Războiul din Ucraina, ziua 714. Rusia a atacat cu rachete oraşul Kiev / ISW: Ajutorul SUA este vital pentru baza industrială de apărare a Ucrainei

  • Zeci de victime în urma atacului cu rachete asupra oraşului Kiev.
  • Avocatul Poporului: Legea mobilizării este în contradicţie cu Constituţia.
  • Republicanii din Senat sunt gata să anuleze acordul de ajutor pentru Ucraina.
  • Borrell vizitează un centru de antrenament al poliţiei şi al Gărzii Naţionale din Kiev.
1370 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 714. Rusia a atacat cu rachete oraşul Kiev / ISW: Ajutorul SUA este vital pentru baza industrială de apărare a Ucrainei

UPDATE Zelenski şi Borrell s-au întâlnit la Kiev

Preşedintele Volodimir Zelenski şi şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, s-au întâlnit la Kiev pentru a discuta, printre altele, despre cooperarea în domeniul securităţii între Kiev şi UE şi despre livrările de muniţie către Ucraina.

Borrell a sosit la Kiev cu o zi înainte, într-un gest de angajament continuu al UE faţă de Ucraina. Asistenţa europeană este cu atât mai crucială acum, cu cât sprijinul din partea SUA rămâne blocat de disputele politice interne.

După luni de amânare, liderii europeni au convenit să aloce un pachet de sprijin financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Bruxelles-ul nu a decis încă asupra formatului asistenţei suplimentare în domeniul apărării pentru Ucraina.

UPDATE Următorul summit Ramstein va avea loc pe 14 februarie

Următorul summit în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărare din Ucraina (UDCG) va avea loc pe 14 februarie, a anunţat serviciul de presă al NATO.

UDCG cuprinde peste 50 de ţări, inclusiv toate cele 31 de state membre ale NATO, şi se reuneşte în mod regulat din aprilie 2022 pentru a coordona sprijinul militar acordat Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruseşti.

Cel de-al 19-lea summit Ramstein va avea loc la sediul NATO din Bruxelles cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor Apărării din cadrul alianţei.

Anunţul vine în contextul în care dezacordurile din Congresul SUA continuă să blocheze un proiect de lege care include 61 de miliarde de dolari în asistenţă pentru Ucraina.

UPDATE Zeci de victime în urma atacului cu rachete asupra oraşului Kiev

Cel puţin 40 de persoane, inclusiv o femeie însărcinată, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, potrivit Sky News.

El a modificat bilanţul prezentat anterior de preşedintele Volodimir Zelenski care menţiona 10 răniţi.

Popko a anunţat pe Telegram că sunt şi patru persoane care au murit în urma atacurilor

Primarul Kievului, Vitalii Klitschko, a declarat că printre răniţi se numără o femeie însărcinată.

UPDATE Proiectul legii privind mobilizarea în armată, dezbătut în Parlamentul ucrainean

Proiectul de lege de mobilizare a stârnit controverse în Ucraina. Un alt proiect asemănător a fost respins anul trecut de parlamentari. Noul document a fost analizat şi va avea unele modificări.

„Aceasta nu este decizia finală. Va avea loc o a doua lectură şi se vor face modificări”, a spus politicianul ucrainean Oleksiy Honcharenko, potrivit Sky News.

UPDATE Sondaj: 77% dintre ruşi susţin războiul din Ucraina

Cifrele au rămas remarcabil de constante pe tot parcursul războiului, arată datele sondajelor. Un sondaj publicat în noiembrie 2023 a arătat că 75% dintre respondenţi au susţinut războiul.

UPDATE Parlamentul adoptă în primă lectură legea mobilizării

Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a susţinut în prima lectură proiectul de lege actualizat privind mobilizarea, a anunţat deputatul Iaroslav Zhelezniak la 7 februarie.

UPDATE Ukrenergo: Atacul rusesc de dimineaţă nu are consecinţe critice pentru sistemul energetic

Potrivit Ukrenergo, liniile sale de transport de energie de înaltă tensiune funcţionează normal. Cu toate acestea, se raportează unele pagube la reţelele electrice din Kiev şi Harkov.

UPDATE Media: Zelenski, invitat să participe la Conferinţa de la München săptămâna viitoare

Preşedintele Volodymyr Zelensky este aşteptat să viziteze Germania pentru a participa la Conferinţa de Securitate de la Munchen la sfârşitul săptămânii viitoare, a relatat la 7 februarie publicaţia germană Tagesspiegel.

UPDATE Zelenski şi liderii occidentali reacţionează la atacurile de dimineaţă ale Rusiei în Ucraina

Preşedintele Volodymyr Zelensky şi liderii occidentali, inclusiv cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, care se află în prezent la Kiev, au reacţionat la atacurile ruseşti de amploare în Ucraina în dimineaţa zilei de 7 februarie, care au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit peste 30.

Zelensky a transmis condoleanţe celor ucişi şi răniţi în atacuri şi a declarat că Ucraina "va riposta cu siguranţă împotriva Rusiei; teroriştii vor trebui să suporte întotdeauna consecinţele acţiunilor lor".

Borrell a declarat că şi-a petrecut dimineaţa într-un adăpost antiaerian. El a adăugat că "aceasta este realitatea de zi cu zi a curajosului popor ucrainean, de când Rusia şi-a lansat agresiunea ilegală".

UPDATE ISW: Ajutorul SUA este vital pentru baza industrială de apărare a Ucrainei

"Succesul eforturilor Ucrainei de a-şi construi (baza industrială de apărare) depinde de capacitatea Ucrainei de a elibera zonele vitale din punct de vedere strategic ocupate de forţele ruse", potrivit ISW.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 29 de rachete şi 15 drone lansate de Rusia

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 44 din cele 64 de proiectile ruseşti lansate la începutul zilei de 7 februarie, a raportat Forţele Aeriene. Armamentul interceptat a inclus 29 de rachete şi 15 drone.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 391.470 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include peste 890 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

UPDATE Atacurile cu rachete ruseşti asupra oraşelor ucrainene au ucis trei persoane

UPDATE Rusia a lansat noi atacuri cu rachete asupra oraşelor ucrainene

UPDATE Mai multe explozii au fost auzite la Kiev

Explozii au zguduit cerul deasupra Kievului în dimineaţa zilei de 7 februarie, în contextul celui mai recent atac masiv cu rachete al Rusiei, potrivit jurnaliştilor de la faţa locului de la Kyiv Independent. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

 De asemenea, oraşele Lviv, Mykolaiv şi Harkov s-au numărat printre cele vizate, potrivit celor mai recente informaţii.

UPDATE Alerta de raid aerian se declanşează peste tot în Ucraina

Alerte de raid aerian au fost activate în toate oblasturile ucrainene şi în oraşul Kiev în jurul orei locale 6 dimineaţa, la 7 februarie, în urma avertismentului Forţelor Aeriene privind rachetele de croazieră care se apropie.

UPDATE Rusia atacă 9 comunităţi din regiunea Sumy

Bombardamentele au provocat cel puţin 123 de explozii în zonă. Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

UPDATE Avocatul Poporului: Legea mobilizării este în contradicţie cu Constituţia

Proiectul de lege revizuit al guvernului privind mobilizarea conţine prevederi care încalcă Constituţia Ucrainei, a declarat Avocatul Poporului Dmytro Lubinets pe reţelele de socializare la 6 februarie.

Republicanii din Senat sunt gata să anuleze acordul de ajutor pentru Ucraina

Proiectul de lege este programat pentru un vot în Senat pe 7 februarie. Potrivit senatorilor, legea nu are nicio şansă de a întruni cele 60 de voturi necesare pentru a bloca un filibuster şi a avansa.

Borrell vizitează un centru de antrenament al poliţiei şi al Gărzii Naţionale din Kiev

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a vizitat una dintre facilităţile de pregătire ale Ministerului Afacerilor Interne, unde instructori EUAM instruiesc poliţia ucraineană şi membri ai Gărzii Naţionale, a anunţat ministrul de interne Ihor Klymenko prin intermediul Telegram.

Atacul rusesc asupra regiunii Harkov a rănit o femeie de 71 de ani

Forţele ruse au bombardat districtul Kupiansk din regiunea Harkov, rănind o femeie în vârstă de 71 de ani, a anunţat Parchetul regional din Harkov pe Telegram.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici