Războiul Israel-Hamas. Biden crede că un acord privind eliberarea ostaticilor este aproape, în ciuda luptelor violente din Gaza / Spre un armistiţiu de 5 zile, în schimbul a zeci de ostatici? / Raid la spitalul din nordul Gazei: cel puţin 12 morţi / Trei comandanţi Hamas au fost ucişi

  • Preşedintele SUA, Joe Biden, crede că un acord privind eliberarea ostaticilor este aproape.
  • Cel puţin 12 persoane au murit după ce lupte violente au izbucnit în jurul Spitalului Indonezian din nordul Gaza.
  • Armata israeliană a atacat infrastructura Hezbollah din Liban.
4762 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Biden crede că un acord privind eliberarea ostaticilor este aproape, în ciuda luptelor violente din Gaza / Spre un armistiţiu de 5 zile, în schimbul a zeci de ostatici? / Raid la spitalul din nordul Gazei: cel puţin 12 morţi / Trei comandanţi Hamas au fost ucişi

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 100 de pacienţi au fost evacuaţi din spitalul indonezian din Gaza

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat luni că 100 de pacienţi au fost evacuaţi dintr-un spital din această zonă cu ajutorul Crucii Roşii, la doar câteva ore după ce acesta a fost atacat.

"100 de pacienţi au fost evacuaţi din spitalul indonezian cu ajutorul Crucii Roşii Internaţionale", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ashraf al-Qudra, precizând că alţi 100 vor fi duşi peste noapte într-o altă unitate din oraşul Khan Yunis, situat în sudul ţării.

UPDATE "Lupte corp la corp" în inima oraşului Gaza, afirmă armata israeliană

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că sunt angajate în "lupte corp la corp" cu luptătorii Hamas în centrul oraşului Gaza.

Armata israeliană a precizat că mai multe unităţi s-au confruntat cu un "batalion" de luptători în cartierul Zeitoun, care se află în partea de est a oraşului.

"Trupele s-au confruntat cu un inamic care este înrădăcinat în inima cartierelor rezidenţiale, a spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor, precum şi cu atacuri din interiorul infrastructurii civile", se arată într-un comunicat al IDF.

Tzahal a afirmat că a recuperat o serie de arme Hamas în mai multe locuri, inclusiv într-o moschee.

UPDATE Preşedintele Germaniei va vizita Israelul pentru discuţii cu omologul israelian

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier va călători în Israel pe 26 şi 27 noiembrie pentru a purta "discuţii politice" cu omologul său israelian Isaac Herzog, potrivit unui comunicat al biroului preşedintelui.  

În timpul vizitei sale, Steinmeier intenţionează, de asemenea, să organizeze întâlniri în sudul Israelului şi în Ierusalimul de Est.

Preşedintele se va deplasa apoi în Oman şi Qatar, se arată în comunicat.

UPDATE Biden crede că acordul privind ostaticii este aproape

Preşedintele Biden este de părere că un acord pentru a asigura eliberarea unora dintre ostaticii deţinuţi de Hamas în Gaza este aproape.

Întrebat de un reporter dacă un acord este aproape de a fi convenit, preşedintele a răspuns: "Cred că da".

Prim-ministrul Qatarului, un mediator cheie între Israel şi Hamas, a declarat în weekend că mai sunt de pus la punct doar "detalii foarte mici" pentru un acord.

Aproximativ 238 de ostatici se află încă în Gaza.

UPDATE Şeful OMS, "îngrozit" de "atacul" de la un spital

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, se declară "îngrozit" de un presupus atac asupra spitalului indonezian din nordul Gaza.

 "Lucrătorii din domeniul sănătăţii şi civilii nu ar trebui să fie niciodată expuşi la astfel de orori, şi mai ales în interiorul unui spital", a scris acesta pe platforma X.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise după ce lupte violente au izbucnit în jurul Spitalului Indonezian din nordul Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

"Atacul" a fost condamnat de Indonezia, care finanţează unitatea.

UPDATE Armata israeliană a atacat infrastructura Hezbollah din Liban

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) anunţă că au lovit „infrastructura teroristă” aparţinând Hezbollah-ului în Liban, potrivit Sky News.

Au fost folosite tancuri, un avion de luptă şi un elicopter care au lovit gruparea susţinută de Iran care a încercat să tragă o rachetă antitanc asupra Israelului. Trei drone au fost identificate peste graniţă.

UPDATE Rachete în Gaza, sirene de avertizare în sudul Israelului

Sirenele de avertizare antirachetă sună în diferite zone din sudul Israelului, inclusiv în Aşdod şi Aşkelon, informează Haaretz. Este pentru prima dată în 24 de ore, potrivit Times of Israel, când rachete cu rază lungă de acţiune sunt lansate din Fâşia Gaza în direcţia Israelului.

UPDATE ONU: 1,7 milioane de persoane strămutate în Fâşia Gaza

Numărul persoanelor strămutate în Fâşia Gaza a ajuns la aproximativ 1,7 milioane. Acest lucru a fost anunţat de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Ajutorarea şi Angajarea Refugiaţilor Palestinieni (UNRWA), precizând că aproximativ 900 de persoane strămutate sunt acum binevenite în şcolile Agenţiei ONU, în timp ce alte sute de mii trăiesc pe străzi. UNRWA a spus că, deşi a notificat Israelul cu privire la locaţia exactă a instalaţiilor sale, peste 70 dintre acestea au fost avariate de bombardament. Mai mult, organizaţia a spus că apa contaminată a dus la răspândirea bolilor şi se teme o epidemie de holeră.

UPDATE Israel refuză să elibereze deţinuţii legaţi de Hamas

Israel verifică „minuţios” întreaga listă cu numele prizonierilor palestinieni, pentru a se asigura că niciunul dintre cei care vor fi eliberaţi în baza unui posibil acord cu Hamas nu este în vreun fel legat de mişcarea islamistă. Hamas nu ştie exact unde sunt toţi oamenii răpiţi din Gaza. Acestea sunt câteva dintre obstacolele care, în acest moment, împiedică închiderea acordului dintre Hamas şi Israel, după cum au spus surse egiptene pentru Wall Street Journal. Israelul şi Hamas se apropie de un acord negociat de Qatar şi de Egipt, pentru a ajunge la un armistiţiu şi a-i elibera pe unii dintre cei aproximativ 240 de ostatici ţinuţi în Gaza. 

UPDATE Irving a venit la conferinţă cu kefieh

Baschetbalistul american Kyrie Irving, jucătorul echipei Dallas Mavericks, stârneşte încă un scandal, după ce în trecut a refuzat să se vaccineze şi a intrat în coliziune cu oficialii NBA. După înfrângerea cu Milwaukee Bucks, scor 125-132, s-a prezentat la conferinţa de presă purtând un keffiyeh, ca mesaj pro-palestinieni.

UPDATE Knesset dezbate pedeapsa cu moartea: rudele ostaticilor se revoltă

O dezbatere asupra pedepsei cu moartea pentru terorişti, desfăşurată astăzi în comisia parlamentară pentru securitate naţională, la iniţiativa partidului de extremă dreapta „Puterea Evreiască”, a alarmat familiile ostaticilor ţinuţi captivi de Hamas, care le-au cerut deputaţilor să amâne sesiunea astfel încât să nu compromită negocierile cu răpitorii. „Puneţi în pericol viaţa rudelor noastre”, au spus reprezentanţii ostaticilor. Audierea a fost convocată pentru a pregăti pentru prima lectură un proiect de lege prezentat în martie.

UPDATE 40 de camioane cu ajutare trec astăzi prin Rafah

40 de camioane cu ajutor umanitar sunt aşteptate în următoarele ore să ajungă în Fâşia Gaza, după ce au trecut pe la Rafah. Acest lucru a fost anunţat de Administraţia de Coordonare şi Legătură din Gaza. Haartez o raportează. Camioanele transportă echipamente care au fost trimise din Emiratele Arabe Unite pentru a construi un spital de campanie pentru răniţii din enclava palestiniană.

UPDATE Israel, încă 2 soldaţi morţi, un total de 65

Armata a anunţat moartea a încă doi soldaţi care luptau în nordul Fâşiei. Cu aceştia, numărul total de morţi de la începutul operaţiunilor la sol este de 65.

UPDATE 3 comandanţi ai organizaţiei Hamas au fost ucişi

Avioanele israeliene - conform serviciilor de informaţii - au ucis 3 comandanţi Hamas în nordul Fâşiei. Purtătorul de cuvânt al armatei a făcut cunoscut acest lucru. Times of Israel relatează acest lucru, IDF. Atentatele, explică IDF, au avut loc în urma unor informaţii oferite de Shin Bet şi de Direcţia de Informaţii Militare. Forţele israeliene au identificat, de asemenea, un grup de agenţi Hamas care se îndreptau către o clădire şi au ordonat un atac aerian.

UPDATE Wang: China va lucra pentru restabilirea păcii

„Să lucrăm împreună pentru a „răci” rapid situaţia din Gaza şi a restabili pacea în Orientul Mijlociu cât mai curând posibil”. Ministrul chinez de externe Wang Yi le-a spus acest lucru diplomaţilor din ţările cu majoritate arabă şi musulmană care vizitează Beijingul. Wang a subliniat că în Gaza are loc un dezastru umanitar care afectează toate ţările lumii.

UPDATE Cel puţin opt morţi într-un raid la un spital indonezian

Presa palestiniană afirmă că cel puţin opt persoane au fost ucise într-un spital indonezian din nordul Gazei, forţele israeliene ar fi bombardat şi înconjurat unitatea medicală. Printre victime s-au numărat şi pacienţi şi oameni care căutau adăpost. Ştirile locale spun că s-a întrerupt curentul în spital şi că forţele israeliene împuşcă pe oricine încearcă să părăsească zona.

UPDATE Lideri Hamas executaţi

UPDATE Televiziunea din Egipt anunţă: Armistiţiu pentru ostatici începând de luni / Israelul neagă

Televiziunea egipteană Al-Ghad a anunţat, citând „surse Hamas”, că „de la ora 11, luni” „calmul” va începe în Fâşia Gaza, ca parte a unui acord pentru eliberarea a 50 de ostatici israelieni împotriva eliberării a cât mai mulţi palestinieni prizonieri. Cu toate acestea, oficialii israelieni, citaţi de Times of Israel, au negat anunţul egiptean. Haaretz a prezentat, de asemenea, negarea unui oficial israelian, adăugând că două surse palestiniene şi un egiptean au spus, de asemenea, că nu s-a ajuns la niciun acord pentru încetarea focului sau vreun schimb de prizonieri.

UPDATE Teroriştii produc noi victime

Aproximativ 240 de ostatici au fost luaţi în timpul raidului mortal al Hamas în Israel la 7 octombrie, ceea ce a determinat Israelul să invadeze micul teritoriu palestinian pentru a elimina gruparea islamistă aflată la putere, după mai multe războaie neconcludente din 2007.

Tancurile şi trupele israeliene au pătruns în Gaza la sfârşitul lunii trecute şi de atunci au preluat controlul asupra unor zone mari din nordul, nord-vestul şi estul oraşului Gaza, potrivit armatei.

Dar Hamas şi martorii locali spun că militanţii duc un război de gherilă în zone din nordul dens urbanizat, inclusiv în părţi din oraşul Gaza şi în taberele de refugiaţi Jabalia şi Beach.

Chiar şi în timp ce luptele făceau ravagii pe teren, ambasadorul Israelului în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat într-un interviu acordat ABC că Israelul speră că un număr semnificativ de ostatici ar putea fi eliberat de Hamas „în zilele următoare”, scrie Reuters.

Reuters a relatat la 15 noiembrie că mediatorii din Qatar au încercat să ajungă la un acord între Israel şi Hamas pentru a schimba 50 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de trei zile care ar contribui la creşterea livrărilor de ajutoare de urgenţă către civilii din Gaza, citând un oficial informat despre discuţii.

La momentul respectiv, oficialul a declarat că s-a ajuns la un acord asupra liniilor generale, dar că Israelul negocia încă detaliile.

Duminică, prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat într-o conferinţă de presă la Doha că principalele obstacole în calea unui acord sunt acum „foarte minore”, fiind vorba în principal de probleme „practice şi logistice” care trebuie depăşite.

Un oficial de la Casa Albă a declarat, de asemenea, că negocierile „foarte complicate şi foarte sensibile” fac progrese.

„Cred că suntem mai aproape decât am fost de ceva timp, poate mai aproape decât am fost de la începutul acestui proces, de a încheia acest acord”, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională al Casei Albe, la NBC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici