Războiul din Ucraina, ziua 733. Zelenski afirmă că Rusia va încerca o nouă ofensivă în Ucraina încă din luna mai / Rusia îşi concentrează trupele în apropiere de Kupiansk, iar armata ucraineană construieşte "fortificaţii puternice"

  • Rusia pregăteşte o nouă ofensivă împotriva Ucrainei începând de la sfârşitul lunii mai sau din vară, dar Kievul are un plan de luptă clar al său, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Kuleba cere Europei să suspende vânzările de muniţie către ţările terţe.
  • Franţa va găzdui o conferinţă a aliaţilor pentru a-şi reafirma sprijinul pentru Ucraina.
5292 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 733. Zelenski afirmă că Rusia va încerca o nouă ofensivă în Ucraina încă din luna mai / Rusia îşi concentrează trupele în apropiere de Kupiansk, iar armata ucraineană construieşte "fortificaţii puternice"

Războiul din Ucraina, ziua 733. Zelenski: Rusia va încerca o nouă ofensivă în Ucraina încă din luna mai

UPDATE Care sunt cele două planuri de război, condiţionate de ajutorul SUA, pe care Sîrskîi le elaborează

Comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, elaborează două versiuni ale planului de război în cazul în care Kievul primeşte sau nu ajutor militar din partea Washingtonului, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN, publicat pe 26 februarie.

Potrivit lui Zelenski, fără ajutorul SUA, Ucraina se va lupta în 2024 nu doar pentru a se pregăti pentru o nouă ofensivă, ci şi pentru a se apăra pur şi simplu de-a lungul actualei linii de front, notează Kyiv Independent.

UPDATE Zelenski: Trump va fi "împotriva americanilor" dacă va susţine Rusia în privinţa Ucrainei

Donald Trump ar fi împotriva voinţei cetăţenilor americani dacă va susţine Rusia în războiul împotriva Ucrainei, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN.

Influenţa lui Trump asupra Partidului Republican a contribuit la impasul din Congres în ceea ce priveşte ajutorul SUA pentru Ucraina. Senatul a adoptat la începutul lunii februarie un proiect de lege de finanţare care conţine un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a refuzat până acum să îl supună la vot.

În ciuda impasului, Zelenski a declarat că a vorbit recent cu Johnson şi că se simte optimist că finanţarea va fi în cele din urmă aprobată.

"Johnson a spus că va face totul pentru a sprijini Ucraina, că este de partea noastră şi că înţelege cât de eroici sunt oamenii noştri, soldaţii şi civilii noştri", a spus el.

UPDATE Fost ofiţer britanic: Întoarcerea lui Navalnîi în Rusia, o greşeală

Christopher Steele, un fost ofiţer britanic care a condus biroul pentru Rusia din cadrul MI6 între 2006 şi 2009, a declarat pentru Sky News că a fost "o greşeală" ca Alexei Navalnîi să se întoarcă în Rusia, iar moartea sa va "răci cu siguranţă opoziţia din Rusia".

UPDATE Editorul rus care l-a pus pe Navalnîi pe prima copertă a unui ziar îşi justifică alegerea / Ziarele au fost confiscate

Redactorul-şef al ziarului Sobesednik, Oleg Roldugin, a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că îşi susţine decizia de a dedica prima pagină a ziarului săptămâna trecută morţii lui Alexei Navalnîi - ceea ce a dus la confiscarea exemplarelor. Sobesednik a publicat două pagini despre liderul opoziţiei ruse pe 20 februarie - la patru zile după moartea acestuia. Ediţia a inclus un lung necrolog şi un reportaj despre priveghiurile organizate în onoarea sa în toată Moscova.

Pe prima pagină a ziarului se afla o fotografie cu Alexei Navalnîi zâmbind, cu o legendă: ,,...dar există speranţă!", potrivit Sky News

Săptămânalul a fost confiscat de la chioşcurile de ziare ,,fără nicio justificare legală" atunci când au fost ridicate, a spus el.

UPDATE Trei persoane, ucise într-un atac cu dronă în Rusia

Trei persoane au fost ucise într-un presupus atac cu drone ucrainene în regiunea rusă Belgorod, afirmă guvernatorul acesteia, notează Sky News.

Într-o declaraţie pe Telegram, Viaceslav Gladkov a declarat că o maşină a fost lovită de o "dronă kamikaze" la periferia satului Pochaevo. În maşină se aflau muncitori în construcţii, a precizat el.

UPDATE Rusia îşi concentrează trupele în apropiere de Kupiansk, iar Ucraina construieşte "fortificaţii puternice"

Rusia continuă să îşi concentreze forţele în apropierea oraşului Kupiansk din regiunea Harkov, care rămâne ţinta principală a Rusiei în această zonă a liniei frontului ucrainean, a declarat, luni, Illia Evlash, purtător de cuvânt al Grupului operaţional şi strategic Khortytsia din Ucraina.

Kupiansk, un nod logistic crucial care a fost ocupat temporar de Rusia în 2022, este supus unei noi presiuni din partea trupelor Moscovei.

La rândul lor, forţele ucrainene au construit o linie de apărare şi "fortificaţii puternice" în apropiere de Kupiansk, "folosind cu îndemânare caracteristicile peisajului", a declarat Evlash la televiziunea naţională.

Situaţia din sector este "foarte dificilă", afirmă Evlash.

În urma cuceririi Avdiivka, Rusia şi-a intensificat eforturile ofensive în mai multe sectoare ale liniei frontului ucrainean.

UPDATE Motivul pentru care Germania nu livrează rachete cu rază lungă Ucrainei - explicaţia lui Olaf Sholz

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat luni că este reticent în privinţa livrării de rachete cu rază lungă Taurus în Ucraina, pe motiv că războiul ar putea escalada şi ar atrage ţara în acest conflict, notează AP.

UPDATE The Guardian: Al treilea an de război în Ucraina, probabil cel mai dificil pentru Zelenski

Cel de-al treilea an de război în Ucraina ar putea fi cel mai greu de gestionat pentru Volodimir Zelenski, pe măsură ce ajutorul internaţional e fragmentat, iar societatea ucraineană este epuizată de război, relevă o analiză realizată de The Guardian.

UPDATE Zelenski: Fără ajutor din partea SUA, Ucraina nu poate rezista pe front

În cadrul unui interviu pentru CNN, Zelensky a declarat că, fără ajutorul SUA, Ucraina nu va avea doar dificultăţi în a obţine noi câştiguri pe câmpul de luptă, dar îi va fi greu să continue să se apere.

,,Oamenii vor fi pregătiţi, dar muniţia nu va fi pregătită, iar brigăzile nu vor fi pregătite... nu doar pentru contraofensiva noastră, ci nu vor fi pregătite să se apere, să rămână puternice. Va fi foarte dificil", a spus el. 

UPDATE Zelenski prezintă noua platformă economică Made in Ukraine

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat o nouă platformă economică pentru a facilita un dialog permanent între stat şi întreprinderi, denumită "Made in Ukraine".

Preşedintele a făcut acest anunţ în timpul unui forum desfăşurat sub acelaşi nume la Kiev, la care au participat peste 400 de antreprenori, oficiali guvernamentali şi invitaţi străini.

"Sunt bucuros să anunţ astăzi lansarea noii noastre platforme economice şi, prin urmare, a unei noi politici economice - politica Fabricat în Ucraina", a declarat Zelenski.

"Trebuie să câştigăm războiul, este vorba de supravieţuirea noastră. Şi pentru ca Ucraina să aibă toate resursele necesare pentru victoria sa, atunci trebuie să câştige şi bunurile ucrainene, serviciile ucrainene, consumul ucrainean şi exporturile ucrainene, adică antreprenorii ucraineni".

UPDATE NYT: Reţeaua de baze CIA din Ucraina este în pericol dacă nu se aprobă ajutorul

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a sprijinit o reţea de o duzină de baze în Ucraina, care sunt "din ce în ce mai mult în pericol" dacă republicanii continuă să blocheze finanţarea de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, a relatat New York Times (NYT) la 25 februarie.

UPDATE Informaţii militare: Rusia intenţionează să producă 2,7 milioane de obuze în acest an

Rusia plănuieşte să producă 2,7 milioane de obuze în 2024, o creştere faţă de cele aproximativ 2 milioane de obuze de 122 şi 152 mm fabricate de această ţară anul trecut, a declarat pentru Interfax Ucraina Vadym Skibitskyi, adjunctul şefului agenţiei ucrainene de informaţii militare (HUR).

UPDATE Bombardamentul rusesc asupra unui sat din regiunea Zaporojie a rănit 2 persoane

Rusia a lansat un atac de artilerie împotriva satului Prymorske din districtul Vasylivka din regiunea Zaporizhzhia pe 26 februarie, rănind doi bărbaţi, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

UPDATE Ucraina se retrage din Lastochkyne, de lângă Avdiivka

Forţele ucrainene s-au retras din satul Lastochkyne de lângă Avdiivka, recent capturat în regiunea Doneţk, a declarat Dmytro Lykhovii, un purtător de cuvânt al grupului ucrainean Tavria, la televiziunea naţională pe 26 februarie.

UPDATE Der Spiegel: Germania poartă negocieri pentru a achiziţiona muniţie din India

Germania poartă "negocieri discrete" pentru a achiziţiona muniţie de artilerie din India, care se estimează că are "câteva sute de mii de cartuşe" stocate în depozite, a relatat Der Spiegel pe 26 februarie.

UPDATE Franţa va găzdui o conferinţă a aliaţilor pentru a-şi reafirma sprijinul pentru Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să găzduiască pe 26 februarie o conferinţă pentru partenerii de la Kiev pentru a consolida angajamentul aliat faţă de Ucraina după ce războiul a intrat în al treilea an.

UPDATE Kuleba cere Europei să suspende vânzările de muniţie către ţările terţe

Europa ar trebui să suspende exporturile de muniţie către ţări terţe, altele decât Ucraina, având în vedere lipsa de muniţie cu care se confruntă armata ucraineană, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba într-un interviu acordat RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) publicat pe 26 februarie.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat moartea a cinci persoane şi rănirea altor zece în ultima zi

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis cinci persoane şi au rănit 10 în ultima zi, au anunţat autorităţile regionale la începutul zilei de 26 februarie.

UPDATE Premierul bulgar şi miniştrii bulgari sosesc în Ucraina pentru o vizită oficială

O delegaţie bulgară condusă de premierul Nikolai Denkov a sosit la Kiev în dimineaţa zilei de 26 februarie, a anunţat guvernul bulgar.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 9 drone şi 3 rachete peste noapte

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 9 din cele 14 drone de atac lansate de Rusia în cursul nopţii şi trei rachete aeriene ghidate Kh-59, a raportat Forţele Aeriene la 26 februarie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 410.700 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

 Acest număr include 880 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi, scrie Kyiv Independent. 

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.555 de tancuri, 12.478 de vehicule blindate de luptă, 13.037 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.993 de sisteme de artilerie, 1.000 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 686 de sisteme de apărare aeriană, 340 de avioane, 325 de elicoptere, 7.707 drone, precum şi 25 de nave de război şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE ISW: Oficialii ruşi se abţin să discute public despre aniversarea invaziei

Oficialii ruşi şi mass-media controlate de stat s-au abţinut în mare măsură să discute public cea de-a doua aniversare a invaziei la scară largă a Ucrainei, la 24 februarie, pentru a evita evidenţierea eşecului Rusiei de a-şi atinge obiectivele militare declarate, a anunţat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa zilnică din 25 februarie.

UPDATE Bloomberg: Biden se va întâlni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu liderii Congresului, inclusiv cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, la Casa Albă, pe 27 februarie, pentru a discuta despre un proiect de lege de finanţare pentru nevoile de securitate ale Ucrainei, a relatat Bloomberg pe 25 februarie.

UPDATE Kuleba: "Oboseala Ucrainei" nu se bazează pe dovezi

Relatarea despre 'oboseala Ucrainei' nu se bazează pe dovezi, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba pentru Kyiv Independent la conferinţa "Ucraina. Anul 2024" la forumul din 25 februarie.

Ştirea iniţială

Zelenski a declarat că este vital ca Ucraina şi aliaţii săi occidentali să rămână uniţi şi a reiterat că victoria Ucrainei depinde de sprijinul constant al Occidentului, anunţă Reuters.

"Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început pe 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu. Noi, la rândul nostru, ne vom pregăti planul şi îl vom urma", a declarat Zelenski reporterilor la Kiev.

Zelenski a declarat că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi din februarie 2022, oferind primul bilanţ oficial în mai mult de un an. Ministerul rus de Externe a respins cifra ucraineană ca fiind neadevărată.

Zelenski a adăugat că schimbul de trupe va fi extrem de important pentru efort şi a subliniat că Ucraina trebuie să îşi pregătească mai bine forţele de rezervă.

Un raport al New York Times din luna august a citat oficiali americani care au estimat numărul de morţi ucraineni la aproape 70.000. Acelaşi raport spunea că până la 120.000 de soldaţi ruşi au murit în timpul războiului.

Numerele nu au putut fi verificate în mod independent. Atât Rusia, cât şi Ucraina au subestimat deseori numărul victimelor militare în război, exagerând în acelaşi timp pierderile pe care pretind că şi le-au provocat reciproc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici