Războiul din Ucraina, ziua 185. Kievul şi Moscova continuă se acuze de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie. Rusia nu renunţă la război. Reluarea discuţiilor de pace devine o chestiune incertă

  • Centrala nucleară Zaporojie şi-a reluat activitatea, după ce a fost scoasă din funcţiune temporar de ruşi
  • Peste 18.000 de persoane din 72 de aşezări din regiunea Zaporojie au rămas fără electricitate până vineri din cauza pagubelor cauzate liniilor electrice
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că bombardamentele ruseşti au declanşat incendii periculoase în apropiere de o fostă centrală pe cărbune
  • Rusia îşi intensifică atacurile pe fondul zvonurilor privind o contraofensivă majoră a Ucrainei
11305 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 185. Kievul şi Moscova continuă se acuze de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie. Rusia nu renunţă la război. Reluarea discuţiilor de pace devine o chestiune incertă

UPDATE 23:00 Zelenski îndeamnă la luptă în discursul său 

„Lupta pentru independenţă este lupta tuturor oamenilor, este singura cale de a avea succes. Exact aşa stau lucrurile în Ucraina. Iată de ce Ucraina va câştiga. Oamenii câştigă întotdeauna. O luptă de succes pentru libertate în lume nu poate fi lupta unei singure persoane sau a unei singure ţări. Este un efort comun, un rezultat obţinut prin curajul şi solidaritatea tuturor celor care preţuiesc libertatea şi care nu tolerează tirania. Libertatea este întotdeauna înfrântă. Vom supravieţui cu siguranţă! Glorie tuturor eroilor noştri! Multe mulţumiri tuturor celor care ne-au ajutat să luptăm pentru libertate! Glorie Ucrainei!”, a transmis preşedintele ucrainean.

UPDATE 22:00 Maşina unui important oficial rus a fost vandalizată la Moscova

Maşina adjunctului directorului Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, Evgheni Serev, care se ocupă de cenzura militară, a fost incendiată la Moscova.

Maşina BMW X6 era parcat în curtea unei case de pe strada Leningradskoe şi a luat brusc foc. Partea din spate a maşinii a avut cel mai mult de suferit, portbagajul fiind complet ars.

Anchetatorii nu exclud ca cineva să fi incendiat SUV-ul. Iarba a ars la câţiva metri de maşină şi, potrivit martorilor oculari, un individ suspect a fost văzut în apropierea maşinii.

UPDATE 21:30 Kazahstanul opreşte exporturile de arme pentru un an, pe fondul războiului din Ucraina

Măsura de oprire a exportului de arme din Kazahstan vine pe fondul conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Fosta republică sovietică - cu legături economice active şi cu Ucraina - a evitat să ia partea uneia dintre părţi în criză, făcând în acelaşi timp apel la o rezolvare paşnică a conflictului.

Guvernul kazah nu a oferit un motiv pentru decizia în privinţa armelor.

UPDATE 19:30 Americanii sunt încurajaţi să predea armele de foc pentru a fi trimise în Ucraina

Americanii din Miami au fost încurajaţi să-şi predea armele de foc la poliţie, pentru ca acestea să fie trimise în Ucraina, potrivit Sky News.

Programul de răscumpărare a armelor, derulat de oraşul Miami şi de departamentul de poliţie al oraşului, i-a îndemnat pe oameni să predea armele de foc, puşti şi puşti de vânătoare în schimbul unor carduri cadou.

„Toate armele colectate vor fi trimise în Ucraina, în timp ce noi ajutăm să scoatem armele de pe străzile noastre", au declarat oficialii oraşului.

UPDATE 18:25 Polonia şi Cehia vor supraveghea cerul Slovaciei pentru ca Bratislava să trimită avioane MiG-29 Ucrainei

Slovacia a semnat sâmbătă un acord prin care statele membre NATO, Republica Cehă şi Polonia, vor supraveghea cerul slovac, în timp ce Bratislava îşi retrage din uz avioanele MiG-29 de fabricaţie sovietică, pentru a putea fi trimise în Ucraina.

Slovacia a declarat că este pregătită să trimită cele 11 avioane de vânătoare MiG Ucrainei, a cărei armată se bazează de mult timp pe echipamente din epoca sovietică şi care a făcut apel la mai multe provizii din partea ţărilor NATO pentru a-şi spori capacitatea de a lupta împotriva forţelor ruseşti, conform agenţiei de presă Reuters.

UPDATE 17:45 China s-a săturat de acţiunile Rusiei în Ucraina

China a lansat un atac subtil la adresa Rusiei în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în timp ce temerile privind un dezastru se intensifică în cazul unui accident.

Un oficial chinez de rang înalt a declarat vineri la ONU că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav "cu consecinţe ireversibile pentru ecosistemul şi sănătatea publică din Ucraina şi din ţările învecinate".

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părţile implicate "să dea dovadă de maximă reţinere, să respecte cu stricteţe dreptul internaţional şi să reducă la minimum riscul de accidente", adăugând: "Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl şi Fukushima să se repete".

UPDATE 17:00 Putin ordonă ca persoanele care au fugit din calea războiului şi s-au mutat în Rusia să primească bani

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit teritoriul ucrainean şi s-au mutat în Rusia, inclusiv pensionari, femei însărcinate şi persoane cu handicap.

Decretul, publicat pe un portal guvernamental, stabileşte plăţi lunare de pensii de 10.000 de ruble (170 de dolari) pentru persoanele care au fost forţate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie. Persoanele cu dizabilităţi vor fi, de asemenea, eligibile pentru acelaşi sprijin lunar, în timp ce femeile însărcinate au dreptul la un beneficiu unic, relatează Reuters.

UPDATE 15:30 Risc de scurgere radioactivă la centrala nucleară din Ucraina

Există riscul unei scurgeri radioactive la centrala nucleară ucraineană Zaporojie - cea mai mare din Europa - care este ocupată de trupele ruseşti, a declarat operatorul energetic de stat din Ucraina.

Energoatom a declarat că trupele Moscovei au bombardat "în mod repetat" situl centralei din sudul Ucrainei în ultima zi, în timp ce Ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele Kievului sunt responsabile.

"Ca urmare a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată, există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive, iar pericolul de incendiu este ridicat", a precizat Energoatom pe Telegram.

Agenţia a precizat că, începând de sâmbătă, centrala "funcţionează cu riscul de a încălca standardele de securitate privind radiaţiile şi incendiile".

UPDATE 14:00 Rusia afirmă că Ucraina a bombardat de trei ori zona centralei nucleare din Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a acuzat forţele ucrainene că au bombardat complexul centralei nucleare din Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de acuzaţii pentru bombardamentele din apropierea centralei, provocând incendii şi care au deconectat centrala de la reţeaua electrică.

UPDATE Rusia îşi intensifică atacurile pe fondul zvonurilor privind o contraofensivă majoră a Ucrainei

Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Doneţk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Cel mai probabil, separatiştii pro-ruşi au făcut progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Doneţk.

Cu toate acestea, forţele ruseşti au obţinut puţine câştiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să îşi fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina plănuieşte o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.

UPDATE 

Trupele ucrainene au folosit un lansator de rachete HIMARS, furnizat de SUA, pentru a trage simultan 10 rachete în oraşul Stahanov din regiunea Donbas. Acţiunea s-a petrecut înainte de zorii zilei.

UPDATE  Medvedev : Rusia nu va opri războiul, chiar dacă Ucraina renunţă la aspiraţiile sale de a adera la NATO 

Un aliat de top al preşedintelui rus Vladimir Putin susţine că Moscova nu îşi va opri campania militară în Ucraina, chiar dacă aceasta este dispusă să facă anumite concesii.

UPDATE 

Casa Albă susţine că Rusia ar trebui să fie de acord cu o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie şi să permită organismului nuclear mondial, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, să viziteze complexul cât mai curând posibil pentru a verifica siguranţa şi securitatea centralei nucleare.

Rezumatul zilei

  • Ucraina intenţionează să evacueze comunităţile aflate pe linia frontului pentru a porni contraofensiva
  • Adjunctul şefului poliţiei rutiere din oraşul ucrainean ocupat Berdiansk a fost ucis într-un bombardament despre care administraţia rusă a oraşului a spus că a fost efectuat de „sabotori ucraineni”
  • Armata ucraineană a declarat că trupele sale au respins atacurile ruseşti asupra oraşelor Bakhmut şi Soledar din regiunea Doneţk. Mai multe depozite de muniţii au fost distruse în regiunea Herson

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici