Războiul din Ucraina, ziua 284. Ruşii sunt acuzaţi că folosesc arme chimice interzise. Kievul este dispus să poarte negocieri, dar Moscova trebuie să se retragă definitiv. Putin schimbă tactica. Ruşii nu mai sprijină "operaţiunea specială"

  • Administraţia de la Kiev va iniţia negocieri de pace doar în momentul în care Rusia se retrage definitiv din teritoriul ucrainean
  • Preşedintele rus Vladmir Putin şi-a revizuit tacticile de luptă în Ucraina
  • Mobilizarea trupelor pe teritoriul Rusiei continuă
  • Electricitatea şi alimentare cu apă au fost în mare parte restaurate în Hersonul recent eliberat
  • Rusia forţează persoanele în vârstă să primească paşapoarte ruseşti în Oblastul Herson ocupat
17154 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 284. Ruşii sunt acuzaţi că folosesc arme chimice interzise. Kievul este dispus să poarte negocieri, dar Moscova trebuie să se retragă definitiv. Putin schimbă tactica. Ruşii nu mai sprijină "operaţiunea specială"

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 21:39 - Electricitatea şi alimentare cu apă au fost în mare parte restaurate în Hersonul recent eliberat

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a raportat pe 4 decembrie că electricitatea a fost deja restabilită în 85% din gospodării -- aproape 113.000 de consumatori. El se aşteaptă ca alimentarea cu apă să fie restabilită în curând pentru 70% dintre cetăţeni odată ce staţia de pompare va fi reluată în funcţiune.

UPDATE 20:56 - Statul Major: Rusia forţează persoanele în vârstă să primească paşapoarte ruseşti în Oblastul Herson ocupat

Forţele ruse din Skadovsk ocupat îi obligă pe pensionari să obţină paşapoarte ruseşti pentru a-şi primi plăţile, a informat pe 4 decembrie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 19:57 - Statul Major: Rusia amână operaţiunile civile în Doneţk ocupat din cauza numărului în creştere al trupelor rănite

Din cauza pierderilor grele ruseşti, spitalele din regiunile Doneţk şi Lugansk au depăşit capacitatea, a informat pe 4 decembrie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Drept urmare, operaţiunile civile programate sunt amânate pe termen nelimitat. Aproximativ 300 de militari ruşi răniţi au fost transferaţi la Novopskov ocupat din regiunea Lugansk, potrivit Statului Major.

UPDATE 19:42 - Statul Major: Forţele ruse atacă aşezările ucrainene

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 4 decembrie că forţele ruse au efectuat două lovituri cu rachete şi au bombardat de 10 ori poziţiile ucrainene din apropierea liniei frontului cu mai multe lansatoare de rachete.

UPDATE 19:39 - Germania se aşteaptă la un nou val de refugiaţi ucraineni pe măsură ce se apropie iarna  

Miguel Berger, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, a declarat că ţara se aşteaptă la un nou val de refugiaţi ucraineni în următoarele săptămâni, deoarece atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei ar putea forţa mai mulţi oameni să părăsească ţara.

UPDATE 19:17 - KSE: Rusia a furat şi distrus produse agricole în valoare de 1,9 miliarde de dolari în Ucraina

Cele 2,8 milioane de tone metrice de cereale şi 1,2 milioane de tone de seminţe oleaginoase au fost distruse sau furate din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Centrului de Cercetare pentru Alimentaţie şi Utilizarea Terenurilor al Şcolii de Economie din Kiev (KSE).
 

UPDATE 18:24 - Guvernator: Rusia a bombardat Hersonul de cinci ori astăzi

Unele case şi o conductă de gaz au fost avariate. Nu au fost raportate victime. Între timp, accesul la energie electrică a fost restabilit pentru 85% dintre consumatorii din Herson, au declarat autorităţile locale.

UPDATE 17:41 - Guvernator: Forţele ruse bombardează satul de graniţă din regiunea Sumi

Cinci obuze au lovit teritoriul regiunii, distrugând liniile electrice şi şapte case, a spus guvernatorul. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 17:21 - Forţele ucrainene raportează că au doborât un elicopter rusesc în estul Ucrainei

Ucraina a doborât 263 de elicoptere ruseşti începând cu 24 februarie, conform raportului Statului Major din 4 decembrie.

UPDATE 16:42 - Oficial: bombardamentele ruseşti au ucis un civil în regiunea Dnipropetrovsk

Obuzele ruseşti asupra comunităţii Pokrovsk din apropierea oraşului Nikopol au ucis un civil pe 4 decembrie, potrivit Mykola Lukashuk, şeful Consiliului Oblastului Dnipropetrovsk.

UPDATE 16:31 - Armata Ucrainei estimează că 50-100 de soldaţi ruşi sunt ucişi zilnic în sectorul Bakhmu

În plus, la fel de multe trupe ruseşti sunt rănite zilnic, potrivit Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operaţional „Est” al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 15:25 - Marina ucraineană: Rusia menţine nave cu 24 de rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră

Rusia are, de asemenea, cinci nave purtătoare cu 75 rachete Kalibr în Marea Mediterană. Kalibr este unul dintre principalele tipuri de rachete pe care Rusia le foloseşte împotriva Ucrainei. 

 

UPDATE 15:00 Armata ucraineană: Rusia foloseşte arme chimice interzise împotriva soldaţilor ucraineni

Forţele navale ucrainene au raportat pe 4 decembrie că trupele ruse au folosit grenade lacrimogene K-51 de fabricaţie sovietică împotriva soldaţilor ucraineni care luptă în estul ţării.

Utilizarea armelor chimice şi biologice în război este interzisă prin Convenţiile de la Geneva.

Potrivit marinei, trupele ruseşti lansează grenade K-51 asupra apărătorilor ucraineni din drone.

UPDATE 13:00 Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut 91.150 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat la 4 decembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.922 de tancuri, 5.892 de vehicule blindate de luptă, 4.479 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 1.908 sisteme de artilerie, 395 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 210 sisteme de apărare aeriană, 281 de avioane, 263 de elicoptere, 1.573 de drone şi 16 ambarcaţiuni.

UPDATE 11:30 Ruşii nu mai sprijină războiul lui Putin

În actualizarea sa din 4 decembrie, Ministerul britanic al Apărării a citat sondajele recente care arată că sprijinul publicului rus pentru războiul împotriva Ucrainei "scade semnificativ".

Sondajul a indicat că 55% dintre ruşi "sunt în favoarea discuţiilor de pace cu Ucraina" şi doar 25% susţin continuarea războiului.

În aprilie, aproximativ 80% dintre ruşi susţineau că sprijină războiul împotriva Ucrainei, a precizat ministerul.

Potrivit ministerului, în ciuda eforturilor autorităţilor ruse de a "impune un control omniprezent al mediului informaţional, conflictul a devenit din ce în ce mai tangibil pentru mulţi ruşi" de la "mobilizarea parţială".

"Având în vedere că este puţin probabil ca Rusia să obţină succese majore pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni, menţinerea chiar şi a unei aprobări tacite a războiului în rândul populaţiei va fi probabil din ce în ce mai dificilă pentru Kremlin", a precizat ministerul.

UPDATE 10:00 Rusia continuă atacurile

În ultimele 24 de ore, forţele ruseşti au lansat atacuri asupra a opt regiuni ucrainene: Doneţk, Herson, Luhansk, Harkov, Zaporojie, Sumî, Nicolaev şi Dnipropetrovsk. Atacurile au ucis două persoane şi au rănit şapte.

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că atacurile ruseşti au ucis un civil în aşezarea Predtechyne şi au rănit cinci persoane în întreaga regiune.

O persoană a fost ucisă în regiunea Herson, iar alte două au fost rănite în timp ce trupele ruseşti au continuat să atace oraşul şi regiunea după eliberare, a declarat guvernatorul regiunii Herson. Potrivit oficialului, bombardamentele ruseşti au lovit clădiri rezidenţiale din Herson.

UPDATE 08:00 Războiul va avea „un ritm redus” timp de câteva luni

Experţii americani în domeniul informaţiilor susţin că în următoarele luni va exista un ritm redus al luptelor din Ucraina.

Avril Haines, director al National Intelligence, a declarat că atât armata ucraineană, cât şi cea rusă, vor încerca să se reaprovizioneze şi să se realimenteze pentru a se pregăti pentru o contraofensivă după iarnă, astfel că luptele zilnice vor încetini.

Ea a spus, totuşi, că nu există dovezi ale unei voinţe ucrainene reduse de a rezista, în ciuda atacurilor asupra reţelei electrice şi a altor infrastructuri critice pentru iarnă.

UPDATE 05:00 Centrul Naţional de Rezistenţă: Toţi colaboratorii ruşi au părăsit Oleşki

Toţi colaboratorii ruşi au părăsit oraşul Oleşki, situat pe malul estic al râului Nipro, la 23 de kilometri faţă de Hersonul eliberat, a informat Centrul Naţional de Rezistenţă al armatei ucrainene. Centrul raportează că acele persoane deţineau funcţii în administraţia de ocupaţie şi în miliţiile locale.

UPDATE 04:00 Guvernul rus minte: mobilizarea trupelor continuă

Chemarea la arme a cetăţenilor ruşi apţi de satisfacerea serviciului militar continuă, în ciuda faptului că preşedintele Vladimir Putin anunţase încheierea acesteia pe 31 octombrie. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un document al Gărzii Naţionale Ruse indică clar incorporarea cetăţenilor ruşi în cadrul serviciului militar obligatoriu.

UPDATE 03:00 Trupele ruse bombardează graniţa cu regiunea Sumi

Ruşii au bombardat comunitatea Esman şi au lovit un sat de graniţă cu mortare de 120 mm, a declarat guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, pe Telegram. Cel puţin patru mine au explodat pe teritoriul regiunii. Un obuz a avariat mai multe linii electrice şi atelierul unei afaceri locale. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 01:00 Rusia trebuie să se retragă din Ucraina înainte de a iniţia discuţiile de pace

Deputatul David Arakhamia, şeful fracţiunii de guvernare Servitorul Poporului şi negociatorul şef al Ucrainei cu Rusia, a declarat că administraţia de la Kiev este gata să ofere Rusiei garanţii de securitate după ce îşi retrage trupele din Ucraina, plăteşte despăgubiri, aduce toţi criminalii de război în faţa justiţiei şi în mod voluntar, predă armele nucleare.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron consideră că Vestul ar trebui să ofere garanţii de securitate Rusiei pentru a iniţia discuţiile de pace.
  • Conform serviciului de informaţii ucrainean, Rusia foloseşte rachete din rezerva strategică, după ce stocurile învechite sunt pe terminate.
  • Negociatorul-şef al Ucrainei susţine că Rusia trebuie să se retragă din Ucraina înainte de a începe discuţiile de pace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici