LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 743. Lupte grele se dau în zona Avdiivka / ISW: Ajutorul occidental întârziat va amâna eforturile Ucrainei de regâştigare a iniţiativei / Aliaţii Ucrainei aproape au strâns banii necesari pentru achiziţia de obuze din afara UE

  • Ucrainenii anunţă că în ultimele 24 de ore s-au dat lupte grele lângă Avdiivka. Oraşul a fost ocupat recent de ruşi, iar luptele s-au mutat în împrejurimi.
  • ISW avertizează: Întârzierea ajutorului occidental va amâna eforturile Ucrainei de a recâştiga iniţiativa.
  • Comisia pentru comerţ a PE a aprobat suspendarea taxelor pentru produsele ucrainene pentru încă 1 an.
  • UE propune un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei după moartea lui Navalnîi.
5089 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 743. Lupte grele se dau în zona Avdiivka / ISW: Ajutorul occidental întârziat va amâna eforturile Ucrainei de regâştigare a iniţiativei / Aliaţii Ucrainei aproape au strâns banii necesari pentru achiziţia de obuze din afara UE

Războiul din Ucraina. Lupte grele se dau în zona Avdiivka

UPDATE Guvernatorul anunţă evacuarea obligatorie din apropierea oraşului Kupiansk

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a anunţat pe 7 martie că autorităţile locale vor efectua evacuarea obligatorie a locuitorilor care trăiesc în comunităţile din apropierea Kupiansk.

UPDATE Secretarul Trezoreriei SUA: Inacţiunea Congresului în privinţa ajutorului pentru Ucraina este un "cadou" pentru Putin

"În timp ce Parlamentul continuă să tragă de timp, Rusia câştigă teren, iar Ucraina este forţată să raţionalizeze muniţia şi proviziile", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, pe 7 martie.

UPDATE Zaluzhnyi a fost numit ambasador al Ucrainei în Marea Britanie

Valerii Zaluzhnyi, fostul comandant-şef, a fost aprobat de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a fi următorul ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe la 7 martie.

UPDATE Pavel: Aliaţii strâng fondurile necesare pentru a cumpăra 800.000 de obuze pentru Ucraina

Preşedintele ceh Petr Pavel a declarat pe 7 martie că, după ce Norvegia s-a alăturat iniţiativei aliate conduse de Cehia privind achiziţionarea a 800.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina, au fost colectate fondurile necesare, a relatat postul ceh CT24.

UPDATE Camera Reprezentanţilor din SUA ar putea începe să strângă semnături pentru a ocoli preşedintele Parlamentului în privinţa ajutorului pentru Ucraina

Congresmanul Brian Fitzpatrick a declarat că lucrează în continuare cu biroul preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, pentru a organiza un vot prin canalele obişnuite, dar va începe să strângă semnături pentru a-l ocoli pe speaker dacă acesta nu se conformează.

UPDATE Lovitură aeriană rusă asupra oraşului Toreţk din regiunea Doneţk, soldată cu 3 răniţi

O lovitură aeriană rusă asupra oraşului Toreţk din regiunea Doneţk a rănit trei civili, a anunţat Parchetul regional din Doneţk la 7 martie.

UPDATE Autorităţi: Rusia loveşte Sumy cu o rachetă, cel puţin un rănit

Cel puţin o persoană a fost rănită, iar spitalul central al oraşului, un centru medical regional de urgenţă, o şcoală şi infrastructura de alimentare cu apă au fost avariate în urma atacului, au precizat autorităţile locale.

UPDATE Norvegia se alătură iniţiativei Cehiei şi acordă un ajutor de 117 milioane de lire sterline pentru muniţie în Ucraina

Anunţând măsura, prim-ministrul Jonas Gahr Stoere a declarat că Ucraina "are nevoie urgentă de cantităţi mari de muniţie de artilerie pentru a rezista războiului de agresiune rusesc", notează Sky News.

UPDATE Rusia avertizează SUA împotriva interferenţelor, în contextul apropierii alegerilor

Kremlinul a convocat-o astăzi pe Lynne Tracy, ambasadoarea SUA, pentru a o avertiza că orice "interferenţă" a americanilor în viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia ar putea duce la expulzarea lor din ţară, scrie Sky News.

Urnele de vot sunt deschise de vinerea viitoare până duminică, iar ministerul de externe a declarat că orice comportament considerat a fi un comportament de interferenţă va fi "suprimat cu fermitate şi hotărâre". 

UPDATE Forţele ruseşti îşi intensifică atacurile în apropiere de Robotyne, în regiunea Zaporojia

Forţele ruseşti şi-au intensificat activitatea în direcţia Orikhiv, în regiunea Zaporojia, încercând să taie saltul de la Robotyne, a declarat Dmitro Lykhovii, un purtător de cuvânt al grupului de forţe Tavria, la 7 martie.

Robotyne se află lângă drumul principal spre Tokmak, ocupat de ruşi, şi mai departe spre Melitopolul ocupat, unul dintre hub-urile logistice cheie pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei, scrie Kyiv Independent. 

UPDATE Diviziunea ceho-slovacă cu privire la Ucraina se accentuează, Praga "amână" consultările

Premierul slovac Robert Fico a acuzat Praga, la 6 martie, că "pune în pericol" relaţiile ceho-slovace prin "susţinerea războiului din Ucraina", în timp ce Bratislava "vorbeşte despre pace", notează Kyiv Independent.

Fico a făcut această declaraţie ca reacţie la decizia premierului ceh Petr Fiala de a amâna consultările dintre cele două ţări care erau planificate pentru luna aprilie.

UPDATE UE propune noi sancţiuni împotriva Rusiei în cazul morţii lui Alexei Navalnîi

Noul pachet de restricţii va include 35 de persoane şi două entităţi, potrivit unui proiect al propunerii consultat de Bloomberg.

Printre listele propuse se numără mai mulţi oficiali din penitenciare şi guvern, judecători, precum şi coloniile penale IK-3 şi IK-6, potrivit proiectului.

UPDATE Comisia pentru comerţ a PE a aprobat suspendarea taxelor pentru produsele ucrainene pentru încă 1 an

UPDATE Aliaţii Ucrainei aproape au strâns fondurile pentru achiziţionarea de obuze prin iniţiativa Cehiei

Angajamentele înseamnă că obuzele ar putea fi livrate Ucrainei ,,în câteva săptămâni", a relatat Bloomberg, citând persoane separate care au vorbit sub anonimat.

UPDATE Agenţii de informaţii lituaniene: Rusia poate continua războiul din Ucraina pentru cel puţin încă doi ani

Preţul ridicat al petrolului, eludarea sancţiunilor şi investiţiile de stat oferă Rusiei resurse pentru a continua să lupte în Ucraina la intensitatea actuală timp de cel puţin încă doi ani, au declarat joi într-un raport agenţiile de informaţii lituaniene, citate de Reuters.

În prezent, Rusia este aprovizionată militar de către aliaţii săi, Iran şi Coreea de Nord, iar China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri, relevă raportul celor două agenţii.

UPDATE Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Kievul se pregăteşte de ofensiva rusă majoră ce va avea loc probabil în acestă primăvară

Rusia atacă forţele ucrainene în mai multe puncte de-a lungul liniei de front de 950 de km, în timp ce încearcă să profite de recenta capturare a oraşului Avdiivka din estul ţării, prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă din ultimele luni, relatează WSJ.

Armata ucraineană, care se străduieşte să răspundă, îşi conservă muniţia şi caută oportunităţi de a lovi forţele ruseşti în mişcare, o abordare cunoscută sub numele de apărare activă.

Când forţele ucrainene şi-au lansat marea ofensivă din vara trecută, acestea s-au împotmolit rapid într-o reţea elaborată de obstacole pe care Rusia a petrecut luni de zile pregătindu-le. Principala sa centură de apărare avea linii de tranşee multistratificate, şanţuri antitanc, blocuri de beton şi câmpuri de mine extinse care s-au dovedit aproape imposibil de traversat.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 421.430 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include 1.160 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.695 de tancuri, 12.779 de vehicule blindate de luptă, 13.532 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 10.350 de sisteme de artilerie, 1.009 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 701 sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 7.963 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE ISW avertizează: Întârzierea ajutorului occidental va amâna eforturile Ucrainei de a recâştiga iniţiativa

În timp ce Ucraina pregăteşte acţiuni de contraofensivă în 2024, întârzierile continue ale asistenţei de securitate occidentale ar putea amâna eforturile de a recâştiga iniţiativa împotriva Rusiei la nivelul întregului teatru, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic din 6 martie.

Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavliuk, a anunţat recent că principalul obiectiv al forţelor ucrainene în 2024 este stabilizarea liniei frontului şi lansarea unor acţiuni de conteroofensivă.

ISW a apreciat că un efort ucrainean de contestare a avansurilor Rusiei în 2024 este "solid din punct de vedere operaţional", dar că întârzierile continue în ceea ce priveşte asistenţa de securitate occidentală vor amâna probabil eforturile de a recâştiga o iniţiativă la nivelul întregului teatru, notează Kyiv Independent.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Statul major al Ucrainei a anunţat că au fost 21 de atacuri separate lângă Avdiivka, potrivit Sky News. Ruşii continuă operaţiunile militare la vest de oraşul ocupat recent.

„Apărătorii ucraineni au respins 21 de atacuri inamice în vecinătatea aşezărilor Berdychi, Tonen’ke, Pervomais’ke şi Nevel’s’ke”, a anunţat joi Statul major al Ucrainei.

În ultimele săptămâni, în zonă se concentrează atacurile ruşilor. Experţii spun că aceştia încearcă să facă o gaură în mijlocul liniei de front lungă de 1.500 km.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici