Războiul din Ucraina, ziua 176. Întâlnire între Zelenski, Erdogan şi Guterres la Lviv. Liderul ucrainean cere securizarea centralei Zaporojie. Armata ucraineană obţine noi victorii în teritoriile ocupate. Ruşii bombardează Harkov

  • Bombardamentele ruseşti au lovit o zonă rezidenţială din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina
  • Şapte persoane au fost ucise iar alte 16 sunt rănite conform Serviciului Ucrainean de Urgenţă
  • Armata ucraineană distruge mai multe vehicule blindate şi un depozit de aprovizionare, iar 29 de ocupanţi sunt lichidaţi
10162 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 176. Întâlnire între Zelenski, Erdogan şi Guterres la Lviv. Liderul ucrainean cere securizarea centralei Zaporojie. Armata ucraineană obţine noi victorii în teritoriile ocupate. Ruşii bombardează Harkov

UPDATE 23:00 

Lituania va înceta să mai elibereze vize pentru cetăţenii ruşi, cu excepţia vizelor umanitare pentru cei care sunt persecutaţi activ.

UPDATE 22:00 Guterres şi Erdogan, îngrijoraţi de riscurile de la Zaporojie

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina, în legătură cu riscurile producerii unui incident la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie. "Trebuie să spunem clar că orice potenţial incident soldat cu daune la Zaporojie este un act sinucigaş. Trebuie să facem toate eforturile pentru a ne asigura că instalaţiile complexului nu sunt ţinte ale operaţiunilor militare. Trebuie retrase echipamentele şi personalul militar de la centrală. Şi trebuie evitată trimiterea în viitor de forţe şi echipamente militare la acest complex. Zona trebuie demilitarizată", a declarat Antonio Guterres, conform CNN, după întâlnirea din oraşul ucrainean Lviv cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 21:10 Zelenski anunţă că nu se pune problema păcii cu Rusia cât timp trupele ruse se află în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat joi seară că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.

UPDATE 20:30 Antonio Guterres vrea intensificarea exporturilor de cereale din Ucraina

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a declarat joi după-amiază, în Ucraina, că vrea intensificarea exporturilor de cereale ucrainene în următoarele luni, pentru aprovizionarea statelor din Africa.

"Vom face tot posibilul pentru a intensifica operaţiunile, astfel încât să facem faţă dificultăţilor iernii", a declarat Antonio Guterres, potrivit cotidianului Le Monde, după întrevederea pe care a avut-o în oraşul ucrainean Lviv cu preşedinţii Ucrainei şi Turciei, Volodimir Zelenski şi Recep Tayyip Erdogan.

Antonio Guterres a subliniat că exporturile de cereale ucrainene, reluate recent pe cale maritimă în baza unor acorduri între Ucraina, ONU, Turcia şi Rusia, sunt esenţiale pentru aprovizionarea a numeroase ţări din Africa.

UPDATE 20:00 Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a exprimat disponibilitatea de a se deplasa în fruntea unei delegaţii la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

"Într-o convorbire, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, m-a informat că, răspunzând invitaţiei Ucrainei, este pregătit să conducă o delegaţie într-o vizită la Centrala nucleară Zaporojie. Eu am evidenţiat urgenţa misiunii de abordare a ameninţărilor de securitate nucleară cauzate de ostilităţile Rusiei", a declarat Dmitro Kuleba, joi seară, prin Twitter.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

UPDATE 18:15 Zelenski: Vizita lui Erdogan în Ucraina este un "mesaj puternic de susţinere"

Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu Recep Tayyip Erdogan în oraşul ucrainean Lviv, discutând despre acordul care permite exporturile ucrainene de cereale şi despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie.

Vizita preşedintelui Turciei este "un mesaj puternic de susţinere din partea unei ţări importante", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

UPDATE 17:30 Zelenski a discutat cu Guterres despre conflictul cu Rusia şi cere securizarea Centralei Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că a vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre deportarea cetăţenilor ucraineni, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

UPDATE 16:00 Erdogan a ajuns la Lviv

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit la Lviv, a informat agenţia de presă turcă Anadolu.

Potrivit raportului, preşedintele Erdogan a zburat mai întâi la Rzeszow, Polonia, şi de acolo a ajuns la Lviv cu transportul terestru.

El este de aşteptat să ţină mai întâi discuţii unu-la-unu cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Apoi va avea loc o întâlnire trilaterală a preşedinţilor Ucrainei, Turciei şi a secretarului general al ONU, António Guterres.

UPDATE 15:00 Rusia spune că Ucraina şi Occidentul că plănuiesc o "provocare" la centrala nucleară Zaporojie

Rusia a declarat joi că există riscul unui dezastru provocat de om la centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi a acuzat Kievul şi Occidentul că plănuiesc o "provocare" acolo, vineri, în timpul unei vizite în Ucraina a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Un oficial ucrainean a respins ceea ce a descris ca fiind o afirmaţie cinică a Moscovei şi a declarat că forţele ruseşti ar trebui să părăsească centrala pe care au capturat-o la scurt timp după ce au invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, să o demitizeze şi să îndepărteze orice muniţie stocată acolo, potrivit Reuters.

În luna iulie, puterile europene nu au promis niciun ajutor militar Kievului

Marile guverne europene nu au promis niciun nou ajutor militar Ucrainei în luna iulie, prima lună în care acest lucru s-a întâmplat de când Rusia a invadat vecinul său pro-occidental, potrivit unui studiu publicat joi.

Ucraina, care se bazează în mare măsură pe ajutorul militar şi economic al Occidentului, a primit doar aproximativ 1,5 miliarde de euro în noi promisiuni de asistenţă în iulie, ceea ce a dus totalul la 84,2 miliarde de euro între jumătatea lunii ianuarie şi începutul lunii august.

Niciuna dintre aceste promisiuni nu a venit din partea Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Spaniei, Italiei sau Poloniei, cele mai mari şase ţări europene, exceptând Rusia şi Ucraina.

Erdogan îi va oferi lui Zelenski ocazia să organizeze o întâlnire cu Putin

În timpul vizitei sale la Lviv, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl va invita pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să aranjeze o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat postul de televiziune turc A Haber. 

Energoatom înfiinţează un centru de criză pentru a răspunde unui potenţial dezastru la centrala nucleară Zaporojie.

Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a declarat că centrul se va coordona cu diverse ministere pentru a monitoriza situaţia din Centrală şi pentru a se pregăti cu intervenţii în diferite scenarii de urgenţă.

55 de misiuni diplomatice funcţionează în Kiev

În discursul său video de aseară, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că 55 de ambasade şi-au reluat activitatea în capitala Ucrainei

Pe 17 august, Zelenski a primit scrisorile de acreditare de la noii ambasadori ai Belgiei, Kârgâzstanului, României şi Spaniei.

Oraşul ucrainean Harkov a fost bombardat joi dimineaţă

O persoană a murit şi alte 18 au fost rănite joi în bombardamentele din zorii zilei asupra unei zone rezidenţiale din oraşul Harkov, în estul Ucrainei, a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regional.

UPDATE 05:10 Un nou bombardament loveşte Harkov

Potrivit centrului regional de asistenţă medicală de urgenţă, cinci persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete în cartierul Slobidskyy din Harkov. După cum s-a raportat anterior, printre ei se afla şi un copil.

UPDATE 04:00 Zelenski cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere trupelor ruse să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie.

În mesajul său zilnic transmis video, Zelenski afirmă că armata rusă „trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate şi să-şi ia echipamentul militar din centrală”.

„Acest lucru trebuie să se întâmple fără nicio condiţie şi cât mai curând posibil. Ucraina este pregătită să asigure un control adecvat verificat de către AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), iar o misiune relevantă poate fi trimisă la centala Zaporojie într-un mod legal, foarte rapid şi cât mai eficient posibil”, a continuat Zelenski.

UPDATE 03:00 Estonia a decis să elimine monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice

Mişcarea are ca scop să împiedice „ proliferarea ostilităţii în societate şi a resentimentelor mai vechi” după ce Ucraina a fost invadată de către Rusia, susţine guvernul eston.

UPDATE 02:00

Cinci bărbaţi străini sunt acuzaţi de un tribunal separatist din Doneţk că au luptat ca mercenari alături de trupele ucrainene împotriva Rusiei.

Bărbaţii neagă implicarea. Familiile lor insistă că sunt membri de mult timp ai armatei ucrainene şi nu mercenari, astfel că nu ar trebui judecaţi ci trataţi ca prizonieri de război.

Cei cinci au fost duşi în instanţă încătuşaţi şi cu saci negri pe cap.

UPDATE 01:00 Nici Rusia şi nici Ucraina nu vor întreprinde o acţiune militară decisivă anul acesta pe câmpul de luptă

”Înţeleg dorinţa Ucrainei de a-şi relua teritoriul, dar, deşi vor exista contraatacuri şi contraofensive, nu cred că vor fi luate măsuri decisive în acest an de nici una dintre părţi. Trebuie să ne aşteptăm la un conflict pe termen lung”, a declarat comandantul serviciilor de informaţii militare din Marea Britanie, generalul Sir Jim Hockenhull.

UPDATE 00:00

Diplomaţii occidentali au ajuns la concluzia că încercarea de a izola diplomatic Rusia nu va duce la finalizarea războiului după aproape şase luni de conflict.

Rezumatul zilei

  • Specialiştii ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie se tem că o eroare de calcul în lansarea rachetelor ar putea cauza un nou dezastru similar cu Cernobîl
  • Încă trei nave încărcate cu cereale pentru export au părăsit porturile Ucrainei de la Marea Neagră
  • Rusia estimează că preţul mediu de export al gazelor naturale se va dubla cu peste 730 de dolari la 1.000 de metri cubi înainte de a scădea treptat până la sfârşitul anului 2025
  • Compania de energie nucleară de stat din Ucraina Energoatom a declarat că hackerii din Rusia au atacat site-ul web al instituţiei, dar nu au cauzat probleme semnificative

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici