, anunţă un oficial din cadrul NATO, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 01:36 Palatul Elysée: Emmanuel Macron va continua eforturile pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să oprească războiul

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va continua eforturile pentru a-l convinge pe omologul său rus, Vladimir Putin, să oprească invazia militară în Ucraina, anunţă Palatul Elysée, după conversaţia dintre cei doi lideri.

UPDATE 00:23 Statele Unite nu au observat livrări de armament chinez în Rusia

Administraţia SUA nu a obervat acţiuni ale Chinei privind furnizarea de armament Rusiei de la conversaţia preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping, a declarat marţi seară Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, citat de CNN.

Rezumatul zilei

  • Uniunea Europeană nu se poate pune de acord cu privire la aplicarea unui set de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza sectorului energetic de care este dependentă
  • Germania şi Ţările de Jos acuză blocul comunitar de incapacitatea de a impune un embargo cu efecte imediate
  • Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au făcut schimb de acuzaţii cu privire la posibilitatea unui atac cu arme chimice în Ucraina, dar niciuna nu a şi-a putut susţine cu dovezi afirmaţiile
  • Kremlinul avertizează că va folosi arme nucleare doar în cazul unei „ameninţări existenţiale” la adresa Rusiei
  • Hackerii lovesc site-urile ruse şi boicotează războiul
  • Adunarea Generală a ONU va vota săptămâna aceasta o moţiune menită să critice Rusia pentru declanşarea crizei umanitare din Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici