Războiul din Ucraina, ziua 635. Zelenski solicită schimbări rapide în operaţiunile armatei ucrainene. Un comandant a fost demis

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică schimbări rapide în operaţiunile armatei ucrainene şi a anunţat demiterea comandantului forţelor medicale ale armatei.
  • Armata ucraineană raportează progrese în recucerirea zonelor ocupate de armata rusă în est şi sud.
11315 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 635. Zelenski solicită schimbări rapide în operaţiunile armatei ucrainene. Un comandant a fost demis

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE SUA anunţă un pachet de ajutor militar de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 100 de milioane de dolari, a anunţat Departamentul american al Apărării la 20 noiembrie.

UPDATE Media: Producătorii de cizme pentru armata rusă au importat materiale din UE în valoare de peste 4 milioane de dolari

Companiile care produc cizme pentru armata rusă au cheltuit 4,1 milioane de dolari pe materiale din ţările UE în 2023, potrivit unui raport al proiectului ucrainean de jurnalism de investigaţie Trap Aggressor din 20 noiembrie.

UPDATE Danilov: Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidenţiale din 2024

Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidenţiale ruse din 2024, care vor avea loc pe 17 martie, a avertizat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, într-un discurs susţinut la Forumul Internaţional de Securitate de la Halifax, Canada, pe 20 noiembrie.

UPDATE  Parlamentul ia în calcul modificarea eligibilităţii la mobilizare

Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, ia în considerare posibilitatea de a face modificări la legea privind mobilizarea pentru a extinde lista persoanelor care trebuie să se înregistreze pentru serviciul militar, a declarat deputatul Mariana Bezuhla pe Facebook la 20 noiembrie.

UPDATE Bombardamentele ruseşti din Nikopol ucid o femeie de 83 de ani

Forţele ruse au atacat Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, la 20 noiembrie, ucigând o femeie de 83 de ani şi rănind un bărbat de 53 de ani, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

UPDATE Şefii Serviciului Special de Comunicaţii al Ucrainei au fost demişi, fiind acuzaţi de delapidare

Şeful Serviciului de Stat al Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţia Informaţiilor din Ucraina şi unul dintre adjuncţii săi au fost acuzaţi de deturnarea a peste 62 de milioane de Hr (1,7 milioane de dolari) din fondurile statului, a raportat Biroul Naţional Anticorupţie la 20 noiembrie.

UPDATE Ucraina recuperează trupurile a 94 de soldaţi căzuţi la datorie

Ucraina a recuperat trupurile a 94 de soldaţi ucraineni căzuţi la datorie din teritoriile ocupate de Rusia la 20 noiembrie, a anunţat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

UPDATE O delegaţie japoneză vizitează Kievul şi promite 175 de milioane de dolari pentru reconstrucţie

O delegaţie de oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri japonez, inclusiv ministrul de externe Kiyoto Tsuji, ministrul industriei Kazuchika Iwata şi membri ai Keidanren - cel mai mare lobby de afaceri din Japonia - a sosit la Kiev la 20 noiembrie pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni înaintea unei conferinţe pe tema reconstrucţiei pe care Japonia o va găzdui.
 
Vizita lor are ca scop "să asculte direct nevoile părţii ucrainene, să formuleze proiecte concrete cu partea ucraineană şi să colaboreze cu sectoarele public şi privat pentru a oferi asistenţă Ucrainei", potrivit Ministerului japonez al Industriei.
 
Japonia va găzdui o conferinţă de promovare a reconstrucţiei economice a Ucrainei la 19 februarie anul viitor, aşa cum au convenit preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul japonez Fumio Kishida în luna mai, în timpul unui summit G7.
 
În urma unei întâlniri cu prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, biroul său a anunţat că Japonia intenţionează să aloce 160 de milioane de euro (175 de milioane de dolari) pentru a finanţa proiectele de redresare economică a Ucrainei.
 
Shmyhal s-a întâlnit cu delegaţia pentru a discuta despre priorităţile reconstrucţiei Ucrainei, printre care se numără aprovizionarea cu energie, locuinţe, infrastructura critică, deminarea umanitară şi sprijinul acordat întreprinderilor, potrivit premierului.

UPDATE Atacurile ruseşti au omorât 3 oameni şi au rănit alţi 9 în Ucraina în ultimele 24 de ore

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei din ultimele 24 de ore au ucis trei persoane şi au rănit nouă, inclusiv un copil, au anunţat autorităţile regionale.
 
Rusia a vizat în total nouă regiuni ucrainene - Zaporojie, Cernihiv, Mykolaiv, Lugansk, Dnipropetrovsk şi Doneţk, Harkov, Herson, Sumy. Au fost raportate victime în ultimele trei regiuni.
 
Forţele ruseşti au lovit o instalaţie de transport din Herson în dimineaţa zilei de 20 noiembrie, ucigând doi şoferi şi rănind o persoană, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin. O clădire rezidenţială şi vehicule au fost avariate, a precizat acesta.
 
Atacurile ruseşti împotriva regiunii Herson în ultimele 24 de ore au rănit şase persoane, inclusiv un copil, potrivit lui Prokudin.
 
Trupele ruse ar fi lansat 51 de lovituri împotriva regiunii sudice, folosind mortiere, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, grenade propulsate de rachete, tunuri antiaeriene, tancuri, drone şi aviaţie.
 
Un atac rusesc cu mortiere în satul Seredyna-Buda din regiunea Sumy a dus la moartea unui bărbat de 51 de ani, a scris Parchetul regiunii Sumy.
 
Forţele ruseşti au vizat trei districte din nord-estul regiunii ucrainene Harkov în ultima zi, rănind doi bărbaţi în vârstă de 53 şi 74 de ani în satul Vilcha, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram.
 
Atacurile au avariat cel puţin trei case, anexe, o instalaţie de infrastructură şi echipamente agricole, potrivit lui Syniehubov.

UPDATE Secretarul Apărării SUA, Lloyd Austin, a ajuns, din nou, la Kiev

Secretarul Apărării din Statele Unite ale Americii, Lloyd Austin, a ajuns luni, din nou, la Kiev pentru a se întâlni cu liderii ucraineni. „SUA vor continua să fie alături de Ucraina în lupta pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei”.

„Tocmai am sosit la Kiev pentru a mă întâlni cu liderii ucraineni. Mă aflu astăzi aici pentru a transmite un mesaj important - Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât şi în viitor”, transmis secretarul Apărării din SUA, printr-o postare pe X.

UPDATE Rusia a pierdut 319.210 soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 319.210 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.
 
Acest număr include 640 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.439 de tancuri, 10.168 de vehicule blindate de luptă, 10.127 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.748 de sisteme de artilerie, 899 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 588 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.764 de drone şi 22 de ambarcaţiuni.

Ştirea iniţială

Măsura lui Zelenski a fost anunţată în timp ce se întâlnea cu ministrul Apărării, Rustem Umerov, şi a coincis cu dezbaterea privind desfăşurarea războiului împotriva Rusiei, care durează de 20 de luni, existând întrebări cu privire la rapiditatea cu care se desfăşoară contraofensiva în est şi sud.

"În cadrul întâlnirii de astăzi cu ministrul Apărării Umerov, au fost stabilite priorităţile", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. "A mai rămas puţin timp pentru a aştepta rezultate. Este nevoie de acţiuni rapide pentru schimbările viitoare".

Zelenski a declarat că a înlocuit-o pe generalul-maior Tetiana Ostashchenko din funcţia de comandant al Forţelor Medicale ale Forţelor Armate.

"Sarcina este clară, aşa cum a fost subliniat în mod repetat în societate, în special în rândul medicilor de luptă, avem nevoie de un nivel fundamental nou de sprijin medical pentru soldaţii noştri", a spus el.

Acest lucru, a spus el, include o serie de aspecte: garouri mai bune, digitalizare şi o mai bună comunicare.

Umerov a recunoscut schimbarea pe aplicaţia Telegram şi a stabilit ca priorităţi principale digitalizarea, "medicina tactică" şi rotaţia militarilor.

Armata ucraineană raportează progrese în recucerirea zonelor ocupate în est şi sud şi săptămâna trecută a spus că trupele au preluat controlul asupra zonelor de pe malul estic al râului Dnipro, în sudul regiunii Herson.

Comandantul suprem ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, într-un eseu publicat luna aceasta, a declarat că războiul intră într-o nouă etapă de uzură şi că Ucraina are nevoie de tehnologie mai sofisticată pentru a contracara armata rusă.

Deşi a afirmat în repetate rânduri că progresele vor necesita timp, Zelenski a negat că războiul se află în impas şi a cerut partenerilor occidentali ai Kievului, în principal Statelor Unite, să menţină nivelurile de sprijin militar.

Ostashchenko a fost înlocuită cu generalul-maior Anatoliy Kazmirchuk, şeful unei clinici militare din Kiev.

Demiterea sa a avut loc la o săptămână după ce un post de ştiri ucrainean a sugerat că îndepărtarea sa, precum şi a altora, era iminentă în urma unor consultări cu paramedicii şi alţi oficiali responsabili de furnizarea de sprijin pentru armată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici