Războiul din Ucraina, ziua 660. E sărbătoare la Kiev: Consiliul UE dă undă verde negocierilor pentru aderarea Ucrainei şi Moldovei / Zelenski: O victorie

Situaţia de pe front trece în plan secund, după ce Ucraina a făcut joi un prim pas important pentru a se alătura familiei europene.

1059 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 660. E sărbătoare la Kiev: Consiliul UE dă undă verde negocierilor pentru aderarea Ucrainei şi Moldovei / Zelenski: O victorie

Războiul din Ucraina, ziua 660. E sărbătoare la Kiev: Consiliul UE dă undă verde negocierilor pentru aderarea Ucrainei şi Moldovei / Zelenski: O victorie

UPDATE Reacţia Rusiei la boicotul maghiar

UPDATE Poliţia: Un oficial local detonează grenade într-o clădire guvernamentală. Un mort şi cel puţin 26 de răniţi

Un membru al unui consiliu sătesc a detonat cel puţin două grenade în interiorul unei încăperi aglomerate dintr-o clădire guvernamentală locală din vestul regiunii Zakarpattia la 15 decembrie, a anunţat Poliţia Naţională ucraineană.

UPDATE Camionagii slovaci spun că au pus capăt blocadei de la graniţa cu Ucraina

Blocajul camionagiilor slovaci la graniţa cu Ucraina a luat sfârşit, a declarat la 15 decembrie Sindicatul camionagiilor slovaci. De asemenea, Serviciul ucrainean de pază a frontierei de stat a declarat că frontiera a fost deblocată pentru o "perioadă nedeterminată".

UPDATE Banca Mondială va acorda Ucrainei un sprijin financiar suplimentar de 1,3 miliarde de dolari

Finanţarea face parte din programul PEACE (Public Expenditures of Administrative Capacity Endurance) din Ucraina, conceput pentru a sprijini cheltuielile sociale şi umanitare ale ţării.

UPDATE Fost agent FBI condamnat la 4 ani de închisoare pentru că a ajutat oligarhi ruşi să se sustragă sancţiunilor

Charles McGonigal, un fost agent al Biroului Federal de Investigaţii al SUA (FBI), a fost condamnat la 14 decembrie la patru ani de închisoare pentru că a ajutat oligarhi ruşi bine cunoscuţi, legaţi de Kremlin, să se sustragă sancţiunilor şi să spele bani.

UPDATE Grupuri de sabotori ruşi au încercat să intre în Ucraina de 7 ori în ultimele 2 săptămâni

Grupuri de sabotori ruşi au încercat să intre pe teritoriul ucrainean de şapte ori în ultimele două săptămâni, dar cinci dintre încercări au fost prinse în flagrant de trupele ucrainene, a declarat generalul-locotenent Serhii Naiev la 15 decembrie.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA: Deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Moldova: ”moment istoric”

SUA ”continuă să susţină cu fermitate procesul de extindere a UE şi aşteptăm cu nerăbdare să sprijinim ţările candidate şi potenţial candidate la UE în timp ce acestea continuă reformele critice pe calea aderării la UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

UPDATE Camera Reprezentanţilor din SUA adoptă o lege record privind cheltuielile pentru apărare, deja aprobată de Senat

Legea de autorizare a apărării naţionale este un proiect de lege anual pe care Congresul îl aprobă în mod bipartizan de peste 60 de ani. Acesta conţine un spectru complet de cheltuieli pentru apărare, inclusiv fonduri de 300 de milioane de dolari pentru Iniţiativa de asistenţă pentru securitatea Ucrainei.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 343.890 de soldaţi în Ucraina

Potrivit raportului, acest număr include 1.090 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Apărarea antiaeriană doboară 14 drone ruseşti peste noapte

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 14 drone ruseşti în noaptea de 15 decembrie, au anunţat Forţele Aeriene pe Telegram. Dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, din sudul Krasnodar Krai, Rusia.

UPDATE Ungaria blochează un ajutor UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria a obstrucţionat aprobarea de către Uniunea Europeană a unui pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina constând în 50 de miliarde de euro, după ce liderii UE au aprobat oficial începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, marcând o etapă importantă pentru Kiev în eforturile sale de a-şi consolida sprijinul din partea aliaţilor săi.

UPDATE UE este de acord cu al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Ţările Uniunii Europene au convenit asupra celui de-al 12-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, trecând la interzicerea importului de diamante ruseşti, printre alte măsuri, a anunţat Consiliul European într-o declaraţie din 14 decembrie.

UPDATE Rusia bombardează 8 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au atacat opt comunităţi de-a lungul graniţei din regiunea Sumy pe 14 decembrie, trăgând de 19 ori pe parcursul zilei, a raportat administraţia militară din regiunea Sumy.

UPDATE Senatul SUA va vota săptămâna viitoare pachetul de ajutor pentru Ucraina

Senatul SUA se va reuni din nou săptămâna viitoare pentru a vota asupra unui pachet de ajutor propus pentru Ucraina-Israel, amânând vacanţa de sărbători programată de Senat, a anunţat liderul majorităţii senatoriale Chuck Schumer pe 14 decembrie.

UPDATE Finlanda va închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia, la o zi după redeschiderea acestora

Finlanda îşi va închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia începând cu ora locală 20:00, la 15 decembrie, a anunţat guvernul finlandez la 14 decembrie. Finlanda a anunţat anterior că a redeschis temporar două puncte de trecere a frontierei cu Rusia.

UPDATE Zelensky vorbeşte cu omologii săi din Moldova şi Georgia în urma deciziei UE

Preşedintele Volodymyr Zelensky a discutat cu preşedintele moldovean Maia Sandu şi cu preşedintele georgian Salome Zourabichvili la 14 decembrie. Zelensky a declarat că a felicitat-o pe Sandu, calificând decizia UE drept o ”victorie comună”.

UPDATE Un producător german de drone va deschide un centru de cercetare şi dezvoltare în Ucraina

Producătorul german de drone Quantum Systems va deschide un centru de cercetare şi dezvoltare în Ucraina, a anunţat pe 14 decembrie publicaţia de ştiri tehnologice DOU. Quantum Systems este compania care se află în spatele dronelor avansate de recunoaştere Vector, din care 152 de drone au fost deja furnizate Ucrainei.

Borrell: astăzi un pas istoric către o familie UE mai puternică

„Astăzi facem un pas istoric către o familie europeană mai puternică prin deschiderea negocierilor cu Ucraina şi Moldova, acordarea statutului de candidat Georgiei şi începerea negocierilor cu Bosnia şi Herţegovina, odată ce gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare a fost atins”. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a scris mesajul pe „X”. „Acesta este un pas semnificativ către o Europă unită, prosperă şi stabilă. Să construim împreună un viitor mai puternic!”, a adăugat el.

Kiev: Am primit noul sistem Patriot din Germania / Berlinul ne oferă sprijinul militar atât de necesar

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat că a primit un nou sistem de apărare antiaeriană american Patriot furnizat de Germania, sistem de care Kievul are mare nevoie, în contextul creşterii recente a atacurilor ruseşti cu rachete şi drone pe front. „Un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot a sosit în Ucraina din Germania”, a comunicat ministerul pe X, subliniind că Berlinul „oferă Ucrainei sprijinul militar atât de necesar”. Patriot - explică ministerul ucrainean - face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar care include rachete pentru sistemul antiaerian, vehicule de teren cu şenile, sisteme de deminare, camioane, muniţie şi alte echipamente.

Belgia: mesaj şi pentru Moscova

„Este un moment istoric. Ţările europene transmit mesajul unei ţări care este în război cu Rusia că vom începe discuţii şi vom da un semnal foarte clar ucrainenilor şi ruşilor”. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, pe marginea lucrărilor Consiliului European. „Este un mesaj foarte important pentru Moscova: Europa nu părăseşte Ucraina. Acest mesaj spune că suntem împreună, suntem uniţi în Europa şi că vrem să menţinem Ucraina de partea noastră”, a subliniat el. 

Orban: decizie greşită la Kiev, 26 merg pe drumul lor

„Aderarea Ucrainei la UE este o decizie greşită. Ungaria nu vrea să facă parte din această decizie greşită!” Premierul ungar Viktor Orban a spus acest lucru pe Facebook, după decizia liderilor UE. „Poziţia Ungariei este clară: începerea negocierilor cu Ucraina în aceste circumstanţe este o decizie complet lipsită de sens, iraţională şi greşită, iar Ungaria nu îşi va schimba poziţia”, spune el. „Pe de altă parte, alte 26 de ţări au insistat ca această decizie să fie luată. Iată de ce Ungaria a decis că, dacă cei 26 decid să facă acest lucru, vor trebui să meargă pe drumul lor”, clarifică Orban.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici