Războiul din Ucraina, a 77-a zi. Ruşii care controlează regiunea Herson cer anexarea ei / Armata ucraineană recucereşte mai multe sate la nord de Harkov. Belarus îşi va desfăşura forţele speciale la frontiera cu Ucraina. Luptele continuă pe Insula Şerpilor. Peste 10.000 de oameni ar putea muri în Mariupol

  • Armata ucraineană este cu moralul ridicat după ce a recucerit mai multe sate la nord şi nord-est de Harkov
  • Asaltul ruşilor continuă asupra combinatului Azovstal, unde sunt adăpostiţi ultimii apărători ai oraşului
  • Consilierul primarului din Mariupol susţine că cel puţin 100 de civili sunt încă prinşi acolo
  • Moscova nu ia în calcul să utilizeze armament nuclear în Ucraina, susţine ministrul adjunct de externe al Rusiei
  • Luptele continuă pe Insula Şerpilor, unde Rusia încearcă să îşi întărească garnizoana
  • Peste 10.000 de oameni ar putea muri în Mariupol până la sfârşitul anului
  • Occupanţii au lansat atacuri cu rachete asupra a două cartiere din Slovyansk în regiunea Doneţk
10082 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 77-a zi. Ruşii care controlează regiunea Herson cer anexarea ei / Armata ucraineană recucereşte mai multe sate la nord de Harkov. Belarus îşi va desfăşura forţele speciale la frontiera cu Ucraina. Luptele continuă pe Insula Şerpilor. Peste 10.000 de oameni ar putea muri în Mariupol

UPDATE 22:40 Se anunţă explozii în Herson.

Totodată, În Harkov sunt raportate bombardamente.

UPDATE 21:10 Rusia a bombardat cu obuze incendiare satul Tsyrkuny din regiunea Harkov. Localitatea este în flăcări

UPDATE 19:40  Ruşii au lansat după-amiază un atac cu rachete asupra regiunii Odessa. Nu au fost victime

UPDATE 18:10 Un lider pro-Rusia, „plantat” în Herson, îi cere lui Putin să anexeze regiunea ucrainiană. Replica purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov 

UPDATE 17:00 Ucraina şi-a reafirmat controlul asupra a 1.200 de km de frontieră, din care două treimi este o graniţă cu Federaţia Rusă

UPDATE 16:00 În regiunea Kharkiv, unităţile de apărare aeriană au doborât un elicopter rusesc Ka-52 cu un sistem de apărare aeriană portabil

UPDATE 15:00 Zelenski, noi declaraţii despre război: „Am ajuns deja la un rezultat istoric, pentru că este clar pentru întreaga lume că Ucraina este de partea binelui în acest război. Rusia pierde pentru că răul pierde întotdeauna”

UPDATE 14:00 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a acuzat miercuri Statele Unite că duc un "război prin intermediari" împotriva Rusiei, după ce Camera Reprezentanţilor a aprobat un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, şi a spus că economia americană va avea de suferit.

UPDATE 13:00 Occupanţii au lansat atacuri cu rachete asupra a două cartiere din Slovyansk în regiunea Doneţk - primarul Vadym Lyakh. Nu s-au înregistrat victime.

UPDATE 12:00 Peste 10.000 de oameni ar putea muri în Mariupol până la sfârşitul anului, în condiţiile în care în oraş sunt 150-170.000 de persoane, a declarat primarul Vadym Boychenko

„Oamenii noştri sunt în pericol de moarte. De aceea, este necesară o evacuare completă a oraşului", subliniază primarul din Mariupol. Potrivit acestuia, oamenii sunt în pericol de moarte din cauza bolilor şi a condiţiilor insuportabile.

UPDATE 11:00 Ucraina a simplificat procedura de obţinere a permisului de conducere în timpul legii marţiale. Decizia a fost luată de Cabinetul de Miniştri.

Teoria poate fi acum învăţată nu în persoană, ci prin Zoom, Skype, Google meet etc.  
 
Termenul de pregătire teoretică pentru conducătorii auto din categoria B (autoturisme) şi C1, C, C1E, CE (camioane cu remorcă) este scurtat cu 20%, programul de predare a fost condensat. 
 
Examenul practic poate fi susţinut în orice centru de servicii al Ministerului de Interne, indiferent de locul unde a fost susţinut examenul teoretic. Acesta va fi util pentru cei care s-au mutat dintr-o regiune în alta. 

UPDATE 10:00 Luptele continuă pe Insula Şerpilor, unde Rusia încearcă să îşi întărească garnizoana slab apărată - Serviciile secrete britanice.

UPDATE 09:00 Ruşii au bombardat un internat regional din Horske - şeful OVA din Luhansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 08:00 Belarus îşi va desfăşura forţele speciale la frontiera cu Ucraina, deoarece „Statele Unite şi aliaţii lor continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele statului", anunţă şeful Statului Major General al Forţelor Armate, Viktor Gulevich, potrivit CNN.

UPDATE 07:00 Armata rusă încearcă să împiedice avansarea în continuare a forţelor armate ucrainene în direcţia frontierei de stat ucrainene în direcţia Slobojanski.

În direcţia Izyum, armata rusă angajează forţele armate ucrainene într-o anumită zonă.

În direcţia Doneţk, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Rubezhnoye, să pună mâna pe Liman şi Severodonetsk.

UPDATE 03:20 

UE ia în considerare acordarea de compensaţii financiare Ungariei, în încercarea de a convinge Budapesta să accepte un embargo petrolier rusesc, relatează Politico.

Banii ar putea ajunge în Ungaria ca parte a noii strategii energetice REPowerEU a UE, care urmează să fie prezentată săptămâna viitoare. Aceasta îşi propune să elimine treptat dependenţa de combustibilii fosili ruşi cu mult înainte de 2030.

Este neclar dacă UE va putea ajunge la un compromis cu Ungaria. Dar se pare că toate termenele limită pentru cel de-al şaselea pachet de sancţiuni nu mai sunt în discuţie.

UPDATE 03:15 

Alarma anti-aeriană a fost trasă. Zona de est a Ucrainei este în alertă.

UPDATE 02:10 Războiul din Ucraina afectează preţul ţiţeiului la nivel mondial

Preţurile gazelor din SUA au sărit la un nou maxim. Totul din cauza creşterii preţului petrolului pe piaţa mondială, relatează The Wall Street Journal

Preţul mediu pe galon (3,785 litri) de benzină obişnuită fără plumb în SUA a atins marţi un preţ record de 4,37 USD, în creştere cu 47% faţă de un an în urmă.

UPDATE 01:11 

Iahtul Luna, deţinut de miliardarul rus Farhad Akhmedov, a fost sechestrat în portul Hamburg.

Valoarea iahtului este estimată la 400 de milioane de euro. Iahtul nu are voie să părăsească portul Hamburg.

UPDATE 00:14 Administraţia Joe Biden vrea intensificarea rolului SUA pe pieţele din zona Indo-Pacifică

Administraţia Joseph Biden intenţionează să intensifice rolul Statelor Unite pe pieţele din zona Indo-Pacifică, în contextul în care China are rolul central în această zonă după decizia fostului preşedinte Donald Trump de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), informează site-ul Axios.com.

UPDATE 00:00 Urmările raidului aerian din regiunea Sumy

Un avion rusesc a tras două rachete pe teritoriul districtului Shostka.

Distrugerile din Voronej au fost semnificative, dar, din fericire, nu au existat victime.

Tot în cursul nopţii, două mortiere au fost deja trase asupra teritoriului raionului Horodnyanskyi, regiunea Cernihiv, dinspre satul rusesc Novi Iurkovici.

Urmările bombardamentelor sunt acum în curs de curăţare.

Rezumatul zilei

  • Camera Reprezentanţilor S.U.A. va vota un pachet de ajutor militar şi umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
  • Se aşteaptă ca pachetul să fie aprobat de Senat şi semnat de preşedintele Joe Biden în zilele următoare
  • Kievul va suspenda fluxul de gaz printr-un punct de tranzit comun care livrează aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa prin Ucraina
  • Ministrul german de externe, Annalena Baerbock a vizitat Ucraina
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping au convenit asupra importanţei integrităţii teritoriale a Ucrainei într-o conversaţie telefonică
  • Civilii ucişi în Ucraina depăşesc ca număr cifrele bilanţului oficial
  • Cel puţin 3.000 de oameni au murit în Ucraina din cauza lipsei de acces la tratamente pentru boli cronice, raportează OMS
     

Olaf Scholz, despre războiul din Ucraina: Ţara va simţi consecinţele conflictului „timp de 100 de ani” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici