Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 12. Biden, avertisment pentru Israel: Nu repetaţi greşelile făcute de SUA după atacurile din 2001 / Xi vrea aplicarea soluţiei celor două state / Încă un român dat dispărut în Israel / România trimite ajutoare în Fâşia Gaza

  • Preşedintele american Joe Biden a îndemnat Israelul să nu se lase "cosumat" de furie în reacţia sa la atacurile teroriste ale Hamas din această lună, pentru a evita repetarea "greşelilor" Washingtonului după atacurile din 2001.
  • Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a fost de acord să deschidă punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Gaza pentru a permite intrarea în Gaza a până la 20 de camioane cu ajutoare
  • O soluţie cu două state pentru stabilirea unei Palestine independente este "soluţia fundamentală" a conflictului dintre Israel şi Hamas, a declarat joi Xi Jinping.
  • Încă un român dat dispărut în Israel
6628 afișări
Imaginea articolului Războiul dintre Israel şi Hamas, ziua 12. Biden, avertisment pentru Israel: Nu repetaţi greşelile făcute de SUA după atacurile din 2001 / Xi vrea aplicarea soluţiei celor două state / Încă un român dat dispărut în Israel / România trimite ajutoare în Fâşia Gaza

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Rachete au fost lansate din Yemen către o navă de război a Marinei SUA care operează în Orientul Mijlociu

O navă de război a Marinei SUA care operează în Orientul Mijlociu a interceptat joi mai multe proiectile în apropierea coastei Yemenului, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.
 
Unul dintre oficiali a declarat că rachetele au fost trase de militanţii Houthi susţinuţi de Iran, care sunt implicaţi într-un conflict în curs de desfăşurare în Yemen. Aproximativ 2-3 rachete au fost interceptate, potrivit celui de-al doilea oficial.
 
Joi, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a confirmat că USS Carney a doborât trei rachete de atac terestru, precum şi mai multe drone care au fost lansate de forţele Houthi susţinute de Iran în Yemen.
 

UDATE Israelul intenţionează să creeze o zonă tampon în Fâşia Gaza

Israelul va construi o zonă tampon în interiorul Fâşiei Gaza după ce războiul cu Hamas se va încheia, a declarat joi ministrul israelian al agriculturii, Avi Dichter.

Întrebat despre aceste comentarii şi despre posibilitatea de a stabili o zonă tampon în interiorul Fâşiei Gaza, Dichter, care a fost anterior şeful agenţiei israeliene de securitate internă Shin Bet, a declarat joi că situaţia actuală, în care cea mai mare parte a infrastructurii israeliene de securitate a frontierei se află la câteva sute de metri în interiorul teritoriului israelian, nu mai este sustenabilă, notează Financial Times.

UPDATE România trimite ajutoare în Fâşia Gaza

DSU anunţă că „având în vedere situaţia de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat şi o criză umanitară în Fâşia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populaţiei civile afectate”.
 
Premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a convocat joi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Participanţii au decis să acorde ajutoare populaţiei din Gaza.

UPDATE Şeful forţelor de securitate ale Hamas a fost ucis, anunţă biroul de presă din Gaza

Şeful forţelor de securitate ale Hamas a fost ucis într-un atac israelian asupra locuinţei sale din oraşul Gaza, potrivit biroului de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas.
 
Generalul-maior Jihad Muheisen a fost ucis împreună cu unele dintre rudele sale în cartierul Sheikh Radwan din nordul oraşului Gaza, a precizat biroul de presă.
 
Separat, Jamila al-Shanti, membru al consiliului legislativ al Hamas, a fost ucisă joi într-un atac aerian israelian, potrivit mai multor rapoarte. Ea era cunoscută ca fiind prima femeie aleasă într-o funcţie politică în cadrul grupării Hamas şi văduva unuia dintre fondatorii mişcării islamiste, a relatat AP.

UPDATE Ministrul israelian al apărării le spune trupelor că în curând vor vedea Gaza ”din interior”

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus trupelor adunate la graniţa cu Gaza că în curând vor vedea teritoriul palestinian "din interior", potrivit biroului său. O declaraţie a biroului său l-a citat pe Gallant: ”Acum vedeţi Gaza de la distanţă, dar în curând o veţi vedea din interior. Va veni comanda.” Gallant a îndemnat forţele militare să "se organizeze şi să fie pregătite" pentru un ordin de intervenţie, relatează AP.
 
Comentariile sale sugerează că s-ar putea apropia o invazie terestră. Armata israeliană a declarat anterior că forţele sale au fost desfăşurate în întreaga ţară, sporind pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, "cu accent pe operaţiuni terestre semnificative".

UPDATE OMS: ajutorul medical este „încărcat şi gata de plecare" în Gaza

Cinci camioane cu provizii medicale sunt pregătite de plecare la graniţa dintre Gaza şi Egipt, a anunţat, joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit Reuters.

OMS a salutat decizia Israelului de a nu bloca intrarea ajutoarelor în teritoriul palestinian.

UPDATE Sunak a ajuns în Arabia Saudită după vizită oficială în Israel

Rishi Sunak a aterizat în Arabia Saudită unde se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Călătoria premierului în regiune are ca scop să se asigure că războiul nu escaladează la nivel regional.

Această vizită urmează călătoriei sale la Tel Aviv, unde i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că Marea Britanie doreşte ca Israelul să câştige lupta împotriva Hamas.

UPDATE Alarmă aeriană la graniţa Israelului cu Liban

Sirenele au sunat joi la graniţa de nord a Israelului, potrivit Sky News care utilizează aplicaţia de alertă Home Front Command. Aplicaţia trimite un avertisment tuturor celor care se află într-o zonă cu risc de atac cu rachete.

UPDATE Liderii Egiptului şi Iordaniei: Dacă războiul dintre Israel şi Hamas nu se încheie, ar putea arunca regiunea într-o catastrofă

Regele Abdullah al Iordaniei şi preşedintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi au reafirmat joi, în timpul discuţiilor bilaterale de la Cairo, poziţia lor comună împotriva politicilor de pedeapsă colectivă din Gaza, inclusiv asediile, înfometarea şi strămutarea, a declarat Curtea Regală Haşemită a Iordaniei într-un comunicat.

Liderii au respins orice încercare de strămutare forţată a locuitorilor din Gaza în ţările lor.

Aceştia au cerut oprirea imediată a conflictului din Gaza, protejarea civililor, ridicarea asediului şi livrarea de ajutor umanitar.

Ambii lideri au avertizat că "dacă războiul nu se opreşte şi nu se extinde, acesta ameninţă să arunce întreaga regiune într-o catastrofă".

UPDATE Încă un român dat dispărut în Israel

Încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, româno-israeliană, a fost dat dispărut în Israel, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

„Autorităţile israeliene au informat cu privire la dispariţia a încă unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel”, precizează MAE.

UPDATE Regele iordanian se deplasează în Egipt pentru a "discuta despre încetarea agresiunii israeliene asupra Gaza"

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei este în drum spre Cairo pentru a se întâlni cu preşedintele egiptean Abdel Fattah El Sisi, potrivit Curţii Regale a Iordaniei.

Curtea Regală a Iordaniei a precizat într-un comunicat că cei doi vor "discuta mijloacele de a pune capăt agresiunii israeliene asupra Gaza".

UPDATE Sunak, lui Netanyahu: sunt mândru să fiu alături în cel mai întunecat moment al Israelului

Rishi Sunak şi Benjamin Netanyahu au susţinut o conferinţă de presă la Ierusalim.

Netanyahu spune că Hamas "sunt noii nazişti şi noul ISIS" şi că acest război actual din Orientul Mijlociu este o "bătălie pentru lumea liberă".

"Avem două forţe aici. Una este un act al răului condus de Iran, care vrea să readucă Orientul Mijlociu în Evul Mediu", spune el. "Cealaltă forţă este o forţă a progresului şi a umanităţii".

Liderul israelian spune că acesta este "cel mai întunecat moment al ţării sale" şi "este cel mai întunecat moment al lumii".

Sunak a spus că "susţine dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internaţional" şi de a "ataca Hamas".

"Ştiu că vă luaţi toate măsurile de precauţie pentru a evita rănirea civililor, în contrast direct cu teroriştii din Hamas care caută să pună civilii în pericol".

"Recunoaştem că poporul palestinian este şi el victimă a Hamas".

Sunak a adăugat: "Aţi descris acest moment ca fiind cel mai întunecat moment al Israelului, atunci sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră în cel mai întunecat moment al Israelului, ca prieten al dumneavoastră. Vom fi alături de voi în solidaritate cu poporul vostru şi dorim, de asemenea, să câştigaţi."

UPDATE Primele comentarii ale lui Xi Jinping despre război

O soluţie cu două state pentru stabilirea unei Palestine independente este "soluţia fundamentală" a conflictului dintre Israel şi Hamas, a declarat joi Xi Jinping, în primele comentarii publice ale liderului chinez cu privire la război de la izbucnirea acestuia, în urmă cu aproape două săptămâni.

UPDATE Numărul ostaticilor confirmaţi creşte

Armata israeliană a confirmat că cel puţin 203 persoane sunt ţinute ostatice în Gaza.

Este vorba de patru persoane în plus faţă de ultima cifră oficială publicată de Israel.

Anterior, Hamas a declarat că ţine ostatici 250 de persoane.

UPDATE Biden, avertisment pentru Israel: Nu repetaţi greşelile făcute de SUA după atacurile din 2001

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat Israelul să nu se lase "cosumat" de furie în reacţia sa la atacurile teroriste ale Hamas din această lună, pentru a evita repetarea "greşelilor" Washingtonului după atacurile din 2001.

UPDATE Egiptul urmează să deschidă punctul de trecere Rafah pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a fost de acord să deschidă punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Gaza pentru a permite intrarea în Gaza a până la 20 de camioane cu ajutoare. Această decizie vine după vizita cu miză mare a preşedintelui american Joe Biden în Israel. Biden a declarat că ajutoarele ar putea începe să sosească începând de vineri, însă momentan punctul de trecere al frontierei rămâne închis.

UPDATE IDF loveşte ţinte Hezbollah în Liban

Printre ţinte s-au aflat un post de observare militar de unde a fost trasă o rachetă anti-tanc ghidată spre oraşul nordic Rosh Hanikra miercuri, spune armata.

Forţele de Apărare ale Israelului adaugă că loviturile au fost efectuate ca răspuns la bombardamentele asupra Israelului  Israel în ultima zi. Frontiera de nord a Israelului s-a încins în mijlocul războiului în curs cu Hamas din Fâşia Gaza. Rachete au fost lansate din Liban la oraşe din nordul Israelului, iar grupul terorist Hezbollah a atacat mai multe posturi ale armatei israeliene de-a lungul frontierei, pe măsură ce ciocnirile de la frontieră au continuat miercuri.

UPDATE  Biden se va adresa americanilor cu privire la războaiele din Gaza şi Ucraina

Preşedintele american Joe Biden se va adresa publicului american mâine seară, la ora 20:00 (ora Coastei de Est), cu privire la răspunsul Washingtonului la atacurile teroriste ale organizaţiei  Hamas şi la războiul în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei, a transmis Casa Albă.

Va fi al treilea astfel de discurs pe care Biden îl ţine despre războiul Israel-Hamas de când gruparea teroristă a lansat un atac şoc fără precedent asupra Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.300 de oameni, majoritatea civili şi luând 199 de prizonieri.

UPDATE Biden spune că Sisi a fost de acord să permită intrarea a 20 de camioane   

Preşedintele american Joe Biden le-a spus reporterilor de la bordul Air Force One pe drumul de întoarcere din Israel că, în timpul convorbirii sale cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, acesta din urmă a fost de acord să deschidă trecerea Rafah între Egipt şi Gaza şi să lase „până la” 20 camioane de asistenţă umanitară. 

Ştirea iniţială 

O serie de demonstraţii pro-Palestina au fost desfăşurate la New York City, Berlin, Atena şi Istanbul, cu ocazia ,,Zilei Furiei", ca reacţie la presupusul atac israelian asupra spitalului din Fâşia Gaza, rezultând sute de morţi. 

Biden insistă în faţa reporterilor de la bordul Air Force On că Israelul nu se află în spatele exploziei spitalului din Gaza, iar guvernul israelian Netanyahu demonstrează că clădirea a fost lovită de o rachetă lansată de HAMAS. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici