Războiul din Ucraina, ziua 282. Biden este gata să vorbească cu Putin, dar cu o condiţie / Liderul de la Kremlin i s-a plâns lui Scholz, dar se laudă că sistemele nucleare ale Rusiei „nu au egal” în lume / Bombele explodează fără încetare în Ucraina / Kievul a primit de la Spania sistemul de apărarea antiaeriană Hawk, puţin sau deloc folosit de NATO

  • SUA şi Franţa promit mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina.
  • Biden este gata să vorbească cu Putin „dacă caută o modalitate de a pune capăt războiului”.
  • Rusia ar putea fi în spatele atacurilor cu scrisori-bombă din Spania, spune ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
  • Forţele ruse bombardează Zaporojie peste noapte.
22473 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 282. Biden este gata să vorbească cu Putin, dar cu o condiţie / Liderul de la Kremlin i s-a plâns lui Scholz, dar se laudă că sistemele nucleare ale Rusiei „nu au egal” în lume / Bombele explodează fără încetare în Ucraina / Kievul a primit de la Spania sistemul de apărarea antiaeriană Hawk, puţin sau deloc folosit de NATO

Hepta

UPDATE 22:00 Blinken: Nu excludem utilizarea de către Rusia a armelor nucleare

Statele Unite continuă să „nu excludă” folosirea armelor nucleare de către Rusia în conflictul din Ucraina, a declarat secretarul de stat, Antony Blinken, într-un interviu acordat France 2, cu ocazia vizitei de stat la Washington a preşedintelui francez, Emmanuel Macron. „Este o frică” care există, a spus Blinken, adăugând că totuşi „mişcări specifice” în această direcţie nu au fost observate. Totuşi, a spus şeful diplomaţiei americane, „nu o excludem, dar nu numai noi – a adăugat el – şi preşedintele chinez Xi Jinping a făcut comentarii în acest sens”. Din acest motiv, explică el, „există contacte informale” cu ruşii pentru a evita acest risc „catastrofal”.

UPDATE 21:00 Borrell: 1100 de soldaţi ai Kievului, antrenaţi de UE

Există deja 1100 de soldaţi ucraineni antrenaţi de UE. Cifra a fost oferită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei vizite la cantonamentul de la Brzeg, în Polonia. Hotărâtă la 14 noiembrie, misiunea europeană de pregătire militară a plecat a doua zi. În total vor fi 15.000 de soldaţi ucraineni instruiţi din 20 de ţări. Mai multe state UE lansaseră deja propriile programe de formare în acord cu Kievul.

UPDATE 20:30 Kievul primeşte sistemul de apărare antiaeriană Hawk din Spania

Ucraina a primit prima livrare de sisteme de apărare aeriană Hawk cu rază medie de acţiune din Spania, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, la finalul unei întâlniri cu colegul său spaniol Margarita Robles, la Odesa. Soldaţii ucraineni au fost deja antrenaţi în Spania în utilizarea acestui sistem de apărare şi sunt aşteptate mai multe sosiri Hawk în Ucraina. Intrat în funcţiune în anii 1960, sistemul Hawk este de fabricaţie americană şi a fost modernizat în mod repetat. Cu toate acestea, multe ţări NATO au abandonat utilizarea acestuia.

UPDATE 20:00 Casa Albă: Biden nu are de gând să vorbească acum cu Putin

„Joe Biden nu are nicio intenţie să vorbească cu Vladimir Putin acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, subliniind că depinde de Ucraina să decidă dacă şi când poate fi negociat un acord.

UPDATE 19:30 O bombă a explodat la Odesa, cel puţin 8 răniţi

O explozie a avut loc la Odesa, în parcarea clădirii administrative a Direcţiei Principale a Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei, a anunţat Ukrainska Pravda. Cel puţin 8 persoane au fost rănite. În timpul unei patrule, poliţiştii au oprit un autoturism cu un dispozitiv exploziv în portbagaj şi au chemat echipa de anchetă. Când a ajuns, obiectul a explodat rănind cinci ofiţeri, dintre care doi în stare critică, şi trei civili.

UPDATE 19:00 Putin: Sistemele noastre militare de neegalat, inclusiv cele nucleare

Multe sisteme militare ruse, inclusiv cele nucleare, „nu au egal” în lume, a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de agenţia Tass. Putin a mai subliniat că Rosatom, compania publică rusă în domeniul atomic, „ajută la întărirea scutului nuclear al ţării”.

UPDATE 18:30 Superyacht-ul oligarh Medvedciuk scos la licitaţie

Superyacht-ul de 200 de milioane de dolari deţinut de oligarhul rus Viktor Medvedciuk, un prieten al lui Vladimir Putin, va fi predat agenţiei ucrainene de urmărire şi gestionare a activelor (Arma) şi va fi vândut la licitaţie, informează The Guardian. Iahtul Royal Romance, lung de 92,5 metri, a fost sechestrat anul trecut, în Croaţia. Ar fi prima vânzare de acest gen în numele poporului ucrainean, de când guvernele occidentale au impus restricţii asupra bunurilor a sute de oligarhi în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie. Medvedciuk, 68 de ani, un politician ucrainean pro-Kremlin, a fost arestat în Ucraina în aprilie şi predat Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri în septembrie. El este adesea menţionat drept „prinţul întunecat” al politicii ucrainene, iar Putin este naşul fiicei sale, Daria.

UPDATE 18:00 Mass-media: Rusia ar părăsi Zaporojie în schimbul tranzitului de petrol şi de gaze

Rusia ar părăsi uzina Zaporojie în schimbul posibilităţii de a tranzita petrol şi gaze prin Ucraina, scrie Meduza, un ziar independent în limba rusă cu sediul în Letonia, citând surse apropiate Kremlinului şi guvernului rus, care ar fi vorbit sub condiţia anonimatului. Federaţia Rusă ar fi pregătită să se retragă din centrala nucleară, dar să nu părăsească regiunea complet. Publicaţia relatează că Moscova intenţionează să predea centrala nucleară autorităţilor ucrainene sau AIEA. În schimbul retragerii trupelor din centrala nucleară, autorităţile ruse aşteaptă garanţii de tranzit neîntrerupt al petrolului şi gazelor prin teritoriul Ucrainei. Sursele spun că atât Kremlinul, cât şi guvernul „sunt pregătiţi pentru un acord”, deoarece „pomparea şi vânzarea de petrol şi gaze sunt foarte importante pentru bugetul rus”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitro Peskov, într-un comentariu către Meduza, a respins posibilitatea unui astfel de acord.

UPDATE 17:30 Putin: soldaţii răniţi în „operaţiune specială” sunt oameni adevăraţi

Preşedintele rus Valdimir Putin a declarat că soldaţii şi ofiţerii răniţi în timpul „operaţiunii militare speciale” din Ucraina „sunt bărbaţi adevăraţi, apărători ai ţării noastre, eroii noştri, care, cu onoare, şi-au îndeplinit cu curaj datoria militară. Treaba noastră acum este să ne îndeplinim datoria faţă de ei”. Putin a spus acest lucru într-o întâlnire prin videoconferinţă cu persoane cu dizabilităţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor publice, scrie agenţia Tass.

UPDATE 17:00 Ministrul Kuleba începe negocierile cu Germania pentru sistemele Patriot

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că a început negocierile cu Germania privind transferul sistemelor de apărare aeriană Patriot în Ucraina. „Am început negocierile cu Germania pe această temă”, a spus Kuleba, într-un interviu pentru Polsat News, preluat de UNIAN, „am ridicat aceste probleme cu Statele Unite, care au tehnologia Patriot. De asemenea, folosesc reuniunile ministeriale ale NATO şi OSCE pentru a discuta cu toţi cei care ne pot ajuta cu privire la aprovizionarea cu sisteme Patriot către Ucraina.  Amplasarea sistemelor de apărare în regiunile de vest ale Ucrainei reprezintă, potrivit lui Kuleba, cea mai bună cale de a proteja Polonia şi alte ţările NATO de la orice incidente. Sistemele Patriot sunt considerate de Rusia linia roşie pe care aliaţii nu ar avea voie s-o depăşească, pentru ca NATO să nu intre în coliziune directă cu Moscova.

UPDATE 16:00 Putin, la telefon cu Scholz: Politicile occidentale sunt distructive

Preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conversaţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, a descris linia ţărilor occidentale din Ucraina drept „distructivă”, acuzându-le de arme furnizate armatei ucrainene. Acest lucru a fost raportat de Kremlinul preluat de Tass. „S-a atras atenţia asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv Germania, care au întărit regimul de la Kiev cu arme, au antrenat armata ucraineană”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

UPDATE Kiev: 3 morţi în atacurile ruseşti de ieri la Herson

În regiunea Herson din Ucraina, trei persoane au fost ucise şi şapte rănite în atacurile ruseşti care au lovit Ucraina ieri. Acest lucru a fost anunţat de şeful adjunct al biroului ucrainean, Kirilo Timoşenko, prin Telegram. Ieri au fost şi 1 rănit în regiunea Dnipropetrovsk, 6 răniţi la Doneţk şi 2 răniţi la Harkov.

UPDATE 14:55 Ambasadele ucrainene primesc „pachete însângerate” care conţin ochi de animal 

Mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit „pachete însângerate” conţinând ochi de animal, a afirmat Kievul, după ce în Spania au fost primite „scrisori-bombă”, potrivit Sky News. 
 

UPDATE 14:00 Explozie în Dnipro

UPDATE 13:20 Biden este pregătit să se întâlnească cu Putin pentru a pune capăt războiului

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că ar fi pregătit să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin „dacă există un interes să decidă că îşi doreşte să găsească modalităţi de a pune capăt războiului”, scrie BBC.

 

UPDATE 12:00 Trei civili, ucişi în şapte bombardamente ale ruşilor, joi

 

UPDATE 11:00 Pentagonul investeşte sute de milioane de dolari pentru producţia de noi HIMARS 

 

UPDATE 9:30  Ruşii continuă bombardamentele. Zaporizhzhia, lovită de rachete. Invadatorii ar plănui să se retragă din regiune 

 

UPDATE 8:20 Politico: SUA ar putea transfera sistemele de apărare antiaeriană din Orientul Mijlociu în Ucraina

UPDATE 7:40 Ruşii pierd din putere. Invadatorii se retrag din mai multe zone - think tank american

 
Mişcările militare ale ruşilor în regiunea Zaporizhzhia sugerează că nu pot apăra zonele critice pe fondul intensificării loviturilor ucrainene

UPDATE 4:55 - Forţele ruse bombardează Zaporojie peste noapte

O clădire a fost lovită în urma atacului Rusiei asupra oraşului Zaporojie la începutul zilei de 2 decembrie, a informat primarul interimar al Zaporijiei, Anatoli Kurtev, pe Telegram. Încă nu au fost raportate victime.

UPDATE 3:48  - Forţele ruse bombardează regiunea Harkov

Un civil este rănit în urma atacului Rusiei în satul Kluhyno-Bashkyrivka, situat la 42 de kilometri est de Harkov, a declarat Yevhen Vasylenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat Ucrainean de Urgenţă din regiunea Harkov, presei Suspilne.  

 

UPDATE 03:00 - Biden este gata să vorbească cu Putin „dacă caută o modalitate de a pune capăt războiului”

La o conferinţă de presă comună cu Macron, Biden a spus că nu are planuri imediate de a-l contacta pe Putin, dar a lăsat deschisă posibilitatea, transmite France24

"Sunt pregătit să vorbesc cu domnul Putin dacă, de fapt, există un interes ca el să decidă că caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut asta încă", a spus Biden.

„Dacă este cazul, în consultare cu prietenii mei francezi şi din NATO, voi fi bucuros să mă aşez cu Putin la masă să văd ce are în minte. Nu a făcut asta încă. Există o singură cale prin care acest război să se încheie - calea raţională. Putin să se retragă din Ucraina, numărul unu", a spus Biden.

"Bombardează creşe, spitale, case de copii. E rău ce face. Ideea că Putin va învinge vreodată Ucraina este dincolo de înţelegere", adaugă preşedintele.

Şi preşedintele francez pare dispus să-l contacteze pe dictatorul rus.

Voi continua să vorbesc cu preşedintele Putin”, a spus Macron, cerând eforturi „pentru a preveni escaladarea şi pentru a obţine rezultate concrete”.

 

UPDATE 2:29  - Germania va furniza Ucrainei vehicule blindate

Germania a livrat Ucrainei nave de suprafaţă fără pilot, câteva vehicule blindate pentru amplasarea podurilor şi zeci de vehicule de protecţie a frontierei, ca parte a noului pachet de ajutor militar.

UPDATE 2:00 - Ministrul spaniol: Scrisorile bombe nu vor schimba decizia de a ajuta Ucraina

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat la 1 decembrie că nicio scrisoare cu explozibili sau alte acţiuni violente nu va schimba angajamentul „ferm şi clar” al ţării de a sprijini Ucraina în apărarea împotriva agresiunii ruse, a raportat BBC.

UPDATE 1:12 - Autorităţile ucrainene încearcă să interzică biserica susţinută de Moscova pe fondul invaziei ruse


UPDATE 12:58 - Macron şi Biden spun că Occidentul „nu va convinge niciodată Ucraina” să facă un compromis inacceptabil cu Rusia

"Nu vom chema niciodată ucrainenii pentru un compromis care va fi inacceptabil. Pentru că ei îşi apără vieţile, naţiunea şi principiile noastre şi pentru că acest lucru nu va duce niciodată la o pace durabilă şi durabilă", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul unei conferinţe de presă comune. cu preşedintele american Joe Biden.

UPDATE 12:26 -   Rusia ar putea fi în spatele atacurilor cu scrisori-bombă din Spania, spune ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov 

 

Ştirea iniţială - Preşedintele american Joe Biden a avut o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron la 1 decembrie, în timpul căreia au condamnat războiul ilegal al Rusiei şi au promis că vor sprijini în continuare sectorul energetic al Ucrainei şi vor furniza mai multe sisteme de apărare aeriană, transmite Kyiv Independent

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici