Războiul din Ucraina, ziua 728. Ministrul ucrainean al Apărării a discutat cu şeful Pentagonului / Primii piloţi ucraineni vor finaliza antrenamentul pe avioane F-16 până în vară

  • Comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, şi ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, au discutat cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a scris Umerov pe Facebook.
  • Primii patru piloţi ucraineni sunt programaţi să finalizeze pregătirea condusă de SUA pe avioane de luptă F-16 până în această vară, a relatat CNN.
2296 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 728. Ministrul ucrainean al Apărării a discutat cu şeful Pentagonului / Primii piloţi ucraineni vor finaliza antrenamentul pe avioane F-16 până în vară

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE Zelensky va organiza o conferinţă cu conducerea militară şi politică pe tema "Calea viitoare a Ucrainei"

Preşedintele Volodymyr Zelensky plănuieşte să organizeze o conferinţă pe 25 februarie cu conducerea militară şi politică a Ucrainei pentru a discuta despre viitorul ţării în contextul în care aceasta intră în al treilea an de invazie totală, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Serhii Nykyforov, la televiziunea naţională pe 21 februarie.

UPDATE Bloomberg: BAE Systems avertizează că livrările către Ucraina durează, în ciuda creşterii producţiei

Livrările de arme şi echipamente către Ucraina vor dura ceva timp, chiar şi în condiţiile în care capacitatea de producţie creşte, a declarat directorul general al BAE Systems, Charles Woodburn, pentru Bloomberg pe 21 februarie.

UPDATE Rusia a folosit 2 rachete hipersonice Zircon în atacul din 7 februarie, potrivit unui expert

Rusia a lansat două rachete de croazieră hipersonice 3M22 Zircon în timpul atacului pe scară largă împotriva Ucrainei din 7 februarie, a declarat Oleksandr Ruvin, director al Institutului de cercetare ştiinţifică de expertiză criminalistică din Kiev, într-un interviu acordat la 21 februarie pentru Vechirniy Kyiv.

UPDATE Raport: Rachetele nord-coreene folosite de Rusia împotriva Ucrainei conţin componente americane şi europene

O rachetă balistică nord-coreeană lansată luna trecută de armata rusă împotriva Ucrainei conţinea sute de componente produse de companii din SUA şi Europa, a anunţat organizaţia Conflict Armament Research (CAR) într-un raport recent.

UPDATE Zelenski vrea "măsuri rapide" ca răspuns la blocarea frontierei polono-ucrainene

Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat cu oficialii ucraineni despre blocajul în curs de desfăşurare la graniţă al fermierilor polonezi şi a declarat că administraţia de la Kiev va lua următoarele măsuri "foarte rapid". El nu a precizat ce vor presupune aceşti paşi.

Fermierii polonezi au lansat un nou val de proteste la graniţă la începutul lunii februarie, în opoziţie faţă de afluxul de importuri agricole ucrainene în UE. Situaţia a escaladat marţi, când protestatarii au restricţionat şi mai mult traficul, iar unii fermieri au aruncat cereale ucrainene pe şinele de cale ferată.

Zelenski a discutat despre situaţia actuală de la frontieră cu ministrul de externe Dmitro Kuleba, ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov, vicepremierul pentru integrare europeană şi euroatlantică Olha Stefanishyna şi ministrul politicii agrare Mykola Solskyi.

"Liberalizarea comerţului cu Uniunea Europeană trebuie să continue şi sunt recunoscător pentru poziţia clară a Comisiei Europene", a declarat Zelenski prin intermediul canalului său Telegram după întâlnire.

"De asemenea, unitatea noastră trebuie să fie puternică de dragul securităţii comune şi al securităţii tuturor ţărilor ameninţate de agresiunea rusă. Interesele situaţionale nu au dreptul să o zdruncine".

UPDATE Acord al UE pentru al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

"Ambasadorii UE tocmai au ajuns la un acord de principiu asupra celui de-al 13-lea pachet de sancţiuni în cadrul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat preşedinţia belgiană a UE, numindu-l "unul dintre cele mai ample aprobate de UE", scrie Reuters.

În noul pachet de sancţiuni, aproape 200 de entităţi şi persoane fizice vor fi adăugate pe listă, dar nu vor fi adoptate noi măsuri sectoriale.

Pachetul va fi aprobat oficial, acesta marcând împlinirea a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, relevă sursa citată.

UPDATE Doar 10% dintre europeni cred că Ucraina poate învinge Rusia

Doar unul din zece europeni crede că Ucraina poate învinge Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivelul UE. Totuşi, sprijinul pentru Ucraina rămâne ridicat în întreaga Uniune Europeană.

Realizat în 12 ţări din UE - printre care Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia şi Ungaria - sondajul a constatat că pesimismul cu privire la rezultatul războiului este alimentat de contraofensiva eşuată a Ucrainei, de blocajul american şi de posibilitatea ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă.

UPDATE Atac cu dronă în Harkov. Trei oameni au fost ucişi

UPDATE Primul grup de piloţi ucraineni va finaliza până în vară antrenamentul F-16 condus de SUA

Primii patru piloţi ucraineni sunt programaţi să finalizeze pregătirea condusă de SUA pe avioane de luptă F-16 până în această vară, a relatat CNN.

Potrivit CNN, piloţii, care se antrenează la o bază aeriană americană din Arizona începând din octombrie, ar trebui să îşi finalizeze pregătirea între mai şi august, deşi data exactă de finalizare depinde de progresul lor în cadrul programului.

Alte două grupuri de piloţi, care au început pregătirea la începutul acestui an, urmează în prezent cursuri de pregătire de bază, precum şi cursuri de limba engleză, care sunt necesare pentru a pilota avionul de luptă american de a patra generaţie.

În octombrie anul trecut, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat că SUA se va alătura Danemarcei şi Olandei în fruntea coaliţiei de ţări care pregătesc piloţi ucraineni. "Coaliţia avioanelor de vânătoare" a fost înfiinţată pentru prima dată de 11 naţiuni fondatoare în iulie, la summitul NATO de la Vilnius.

Danemarca, Olanda, Norvegia, Norvegia şi Belgia au fost de acord, de asemenea, să furnizeze propriile avioane pentru a susţine forţele aeriene ucrainene.

UPDATE Ucraina neagă afirmaţia Rusiei potrivit căreia ar fi capturat un sat din regiunea Herson

Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei a negat afirmaţia ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit căreia satul Krynky din regiunea Herson ar fi fost capturat de Rusia.

"Forţele ruse, după ce au eşuat în operaţiunile de asalt pe malul stâng al regiunii Herson, au recurs la manipularea şi falsificarea faptelor", se arată în comunicatul transmis pe reţelele de socializare de Comandamentul Operaţional.

Într-un interviu acordat marţi agenţiei ruse de ştiri de stat Tass, Şoigu a afirmat că forţele ruseşti au "curăţat" Krynky în drumul spre capturarea unui punct de sprijin pe malul stâng al râului Dnipro.

Forţele armate ucrainene au contrazis declaraţia lui Şoigu, menţionând că Ucraina continuă să îşi menţină poziţiile în jurul satului.

Sîrski şi Umerov discută cu şeful Pentagonului despre asisenţa militară americană

Sîrski l-a informat pe secretarul american al Apărării despre situaţia actuală de pe linia frontului.

Sâmbătă, generalul şi-a anunţat decizia de a retrage unităţile ucrainene din oraşul Avdiivka din regiunea Doneţk, aflat în pericol. Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că, începând cu 20 februarie, trupele ruseşti încearcă să avanseze în sectoarele Liman, Bahmut, Marinka, Avdiivka, Novopavlivka şi Zaporojie din estul şi sudul Ucrainei.

"S-a discutat înţelegerea comună a situaţiei şi planul de acţiune. Aprovizionarea cu muniţie a fost, de asemenea, în centrul atenţiei", a declarat Umerov, în contextul în care s-a raportat că, din cauza blocării ajutorului american, Ucraina a început să rămână fără muniţie.

Cu două zile înainte de retragerea oficială a Ucrainei din Avdiivka, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că oraşul risca să cadă în mâinile ruşilor, citând lipsa critică a obuzelor a Ucrainei ca fiind un factor semnificativ care a contribuit la această situaţie.

Umerov a precizat că Kievul şi Washingtonul "lucrează la nevoile urgente ale forţelor de apărare ucrainene" şi la planificarea pe termen lung în formatul coaliţiei de capacitate a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici