LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Luptele din Gaza se intensifică / SUA se opun cererii Consiliului de Securitate de încetare a focului / Un jurnalist turc ucis în raiduri / Blitz-ul în Gaza pentru eliberarea ostaticilor a eşuat, o persoană a murit

  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins comentariile premierului Autorităţii Palestiniene, potrivit cărora Hamas ar putea servi drept partener secundar în guvernarea Gaza după război, scris BBC.
  • SUA au menţinut presiunea asupra Israelului pentru a face mai mult în protejarea civililor palestinieni în timpul ofensivei violente împotriva militanţilor Hamas în Gaza, chiar dacă Washingtonul s-a opus prin cererii Consiliului de Securitate al ONU privind o încetare imediată a focului.
  • Reprezentantul Statelor Unite în Consiliul de Securitate, Robert Wood, a declarat că rezoluţia propusă este "dezechilibrată" şi "ruptă de realitate".
2088 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Luptele din Gaza se intensifică / SUA se opun cererii Consiliului de Securitate de încetare a focului / Un jurnalist turc ucis în raiduri / Blitz-ul în Gaza pentru eliberarea ostaticilor a eşuat, o persoană a murit

UPDATE IDF îşi numără morţii

UPDATE Armata israeliană: controlul Hamas asupra Gaza începe să se dezintegreze

Vorbind la aprinderea lumânărilor Hanukkah în sudul Israelului cu trupele Brigăzii Nahal, şeful de stat major al Forţelor de Apărare Israelului, generalul Herzi Halevi, a spus că armata începe să vadă prăbuşirea guvernului Hamas în Fâşia Gaza. „Vedem teroriştii predându-se, un semn al dezintegrării sistemului, un semn că trebuie să forţăm mai tare”, cuvintele sale către soldaţii raportate de Times of Israel.

Printre victimele luptelor din Gaza se numără şi nepotul lui Eisenkot, fost şef de cabinet şi ministru: îşi pierduse deja fiul

Maor Cohen Eisenkot, nepotul de 19 ani al fostului şef de stat major al armatei şi ministru al guvernului israelian Gadi Eisenkot, membru al cabinetului de război, a fost ucis în luptele din sudul Fâşiei Gaza. În urmă cu câteva zile, ministrul îl pierduse şi pe fiul cel mic al ministrului în Gaza, care era angajat într-o operaţiune de curăţare împreună cu însoţitorii săi la periferia oraşului Jabaliya, când o bombă a explodat şi l-a lovit. Gadi Eisenkot se numără printre cei cinci soldaţi israelieni a căror moarte tocmai a fost anunţată de armata Tsahal, care a pierdut în total 97 de oameni de la începutul ofensivei împotriva Hamas.

UPDATE Israelul anunţă moartea a 4 soldaţi în Gaza: totalul creşte la 97

Armata israeliană a anunţat moartea a încă 5 soldaţi: 4 ucişi în luptă în Gaza şi unul care a murit din cauza rănilor suferite la 7 octombrie. Unul dintre soldaţii ucişi în Gaza - conform lui Haaretz - este Maor Cohen Eisenkot (19 ani), nepotul ministrului guvernului naţional de urgenţă şi fost şef de stat major Gadi Eisenkot, care şi-a pierdut fiul Gal Meir (25 de ani). alaltaieri. Numărul total de soldaţi ucişi de la începutul operaţiunilor terestre în Fâşie - conform estimărilor mass-media - este acum de 97.

UPDATE Intense bombardamente israeliene asupra Gaza, mai mulţi morţi în Khan Younis

Avioanele de război israeliene au lovit părţi din Fâşia Gaza peste noapte şi sâmbătă dimineaţa cu bombardamente atât în ​​nord, cât şi în sud, inclusiv în unele dintre puţinele zone de pământ pe care palestinienii au primit ordin să le evacueze. Ultimele atacuri au venit ca urmare a dreptului de veto impus de Statele Unite la Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii care cere o încetare imediată a focului umanitar în Gaza. Votul Consiliului ONU, format din 15 membri, a fost de 13 da şi 1 veto, abţinerea aparţinând Regatului Unit. Locuitorii din Gaza au raportat sâmbătă atacuri aeriene şi bombardamente în partea de nord a Fâşiei şi în sud, inclusiv în oraşul Rafah, care se află în apropierea graniţei cu Egiptul şi unde armata israeliană ordonase evacuarea civililor.

UPDATE Luptele din Gaza se intensifică, SUA se opun cererii Consiliului de Securitate de încetare a focului

Luptele au escaladat şi bilanţul victimelor palestiniene a crescut vineri, Israelul lovind enclava de la nord la sud, într-o fază extinsă a războiului de două luni împotriva grupării islamiste Hamas, scrie Reuters.

Denunţând un „coşmar umanitar în spirală”, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că niciun loc din Gaza nu este sigur pentru civili, cu câteva ore înainte ca SUA să se opună prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, susţinută de marea majoritate a membrilor săi, care cerea o încetare a focului în scop umanitar în Gaza.

Votul a lăsat Washingtonul izolat din punct de vedere diplomatic în cadrul Consiliului format din 15 membri.

Treisprezece membri au votat în favoarea proiectului de rezoluţie înaintat de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abţinut.

Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a declarat în faţa consiliului: „Nu susţinem apelul acestei rezoluţii pentru o încetare a focului nesustenabilă, care nu va face decât să planteze seminţele pentru următorul război”.

UPDATE Marea Britanie s-a abţinut deoarece rezoluţia nu a condamnat Hamas

Reprezentanta ONU, Barbara Woodward, a declarat că Marea Britanie s-a abţinut de la votul asupra rezoluţiei de încetare a focului deoarece aceasta nu "condamnă atrocităţile comise de Hamas împotriva civililor israelieni nevinovaţi".

Ea a declarat că solicitarea unei încetări a focului "ignoră faptul că Hamas a comis acte de teroare şi că încă ţine civili ostatici".

"Israelul trebuie să fie capabil să facă faţă ameninţării reprezentate de Hamas şi trebuie să facă acest lucru într-o manieră care respectă dreptul umanitar internaţional, astfel încât un astfel de atac să nu se mai poată repeta", a declarat dna Woodward.

UPDATE SUA: Rezoluţia privind încetarea focului este "dezechilibrată" şi "ruptă de realitate"

Reprezentantul Statelor Unite în Consiliul de Securitate, Robert Wood, a declarat că rezoluţia propusă este "dezechilibrată" şi "ruptă de realitate".

El a calificat procesul care a dus la vot drept "grăbit" şi fără "consultări adecvate", dar a declarat că SUA s-au angajat totuşi "cu bună credinţă".

Amendamentele sugerate de SUA la rezoluţie au fost ignorate, a spus el, criticând şi lipsa unei formulări care să condamne atacurile Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

"Suntem foarte dezamăgiţi de faptul că pentru victimele acestor atacuri odioase autorii rezoluţiei nu au oferit condoleanţe şi nici nu i-au condamnat pe ucigaşii lor. Este de neînţeles".

UPDATE Rezoluţia a eşuat deoarece SUA blochează cererea de încetare imediată a focului

Aşa cum era de aşteptat, rezoluţia a eşuat din cauza veto-ului SUA.

Au existat 13 voturi în favoarea textului care cerea "încetarea imediată a focului în Gaza" şi o abţinere din partea Regatului Unit.

SUA, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este singura naţiune care a votat împotrivă.

Reprezentantul Emiratelor Arabe Unite a declarat că este "profund dezamăgit" de rezultatul votului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Premierul Autorităţii, Mohammad Shtayyeh, a declarat într-un interviu că Autoritatea Palestiniană lucrează cu oficiali americani la un plan de gestionare a Gaza după încheierea actualului conflict.

În interviu, Shtayyeh a declarat că rezultatul preferat ar fi ca Hamas să devină un partener secundar în cadrul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), ajutând la construirea unui nou stat independent care să includă Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est.

The Times of Israel a relatat că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a răspuns într-o declaraţie: „Nu va exista un Hamas, îl vom elimina. Faptul că aceasta este propunerea Autorităţii Palestiniene nu face decât să îmi întărească politica: Autoritatea Palestiniană nu este soluţia”.

SUA susţin la ONU că nu sprijină apelul la încetarea focului în Gaza

Înaintea votului de vineri al Consiliului de Securitate al ONU asupra cererii de încetare imediată a focului, Statele Unite, care au drept de veto, au anunţat că nu sprijină apelurile pentru o astfel de măsură, transmite Reuters.

„Acest lucru nu ar face decât să planteze seminţele pentru următorul război - deoarece Hamas nu doreşte să vadă o pace durabilă", a declarat adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, în faţa Consiliului, care s-a reunit vineri.

Votul Consiliului de Securitate asupra unei rezoluţii redactate de Emiratele Arabe Unite a fost amânat.

„Astăzi, acest consiliu va vota, va avea ocazia să răspundă apelurilor din întreaga lume pentru a pune capăt acestor violenţe", a declarat ambasadorul adjunct al Emiratelor Arabe Unite la ONU, Mohamed Abushahab, în faţa consiliului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici