Războiul Israel-Hamas. 450 de ţinte au fost distruse în ultima zi de către IDF / Coridor nou, astăzi, în Fâşie pentru evacuarea spre sud / Gaza este acum împărţită efectiv în „Gaza Nord şi Gaza Sud” / Biden, discuţie cu Netanyahu

  • Forţele israeliene au ajuns, în Gaza, la linia de coastă, a anunţ duminică seara purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, scrie BBC.
  • Gaza a fost zguduită duminică noaptea de o serie de explozii uriaşe
  • Trupele israeliene plănuiesc să intre în forţă în oraşul Gaza, probabil în următoarele 48 de ore, potrivit rapoartelor din presa israeliană
6217 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. 450 de ţinte au fost distruse în ultima zi de către IDF / Coridor nou, astăzi, în Fâşie pentru evacuarea spre sud / Gaza este acum împărţită efectiv în „Gaza Nord şi Gaza Sud” / Biden, discuţie cu Netanyahu

Războiul Israel-Hamas. Forţele israeliene au ajuns la linia de coastă, în Gaza. Fâşia este acum împărţind efectiv în „Gaza Nord şi Gaza Sud” / Presa israeliană: Trupele plănuiesc să intre în forţă în oraşul Gaza, probabil în următoarele 48 de ore

UPDATE Biden, discuţii cu Netanyahu despre posibilitatea unei pauze umanitare în Gaza

Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut o convorbire telefonică despre posibilitatea unor pauze tactice umanitare în Gaza şi despre ostatici, transmite Reuters.

UPDATE Un comandant-cheie al Hamas a fost ucis într-un atac aerian ţintit

Un comandant Hamas despre care se crede că se numără printre cei care au ordonat atacurile din 7 octombrie din Israel a fost ucis în cursul nopţii într-un atac aerian, potrivit Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), relatează Jerusalem Post, citat de The Guardian.

UPDATE Rachete trase asupra Israelului din Liban

Aripa armată a Hamas din Liban a declarat că a lansat 16 rachete spre două oraşe israeliene.

Brigăzile Al Qassam au declarat că au vizat Nahariyya şi sudul oraşului Haifa, ambele oraşe de coastă din nordul ţării.

Armata israeliană a declarat că 30 de rachete au fost lansate spre Israel din Liban în ultima oră.

Aceasta a răspuns cu focuri de artilerie spre poziţiile de lansare, a precizat armata.

UPDATE America a trimis un mesaj Iranului cu privire la încetarea focului, susţine ministrul iranian de externe

Ministrul iranian de externe a afirmat că SUA a trimis un mesaj Iranului în ultimele trei zile, în care spunea că încearcă să obţină o încetare a focului în Gaza.

"Cu toate acestea, în practică nu am văzut nimic altceva decât sprijinul lor pentru genocidul din Gaza", a declarat Hossein Amirabdollahian la televiziunea de stat.

UPDATE Israelul arată tunelurile Hamas de sub spital folosite de terorişti

UPDATE Emoţie în şedinţa de Guvern: Prim-ministrul palestinian Shtayyeh nu-şi poate reţine lacrimile când vorbeşte despre copiii ucişi în Gaza

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh nu şi-a putut opri lacrimile în timpul sesiunii de deschidere a şedinţei cabinetului de la Ramallah de luni, 6 noiembrie, când a vorbit despre moartea copiilor din Gaza din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra Fâşiei. Violenţa în regiune a crescut de când Israelul a început să bombardeze Fâşia Gaza, ucigând aproximativ 9.770 de palestinieni, în urma unui atac devastator al grupării islamiste Hamas din 7 octombrie, în care peste 240 de persoane au fost răpite.

UPDATE Rania a Iordaniei: A fi pro-palestinian nu înseamnă a fi antisemit

Regina Rania Al Abdullah a Iordaniei a cerut o încetare a focului în războiul Israelului împotriva Hamas, spunând că a pleda pentru protecţia vieţii palestinienilor nu este acelaşi lucru cu a fi antisemit sau pro-terorism.

„Aş vrea să fiu foarte, foarte clară. A fi pro-palestinian nu înseamnă a fi antisemit, a fi pro-palestinian nu înseamnă a fi pro-Hamas sau pro-terorism”, a spus Rania într-un interviu pentru CNN, duminică. „Ceea ce am văzut în ultimii ani este că acuzaţia de antisemitism a fost folosită ca o armă pentru a reduce la tăcere orice critică la adresa Israelului”, a spus ea.

„Vreau să condamn absolut şi complet antisemitismul şi islamofobia - a adăugat ea -, dar vreau să reamintesc tuturor că Israelul nu reprezintă tot poporul evreu din lume. Israelul este un stat şi este singurul responsabil pentru crimele sale”.

UPDATE Borrell: Israelul trebuie să evite moartea civililor, altfel va fi contraproductiv

„Strategia militară a Israelului trebuie să respecte şi dreptul internaţional, inclusiv legea care urmăreşte să evite, pe cât posibil, moartea şi suferinţa populaţiilor civile. Ignorarea costului uman s-ar putea dovedi în cele din urmă contraproductivă”. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a spus acest lucru în discursul său la Conferinţa Ambasadorilor UE din 2023.

UPDATE Paris: 40 de morţi şi 8 francezi dispăruţi reprezintă bilanţul atacului Hamas

Premierul francez Elisabeth Borne a anunţat în această dimineaţă un nou bilanţ de 40 de morţi şi 8 francezi dispăruţi în atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie. „Printre aceşti oameni dispăruţi – a spus Borne într-un interviu acordat France Inter – sunt, evident, ostatici”. „Prioritatea noastră – a adăugat el – este eliberarea lor”. Cel mai recent bilanţ oficial, comunicat pe 4 noiembrie de Ministerul Afacerilor Externe, era de 39 de morţi şi 9 dispăruţi.

UPDATE Coridor nou, astăzi, în Fâşie pentru evacuarea spre sud

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), locotenent-colonelul Avichay Adraee, a anunţat că Israelul va deschide din nou un coridor pentru a permite civililor din nordul Fâşiei să evadeze spre sud. 

UPDATE Întâlnirea Blinken-Fidan la Ankara

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken sa întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan la Ankara pentru a discuta despre situaţia din Gaza şi conflictul dintre Israel şi Palestina. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă Anadolu. Nu este clar dacă va avea loc o conferinţă de presă comună după discuţii

UPDATE Iordania lansează asistenţă medicală pentru spitalul de campanie din Gaza

Forţele aeriene din Amman au renunţat la „rechizite medicale critice şi urgente” pentru un spital de campanie iordanian din Fâşia Gaza. Regele Abdullah al II-lea a anunţat-o. „Personalul nostru neînfricat al forţelor aeriene a lansat asistenţă medicală urgentă către spitalul de campanie iordanian din Gaza la miezul nopţii”, a spus monarhul pe X, fostul Twitter. „Este datoria noastră să ne ajutăm fraţii şi surorile răniţi în războiul din Gaza”, a spus regele Abdullah, adăugând că „vom fi mereu acolo pentru fraţii noştri palestinieni”. Forţele de Apărare Israelului (IDF) au declarat că acţiunea Iordaniei a fost coordonată cu Israelul. „Aseară, în coordonare cu IDF, un avion iordanian a aruncat echipamente medicale şi alimente la spitalul iordanian din Fâşia Gaza. Echipamentele vor fi folosite de personalul medical pentru pacienţi”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

UPDATE Tânăr palestinian ucis în ciocniri cu soldaţi în Cisiordania

Un palestinian (Mahmud al-Atrash, 20 de ani) a fost ucis astăzi în incidente cu armata la Halhul, lângă Hebron (Cisjordania). Acest lucru a fost raportat de agenţia Maan. Informaţiile militare israeliene, citate de presă, au avertizat între timp că situaţia din Cisiordania atinge cote periculoase. Printre motive: apelurile Hamas de a se alătura luptei din Gaza; şomajul a 140.000 de navetişti care nu au mai putut lucra în Israel de o lună; îngheţarea salariilor a 120.000 de angajaţi ai Autorităţii Naţionale Palestiniene şi violenţa pe scară largă a coloniştilor împotriva fermierilor implicaţi în recoltarea măslinelor.

UPDATE Iranul, la BRICS: Opriţi Israelul în Gaza

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a scris scrisori separate către ţările membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), exprimându-şi îngrijorarea cu privire la acţiunile Israelului împotriva Gazei şi cerând intervenţia lor pentru „oprirea atacurilor din Fâşia Gaza, prevenirea crime împotriva umanităţii şi trageţi la răspundere atacatorii”. Cerând BRICS acţiuni concrete pentru a acorda prioritate situaţiei din Gaza, în scrisori, Amirabdollahian a evidenţiat „uzurparea ilegală a pământurilor palestiniene, uciderile în masă, distrugerea caselor şi fermelor, atacurile asupra instituţiilor medicale, precum şi arestările, torturile. şi umilirea demnităţii bărbaţilor, femeilor şi chiar copiilor de către regimul de ocupaţie”, relatează agenţia de presă IRNA.

De la 1 ianuarie 2024, Iranul se va alătura oficial BRICS, pe baza deciziilor luate în timpul ultimului summit al organizaţiei, care a dat şi undă verde intrării Argentinei, Egiptului, Etiopiei, Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite.

UPDATE ONU şi ONG-urile fac apel la încetarea imediată a focului în Gaza

Şefii a 11 agenţii ale Naţiunilor Unite şi a şase organizaţii umanitare au lansat un apel comun pentru o încetare imediată a focului umanitar în Gaza, pentru protecţia civililor şi pentru intrarea rapidă a alimentelor, apei, medicamentelor şi combustibilului în Gaza. Într-o declaraţie difuzată duminică seara, aceştia au numit atacurile-surpriză ale Hamas din 7 octombrie în Israel „oribile”. „Cu toate acestea, uciderea îngrozitoare a şi mai mulţi civili în Gaza este un scandal, la fel şi excluderea a 2,2 milioane de palestinieni de la hrană, apă, medicamente, electricitate şi combustibil”, a spus Comitetul, într-o reuniune inter-agenţie permanentă privind situaţia din Israel. şi teritoriile palestiniene ocupate.

Organizaţiile Naţiunilor Unite şi organizaţiile de ajutor au declarat că peste 23.000 de persoane rănite au nevoie de tratament imediat şi că spitalele sunt copleşite. „O întreagă populaţie este asediată şi atacată, i se refuză accesul la elementele esenţiale pentru supravieţuire, sunt bombardate în casele lor, adăposturile, spitalele şi lăcaşurile de cult”, se arată în comunicatul comun.

UPDATE Şeful special al securităţii Hamas a fost ucis în Gaza

Jamal Musa, şeful securităţii speciale Hamas din Fâşia Gaza, a fost ucis peste noapte într-un atac al forţelor aeriene israeliene. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al IDF, citat de publicaţia Haaretz, adăugând că în timpul atacului, condus de informaţiile armatei şi de serviciul de securitate Shin Bet, alţi comandanţi Hamas au fost ucişi. Printre cele 450 de ţinte distruse de către IDF în Fâşie duminică s-au numărat avanposturi Hamas, facilităţi de antrenament, lansatoare de rachete antitanc şi tuneluri.

UPDATE Activista palestiniană Tamimi, arestată: Vă vom masacra şi veţi spune că ceea ce v-a făcut Hitler a fost o glumă

Armata israeliană a arestat-o ​​peste noapte pe Ahed Tamimi, o activistă palestiniană care este cunoscută la nivel internaţional pentru că a pălmuit doi soldaţi în satul ei din Cisiordania, Nabi Saleh, lângă Ramallah, în 2018, pe când avea 17 ani. Tamimi a executat 8 luni de închisoare la acea vreme. De data aceasta – relatează Haaretz – a fost arestată pentru că a publicat următoarea postare pe reţelele de socializare: „Mesajul nostru către turmele de colonişti este că vă aşteptăm în toate oraşele din Cisiordania. Vă vom masacra şi veţi spune că ceea ce v-a făcut Hitler a fost o glumă. Vă vom bea sângele şi vă vom mânca craniile”.

UPDATE Raiduri nocturne în Gaza: cel puţin 27 de morţi

Numărul morţilor din raidurile aeriene efectuate pe Fâşia Gaza în timpul nopţii este de cel puţin 27. Acest lucru a fost raportat de agenţia palestiniană de presă Wafa, precizând că cel puţin 15 persoane au fost ucise în raidul care a lovit cartierul Tal al-Sultan din Rafah din sudul Fâşiei Gaza. Cel puţin alte 10 persoane au fost ucise în Al-Zawaida, în centrul Fâşiei Gaza, în timp ce alte două victime au fost înregistrate în tabăra de refugiaţi Jabalia.

UPDATE UNRWA: 88 de membri ONU au fost ucişi în Gaza din 7 octombrie

Există 88 de membri ai personalului UNRWA, agenţia Naţiunilor Unite care se ocupă de refugiaţii palestinieni, care au fost ucişi în raidurile israeliene în Fâşia Gaza din 7 octombrie. UNRWA a anunţat acest lucru, adăugând că este „cel mai mare număr de victime ale Naţiunilor Unite înregistrat vreodată într-un singur conflict”.

UPDATE SUA desfăşoară şi un submarin nuclear

SUA îşi îndoaie muşchii în Mediterana ca un factor de descurajare împotriva conflictului din ce în ce mai extins dintre Hamas şi Israel: Comandamentul central al armatei SUA a anunţat pe X că un submarin nuclear din clasa Ohio a fost desfăşurat în zona sa de responsabilitate, care se întinde din nord-est. Africa prin Orientul Mijlociu până în Asia Centrală şi de Sud. Mesajul vine la două zile după ce Marina a anunţat că două grupuri de lovitură de transportatori - Gerald Ford şi Dwight Eisenhower - au lansat avioane şi au practicat apărarea antirachetă în timpul unui exerciţiu de trei zile în Marea Mediterană.

UPDATE Gaza, explozii pe timp de noapte: raiduri israeliene au lovit Fâşia

Gaza a fost lovită de noi explozii ale Israelului. Exploziile şi rachetele au fost văzute în Gaza din sudul Israelului. 

UPDATE Regele Iordaniei anunţă „ajutor medical urgent trimis în Gaza”

Regele Abdallah al Iordaniei a anunţat că a trimis asistenţă medicală urgentă în Fâşia Gaza cu avioane militare: acesta este primul transport de ajutor umanitar în zona asediată, care până acum a primit aprovizionare doar prin punctul de trecere Rafah, de la graniţa cu Egipt. „Personalul nostru îndrăzneţ al Forţelor Aeriene a trimis asistenţă medicală urgentă la spitalul de campanie iordanian din Gaza la miezul nopţii. Este de datoria noastră să ne ajutăm fraţii şi surorile răniţi în războiul din Gaza”, a declarat regele Abdallah al II-lea al Iordaniei pe platforma X.

UPDATE Hamas cere ONU să investigheze atacurile asupra spitalelor

Hamas i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să formeze un comitet internaţional care să viziteze spitalele din Gaza şi să respingă afirmaţiile armatei israeliene conform cărora ar fi atacat centre medicale deoarece luptătorii Hamas erau staţionaţi acolo, relatează Washington Post, citând o declaraţie emisă de Hamas.

Mişcarea care a lansat atacul împotriva Israelului din 7 octombrie trecut şi care se află la guvernarea Fâşiei Gaza susţine că Forţele de Apărare Israelului încearcă în acest fel „să justifice crimele continue împotriva civililor şi împotriva răniţilor şi pacienţilor din spitalele din Gaza”.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a acuzat Hamas că a organizat atacuri din spitale şi că a construit infrastructură militară în zonele din apropiere, pentru a le folosi drept scuturi. Un atac israelian în apropierea unui spital din Gaza a ucis cel puţin 15 persoane în urmă cu câteva zile.

UPDATE Lovituri intense dumină spre luni noaptea. Presa israliană: Trupele ar putea intra în oraşul Gaza în următoarele 48 de ore

Gaza a fost zguduită duminică seara de o serie de explozii uriaşe, iar armata Israelului a avansat până la mare şi a împărţit practic Fâşia în două: Nord şi Sud. Violenţele au escaladat şi la graniţa de nord a Israelului cu Libanul.

Loviturile asupra Fâşiei Gaza au avut loc în timp ce trupele israeliene plănuiesc să intre în forţă în oraşul Gaza, probabil în următoarele 48 de ore, potrivit rapoartelor din presa israeliană.

Jurnaliştii din Gaza şi cei care urmăresc de la graniţa israeliană au descris lovituri israeliene drept intense în zona de coastă, iar imaginile video au arătat explozii uriaşe pe cerul nopţii. Rapoartele din Gaza au declarat că loviturile au venit din aer, de pe mare şi de pe uscat.

Fâşia împărţită în două

Potrivit jurnaliştilor britanici, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a spus că forţele IDF au înconjurat oraşul Gaza şi că forţele israeliene au ajuns la linia de coastă, împărţind efectiv Fâşia în „Gaza Nord şi Gaza Sud”.

Acesta a anunţat că Israelul va asigura în continuare un coridor pentru ca ocuitorii din nordul Fâşiei Gaza şi din oraşul Gaza să poată merge spre sud.

Daniel Hagari susţine că Israelul „va continua să atace puternic şi va continua să intensifice operaţiunea terestră în nordul Fâşiei Gaza şi în marele oraş Gaza”.

Ministerul sănătăţii condus de Hamas a afirmat că aproape 10.000 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul şi-a început campania în această zonă, ca răspuns la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici