Războiul Israel - Hamas. Cel puţin 9 morţi într-un raid israelian din timpul nopţii. Miniştrii de externe din Golf, Egipt şi Iordania discută despre armistiţiu

292 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Cel puţin 9 morţi într-un raid israelian din timpul nopţii. Miniştrii de externe din Golf, Egipt şi Iordania discută despre armistiţiu

Războiul Israel - Hamas. Cel puţin 9 morţi într-un raid israelian din timpul nopţii. miniştrii de externe din Golf, Egipt şi Iordania discută despre armistiţiu

UPDATE Casa Albă afirmă că a discutat memorandumul privind ajutorul de securitate cu Israelul, care a fost de acord să îl respecte

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, precizează că memorandumul publicat aseară de preşedintele american Joe Biden, care cere tuturor aliaţilor care primesc ajutor militar din partea SUA să ofere "asigurări scrise credibile şi fiabile" privind respectarea dreptului internaţional, nu include standarde noi.

Într-adevăr, beneficiarii de ajutor de securitate al SUA sunt deja obligaţi să se asigure că armele nu sunt folosite pentru a comite încălcări ale drepturilor omului.

Ceea ce este nou în memorandum este cerinţa de a primi asigurări suplimentare din partea beneficiarilor că această cerinţă este respectată, pe lângă faptul că, în viitor, Congresul va primi un raport anual din partea administraţiei care să detalieze modul în care aceste asigurări sunt respectate.

Jean-Pierre spune că memorandumul "a apărut în parte din cauza discuţiilor noastre cu membrii Congresului", confirmând practic că această mişcare a fost rezultatul presiunii exercitate de legislatorii progresişti care au cerut condiţii pentru ajutorul acordat Israelului, pe fondul temerilor că armele americane au fost folosite în uciderea civililor din Gaza.

Ea este întrebată dacă ajutorul acordat Israelului va fi întrerupt imediat dacă Ierusalimul nu oferă asigurări scrise în termen de 45 de zile, aşa cum prevede nota, având în vedere că este o parte implicată într-un conflict activ în care sunt folosite arme americane.

"I-am informat pe israelieni cu privire la acest lucru. Ei şi-au reiterat disponibilitatea de a oferi acest tip de asigurări", răspunde Jean-Pierre.

UPDATE Israelul a interceptat o „ţintă aeriană suspectă” în zona oraşului Haifa

UPDATE Raport: MBS i-a spus lui Blinken că acordul de normalizare nu va fi posibil în acest an fără încetarea focului în câteva săptămâni

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman i-a spus secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, că fereastra pentru încheierea unui acord de normalizare israeliano-saudit în acest an se va închide dacă nu se va ajunge la o încetare a focului în Gaza în câteva săptămâni, relatează The Wall Street Journal, citând oficiali arabi anonimi informaţi despre întâlnirea lor de la începutul acestei săptămâni.

UPDATE Aproape 10% dintre copiii sub cinci ani din Gaza suferă acum de malnutriţie acută, potrivit ONU

Aproape unul din 10 copii din Gaza cu vârsta sub cinci ani suferă acum de malnutriţie acută, în mare parte ca urmare a războiului purtat de Israel împotriva conducătorilor terorişti Hamas din teritoriu, potrivit datelor iniţiale ale ONU, rezultate din măsurători ale braţelor care arată epuizarea fizică.

Rezervele de alimente de care Gaza depinde s-au micşorat faţă de nivelul de dinainte de război, iar lucrătorii umanitari au raportat semne vizibile de foamete, în special în zonele din nordul şi centrul Gaza, cele mai afectate de războiul Israelului împotriva Hamas din 7 octombrie.

Măsurătorile circumferinţei braţelor a mii de copii mici şi sugari au arătat că 9,6 % dintre aceştia erau subnutriţi acut, de aproximativ 12 ori mai mult decât înainte de război, potrivit unei note a biroului umanitar al ONU, OCHA.

În partea de nord a Fâşiei Gaza, rata a fost de 16,2%, adică unul din şase.

În ultimele săptămâni, camioanele cu alimente au fost în mod regulat asaltate de mulţimi înfometate înainte de a ajunge la spitalele către care se îndreptau, potrivit lucrătorilor umanitari.

Organizaţia caritabilă ActionAid a declarat că unii locuitori din Gaza mâncau iarbă. "Fiecare persoană din Gaza este acum înfometată, iar oamenii au doar 1,5 până la 2 litri de apă nesigură pe zi pentru a-şi satisface toate nevoile", spune organizaţia.

Organizaţia caritabilă Islamic Relief a citat un membru al personalului său din Gaza: "Eu şi copiii mei nu am mai mâncat fructe sau legume de luni de zile, iar oamenii sunt ucişi când încearcă să se întâlnească cu camioanele de ajutor care sosesc".

UPDATE Norvegia va da 26 de milioane de dolari pentru UNRWA în acest an - ministerul de externe

Norvegia va da 275 de milioane de coroane (26 de milioane de dolari) în acest an agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) şi ar putea creşte această sumă dacă va fi nevoie, afirmă ministerul de externe, la câteva zile după ce agenţia a avertizat că şi-ar putea înceta orice activitate până la sfârşitul lunii.

O serie de ţări, printre care Statele Unite, Germania şi Marea Britanie, şi-au întrerupt finanţarea agenţiei de ajutorare după ce Israelul a acuzat luna trecută că o parte din personalul UNRWA a fost implicat în atacurile Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.

Norvegia, unul dintre principalii donatori ai UNRWA, îşi menţine finanţarea.

La 1 februarie, UNRWA a declarat că ar putea fi nevoită să îşi închidă operaţiunile din Orientul Mijlociu, nu doar din Gaza, până la sfârşitul lunii februarie, dacă finanţarea sa rămâne suspendată.

UPDATE Austin spune că a discutat cu Gallant despre "planificarea post-conflict pentru Gaza", în replică la premierul care a evitat astfel de discuţii

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, afirmă că a vorbit ieri cu omologul israelian Yoav Gallant despre "planificarea post-conflict pentru Gaza", într-o aparentă ironie la adresa premierului Benjamin Netanyahu, care a blocat discuţiile din cabinet pe această temă.

Un oficial american a declarat pentru The Times of Israel la începutul acestei săptămâni că administraţia Biden nu are prea multă încredere în modul în care Netanyahu a gestionat războiul, citând respingerea de către acesta a preluării controlului asupra Fâşiei de către Autoritatea Palestiniană.

Partenerii de coaliţie de extremă-dreapta ai premierului fac presiuni pentru reinstalarea Gaza cu civili israelieni, încurajând locuitorii palestinieni să emigreze şi menţinând o ocupaţie militară asupra celor rămaşi - politici cărora Netanyahu spune că li se opune şi care ar lipsi Ierusalimul de orice sprijin rămas din partea Washingtonului. În consecinţă, premierul a evitat să aducă în cabinet discuţii privind "ziua de după" în Gaza, chiar dacă şeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, avertizează că acest lucru riscă să zădărnicească câştigurile militare ale Israelului în Gaza.

Oficialul american a argumentat că Netanyahu a zădărnicit eforturile regionale de a avea o nouă administraţie în părţile din nordul Fâşiei Gaza curăţate de trupele israeliene la sfârşitul anului trecut, permiţând Hamas să umple din nou vidul.

În ultimele săptămâni, Forţele de Apărare ale Israelului au fost nevoite să trimită trupe înapoi în zonă pentru a combate recrudescenţa activităţii Hamas.

În comunicatul SUA privind convorbirea lui Austin cu Gallant se spune că cei doi au discutat, de asemenea, despre "necesitatea de a creşte asistenţa umanitară pentru civilii palestinieni din Gaza şi despre eforturile de stabilizare din Cisiordania".

UPDATE Pe fondul alarmei SUA, premierul arată că civilii din Rafah vor putea fi evacuaţi înainte de începerea operaţiunii IDF

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu arată că cei peste un milion de civili care s-au înghesuit în oraşul Rafah, situat în sudul Gaza, vor putea fi evacuaţi înainte ca IDF să înceapă operaţiunea acolo.

Declaraţia vine în contextul în care SUA au declarat că Israelul nu a efectuat planificarea preoperaţională necesară pentru a se asigura că civilii vor fi ţinuţi departe de pericol şi că, dacă nu face acest lucru, riscă un "dezastru".

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că a dat instrucţiuni IDF şi instituţiei de apărare să prezinte cabinetului planuri atât pentru evacuarea populaţiei civile palestiniene din sudul Fâşiei Gaza, cât şi pentru dezmembrarea batalioanelor Hamas din zona Rafah.

Se estimează că peste 1,3 milioane de palestinieni se adăpostesc în zona Rafah, după ce IDF a emis avertismente de evacuare din nordul Fâşiei Gaza şi din alte zone din Fâşie, pe fondul ofensivei sale terestre împotriva Hamas.

UPDATE Presa de stat siriană afirmă că două drone au fost doborâte după ce au intrat în spaţiul aerian sirian dinspre Israel

Agenţia de presă de stat siriană SANA, citând o sursă militară, susţine că apărarea aeriană a doborât două drone care au intrat în spaţiul aerian sirian dinspre Înălţimile Golan din Israel.

Raportul afirmă că dronele au fost interceptate la vest de Damasc.

Nu există niciun comentariu din partea IDF cu privire la acest incident.

UPDATE IDF împiedică intrarea ajutoarelor în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom - raport

IDF a împiedicat intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom în cursul zilei de astăzi, după ce a fost emisă o directivă în urma unei evaluări a situaţiei, relatează Channel 12.

În ultimele zile, un grup de protest de dreapta cunoscut sub numele de Tzav 9 a împiedicat intrarea ajutoarelor în Fâşia Gaza, dar grupul nu s-a aflat vineri la Kerem Shalom, astfel că ajutoarele ar fi trebuit să poată intra în Fâşie fără probleme.

Raportul nu precizează de ce a fost luată decizia de a împiedica trecerea ajutoarelor prin Kerem Shalom şi cine a emis directiva.

COGAT, legătura militară a Israelului cu palestinienii, nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

UPDATE IDF se pregăteşte pentru "extinderea războiului", le spune şeful Comandamentului de Nord şefilor comunităţilor evacuate

Şeful Comandamentului de Nord al IDF, gen. maj. Ori Gordin s-a întâlnit cu primarii şi şefii consiliilor comunităţilor evacuate din nord pentru a discuta despre situaţia de securitate de-a lungul graniţei cu Libanul, afirmă IDF într-un comunicat.

Gordin i-a asigurat pe oficialii locali că obiectivul armatei este "de a schimba situaţia de securitate din nord într-un mod care să le permită locuitorilor să se întoarcă în siguranţă şi cu un sentiment de securitate" şi a declarat că IDF continuă "să se pregătească pentru extinderea războiului şi trecerea la ofensivă" împotriva grupării teroriste Hezbollah, susţinută de Iran.

Începând cu 8 octombrie, gruparea teroristă cu sediul în Liban a lansat aproape zilnic rachete, rachete şi drone asupra comunităţilor din nordul Israelului.

Ca urmare, aproximativ 80.000 de persoane au fost strămutate în interiorul ţării, pe lângă cele strămutate de asaltul Hamas asupra sudului Israelului şi de războiul care a urmat în Gaza.

Gordin le-a spus şefilor consiliilor locale că armata va continua "să dăuneze Hezbollah şi să îi anuleze capacităţile", adaugă comunicatul.

UPDATE Guvernul Hamas cere 1.000 de camioane de ajutor umanitar pe zi pentru nordul Gaza

Guvernul Hamas din Gaza a cerut ca 1.000 de camioane cu ajutoare umanitare să aibă acces zilnic în nordul Fâşiei Gaza până când impactul războiului asupra civililor va fi inversat, relatează presa de limbă arabă.

Biroul de presă al guvernului Hamas din Gaza susţine că această cantitate de ajutor este necesară deoarece "foametea din nordul Gazei se agravează" ca urmare a acţiunilor americane şi israeliene, se arată în rapoarte.

Se estimează că între 300.000 şi 400.000 de palestinieni trăiesc încă în nordul Gaza, pe care IDF a ordonat evacuarea la începutul războiului.

UPDATE IDF afirmă că trupele au găsit un lansator de rachete Hamas lângă grădiniţa şi moscheea din Khan Younis

IDF afirmă că trupele Brigăzii 646 de paraşutişti de rezervă, care operează în sudul oraşului Khan Younis din Gaza, au localizat un lansator de rachete Hamas lângă o grădiniţă pentru copii şi o moschee.

Lansatoarele de rachete, înarmate cu proiectile şi îndreptate spre Israel, au fost distruse ulterior, precizează IDF.

IDF spune că rezerviştii au descoperit, de asemenea, un tunel Hamas sub o instalaţie de apă din Khan Younis.

În interiorul tunelului, doi agenţi Hamas au fost ucişi, precizează acesta.

UPDATE British Airways va relua zborurile către Israel începând cu 1 aprilie

British Airways anunţă că va relua zborurile către Israel în aprilie, după ce le-a suspendat în octombrie, invocând temeri legate de securitate după masacrul din 7 octombrie comis de Hamas în Israel şi declanşarea războiului din Gaza.

Compania aeriană, care este deţinută de conglomeratul aeronautic IAG, cotat la Londra, afirmă că "îşi va relua zborurile la 1 aprilie" spre Tel Aviv.

Ruta va fi operată de patru ori pe săptămână, dar cu avioane mai mici decât înainte de izbucnirea războiului, din cauza aşteptărilor de scădere a cererii.

Multe companii aeriene au încetat să mai zboare spre Israel după 7 octombrie, dar mai multe au anunţat de atunci reluarea zborurilor - inclusiv Air France, Lufthansa şi Ryanair.

UPDATE Emiratele Arabe Unite solicită eforturi sporite pentru a preveni un conflict mai amplu în regiune pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas

Ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite face apel la intensificarea eforturilor de prevenire a extinderii conflictului în regiune în timpul unei reuniuni a statelor arabe la Riad, potrivit agenţiei de presă de stat din Emiratele Arabe Unite.

La reuniunea despre Gaza au participat miniştrii de externe din ţara gazdă, Arabia Saudită, alături de Qatar, Egipt, Iordania şi secretarul general al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Hussein al-Sheikh.

UPDATE Presa de stat siriană relatează un aparent atac aerian israelian deasupra Damascului

Presa de stat siriană relatează că apărarea aeriană a angajat un aparent atac aerian israelian deasupra capitalei Damasc.

Radiodifuzorul de stat SANA nu oferă imediat detalii suplimentare.

Se pare că Israelul a intensificat în ultimele luni loviturile asupra unor obiective aparţinând Iranului şi grupurilor susţinute de Iran în Siria, în contextul războiului din Fâşia Gaza.

UPDATE Qatar şi SUA lucrează pentru expulzarea liderilor Hamas din Doha, relatează presa saudită

Statele Unite şi Qatarul lucrează la un plan comun pentru expulzarea liderilor Hamas din Doha, relatează postul de ştiri Al-Arabiya, finanţat de Arabia Saudită.

Postul de presă nu a oferit detalii suplimentare, iar afirmaţia nu a fost coroborată de alte surse.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, locuieşte în Qatar, la fel ca şi înalţii oficiali Moussa Abu Marzuk şi Khaled Mashal.

UPDATE "Copiilor li se răpeşte copilăria" în Gaza, afirmă şeful UNRWA în cadrul unui apel la încetarea focului

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, îşi reiterează apelul pentru o încetare a focului umanitar în războiul dintre Israel şi Hamas, avertizând că viitorul copiilor din Gaza "este în joc".

Mai mult de jumătate de milion de copii din Fâşia Gaza nu mai merg la şcoală, scrie pe X, fostul Twitter, şeful agenţiei pentru refugiaţii palestinieni.

"Fiecare zi de război adânceşte cicatricile, riscând o generaţie pierdută, vulnerabilă la exploatare", adaugă el. "Copiilor li se răpeşte copilăria".

Ştirea iniţială

Cel puţin nouă persoane, inclusiv copii şi femei, au fost ucise în timpul atacurilor aeriene israeliene peste noapte în centrul Fâşiei Gaza şi în oraşul Rafah din sud, la graniţa cu Egiptul, susţinmarrtori şi oficiali ai spitalului.

Raidurile au lovit o clădire rezidenţială din Rafah şi o grădiniţă transformată în adăpost pentru persoanele strămutate din oraşul central Zuwaida. Morţii şi răniţii au fost transportaţi la spitalele din apropiere, unde cadavrele au fost văzute de jurnaliştii Associated Press.

Miniştrii de externe ai Emiratelor Arabe Unite, Qatar, Egipt şi Iordania - respectiv şeicul Abdullah bin Zayed, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al Thani, Sameh Shoukry, Ayman al Safadi - au discutat la Riad cu şeful diplomaţiei saudite, Faisal bin Farhan al Saud, pe marginea situaţiei din Fâşia Gaza, unde ofensiva militară a Israelului este în desfăşurare din 7 octombrie 2023.

În cadrul întrevederii, miniştrii au subliniat necesitatea de a pune capăt conflictului din Gaza prin atingerea imediată a încetării focului. Şefii diplomatici ai celor cinci ţări au declarat că este crucial să se asigure protecţia civililor în conformitate cu dreptul internaţional umanitar şi să se elimine toate restricţiile care împiedică intrarea ajutorului umanitar în Gaza.

Iniţiativa de dialog a avut loc în timp ce, în ciuda eforturilor internaţionale, părţile - Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas - nu au ajuns la un acord pentru încetarea ostilităţilor şi eliberarea ostaticilor.

În aceeaşi zi cu întâlnirea, şeful diplomaţiei saudite a avut conversaţii telefonice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi cu ministrul francez de Externe, Stephane Se'journe'.

 

Norway will give $26 million to UNRWA this year, more could come — foreign ministry

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici