Războiul din Ucraina, ziua 253. Steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea consiliului municipal din Herson / Rusia pierde 40 de vehicule blindate pe zi în Ucraina / Numai ieri, 700 de soldaţi din rândul invadatorilor ar fi murit / Nou schimb de prizonieri / Racheta balistică Bulava a fost testată de Putin

  • Marile oraşe, inclusiv capitala, ţinta Rusiei.
  • Rusia s-a răzgândit: reia participarea la acordul privind cerealele.
  • Evacuarea civililor din oraşele aflate pe linia frontului continuă
11918 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 253. Steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea consiliului municipal din Herson / Rusia pierde 40 de vehicule blindate pe zi în Ucraina / Numai ieri, 700 de soldaţi din rândul invadatorilor ar fi murit / Nou schimb de prizonieri / Racheta balistică Bulava a fost testată de Putin

UPDATE 23:50 Peste patru milioane de ucraineni au rămas fără electricitate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj video, în care a explicat cum din cauza întreruperilor planificate de joi seară, 4,5 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate.

De la mijlocul lunii octombrie, armata rusă atacă infrastructura energetică a Ucrainei, folosind rachete şi drone kamikaze, cele din urmă furnizate Moscovei de către Iran. Anterior, Zelenski a spus că aproximativ 40% din instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate în urma bombardamentelor.

Drept urmare, autorităţile ucrainene au introdus un program de întreruperi planificate: străzile mai multor oraşe nu sunt iluminate, circulaţia troleibuzelor este oprită, iar locuitorii ţării sunt îndemnaţi să nu folosească aparatele electrice la orele de vârf.

"Atacurile ruseşti asupra sectorului nostru energetic, asupra instalaţiilor noastre energetice nu se opresc pentru o zi. În această noapte, dronele iraniene au lovit Krivoy Rog", a declarat Zelensky.

Potrivit acestuia, printre regiunile afectate se numără Kievul, precum şi Dnipropetrovsk, Jytomyr, Zaporojie, Sumy, Kirovohrad, Harkiv, Cernihiv, Hmelnîţki şi Cerkasi.

Zelenski a îndemnat autorităţile locale să nu folosească electricitatea fără o nevoie reală, iar companiile energetice încearcă să explice oamenilor de ce există întreruperi. 

UPDATE 23:20 G7 şi Australia au convenit să stabilească un plafon de preţ pentru petrolul rusesc, potrivit Reuters

UPDATE 23:00 UE studiază cum să folosească activele băncii centrale ruse

Uniunea Europeană studiază posibilitatea de a utiliza miliardele de euro ale activelor îngheţate ale Băncii Centrale Ruse pentru a reconstrui Ucraina, scrie Bloomberg, citând surse conform cărora „lucrarea este încă în faza iniţială şi a fost încredinţată birourilor juridice pentru a analiza care sunt posibilele opţiuni: evaluarea despre preluarea controlul resurselor este o procedură extrem de complexă din punct de vedere juridic”.

Printre altele, Executivul de la Bruxelles analizează şi dacă este posibil să blocheze definitiv accesul Moscovei la fonduri. Există aproximativ 300 de miliarde de dolari de rezerve ale băncii centrale ruse îngheţate de UE, Statele Unite şi alte ţări aliate după invadarea Ucrainei.

Acţiunea de la Bruxelles se poate concentra doar asupra activelor din Europa, a căror dimensiune nu este cunoscută. Problema a fost abordată şi cu Statele Unite, dar administraţia Biden ar fi reticentă în a sechestra rezervele ruseşti deţinute în dolari, deoarece acest lucru ar crea un precedent capabil în viitor să descurajeze alte bănci să-şi mute activele în SUA.

UPDATE 22:30 Lupte pentru intrarea în NATO

UPDATE 21:40 Kievul denunţă „expulzările din Herson şi Zaporojie”

Ministerul de Externe ucrainean a folosit cuvinte dure de condamnare împotriva „expulzărilor cetăţenilor din teritoriile ocupate ale regiunilor Herson şi Zaporijia”. Potrivit Kievului, „administraţia ocupanţilor ruşi a iniţiat strămutarea forţată în masă a rezidenţilor” din regiunea Herson, în special din Skadovsk şi Kakhovka, în Crimeea şi Rusia.

UPDATE 20:30 Zelenski: dacă Rusia foloseşte o armă atomică, va înceta să mai existe

„Dacă Rusia a folosit arme nucleare, lumea în care trăim nu va mai exista. Adică va exista o lume complet diferită, în care puterea care a folosit arme nucleare va înceta cu siguranţă să mai existe. Sunt absolut sigur de asta”, a declarat preşedintele ucrainean Zelenski, în cadrul unei conferinţe de presă comună la Kiev cu preşedintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, potrivit Ukrinform.

UPDATE 20:00 Moscova testează racheta balistică Bulava

Forţele Moscovei au testat cu succes, astăzi, o rachetă balistică, Bulava, care a fost lansată dintr-un submarin nuclear în apele Mării Albe, pentru a-şi atinge ţinta din Peninsula Kamchatka, după ce a survolat o mare parte din imensul teritoriu al Rusiei. Racheta, precizează agenţia Ria Novosti, a pornit de la submarinul Generalissimo Suvorov şi a lovit poligonul Kura, în regiunea Orientului Îndepărtat, aşa cum era de aşteptat.

UPDATE 19:00 Londra interzice transportul petrolului rusesc peste limita de preţ

Marea Britanie va încerca să împiedice transportul internaţional de petrol vândut la un preţ peste plafonul stabilit de guvernele occidentale, pe fondul sancţiunilor împotriva Moscovei, ca răspuns la războiul din Ucraina, a anunţat guvernul lui Rishi Sunak, precizând că interdicţia va intra în vigoare din 5 decembrie.

Scopul este de a împiedica „maşina de război a lui Putin şi de a-i îngreuna să profite de pe urma războiului său ilegal”.

UPDATE 18:30 Baerbock: Nu vom accepta că Putin are succes

„Nu vom accepta că preşedintele rus are succes în strategia sa de distrugere a Ucrainei. Nu îi vom accepta speranţa că solidaritatea internaţională va eşua”. Ministrul german de externe Analena Baerbock a spus acest lucru, prezidând reuniunea şefilor diplomaţiei G7 de la Munster şi anunţând că ţările grupului vor coordona asistenţa pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă.

„Asistenţa de iarnă din partea partenerilor G7 va urma sancţiunile pe care le-am impus Rusiei”, a spus Baerbock, adăugând că alte ţări indică faptul că vor oferi sprijin.

UPDATE 18:00 Zelenski: Nu voi participa la G20 dacă Putin va fi acolo

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va participa la summitul G20 din Indonezia dacă preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este prezent. Zelensky a spus acest lucru într-un briefing cu jurnaliştii de la Kiev, după cum a raportat UNIAN. „Poziţia mea personală şi cea a Ucrainei este că, dacă liderul Federaţiei Ruse participă, atunci Ucraina nu va fi acolo”, a spus el, explicând că în apelul telefonic de astăzi, preşedintele indonezian Joko Widodo „l-a invitat din nou”. „Vom vedea, au mai rămas câteva zile”, a clarificat Zelenski.

UPDATE 17:00 Kiev: 868 de cadavre civile găsite în teritoriile eliberate

În unele aşezări din regiunile Harkov, Doneţk şi Herson, au fost găsite cadavrele a 868 de civili ucişi în timpul ocupaţiei ruse, spune Aleksey Sergeev, şeful Departamentului pentru Sprijin Organizaţional, Analitic şi Răspuns Rapid al Poliţiei Naţionale Ucrainene, în timpul unui briefing, a informat Ukrainska Pravda.

De când a început eliberarea acelor teritorii, „poliţia din regiunile Doneţk, Harkov şi Herson a găsit cadavrele a 868 de civili, inclusiv 24 de copii. Numai în ultimele 24 de ore, în aceste regiuni au fost găsite cadavrele a 14 persoane”, fapt care confirmă că „Rusia realizează de fapt genocidul poporului ucrainean”.

UPDATE 16:50 Guterres: Pacea este un obiectiv comun, dar încă departe

„Pacea în Ucraina este scopul nostru tuturor, dar cred că suntem încă departe şi trebuie să facem totul pentru a accelera procesul”, a declarat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbind cu jurnaliştii la sediul ONU.

UPDATE 16:30 Pro-rus: schimb de 107 prizonieri cu Ucraina

Şeful interimar al Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat un schimb de prizonieri cu Ucraina conform formulei 107 pentru 107: „Astăzi îi aducem înapoi în temniţele ucrainene pe 107 dintre luptătorii noştri. Returnăm în Ucraina acelaşi număr de prizonieri, majoritatea soldaţi. Şaizeci şi cinci de persoane eliberate provin din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk. În curând, îi vor putea îmbrăţişa pe cei dragi”, a spus Pushilin, după cum relatează Ria Novosti.

UPDATE 16:00 Bulgaria ajută Ucraina cu muniţie

UPDATE 15:30 Numai ieri au fost ucişi 730 de soldaţi ruşi, sunt 74.000 de la începutul invaziei ruse

Forţele armate ucrainene estimează că doar ieri au fost ucişi în jur de 730 de soldaţi ruşi, ceea ce duce la 74.000 de persoane pierdute până acum în invazia Ucrainei.

UPDATE 15:00 Elveţia anunţă un sprijin de 106 milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei

UPDATE 14:50 Forţele armate ucrainene estimează că aproximativ 730 de soldaţi ruşi au fost ucişi doar ieri (miecuri), ridicând totalul la 68.900 de persoane ucise până acum în invazia din Ucraina

UPDATE 14:40 Rusia pierde 40 de vehicule blindate pe zi în Ucraina, informează serviciile secrete britanice

 
„La mijlocul lunii octombrie, în condiţiile ofensivei ucrainene, pierderile de vehicule blindate ruseşti au crescut la 40 de unităţi pe zi, ceea ce este aproximativ echivalent cu un batalion pregătit pentru luptă”, - Ministerul Apărării al Marii Britanii. Anterior, Rusia a reuşit să reumple trupele de tancuri în detrimentul Belarusului, dar volumul lor a fost de doar 100 de unităţi. 
 
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a infirmat afirmaţia lui Putin despre „garanţii” privind „acordul de cereale”
 
„Guvernul nostru nu a acceptat nicio obligaţie nouă care să depăşească cele existente în acordul de cereale”, a declarat Oleh Nikolenko, preşedintele Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.
 
Potrivit lui Nikolenko, această rută maritimă nu a fost niciodată folosită de Ucraina în scopuri militare. 
 
 

UPDATE 14:30 Un sat ucrainean nu mai are niciun locuitor. Ultimii şapte au plecat din cauza bombardamentelor 

 
Satul Stelmakhivka se află în estul Ucrainei. Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a anunţat că „nimeni nu a răspuns şi nu a fost observată nicio mişcare" în satul care a fost ocupat de ruşi.
 
Oficialul ucrainean a mai anunţat pe Telegram că locuitorii au fost convinşi să plece din cauza atacurilor aeriene repetate ale ruşilor.
 
„Iarna va fi extrem de dificilă şi periculoasă acolo. În Stelmakhivka, problema este închisă, satul este gol", a adăugat el, potrivit Sky News.
 
Ultimii şapte locuitori ai satului au fost evacuaţi recent. 
 
 

UPDATE 14:20 Steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea consiliului municipal din Herson / Ruşii şi-au mutat sediul regional pe malul stâng al fluviul Nipru, pe fondul avansului ucrainean

UPDATE 13:00 Şapte nave care transportă 10 milioane de tone de produse agricole ucrainene au părăsit joi dimineaţa porturile Ucrainei de la Marea Neagră

 

Şapte nave care transportau 10 milioane de tone de produse agricole ucrainene au părăsit în această dimineaţă porturile de la Marea Neagră, a anunţat Ministerul Infrastructurii din Ucraina, potrivit Sky News.

Navele au plecat din porturile Odessa, Chornomorsk şi Pivdenny către ţări din Asia şi Europa. Autorităţile au precizat pe Telegram că produsele au fost trimise în 43 de ţări, inclusiv în Oman şi China.

Transporturile s-au revigorat după ce Rusia a anunţat miercuri că revine în acordul de export de cereale negociat de ONU şi Turcia. La sfârşitul săptămânii, Moscova s-a retras din acord susţinând că Ucraina a efectuat un „atac terorist" asupra flotei sale din Marea Neagră.

Acordul ONU permite expedierea a milioane de tone de cereale ucrainene prin porturile blocate şi are ca scop să ajute la evitarea unei crize alimentare în ţările sărace. 

 

UPDATE 11:50 Spitalele din Kiev nu au apă din cauza penelor de curent 

 
Unităţile medicale din Ucraina şi-au montat generatoare pentru a face faţă bombardamentelor ruseşti care au degradat reţeaua electrică a ţării. Atacurile asupra instalaţiilor electrice au afectat şi alte servicii importante precum furnizarea apei.
 
Pentru prima dată de la începutul invaziei ruseşti din februarie, patru dintre cele mai mari spitale din capitala ucraineană au rămas fără apă curentă aproape 24 de ore.
 
Centrul clinic regional din Kiev s-a numărat printre unităţile afectate. Medicii şi asistentele s-au grăbit să transfere cele mai urgente cazuri la spitalele funcţionale. Operaţiile chirurgicale au fost anulate, iar tratamentele vitale, precum dializa, au fost amânate, punând vieţile pacienţilor în pericol.
 
„Trebuie să fim pregătiţi pentru cel mai rău scenariu. Rusia vorbeşte chiar despre arme nucleare, aşa că trebuie să fim pregătiţi pentru cele mai dificile provocări", a declarat viceguvernatorul regiunii Kiev, Vitaliy Vlasyuk, pentru CNN.
 
Forţele ruseşti au lovit infrastructura critică a Ucrainei timp de câteva săptămâni, deteriorând grav reţeaua electrică. Atacurile de luni au fost atât de grave încât pompele de apă din Kiev au încetat să mai funcţioneze.
 
„Suntem pregătiţi pentru situaţii de urgenţă în fiecare zi şi suntem pregătiţi pentru întreruperi de energie electrică, dar lipsa apei a fost absolut catastrofală pentru noi", a declarat Daryna Melnyk, director medical la Spitalul Clinic Regional din Kiev.
 
Spitalul are programate peste 50 de intervenţii chirurgicale într-o zi, dar, în condiţiile în care personalul nu poate să-şi cureţe instrumentele chirurgicale fără apă curentă, pacienţilor care nu reprezentau urgenţe li s-a spus să plece acasă.
 
„Rusia vrea să ne priveze de componente critice ale vieţii sociale. Dacă oamenii noştri nu sunt ucişi de bombe, ei pot fi privaţi de apă, electricitate şi asistenţă medicală", a precizat Melnyk.
 
Sistemul de apă al Kievului a fost reparat, dar personalul spitalului pregăteşte planuri de evacuare pentru următoarele situaţii asemănătoare. 
 
 

UPDATE 10:40 Autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) susţine că 11 aşezări pe care le ocupă în Ucraina au fost atacate cu focuri de armă de către forţele ucrainene în ultimele 24 de ore. Autorităţile pro-ruse susţin că trei civili au fost ucişi şi doi răniţi şi că 14 "construcţii de locuinţe" şi două "infrastructuri civile" au fost avariate

 
Afirmaţiile nu au fost verificate în mod independent. RPD este recunoscută ca autoritate legitimă doar de trei state membre ale ONU - Rusia, Siria şi Coreea de Nord - şi este una dintre regiunile ocupate ale Ucrainei pe care Rusia a pretins că le anexează.

UPDATE 9:30 Liniile de cale ferată, redeschise în nord-estul Ucrainei ca urmare a eliberării unui sat 

Serviciile feroviare din oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei vor fi reluate joi, după ce un tren a testat, cu succes, infrastructura, potrivit Sky News.
 
Liniile de cale ferată dintre Harkov şi oraşul vecin Kupyansk au fost avariate de bombardamentele ruseşti, dar au fost reparate recent.
 
Călătoria de testare până în satul Osynovo a fost efectuată înainte de reluarea planificată a serviciilor pe linia de tren. Osynovo a fost recucerit de la ruşi în septembrie, în timpul unei contraofensive a armatei ucrainene.
 
În timp ce localităţi precum Osynovo erau recucerite, muncitorii efectuau reparaţii la liniile de tren pentru a-i ajuta pe locuitori să călătorească din nou.
 
Nikoloi Umanets, şeful sucursalei regionale a Căilor Ferate de Sud, a declarat că serviciile de transport de pasageri fuseseră iniţial programate să fie reluate lunea trecută, dar linia de tren a fost din nou avariată de bombardamente. 
 

UPDATE 8:20 Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost deconectată de la reţea din cauza bombardamentelor 

Bombardamente puternice au fost raportate joi în zone extinse din Ucraina, deteriorând infrastructura, inclusiv alimentarea cu energie electrică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters. 
Centrala, aflată în mâinile ruşilor, dar operată de muncitori ucraineni, dispune de combustibil pentru generatoare pentru 15 zile, a precizat compania. 
 

UPDATE 7:30 Numărul de pasageri ai companiilor aeriene ruseşti a scăzut cu 20% în septembrie faţă de anul trecut, în condiţiile în care impactul sancţiunilor occidentale continuă să afecteze industria

UPDATE 7:10 Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că oraşul devine din nou un "avanpost" în strategia Rusiei de a cuceri capitala.

 

UPDATE 04:20 

Statele Unite susţin că au informaţii care indică faptul că nord-coreenii furnizează Rusiei în secret un număr „semnificativ” de obuze de artilerie pentru susţinerea războiului său din Ucraina.

Rezumatul zilei

  • Ministerul rus al Apărării a declarat că a primit garanţii scrise de la Kiev care atestă că ucrainenii nu vor folosi coridorul de cereale din Marea Neagră pentru operaţiuni militare împotriva Rusiei
  • Preşedintele turc Tayyip Erdogan a spus că el şi Zelenski au discutat despre trimiterea cerealelor în ţările africane
  • Coordonatorul ONU se aşteaptă ca navele încărcate să plece din porturile ucrainene joi
Steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea consiliului municipal din Herson / Ruşii şi-au mutat sediul regional pe malul stâng al fluviul Nipru, pe fondul avansului ucrainean 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici