Războiul din Ucraina, ziua 427. Numărul zilnic al victimelor ruseşti a scăzut cu aproape o treime / Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Xi

  • Ucrainenii pregătesc contraofensiva, iar ruşii sunt înspăimântaţi şi ameninţă Occidentul cu arme nucleare.
  • Zelenski raportează că peste 60 de situri culturale ucrainene au fost distruse de ruşi, inclusiv biserici.
  • O dronă ucraineană a atacat un complex rusesc de supraveghere
  • Africa de Sud a renunţat la declaraţia de retragere de la Curtea Penală Internaţională şi o numeşte „eroare de comunicare”. Putin ar putea fi arestat dacă participă la summitul BRICS din august 2023, găzduit de Africa de Sud.
15628 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 427. Numărul zilnic al victimelor ruseşti a scăzut cu aproape o treime / Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Xi

Hepta -Abaca Press / AA/ABACA

UPDATE 21:00 Spania îi reaminteşte că trebuie respectată suveranitatea Ucrainei

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei i-a spus preşedintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, în timpul vizitei acestuia în Spania, că o pace durabilă pentru Ucraina "trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale", a relatat El Mundo la 26 aprilie.

Lula a recunoscut dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei, dar a favorizat în mod repetat soluţiile diplomatice în locul furnizării de ajutor pentru apărare. Preşedintele brazilian a stârnit indignare cu câteva dintre comentariile sale referitoare la război, afirmând la începutul lunii aprilie că Ucraina ar trebui să fie deschisă la ideea de a renunţa la Crimeea pentru a asigura pacea cu Rusia.

După ce s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping pe 15 aprilie, Lula a mai spus că SUA ar trebui să înceteze să mai "încurajeze războiul" în Ucraina şi să "înceapă să vorbească despre pace".

Întâlnirea lui Lula cu regele a avut loc după dezacorduri privind războiul din Ucraina cu premierul spaniol Pedro Sánchez în timpul unei conferinţe de presă comune.

UPDATE 19:00 Meloni spune că UE ar trebui să accelereze procesul de aderare a Ucrainei

Ucraina "este un avanpost pentru securitatea continentului european", a declarat Meloni, aflându-se alături de premierul ucrainean Denis Şmihal, în cadrul unei conferinţe bilaterale la Roma care vizează pregătirea reconstrucţiei ţării.

"Cea mai inteligentă modalitate de a le mulţumi ucrainenilor pentru ceea ce fac este de a accelera posibilitatea ca ei să devină parte a instituţiilor europene", a adăugat Meloni, informează POLITICO.

UPDATE 18:00 Nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

"Am adus acasă 44 de ucraineni", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev. Rusia a eliberat 36 de soldaţi ucraineni, şase ofiţeri şi doi civili capturaţi în cursul luptelor de la Mariupol.

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că Ucraina a eliberat 40 de militari ruşi.

De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, în februarie 2022, Kievul a reuşit eliberarea a aproximativ 2.300 de prizonieri care se aflau în custodia forţelor militare ruse.

UPDATE 17:00 Casa Albă insistă că orice plan de pace trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei

Preşedinţia SUA a salutat, miercuri, conversaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul să ucrainean, Volodimir Zelenski, dar a reafirmat condiţia că orice plan de pace trebuie să fie aprobat total de Kiev şi să implice respectarea suveranităţii Ucrainei.

UPDATE 16:00 După convorbirea anterioară cu preşedintele Xi, Volodimir Zelenski a numit un nou ambasador în China, Pavlo Riabikin

Reuters relatează că anunţul a fost făcut printr-un decret postat pe un site al guvernului ucrainean.

UPDATE 15:00 Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică "lungă şi semnificativă" cu preşedintele Xi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că a avut o convorbire telefonică "lungă şi semnificativă" cu liderul chinez, Xi Jinping, şi a sperat că aceasta va da un impuls relaţiilor cu Beijingul.

UPDATE Numărul victimelor ruseşti a scăzut cu aproape o treime, semn că Rusia a renunţat la operaţiunile ofensive

Numărul victimelor ruseşti a scăzut cu aproape o treime, potrivit serviciilor de informaţii britanice, în timp ce Moscova îşi reduce atacurile şi se pregăteşte pentru contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei.

O analiză a cifrelor publicate de Statul Major General al Ucrainei a arătat că numărul zilnic al victimelor ruseşti a scăzut de la 776 în martie la 568 în această lună.

"Este foarte probabil ca pierderile Rusiei să se fi redus, deoarece încercările lor de ofensivă de iarnă nu au reuşit să îşi atingă obiectivele, iar forţele ruseşti se concentrează acum pe pregătirea pentru operaţiunile ofensive ucrainene anticipate", a scris marţi pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

Actualizarea a fost făcută în timp ce s-a afirmat că Ucraina a efectuat raiduri asupra poziţiilor deţinute de ruşi dincolo de râul Nipru, în sudul ţării, unii speculând că a început o contraofensivă.

Cu toate acestea, Iuriy Sobolevskiy, adjunctul şefului administraţiei regionale din Kherson, a declarat marţi că atacurile au fost efectuate doar pentru a neutraliza trupele ruseşti care bombardează oraşul Kherson de când s-au retras din el în noiembrie anul trecut.

UPDATE  - Ministrul: Marea Britanie a trimis „mii de proiectile pentru tancurile Challenger 2 în Ucraina”. Sunt inclusiv proiectile cu uraniu sărăcit,  a declarat ministrul britanic al forţelor armate James Heappy, pe 25 aprilie 

UPDATE   - Africa de Sud a renunţat la declaraţia de retragere de la Curtea Penală Internaţională şi o numeşte „eroare de comunicare”. Putin ar putea fi arestat dacă participă la summitul BRICS din august 2023, desfăşurat în Africa de Sud

Biroul preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că ţara nu intenţionează să părăsească Curtea Penală Internaţională (CPI), după ce partidul politic la guvernare a declarat mai devreme, pe 25 aprilie, că ia în considerare retragerea din instanţă din cauza „tratării inechitabile” faţă de alte persoane.  

UPDATE   - Al Jazeera: Marea Britanie şi Franţa susţin interzicerea sportivilor finanţaţi de stat din Rusia şi Belarus

Miniştrii sportului din Regatul Unit şi Franţa au cerut Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) să interzică accesul sportivilor finanţaţi de guvernele Rusiei şi Belarusului, considerate responsabile pentru crimele de război din Ucraina, potrivit Al Jazeera.

UPDATE   - ICC şi Europol semnează un acord pentru consolidarea cooperării

Curtea Penală Internaţională (CPI) şi Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare în Aplicarea Legii (Europol) au semnat un acord de lucru la Haga pe 25 aprilie. Părţile îşi propun să consolideze „cooperarea şi să încurajeze schimbul de informaţii, cunoştinţe, experienţă şi expertiză”. 

UPDATE Organizatorii de la Wimbledon 2023 vor dona bani Ucrainei şi vor acoperi toate cheltuielile jucătorilor ucraineni de tenis

O liră din fiecare bilet vândut va fi investită pentru ajutorarea Ucrainei. Se aşteaptă ca întregul turneu să ducă la strângerea a aproximativ 500 de mii de lire sterline. Jucătorii de tenis ucraineni vor fi compensaţi pentru cheltuielile lor pe durata turneului. 

În plus, organizatorii au reamintit despre interzicerea steagurilor ruseşti şi beloruse şi a altor simboluri ale acestor ţări, inclusiv în tribune pe durata meciurilor. Turneul nu va fi difuzat la televiziunea rusă, iar mijloacele de informare în masă ruseşti nu vor fi acreditate.

UPDATE O dronă ucraineană a atacat un complex rusesc de supraveghere

Serviciul de informaţii al apărării ucrainene a lansat un videoclip care arată un atac cu dronă împotriva unui complex rusesc de supraveghere de pe malul de est al râului Nipro în Herson.

Serviciul de informaţii a scris pe Telegram că staţie de supraveghere rusă de la hidrocentrala Kakhovka, la o distanţă de peste 6 kilometri, a fost distrusă. 

Videoclipul este datat din 24 aprilie, dar CNN nu poate confirma când a avut loc operaţiunea.

UPDATE Zelenski raportează că peste 60 de situri culturale ucrainene au fost distruse de ruşi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „peste 60 de muzee şi galerii din diferite regiuni ale ţării noastre au fost, de asemenea, distruse sau avariate de către ocupanţi” de la începutul invaziei.

Zelenski a mai spus că şi o biserică a fost distrusă în regiunea de sud a Hersonului. „Această biserică a devenit una dintre sutele de biserici şi case de rugăciune distruse de bombardamentele ruseşti”, a comunicat preşedintele. 

REZUMATUL ZILEI 61, ANUL 2 DE RĂZBOI  - Rusia este înspăimântată de contraofensiva pe care o pregătesc ucrainenii şi recurge la ameninţări nucleare 

Regimul putinist de la Kremlin se teme că ar putea pierde foarte repede controlul asupra Crimeii şi Donbasului. Ucrainenii dau semne că pregătesc o contraofensivă ce ar putea rămâne în analele istoriei militare. 

A crescut numărul ameninţărilor şi avertismentelor cu armele nucleare ce fac parte din agenda propagandistă rusească pentru intimidarea Occidentului. 

Mai întâi a fost Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare Nucleară din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, care a avertizat că "Dacă Statele Unite continuă să urmeze actualul parcurs de confruntare cu Rusia, prin escaladarea mizelor în mod constant în sensul alunecării spre un conflict armat direct, atunci soarta Tratatului de Reducere a Armamentului Strategic (START) ar putea fi o concluzie inevitabilă".

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusie,  spune că s-a depăşit linia roşie.

N-a întârziat nici vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, să ameninţe Occidentul cu  explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvini, cu o viteză de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiaţie ionizantă şi impuls electromagnetic.

Pe scurt, toţi oficialii ruşi sunt înspăimântaţi că Ucraina va declanşa contraofensiva cât de curând. 

Josep Borrell,  Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, a dat semnalul, solicitând statelor membre UE să accelereze livrarea de muniţie către Ucraina. 

Oficialii occidentali şi analiştii militari susţin că Rusia nu va putea să facă faţă contraofensivei ucrainene, mai ales după ce a demonstrat că nu are aeronave funcţionare după incidentul din Belgorod, când unui avion rusesc i-a căzut muniţia peste zonă populată de civili ruşi.  

Pierderea Crimeii şi a Donbasului ar putea însemna sfârşitul regimului putinist. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici