Războiul din Ucraina, ziua 134. Încercările Occidentului de a pedepsi Rusia pentru invazie nu sunt văzute cu ochi buni de către Moscova / Ruşii avansează încet în estul Ucrainei / Bombardamentele masive distrug aşezările aflate pe linia frontului / Ucraina îi mulţumeşte lui Boris Johnson / Provocările lui Putin

  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev consideră încercările Occidentului de a pedepsi o putere nucleară precum Rusia pentru războiul din Ucraina un pericol la adresa umanităţii
  • După aproape cinci luni de război, oraşele ucrainene sunt în ruine şi mii de oameni au rămas fără adăpost
  • Trupele ruseşti au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS fabricate în SUA şi depozitele lor de muniţii în estul Ucrainei, a anunţat ministerul rus al apărării
  • Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Turciei după ce o navă rusească, plină cu cereale, a părăsit un port turcesc.
41049 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 134. Încercările Occidentului de a pedepsi Rusia pentru invazie nu sunt văzute cu ochi buni de către Moscova / Ruşii avansează încet în estul Ucrainei / Bombardamentele masive distrug aşezările aflate pe linia frontului / Ucraina îi mulţumeşte lui Boris Johnson / Provocările lui Putin

Hepta

UPDATE 23:30 

Ruşii au jefuit muzeul din Mariupol de toate exponatele valoroase. Printre colecţiile furate se numără capodopere mondiale ale lui Kuindzhi şi Aivazovsky.

UPDATE 22:00 Putin provoacă Vestul la duel

UPDATE 21:30 Biden a comentat zbuciumul politic de la Londra

„Aştept cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră strânsă cu guvernul Regatului Unit, precum şi cu aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume, cu privire la o serie de priorităţi importante, cum ar fi sprijinirea Ucrainei în apărarea împotriva războiului brutal al lui Putin”. Preşedintele american Joe Biden a comentat astfel demisia premierului britanic Boris Johnson, potrivit CNN.

UPDATE 21:00 Prima doamnă ucraineană Olena Zelenska pe coperta Time

Cel mai recent număr al revistei americane Time îşi dedică coperta primei doamne ucrainene Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski. Fotografia de copertă alb-negru a fost făcută de Alexander Cekmenev, care îl imortalizase deja pe Zelenski pentru Time. Zelenska a acordat un interviu pentru Time, unde a vorbit despre războiul din Ucraina şi, în special, despre angajamentul său de a oferi asistenţă psihologică populaţiei ţării.

UPDATE 20:30 Rusia: un procuror a cerut 7 ani de puşcărie pentru un consilier

Un procuror rus a cerut 7 ani de închisoare pentru consilierul municipal Aleksei Gorinov, acuzat că a răspândit „ştiri false” despre forţele armate implicate în invadarea Ucrainei. Făcând acest lucru, a susţinut procurorul, Gorinov „a indus în eroare un număr mare de oameni”. Noua lege rusă împotriva difuzării de informaţii „false” referitoare la armată este o capcană pentru informare şi a forţat mass-media la tăcere.

UPDATE 20:00 Olanda, ajutor militar de peste 170 de milioane de euro către Kiev

Până în prezent, Olanda a furnizat Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 172,7 milioane de euro, a anunţat de ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată Camerei Reprezentanţilor, după cum a raportat site-ul web Nos. Ollongren a dat asigurări că guvernul olandez va continua să depună eforturi pentru a sprijini în continuare Ucraina.

UPDATE 19:00: Ucraina îi mulţumeşte lui Johnson pentru sprijin „în cele mai dificile vremuri”

Preşedinţia ucraineană a mulţumit premierului britanic în funcţie, Boris Johnson, pentru sprijinirea ţării „în cele mai dificile momente”, după invazia rusă. „Îţi mulţumesc Boris Johnson pentru că ai fost mereu în fruntea ajutorării Ucrainei”, a scris consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak, pe Twitter.

UPDATE 18:30 Odesa: ruşii au lovit un petrolier sub pavilionul Moldovei

Una dintre rachetele pe care ruşii le-au tras în regiunea Odesa în această dimineaţă a lovit petrolierul Millennial Spirit, sub pavilion moldovenesc, care acum se află în derivă. Barca este în cea mai mare parte goală, dar în interior se află rămăşiţele motorinei pe care o transporta. Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, Serhi Bratchuk, a făcut-o cunoscut incidentul pe Telegram.

 

UPDATE 18:00 Medvedev, mereu sarcastic cu Occidentul

UPDATE 17:00 Noi atacuri ale ruşilor

UPDATE 16:00 BCE: războiul prelungit creşte costurile cu energia şi cu alimentele

Dacă războiul din Ucraina „s-ar intensifica, sentimentul economic s-ar putea înrăutăţi, constrângerile din partea ofertei ar putea creşte, iar costurile cu energie şi alimente ar putea rămâne constant mai mari decât se aştepta”, scrie în procesul-verbal al BCE.

UPDATE 15:30 Paramedicul Mariupol: Torturat timp de 3 luni de ruşi

Trei luni de tortură constantă, după ce a fost luată prizonieră de ruşi şi separatişti la Mariupol pe 16 martie: Iulia Paievska, o paramedică în vârstă de 53 de ani, cunoscută sub porecla de Taira, şi-a povestit calvarul din centrul de detenţie preventivă din Doneţk. „Timp de 5 zile nu am mâncat şi practic nu am băut”, relatează CNN. Abuzurile, inclusiv bătăile, au fost „extreme” şi „nu s-au oprit nici măcar un minut în acele trei luni”, a spus Paievska, la aproape 3 săptămâni după eliberarea sa, în timpul unui schimb de prizonieri, pe 17 iunie. Femeia a dezvăluit şi o presiune psihologică zilnică violentă: „Ţi se spune constant că eşti fascist, nazist”, a adăugat ea, comparând condiţiile cu un gulag. „Mi-au spus că ar fi mai bine să mor decât să văd ce se întâmplă mai departe”.

UPDATE 15:00: Kiev: Ruşii ard cadavre, pentru a-şi ascunde pierderile

„În Herson, soldaţii ruşi ard cadavrele celor căzuţi pentru a ascunde pierderile”, susţin serviciile de informaţii ale Ministerului Ucrainean al Apărării pe Telegram, potrivit Ukrinform. „La marginea oraşului, locurile cu un număr mare de rămăşiţe carbonizate de oameni au fost observate de mai multe ori. Este dificil să identifici cu exactitate apartenenţa acestora din cauza pagubelor considerabile provocate de flăcări. Pentru a ascunde arderea deliberată a cadavrelor, reprezentanţii armatei ruse încearcă să le considere o consecinţăma loviturilor de artilerie şi a incendiilor ulterioare”.
 

UPDATE 13:00 - Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Turciei după ce o navă rusească, plină cu cereale, a părăsit un port turcesc.

A fost efectuat un atac cu rachete asupra părţii centrale a oraşului Kramatorsk.

UPDATE 08:00 -Ucraina investighează peste 21.000 de crime de război comise de soldaţii ruşi

Justiţia îi va ajunge din urmă pe soldaţii ruşi care au torturat, violat şi ucis civili în ultimele 132 de zile, de la începutul războiului, anunţă procuroarea generală a Ucrainei.

UPDATE 07:00 - În Marea Neagră şi Marea Azov, Rusia amplasează patru nave cu rachete de croazieră de tip Kalibr

Trupele ruseşti încearcă să învingă rezistenţa trupelor ucrainene şi să stabilească un control deplin asupra regiunii Luhansk. Sunt unităţi în mişcare, transmite Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene

  • În direcţia Harkov, inamicul îşi concentrează eforturile pentru a menţine liniile ocupate şi încearcă să desfăşoare acţiuni de asalt în anumite zone de confruntare.
  • În direcţia Slaviansk inamicul încearcă să desfăşoare acţiuni de asalt.
  • În zona Dobryanka, soldaţii au distrus aproape complet un grup de sabotaj şi recunoaştere şi au respins cu succes asaltul inamic care a urmat.
  • În Marea Neagră şi Marea Azov, Rusia menţine patru nave cu rachete de croazieră de tip Kalibr, pregătite să lanseze atacuri cu rachete împotriva instalaţiilor de infrastructură din Ucraina.

 

UPDATE 05:00 Rusia a oprit tranzitul de petrol din Kazahstan

Motivul oficial este reprezentat de "nereguli de documentare în planul de intervenţie în caz de deversare de petrol", care au fost descoperite în timpul unei inspecţii a Consorţiului pentru oleoductul caspic. Consorţiul intenţionează să anuleze oprirea tranzitului.

Preşedintele Kazahstanului a promis recent asistenţă din partea UE pentru a înlocui fără probleme gazul şi nafta rusească.

UPDATE 03:00 

Regiunile Dnipropetrovsk, Zaporizka, Cherkasy, Kirovograd, Vinnytsia, Mykolayiv şi Odesa sunt în alertă aeriană.

Rezumatul zilei

  • Lysychansk a fost cândva un oraş de 100.000 de locuitori în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, dar este în ruine după căderea sa în mâinile trupelor ruse
  • Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 68,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului
  • Franţa trebuie să fie pregătită pentru posibile reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti legate de contextul războiului din Ucraina, a precizat premierul francez Borne
  • Portul Mariupol controlat de ruşi funcţionează la capacitate maximă
  • Peste 8.79 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de când Rusia a invadat Ucraina, susţine ultimul raprot al ONU

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici