Războiul din Ucraina, ziua 483. Ucraina nu va primi avioanele F-16 mai devreme de 2024 / Alte drone interceptate în apropiere de Moscova / Contraofensiva s-a blocat în Bahmut / Luptele se intensifică în sudul ţării

  • Armata ucraineană avansează în sud, unde luptele devin dificile
  • Ruşii atacă echipele de salvare din Regiunea Herson, recent inundată de distrugerea barajului Kahovka
  • Atacul rusesc cu drone de peste noapte vizează infrastructura din orasul Lviv
  • Biden: Ameninţarea Rusiei cu arme nucleare tactice este „reală”
  • Budanov: Forţele ruse plantează mine suplimentare la centrala nucleară Zaporojie
  • Ucraina nu va primi avioanele F-16 mai devreme de 2024
20198 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 483. Ucraina nu va primi avioanele F-16 mai devreme de 2024 / Alte drone interceptate în apropiere de Moscova / Contraofensiva s-a blocat în Bahmut / Luptele se intensifică în sudul ţării

UPDATE Piloţii ucraineni ar putea învăţa să piloteze avioane F-16 în România

O coaliţie de ţări occidentale are în vedere România ca o posibilă locaţie pentru a instrui piloţii ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16, afirmă surse citate de POLITICO.

Acest lucru indică faptul că ţările NATO se apropie de demararea unui program care ar putea vedea avioanele de război deasupra cerului ucrainean în câteva luni.

UPDATE Ucraina a doborât un elicopter rusesc Mi-24

Forţele ucrainene au doborât un alt elicopter rusesc Mi-24 pe 21 iunie, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene, fără a oferi mai multe detalii.

Aceasta se adaugă la cele 306 elicoptere pe care Rusia le-a pierdut în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit Statului Major General.

În actualizarea sa zilnică privind pierderile ruseşti, Statul Major General a declarat că Rusia a pierdut 222.000 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului, cu un număr estimat de 540 de victime pe 20 iunie.

UPDATE Putin susţine că a existat o "acalmie" în contraofensiva Ucrainei

Preşedintele Rusiei a declarat că la Moscova s-a înregistrat o "acalmie" în contraofensiva ucraineană, Kievul suferind pierderi grele în atacurile din sud.

Putin a spus că, prin urmare, armata ucraineană ar putea pierde capacitatea de luptă ca urmare a acestui fapt.

El a adăugat că, deşi Ucraina a păstrat un potenţial ofensiv, Kievul a înţeles deja că nu are "nicio şansă" în contraofensiva sa.

Comentariile liderului rus le contrazic oarecum pe cele ale oficialilor ucraineni, care au raportat mici câştiguri în regiunile Zaporojie şi Doneţk.

UPDATE Zelenski recunoaşte că progresul contraofensivei este "mai lent decât se dorea"

Preşedintele ucrainean a recunoscut că progresul a fost "mai lent decât se dorea", dar a declarat că Kievul nu va fi presat să accelereze contraofensiva.

"Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood şi se aşteaptă la rezultate acum. Nu este aşa", a declarat el pentru BBC.

"În joc sunt vieţile oamenilor".

Până acum, Ucraina spune că a recuperat opt sate, marcând primele sale câştiguri substanţiale pe câmpul de luptă din ultimele şapte luni.

Cu toate acestea, forţele ucrainene nu au reuşit până acum să se îndrepte spre principalele linii de apărare ale Rusiei.

UPDATE - Ucraina nu va primi avioanele F-16 mai devreme de 2024 

În august a acestui an, piloţii ucraineni vor începe antrenamentele pe F-16. Acest lucru a fost declarat de Vladimir Zelensky într-un interviu acordat BBC

Primele avioane, potrivit lui Zelensky, ar putea ajunge în 6-7 luni, nu mai devreme de 2024.

UPDATE -  Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia întăreşte sistemul de apărare din Crimeea

Rusia a construit linii defensive în sudul Ucrainei în ultimele săptămâni, în special în ceea ce priveşte apropierea de Crimeea ocupată, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie pe 21 iunie.

UPDATE - Două drone au fost detectate în apropiere de depozitele militare din Moscova, transmite The Guardian 

„Au fost găsite resturi, fără pagube sau victime”, a afirmat Andrei Vorobyov, guvernatorul regiunii Moscovei, adăugând că dronele au căzut în apropierea satului Kalininets.

 

UPDATE ISW: Kremlinul continuă să reducă cerinţele pentru serviciul militar pentru a creşte recrutarea

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington spun că oficialii de la Kremlin continuă să reducă cerinţele de eligibilitate pentru serviciul militar rusesc, cu scopul de a spori numărul celor înregimentaţi.

UPDATE Rusia bombardează 7 localităţi din regiunea Sumi.

Trupele ruse au bombardat şapte localităţi din Regiunea Sumi în noaptea de 20 spre 21 iunie, trăgând peste 109 cartuşe din diferite tipuri de arme, potrivit raportului Administraţiei Militare a Regiunii Sumi.

UPDATE UE propune un pachet de ajutor financiar de 55 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Uniunea Europeană a propus un pachet de asistenţă financiară pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici