LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 280. Explozie la ambasada Ucrainei din Spania / Zelenski, îngrijorat: „Rusia plănuieşte ceva în sud" / Rusia vrea să investească în infrastructura armelor nucleare / Soldaţii ruşi au echipamente învechite şi deficit de personal, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului

  • În discursul din România al liderului Jens Stoltenberg, NATO şi-a menţinut poziţia de condamnare a Rusiei şi de susţinere a Ucrainei.
  • Dmitri Medvedev a replicat în stilul său bombastic şi a trasat linia roşie: sistemele Patriot.
  • În acest timp, Ucraina cere ajutor pentru a ieşi din beznă, dar şi pentru a primi mai mult armament.
19040 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 280. Explozie la ambasada Ucrainei din Spania / Zelenski, îngrijorat: „Rusia plănuieşte ceva în sud" / Rusia vrea să investească în infrastructura armelor nucleare / Soldaţii ruşi au echipamente învechite şi deficit de personal, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului

Soldaţii ucraineni, în tranşee, în Bahmut. FOTO borinets/Facebook

UPDATE 22:00 Banca centrală a Rusiei ia măsuri pentru a pune capăt unuisprijin pentru băncile ruseşti

Banca centrală a Rusiei a anunţat că intenţionează să anuleze, începând cu 1 ianuarie, o serie de măsuri de sprijin pentru băncile ruseşti introduse în urma impunerii sancţiunilor occidentale după ce Moscova şi-a trimis trupele în Ucraina în februarie.

Într-o declaraţie, autoritatea de reglementare a precizat că va prelungi unele măsuri, inclusiv cele privind rezervele minime obligatorii, dar va obliga băncile să îşi reia publicarea situaţiilor financiare şi nu va prelungi o relaxare a normelor privind poziţiile deschise în valută străină.

UPDATE 21:30 

Gazprom a negat că a încălcat contractul privind livrările de gaze către compania germană Uniper, după ce Uniper a lansat o procedură de arbitraj în încercarea de a cere înapoi aproximativ 11,6 miliarde de euro în costuri suplimentare pentru livrările de gaze nelivrate.

Gazprom a declarat că intenţionează să se apere şi că nu recunoaşte legalitatea pretenţiilor Uniper.

UPDATE 20:30 Marea Britanie sancţionează oficiali ruşi implicaţi în industria armamentului şi în recrutarea militarilor

Guvernul Marii Britanii a anunţat, miercuri, sancţiuni împotriva a 22 de oficiali ruşi implicaţi în activităţile industriei de armament şi în recrutarea militarilor ruşi pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina.

Printre oficialii sancţionaţi de Londra se numără vicepremierul rus Denis Manturov, responsabil de industria militară şi de echiparea cu armament a trupelor mobilizate.

A fost sancţionat şi Arkady Gostev, directorul Serviciului rus al Penitenciarelor, pe fondul informaţiilor privind trimiterea unor deţinuţi pe frontul din Ucraina în cadrul Grupului paramilitar Wagner. Pe lista oficialilor sancţionaţi figurează şi zece guvernatori ori directori ai administraţiilor regionale din Rusia, inclusiv din republicile Daghestan, Inguşetia şi Kalmikia, conform unui comunicat al Guvernului de la Londra, postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

UPDATE 19:30 Scholz spune că Rusia nu poate câştiga războiul din Ucraina pe câmpul de luptă

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Rusia nu mai poate câştiga războiul din Ucraina pe câmpul de luptă.

Vorbind la Conferinţa de Securitate de la Berlin, Scholz a mai spus că Germania ia în serios retorica nucleară a Rusiei, dar nu se va lăsa intimidată de aceasta.

UPDATE 17:30 Nord Stream 2, contribuţia Germaniei la războiul din Ucraina

"Ştiind ceea ce ştim astăzi, decizia de a continua Nord Stream 2 după anexarea Crimeei în 2014 a fost contribuţia Germaniei la izbucnirea războiului din Ucraina", a declarat Buschmann în discursul de bun venit al unei reuniuni a miniştrilor justiţiei din cadrul G7, la Berlin, potrivit POLITICO.

El a adăugat că este de datoria Germaniei să "se confrunte direct cu acest adevăr" şi să "tragă concluziile corecte" din el.

UPDATE 17:00 Blinken: Putin vrea să distrugă sprijinul Occidentului pentru Ucraina

"Reuniunea NATO a avut loc într-un moment critic. Ucraina a reuşit să menţină progresele pe câmpul de luptă, dar preşedintele Vladimir Putin îşi varsă mânia şi intensifică atacurile asupra populaţiei civile din Ucraina. În ultimele câteva săptămâni, Rusia a bombardat mai mult de o treime din sistemul energetic ucrainean, aducând milioane de oameni în frig şi în întuneric în condiţiile instalării temperaturilor de îngheţ. (...) Aceste acţiuni brutale asupra poporului ucrainean sunt barbare", a declarat Antony Blinken, conform agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din statele NATO, desfăşurată la Bucureşti.

UPDATE 16:30 Mii de locuitori din Herson sunt evacuaţi

Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar a anunţat că 2.500 de civili au părăsit zona Herson îndreptându-se spre alte regiuni sigure din Ucraina.

Oamenii sunt mutaţi prin „rute sigure" către Liov şi Khmelnytskyi, se arată într-o declaraţie.

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a spus că persoanele care pleacă primesc „plăţi în numerar" atunci când ajung la gară: 2.000 UAH (53 de dolari) pentru fiecare adult şi 3.000 UAH (80 de dolari) pentru fiecare copil sau persoană cu dizabilităţi.

UPDATE 15:45 Explozie la ambasada Ucrainei din Spania

O explozie a avut loc miercuri la prânz la ambasada Ucrainei din Madrid . Există cel puţin o persoană rănită.

Mai exact, este vorba de un angajat al Ambasadei Ucrainei la Madrid, care a fost rănit uşor după explozia unui dispozitiv din delegaţia diplomatică. Angajatul a mers la spital după accident, au informat surse din poliţie. Se pare că persoana rănită este un cetăţean ucrainean care manipula scrisoarea în momentul exploziei.

Anunţul către Camera Naţională de Poliţie pentru explozie a fost înregistrat la ora 13.15.

UPDATE 14:40 Zelenski, îngrijorat: „Rusia plănuieşte ceva în sud"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se dau lupte grele pe front şi a anunţat că „Rusia plănuieşte ceva în sud", potrivit Sky News. 
 

UPDATE 13:30 Anunţ îngrijorător de la Moscova

 Serghei Şoigu: Rusia va acorda o atenţie deosebită forţele sale nucleare în 2023 
 

UPDATE 12:25 Deputaţii italieni anulează votul privind prelungirea livrărilor de arme către Ucraina 

 
Partidele de dreapta aflate la putere în Italia au retras marţi un amendament care ar fi permis guvernului să continue să trimită arme Ucrainei până în 2023, a declarat o sursă parlamentară, după ce opoziţia a cerut un act normativ separat pe această temă, scrie Reuters. 

UPDATE 12:00 Doneţk: Cinci persoane au murit în ultimele 24 de ore în urma loviturilor aeriene 

UPDATE 11:20 Rusia vrea să investească în infrastructura armelor nucleare

Ministrul rus al apărării a anunţat că se va concentra pe infrastructura armelor nucleare în 2023, inclusiv pe instalaţiile pentru a găzdui noi sisteme de rachete.
 
Serghei Şoigu a declarat miercuri într-o şedinţă a consiliului de administraţie al departamentului că va fi o prioritate pentru Rusia anul viitor.
 
„La pregătirea listei de construcţii majore pentru 2023, se va acorda o atenţie deosebită construcţiei în interesul forţelor nucleare strategice”, a spus Shoigu, citat de agenţia de presă RIA.
 
Luni, Rusia a amânat discuţiile cu SUA privind armele nucleare , spunând că vor fi reprogramate, dar fără a oferi motivele pentru amânare. Actualul tratat Start va expira în 2026.
 
Shiogu a spus că 300.000 de rezervişti, inclusiv voluntari, au fost antrenaţi în două luni de când a fost dat ordinul de mobilizare parţială al lui Vladimir Putin, relatează agenţia de presă rusă Tass.
 
Ministrul apărării a spus că au fost folosite peste 100 de tabere de antrenament în Rusia şi Belarus. 
 

UPDATE 10:30 Guvernatorul regiunii Zaporizhzhia, Oleksandr Starukh, a raportat că ruşii au lansat o rachetă asupra uneia dintre aşezările din regiune. Un punct de distribuţie a gazului a fost lovit şi a izbucnit un incendiu. Potrivit lui Starukh, incendiul a fost stins şi nu s-au înregistrat victime.  

 

UPDATE 9:40 Rusia pierde din ce în ce mai mulţi soldaţi

Rusia, din ce în ce mai slăbită. Câte echipamente militare a pierdut şi câţi soldaţi au murit

 

UPDATE 8:30 Soldaţii ruşi au echipamente învechite şi deficit de personal, în timp ce aşteaptă o nouă rundă de mobilizare - Institutul pentru Studiul Războiului  

UPDATE 7:30 Armata rusă, setată să distrugă toată Ucraina: soldaţii au tras 80 de obuze marţi noaptea în Oblastul Sumy

UPDATE 01:00 NATO va intensifica măsurile de apărare şi descurajare, pentru respingerea acţiunilor „ostile”

"NATO este o Alianţă defensivă. NATO va continua să protejeze populaţiile şi să apere permanent fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat. Vom face acest lucru prin abordarea noastră de 360 de grade şi împotriva oricăror ameninţări şi provocări. Condamnăm terorismul în toate formele şi manifestările şi suntem solidari cu Turcia în durerea generată de pierderile de vieţi după recentele atacuri teroriste oribile. Ne confruntăm cu ameninţări şi provocări din partea actorilor autoritarişti şi a concurenţilor strategici, din toate direcţiile strategice. În contextul celei mai mari ameninţări la adresa securităţii strategice din ultimele decenii şi conform Conceptului Strategic, implementăm o nouă bază a posturii descurajării şi apărării prin consolidarea acesteia şi prin dezvoltarea în continuare a întregii game de forţe solide şi gata de luptă, precum şi a capabilităţilor. (...) Menţinem angajamentul de a ne pregăti, a împiedica şi a ne apăra de atacuri ostile asupra infrastructurii esenţiale a statelor aliate", arată Declaraţia miniştrilor de Externe din statele NATO, postată pe site-ul oficial şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Orice atac asupra aliaţilor va fi urmat de o ripostă unitară şi determinată. Suntem împreună în unitate şi solidaritate şi reafirmăm legăturile transatlantice durabile între naţiunile noastre. Vom continua eforturile pentru pace, securitate şi stabilitate în întregul spaţiu euro-atlantic", precizează miniştrii de Externe din NATO, reafirmând şi solidaritatea cu Ucraina, precum şi susţinerea pentru suveranitatea acestei ţări.

De asemenea, miniştrii de Externe notează că eventuala integrare în NATO a Finlandei şi Suediei va contribui la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic.

"Reamintind că Balcanii de Vest şi zona Mării Negre au importanţă strategică pentru NATO, salutăm întâlnirea cu miniştrii de Externe din ţările partenere Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, în contextul în care Alianţa îşi intensifică susţinerea punctuală în sensul dezvoltării integrităţii şi rezilienţei acestor ţări, pentru dezvoltarea capabilităţilor şi susţinerea independenţei politice. Menţinem cu fermitate angajamentul pentru politica Porţilor Deschise. Reafirmăm deciziile pe care le-am luat la Summitul de la Bucureşti din 2008 şi toate deciziile ulterioare privind Georgia şi Ucraina", subliniază miniştrii de Externe.

UPDATE 00:00 Medvedev ameninţă din nou

"Dacă, aşa cum a sugerat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, Alianţa le va oferi fanaticilor ucraineni sisteme Patriot şi personal NATO, vor deveni imediat o ţintă legitimă a forţelor noastre armate", a declarat Dmitri Medvedev, preşedintele Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Moscova, citat de agenţia Reuters.

Nu este clar la cine se referă oficialul rus că va deveni ţintă, la sistemele Patriot, la forţele ucrainene sau la personalul NATO.

"Lumea civilizată nu are nevoie de această origanizaţie. Trebuie să prezinte scuze omenirii şi să fie dizolvată la entitate criminală", a acuzat Medvedev, potrivit Reuters.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut marţi, la reuniunea NATO de la Bucureşti, generatoare de electricitate şi sisteme antibalistice Patriot, conform cotidianului Le Monde, dar nu este clar dacă Alianţa va da curs solicitării.

Miniştrii de Externe din statele NATO au condamnat "atacurile persistente şi nechibzuite" ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina şi au anunţat noi angajamente pentru Kiev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici