Războiul din Ucraina, ziua 369. Mai multe explozii au fost raportate în jurul Kievului / Zelenski recunoaşte situaţia dificilă din Bahmut / Ruşii continuă bombardarea aşezărilor civile ucrainene / Marea campioană rusă Isinbaeva, interzisă în Ucraina / Continuă călătoriile-surpriză făcute de înalţi oficiali americani la Kiev

  • Ţările NATO ar putea transfera 62 de tancuri Leopard 2 în Ucraina
  • Explozia de la un aerodrom militar din Belarus, în care au fost avariate mai multe avioane ruseşti, a fost coordonată de partizani ucraineni
  • Ruşii bombardează intens regiunile Sumi şi Herson
5966 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 369. Mai multe explozii au fost raportate în jurul Kievului / Zelenski recunoaşte situaţia dificilă din Bahmut / Ruşii continuă bombardarea aşezărilor civile ucrainene / Marea campioană rusă Isinbaeva, interzisă în Ucraina / Continuă călătoriile-surpriză făcute de înalţi oficiali americani la Kiev

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Zelenski: situaţia din Bahmut este din ce în ce mai complicată

Situaţia din jurul lui Bahmut, în regiunea de est a Doneţk, unde se duc de ceva vreme lupte aprige între trupele ucrainene şi cele ruseşti, „devine din ce în ce mai complicată”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Inamicul distruge în mod constant orice poate fi folosit pentru a ne proteja poziţiile”, a spus el, numindu-i pe soldaţii ucraineni care luptă pentru Bahmut „adevăraţi eroi”.

UPDATE 22:00 Premierul ucrainean: 10 miliarde de dolari de la SUA

Statele Unite vor furniza zece miliarde de dolari până în septembrie pentru a ajuta la acoperirea deficitului bugetar al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal după discuţiile de la Kiev cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, explicând că deficitul bugetar al ţării în acest an este de aşteptat să se ridice la 38 de miliarde de dolari. 

UPDATE 21:00 - Lukaşenko: putem face orice armă

În ciuda sancţiunilor, Belarus, în colaborare cu Rusia, poate fabrica orice tip de armă în orice cantitate, a declarat luni preşedintele bielorus Alexandru Lukaşenko. „În ciuda presiunii fără precedent a sancţiunilor, producem suficiente arme şi echipamente militare pentru armata bielorusă. Tot ce avem nevoie, mă refer la arme şi echipamente, primim din Rusia. Cât despre microelectronică, optică, altele, trebuie să le mulţumim celor care au păstrat tehnologiile pe care le-am moştenit de la Uniunea Sovietică. Deci, împreună cu Rusia, putem face orice fel de armă”, a spus Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta. „În plus, ne putem permite să exportăm aceste produse în 57 de ţări din întreaga lume. Dezvoltăm cu succes arme de ultimă generaţie, nu numai în acele domenii în care avem expertiză în cercetare, dar dezvoltăm şi noi domenii promiţătoare: rachete, obuze de artilerie grea”, a spus Lukaşenko.

UPDATE 20:30 - Kiev: Moscova îşi măreşte trupele în Lugansk

„Eforturile principale ale inamicului se concentrează acum pe desfăşurarea de operaţiuni ofensive în direcţiile Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka şi Şahtar, crescând numărul de personal. Potrivit informaţiilor disponibile, până la 200 de recruţi din regiunea Rostov au fost transferaţi pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Lugansk”, informează Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, citat de Ukrinform. 

UPDATE 20:20 - Kiev: Scăderea activităţii ruseşti lângă Vuhledar

În ultimele patru zile, trupele ruse au devenit mai puţin active în direcţia Vuhledar, a raportat de şeful Centrului de presă comun al Forţelor de Apărare ucrainene din Direcţia Tavrian, Oleksii Dmitraşkivski, citat de Ukrinform.

UPDATE 20:10 -  Von der Leyen: a vorbit cu regele Charles şi despre Ucraina

„A fost o onoare şi o plăcere să-l cunosc pe Majestatea Sa Regele, Charles al III-lea, la Castelul Windsor. Am discutat despre provocările comune cu care se confruntă UE şi Regatul Unit în calitate de parteneri istorici şi sarcinile noastre comune: sprijinul necondiţionat pentru Ucraina şi lupta împotriva schimbărilor climatice globale”, a transmis, pe Twitter, Ursula von der Leyen.

UPDATE 20:00 - UE extinde sancţiunile pentru Belarus

Consiliul UE a decis să prelungească cu încă un an, până la 28 februarie 2024, măsurile restrictive legate de represiunea internă în Belarus şi de sprijinul regimului pentru războiul împotriva Ucrainei. „Decizia a fost luată pe baza evaluării anuale şi luând în considerare gravitatea persistentă a situaţiei interne a ţării şi implicarea continuă a Belarusului în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a explicat Consiliul UE. Măsurile restrictive constau într-o interdicţie de călătorie în UE şi o îngheţare a activelor pentru cele 195 de persoane de pe listă, inclusiv preşedintele Aleksandr Lukaşenko, şi o îngheţare a activelor pentru 34 de entităţi.

În plus, persoanelor şi entităţilor UE le este interzis să pună fonduri la dispoziţia persoanelor listate, direct sau indirect. „Belarus rămâne, de asemenea, supusă sancţiunilor economice specifice, inclusiv restricţii în finanţe, comerţ, bunuri cu dublă utilizare, tehnologie şi telecomunicaţii, energie, transport şi altele”, a spus Consiliul.

UPDATE 19:30 - Kuleba: „Copiii furaţi este cea mai înfricoşătoare crimă a Moscovei”

„Cea mai înfricoşătoare crimă este că Rusia fură copii ucraineni”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, într-un discurs video la un eveniment din marja Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, relatează The Guardian. Guvernul de la Kiev a documentat mii de cazuri de copii deportaţi în Rusia, pentru a fi rusificaţi. Kuleba a vorbit astăzi despre o „crimă de genocid”, afirmând că este „probabil cea mai mare deportare forţată din istoria modernă”.

UPDATE 19:20 - Zelenski sancţionează patru membri ruşi ai CIO

Săritoarea cu prăjina Elena Isinbaeva şi preşedintele federaţiei naţionale de tenis Shamil Tarpişcev, membri efectivi în Rusia ai Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), au fost sancţionaţi de preşedintele Ucrainei. De asemenea, sunt sancţionaţi doi membri de onoare ruşi ai CIO, fostul ministru al sportului de pe vremea Uniunii Sovietice, Vitali Smirnov, şi fostul înotător Alexander Popov. Conform sancţiunilor impuse de Kiev, cei patru membri ai CIO nu pot intra pe teritoriul ucrainean în următorii 50 de ani. Când CIO a „recomandat” federaţiilor internaţionale, în urmă cu un an, să nu invite sportivi şi oficiali din Rusia şi Belarus, în urma invaziei militare de către Moscova, nu a sancţionat şi ruşii din CIO. Tarpişcev este membru al CIO din 1994, Isinbaeva din 2016, iar in cariera sa s-a antrenat de mai multe ori cu Sergej Bubka, fost presedinte al Comitetului National Olimpic Ucrainean. Smirnov, fost preşedinte al Comitetului Olimpic Rus, a fost membru al CIO din 1971 până în 2015, când a primit Ordinul Olimpic. Popov a fost membru al CIO din 2000 până în 2016.

UPDATE 19:00 - Yellen, vizită-surpriză la Kiev

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a făcut o călătorie-surpriză la Kiev, la o săptămână după ce preşedintele s-a aflat în capitala Ucrainei. relatează Bloomberg. Yellen a sosit cu trenul, ca şi Biden. Vizita este menită să sublinieze angajamentul Washingtonului faţă de Ucraina.

Atât Biden, cât şi Yellen au spus că Washingtonul va sprijini naţiunea est-europeană „atâta timp cât este nevoie”, deoarece sondajele arată un scepticism tot mai mare al americanilor cu privire la costuri, iar unii republicani din Congres cer o mai mare control al asistenţei SUA. Fără această finanţare, ucrainenii „nu ar putea avea copii care continuă să meargă la şcoală”, a spus Yellen într-un interviu pentru Bloomberg News, înainte de călătoria ei. Janet s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski şi cu prim-ministrul Denis Şmihal.

UPDATE 18:40 Berlinul trimite şi nouă vagoane „punte” la Kiev

Guvernul german a trimis nouă vagoane de pod Biber (concepute pentru a pune poduri sau podeţe) în Ucraina. Der Spiegel scrie ştirea citând Departamentul German de Apărare. Până acum, trei vagoane Biber erau planificate pentru Kiev. În plus, au fost livrate în Ucraina mai multe truse de prim ajutor (120.000 în loc de 100.000), vehicule comerciale „Zetros” (28 în loc de 20) şi zece plase de camuflaj de iarnă.

UPDATE 18:30 - Lupte la Bahmut - VIDEO

UPDATE 18:00 - China vrea rol de arbitru

UPDATE 17:00 - Kievul cere arme Coreei de Sud 

Kievul cere arme Coreei de Sud. Ambasadorul ucrainean la Seul, Dmitri Ponomarenko, a cerut autorităţilor sud-coreene să trimită arme în ţară pentru a lupta împotriva forţelor ruse. „Ucraina speră că guvernul sud-coreean va găsi o soluţie care să permită în sfârşit livrarea de arme către Ucraina”, a spus diplomatul, insistând asupra necesităţii de a primi ajutor „fără întârziere” pentru a continua contraofensiva. Prin urmare, Ponomarenko a cerut adoptarea de sancţiuni mai dure împotriva Moscovei.

UPDATE 16:40 - Moarte subită în Rusia

UPDATE 16:30 - Eveniment în Belarus

UPDATE 16:20 - Rusia susţine că a doborât cinci drone ucrainene

Rusia spune că a doborât cinci drone lansate din Ucraina şi a distrus un depozit de muniţii în apropierea oraşului Bahmut, din est, postul Sky News relatează. Ministerul rus al Apărării a raportat că a doborât şi patru rachete Himars.

UPDATE 16:00 - Doi militari ruşi condamnaţi de instanţa ucraineană

Doi soldaţi ruşi capturaţi de forţele armate de la Kiev au fost condamnaţi la zece şi nouă ani de închisoare după ce au fost găsiţi vinovaţi de o instanţă ucraineană că au efectuat raiduri aeriene în zone rezidenţiale din est. Acest lucru a fost anunţat de serviciul de securitate ucrainean (SBU), explicând că cei doi „au luat parte activ la bombardarea oraşelor ucrainene de pe frontul de est” şi au fost capturaţi anul trecut. Ambii militari au fost găsiţi vinovaţi în temeiul legilor privind încălcarea integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii Ucrainei şi pentru participarea la formaţiuni paramilitare sau armate neprevăzute de lege.

UPDATE 115:40 Obuzul rusesc a făcut un mort la Kurakhovka

Şeful biroului preşedintelui Ucrainei, Andri Yermak, a informat despre bombardarea de către ruşi a aşezării Kurakhovka din regiunea Doneţk. În atac, o persoană a murit. „Ruşii bombardează satul Kurakhovka din comunitatea Kurakhov. Există informaţii despre un civil mort. Bombardele continuă”, a spus Yermak pe Telegram.

UPDATE 15:30 - China protestează împotriva sancţiunilor SUA: opriţi defăimarea

China protestează împotriva SUA şi ameninţă că va lua „măsurile necesare” pentru a-şi apăra companiile după ultima rundă de sancţiuni impuse de SUA companiilor chineze acuzate că ar fi oferit sprijin Moscovei în războiul din Ucraina. China este „puternic nemulţumită şi se opune ferm” acţiunilor Statelor Unite şi a prezentat „nemulţumiri severe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning. În plus, China are o poziţie „obiectivă şi echitabilă” cu privire la problema ucraineană şi se angajează activ în promovarea discuţiilor de pace şi a soluţiilor politice, a adăugat Mao, amintind documentul în 12 puncte prezentat vinerea trecută pentru soluţia politică a crizei ucrainene şi primit cu puternic scepticism în Occident. China, a concluzionat purtătorul de cuvânt, „îndeamnă Statele Unite să convingă pacea şi discuţiile şi, în acelaşi timp, să înceteze răspândirea de informaţii false şi să impună sancţiuni companiilor chineze”.

UPDATE 15:00 - A fost distrus un depozit de muniţie lângă Bahmut

Rusia susţine că a distrus un depozit de muniţii lângă Bahmut, un oraş asediat din estul Ucrainei, şi a doborât cinci drone aparţinând armatei de la Kiev. Într-o notă, Ministerul rus al Apărării a anunţat şi că a doborât patru rachete Himar.

UPDATE 14:30 - Rejnikov: Pierderi uriaşe ale Rusiei, 400-500 de morţi pe zi

„În acest moment, ne confruntăm cu o ofensivă lentă a ruşilor folosind o altă tactică, în special la Bakhmut, în estul Ucrainei”. Acest lucru a fost explicat de ministrul ucrainean al apărării, Oleksy Reznikov. „Ei folosesc grupuri mici şi încearcă să ne împingă linia de apărare înapoi, dar suferă pierderi uriaşe în fiecare zi, 400/500 de morţi şi chiar mai mulţi răniţi - a adăugat el -. Folosesc aceste tactici pentru că folosesc Wagner, grupuri militare private, ex. criminali. Ei îşi folosesc trupele ca carne de tun. Este un fel de abordare stalinistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

UPDATE 14:00 - Partizanii anti-război din Belarus susţin că au avariat grav o aeronavă militară rusă  

BYPOL, organizaţia partizană din Belarus, a declarat că a folosit drone pentru a lovi aerodromul Machulishchy la 12 km de Minsk, pentru a avaria o aeronavă Beriev A-50 de avertizare timpurie şi control (AWACS).

„Una dintre cele nouă AWACS-uri ale forţelor aerospaţiale ruseşti în valoare de 330 de milioane de dolari a fost distrusă”, se arată într-un comunicat atribuit BYPOL

UPDATE 13:04 - SUA avertizează, din nou, că China se va confrunta cu „costuri reale” dacă va furniza Rusiei arme pentru războiul în Ucraina

"Din perspectiva noastră, acest război prezintă complicaţii reale pentru Beijing. Şi Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă asistenţă militară", a declarat pentru CNN, consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.
„Dar, dacă va merge pe acest drum, vor fi costuri reale pentru China”.

 

UPDATE 12:00 Armata ucraineană va fi pregătită să lanseze o contraofensivă în primăvară - Direcţia Principală de Informaţii

Reprezentantul Direcţiei Principale de Informaţii, Vadym Skibitsky, a spus că unul dintre obiective va fi o încercare de „a introduce o pană în frontul rus din sud - între Crimeea şi Rusia continentală”.
 
 

UPDATE 11:17 - Atacurile ruseşti în 10 regiuni ucrainene au ucis trei persoane şi au provocat opt răniţi în ultimele 24 de ore 

 
Atacuri ruseşti au fost raportate în regiunile Hmelnytskyi, Kiev, Doneţk, Herson, Harkiv, Sumy, Mykolaiv, Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Lugansk din vestul, estul, sudul şi nordul Ucrainei.
 

UPDATE 10:00 - Discuţiile Turciei cu Suedia şi Finlanda privind aderarea la NATO se vor relua pe 9 martie

Ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a declarat luni că discuţiile cu Suedia şi Finlanda cu privire la aderarea la NATO vor fi reluate pe 9 martie, după o întârziere din ianuarie ca urmare a unui protest de ardere a Coranului, dar şi în februarie ca urmare a cutremurului devastator. 

Reuters relatează că, Çavuşoğlu a declarat că întâlnirea va avea loc la Bruxelles şi va include discuţii cu privire la punerea în aplicare a memorandumului semnat între ţări.

Ulterior, a rezultat că incidentul de ardere a Coranului din Stockholm a fost finanţat de un jurnalist de extremă dreapta cu legături cu mass-media susţinută de Kremlin .

 

UPDATE 9:40 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 148.130 de soldaţi de la începutul războiului

UPDATE 8:00 Forţele Aeriene declară că Ucraina a doborât 11 drone în timpul nopţii

UPDATE 7:30 Zelensky îl demite pe comandantul forţelor comune din Ucraina

Generalul-maior Eduard Mykhailovici Moskalov fusese numit în această funcţie în martie anul trecut, când generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk a fost numit şef al administraţiei militare din regiunea Kiev.
 
Zelenski nu a oferit o explicaţie pentru demiterea lui Moskalov, dar aceasta este cea mai recentă dintr-un lung şir de schimbări recente de conducere făcute de administraţia sa.
 
Autorităţile ucrainene au luat o serie de măsuri anticorupţie în întreaga ţară, urmate de un număr de concedieri ale unor deminitari de rang înalt.
 

UPDATE 07:00 Ministrul francez de externe: AMX-10 RC va fi livrat în această săptămână

Statele membre ale Uniunii Europene au oferit Ucrainei asistenţă de peste 50 de miliarde de dolari, furnizând Kievului ajutor militar, economic şi umanitar.

Cu toate acestea, nivelul de sprijin variază drastic în funcţie de ţară, angajamentele totale ale Franţei faţă de Ucraina fiind de trei ori mai mici decât ale Germaniei vecine, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

Cu toate acestea, ministrul Europei şi Afacerilor Externe, Catherine Colonna, dă asigurări că Parisul a jucat un rol crucial în asigurarea acordării Ucrainei statutul de candidat la UE, în timp ce ţara primeşte sprijinul de care are nevoie.

Colonna a subliniat importanţa rolului Franţei în a împinge Europa să ofere Ucrainei sprijin politic şi militar, adăugând că vehiculele blindate AMX-10 RC vor ajunge în Ucraina în această săptămână „într-un moment critic”.

UPDATE 06:00 Procuratura Generală înregistrează peste 71.500 de crime de război ruseşti şi alte fapte de agresiune în Ucraina

Procuratura Generală a Ucrainei a raportat că trupele ruse au comis 71.586 de crime de război şi alte fapte de agresiune în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 05:00 Ucraina a doborât avioane ruseşti în apropiere de Avdiivka din regiunea Doneţk

Trupele ucrainene au doborât o aeronavă rusă Su-25 cu un sistem portabil de apărare aeriană, a informat Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei.

UPDATE 04:30 Zelenski: Putin va fi asasinat de un apropiat din cercul său

UPDATE 03:00 Ucraina a doborât 3 drone peste noapte

Comandamentul Operaţional Nord al Ucrainei a raportat că armata ucraineană a doborât o dronă Shahed deasupra regiunii Cernihiv. Ulterior, comanda operaţională a raportat că alte două drone au fost interceptate. Nu au precizat în ce regiuni au fost doborâte dronele.

UPDATE 02:00 Bombardamentele Rusiei în Ucraina seamănă teroare şi distrug aşezările civililor, fapt ce a atras mai multe critici din partea comunităţii internaţionale

UPDATE 01:00 Lista neagra a lui Zelenski. Preşedintele ucrainean aprobă noi sancţiuni împotriva cetăţenilor ruşi

Lista include indivizi despre care se presupune că sunt implicaţi în răpirea copiilor ucraineni, cei care ajută la sprijinirea mercenarilor care luptă împotriva Ucrainei, sportivi ruşi şi alţi reprezentanţi ai sportivilor care au arătat sprijinul public pentru război.

UPDATE 00:30 Alertă de raid aerian pornită în mai multe regiuni ucrainene

Administraţia militară a regiunii Kiev a confirmat că apărarea antiaeriană este la lucru în regiune.

Guvernatorul regiunii Cernihiv, Vyacheslav Chaus, a declarat că apărarea antiaeriană doboară dronele Shahed, de provenienţă iraniană, în regiunea Cernihiv.

Rezumatul zilei

  • Congresul este gata să „prioritizeze” armele avansate pentru Ucraina. Comisarul pentru Afaceri Externe a Camerei, Michael McCaul, a declarat despre livrarea avioanelor de luptă sau a rachetelor cu rază lungă de acţiune că, dacă va fi aprobată, Congresul „va lua măsuri pentru a avansa procesul”.
  • Ministrul saudit de externe se întâlneşte cu Zelenski la Kiev şi semnează acorduri de ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari. Vizita a fost prima a unei delegaţii oficiale saudite în Ucraina de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări în 1993. Potrivit oficialului ucrainean Andriy Yermak, Arabia Saudită va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în ajutor umanitar şi 300 de milioane de dolari în petrol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici