Războiul Israel-Hamas. Lupte grele între militanţii Hamas şi forţele israeliene, după ce un acord de încetare a focului ar fi picat / Navă israeliană capturată de către rebelii din Yemen

  • Au avut loc lupte între militanţii Hamas şi forţele israeliene în unele zone din nordul Gaza.
  • Un acord de încetare a focului, ce apăruse în presă duminică dimineaţa, ar fi picat.
  • Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Fâşia Gaza şi Cisiordania, în urma războiului dintre Israel şi Hamas.
3256 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Lupte grele între militanţii Hamas şi forţele israeliene, după ce un acord de încetare a focului ar fi picat / Navă israeliană capturată de către rebelii din Yemen

Războiul Israel-Hamas. Lupte grele între militanţii Hamas şi forţele israeliene în unele zone din nordul Gaza, după ce un acord de încetare a focului ar fi picat

UPDATE Macron îi transmite lui Netanyahu că sunt "prea multe pierderi civile" în Gaza

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a spus lui Benjamin Netanyahu că sunt "prea multe pierderi civile" în războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza, a anunţat duminică biroul său.

Macron i-a reamintit lui Netanyahu "necesitatea absolută de a face distincţia între terorişti şi populaţie" şi a condamnat violenţele împotriva civililor palestinieni din Cisiordania, într-o conversaţie cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas, a precizat preşedinţia franceză.

UPDATE Şeful ONU, Antonio Guterres, şocat de loviturile mortale asupra şcolilor ONU din Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat duminică că este "profund şocat" de faptul că două şcoli ONU au fost lovite în mai puţin de 24 de ore în Fâşia Gaza, fiind ucise şi rănite zeci de persoane, multe femei şi copii, "în timp ce căutau să se pună la adăpost în spaţiile Naţiunilor Unite".

"Sute de mii de civili palestinieni caută adăpost în instalaţiile Naţiunilor Unite din întreaga Gaza din cauza intensificării luptelor. Reafirm că sediile noastre sunt inviolabile", a declarat Guterres într-un comunicat.

El a declarat că războiul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, care conduc Gaza, provoacă un "număr uluitor şi inacceptabil de victime civile" şi a cerut din nou o încetare imediată a focului umanitar.

UPDATE Franţa va trimite noi provizii medicale şi o navă-spital în Gaza

Franţa va trimite un avion cu peste 10 tone de provizii medicale la începutul săptămânii şi va contribui la zborurile de ajutor medical ale Uniunii Europene pe 23 şi 30 noiembrie.

Franţa pregăteşte, de asemenea, o a doua navă-spital, portavionul-elicopter Dixmude, care va ajunge în Egipt în zilele următoare.

Un prim portavion elicopter francez - Tonnerre, care are aproximativ 60 de paturi şi două blocuri operaţionale - a fost deja desfăşurat în regiune.

UPDATE O navă israeliană a fost deturnată de către rebelii din Yemen

O navă israeliană numită "Galaxy Leader" a fost deturnată duminică în Marea Roşie de către rebelii houthi din Yemen, potrivit presei arabe. Nava are 22 de persoane la bord, potrivit rapoartelor.

"Incidentul deturnării navei de marfă de către Houthi lângă Yemen, în sudul Mării Roşii, este un incident foarte grav la nivel global. Aceasta este o navă care a părăsit Turcia în drum spre India cu un echipaj civil internaţional, fără israelieni. Aceasta nu este o navă israeliană", a declarat un purtător de cuvânt al Armatei Israeliene.

UPDATE 31 de bebeluşi "foarte bolnavi", evacuaţi din cel mai mare spital din Gaza

Treizeci şi unu de bebeluşi născuţi prematur au fost transferaţi în siguranţă duminică de la principalul spital din Gaza la un altul în sud şi vor fi mutaţi în Egipt, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii, în timp ce zeci de alţi pacienţi grav răniţi au rămas blocaţi acolo la câteva zile după ce forţele israeliene au intrat în incintă.

Soarta nou-născuţilor de la Spitalul Al Shifa a captat atenţia globală după publicarea unor imagini în care apar medici care încearcă să le ţină cald.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe reţelele de socializare că bebeluşii "foarte bolnavi" au fost evacuaţi, împreună cu şase asistenţi medicali şi 10 membri ai familiilor personalului. El a precizat că aceştia au fost duşi la un spital din Rafah, unde primesc îngrijiri urgente.

UPDATE Acordul de încetare a focului ar fi picat

Duminică au avut loc lupte între militanţii Hamas şi forţele israeliene în unele zone din nordul Gaza, iar loviturile aeriene israeliene au ucis zeci de palestinieni în centrul enclavei, au declarat martorii, în timp ce un raport privind o tentativă de eliberare a ostaticilor a fost negat.

Un acord de arministiţiu pentru cinci zile ar fi în lucru

Situaţia la zi

"Pe măsură ce ne străduim să obţinem pacea, Gaza şi Cisiordania ar trebui să fie reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toţii pentru o soluţie cu două state", a scris Joe Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post, citează Reuters.

"Nu trebuie să existe nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, niciun asediu sau blocadă şi nicio reducere a teritoriului", a mai spus Biden.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a contestat planul lui Biden ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza.

"Cred că Autoritatea Palestiniană, în forma sa actuală, nu este capabilă să accepte responsabilitatea pentru Gaza, după ce am luptat şi am făcut toate acestea, pentru a le-o transmite lor", a declarat Netanyahu la o conferinţă de presă la Tel Aviv.

Netanyahu a declarat anterior că Israelul trebuie să menţină "responsabilitatea militară generală" în Gaza "în viitorul apropiat".

Autoritatea Palestiniană conducea atât Cisiordania, cât şi Gaza, dar a fost înlăturată din cea din urmă în 2007, după un scurt război civil cu Hamas.

Biden a mai spus că Statele Unite sunt pregătite să emită interdicţii de viză împotriva "extremiştilor" care atacă civili în Cisiordania. Violenţele comise de coloniştii israelieni împotriva palestinienilor care locuiesc în Cisiordania ocupată de Israel au crescut de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

"Am fost categoric cu liderii israelieni că violenţele extremiste împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze şi că cei care comit aceste violenţe trebuie să fie traşi la răspundere", a declarat Biden.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a îndemnat pe Biden să facă presiuni asupra Israelului pentru a opri violenţele împotriva palestinienilor.

"De asemenea, vă cer să interveniţi de urgenţă pentru a opri atacurile forţelor israeliene şi terorismul continuu al coloniştilor împotriva poporului nostru din Cisiordania şi Ierusalim, care prefigurează o explozie iminentă", a spus Abbas ntr-o alocuţiune specială difuzată de Palestine TV.

Cisiordania, unde locuiesc 3 milioane de palestinieni care trăiesc printre mai mult de jumătate de milion de colonişti evrei, fierbe de mai bine de 18 luni, atrăgând o îngrijorare internaţională tot mai mare, pe măsură ce violenţele au escaladat după 7 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici