Războiul din Ucraina, ziua a 51-a. Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-a scufundat. Comandantul crucişătorului a murit la bord. Anunţul făcut de Peskov despre plata în ruble a energiei oferă speranţe Europei. Putin expulzează 18 diplomaţi UE. Rusia, statul paralel: un singur eveniment a transformat „operaţiunea militară specială” în „război”

  • Ministerul rus al Apărării a declarat că crucişătorul de rachete Moskva, nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră, s-a scufundat în timp ce era remorcat înapoi în port pe o vreme furtunoasă, în urma unei explozii şi a unui incendiu.
  • O serie de zone rezidenţiale din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost bombardate
  • Explozii puternice au fost auzite în capitala Ucrainei şi în alte oraşe
  • Marea Neagră nu va mai fi la fel. Institutul pentru Studiul Războiului: Scufundarea navei Moskva va duce la schimbarea completă a tacticilor marinei ruse
  • Director CIA: Ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare nu poate fi ignorată
23311 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 51-a. Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-a scufundat. Comandantul crucişătorului a murit la bord. Anunţul făcut de Peskov despre plata în ruble a energiei oferă speranţe Europei. Putin expulzează 18 diplomaţi UE. Rusia, statul paralel: un singur eveniment a transformat „operaţiunea militară specială” în „război”

UPDATE 22:30 Zelenski către Biden: Rusia pe lista sponsorilor de terorişti

Preşedintele ucrainean Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să pună pe lista neagră a statelor care sponsorizează terorismul, măsură pe care Statele Unite nu au luat-o nici măcar în timpul Războiului Rece, scrie Wahsington Post, citând surse informate. Solicitarea a fost făcută de liderul ucrainean în timpul convorbirii telefonice de acum două zile, iar Biden a răspuns că va explora o serie de opţiuni pentru a creşte presiunea asupra Moscovei. Lista neagră ar duce la alte sancţiuni, inclusiv împotriva acelor ţări care continuă să facă afaceri cu Rusia.

UPDATE 22:00 Ceremonie la Sevastopol în memoria navei Moskva. La slujbă a participat şi un preot ortodox

UPDATE 21:40 Americanii au indicii clare că nava rusească a fost doborâtă de proiectilele ucrainenilor

UPDATE 21:10 Moscova: 10 ţinte militare ucrainene au fost bombardate

O duzină de instalaţii militare ucrainene au fost lovite de rachete ruseşti, a informat ministerul rus al apărării. Rachetele au lovit în regiunile Odesa, Mikolaiv şi Donbass.

UPDATE 20:40 Şeful administraţiei militare: 3 atacuri cu rachete la Kiev, în ultimele ore

„Au avut loc trei atacuri cu rachete în regiunea Kiev, în ultimele 24 de ore”, a anunţat şeful administraţiei militare, Oleksandr Pavliuk, pe reţelele de socializare.

UPDATE 20:30 Zelenski avertizează că Rusia ar putea apela la arme chimice şi nucleare

UPDATE 20:20 O supravieţuitoare ucraineană a Holocaustului a vizitat Bergen Belsen

O supravieţuitoare ucraineană a Holocaustului a vizitat astăzi fostul lagăr de concentrare nazist din Bergen Belsen, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la eliberarea prizonierilor. „Cine şi-ar fi imaginat că aş fi supravieţuit unui alt război”, a spus Anastasia Gulej, în vârstă de 96 de ani, Supravieţuitoare a lagărelor de concentrare de la Auschwitz, Buchenwald şi Bergen-Belsen, Gulej a fugit de la Kiev împreună cu fiica ei la începutul lunii martie şi şi-a găsit refugiu într-un azil din Germania.

UPDATE 20:00 Cozi lungi la poştă pentru un timbru

Cozi lungi în Ucraina pentru a apuca timbrul poştal ucrainean „Navă de război rusească, du-te dracu-te...”. Scufundarea crucişatorului rus „Moskva” nu a făcut decât să crească interesul deja puternic pentru ştampila dedicată episodului din Insula şerpilor care reprezenta acea navă. Potrivit „Ukrainska Pravda”, care citează Ukrposhta, „cozile lungi pentru timbrul poştal le-au depăşit pe cele pentru un iPhone”.

UPDATE 19:40: expulzarea nejustificată a membrilor delegaţiei

„Uniunea Europeană deplânge decizia nejustificată şi nefondată a Federaţiei Ruse de a expulza 18 membri ai delegaţiei Uniunii Europene în Federaţia Rusă”, este comentariu lansat de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, Peter Stano. „Diplomaticii UE în cauză îşi îndeplinesc atribuţiile în cadrul şi în deplină conformitate cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice. Nu există motive pentru decizia autorităţilor ruse de vineri”, potrivit UE.

UPDATE 19:30 Rusia expulzează 18 diplomaţi UE

UPDATE 19:20 Franţa îşi redeschide oficial ambasada de la Kiev

În Ucraina, notează ambasadorul, „mai sunt aproximativ 200 de francezi în toată Ucraina. Vor să rămână. Unii se întorc, deşi i-am sfătuit să nu facă acest lucru. Cei care au vrut să plece au plecat”.

UPDATE 19:00 Un opozant al lui Putin, luat de pe stradă

UPDATE 18:40 Serviciile de informaţii ale Ministerului ucrainean al Apărării: „În Rusia, producţia de tancuri s-a oprit”

Moscova opreşte producţia la uzina Uralvagonzavod, a anunţat Departamentul General de Informaţii al Ministerului Apărării de la Kiev, conform căruia, de la începutul războiului, uzina a trebuit să se confrunte cu o lipsă de fonduri şi cu o lipsă de piese de schimb: „Rusia este de fapt incapabilă să producă arme inovatoare fără componente străine. Acestea sunt în mare parte tancuri T-72, dar şi moderne, precum T-90 şi T-14”.

UPDATE 18:30 Medici fără frontiere, asistenţă medicală şi psihologică în staţiile de metrou din Harkov

În Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina înainte de război, cu 1,8 milioane de locuitori, echipele Médecins Sans Frontières (MSF) oferă asistenţă medicală primară şi mintală zi şi noapte, în mai multe staţii de metrou, unde cei care au rămas în urmă pentru a scăpa de bombardamentele constante dintr-un oraş care fusese acum golit s-a refugiat.

UPDATE 18:20 Nu există apă în Mikolaiv

În ciuda riscului unui atac de artilerie rusă, o mulţime de cetăţeni s-a înghesuit pe malurile râului din Mikolaiv, unde alimentarea centralizată cu apă din oraş nu a funcţionat de 4 zile.

UPDATE 18:10 La televiziunea rusă, distrugerea crucişătorului Moskva este „un act de război”. Cei din studio susţin că „operaţiunea militară specială” nu-şi mai are rostul, acum ar fi nevoie de „război”

UPDATE 18:00 Pentagon, primul zbor cu noi arme americane în 24 de ore

Primul zbor cu noi arme americane destinate Ucrainei va ajunge în „regiune” în următoarele 24 de ore, informează CNN, citând surse americane de apărare.

UPDATE 17:40 ONU, 5 milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina

Peste 5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse. Acest lucru a fost raportat de datele Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a numărat exact 4.796.245 de refugiaţi, cu 59.774 mai mulţi decât ieri. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproximativ 215.000 de non-ucraineni au părăsit Ucraina. Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre refugiaţi.

UPDATE 17:30 Furtuna de la Kiev a împiedicat evacuarea navei Moskva

Condiţiile meteorologice nu au permis ruşilor să evacueze echipajul de pe crucişătorul Moskva, care s-a scufundat în Marea Neagră, afirmă purtătoarea de cuvânt a Gărzii de Coastă a Ucrainei, Natalia Humeniuk, într-un briefing, potrivit agenţiei de presă UNIAN. „Atacul a detonat muniţie şi a început o luptă pentru supravieţuire. Furtuna nu a permis o operaţiune de salvare liniştită sau evacuarea echipajului”, a spus Humeniuk.

UPDATE 17:20 În Rusia, site-urile RFI şi Moscow Times în rusă au fost blocate

Site-urile Radio France Internationale (RFI) şi cel rusesc al ziarului independent Moscow Times (a cărui ediţie principală este în limba engleză) au fost blocate astăzi în Rusia prin decizia agenţiei de stat de control mass-media Roskomnadzor, la cererea procurorului general. Moscow Times a raportat că site-ul său în limba rusă a fost blocat după publicarea unor rapoarte considerate „false” de autorităţi cu privire la războiul din Ucraina.

UPDATE 17:10 Un înalt oficial SUA crede că războiul ar putea dura tot anul 2022

UPDATE 17:00 Şeful Poliţiei Kiev: 900 de cadavre de civili găsite în regiune

„Din 15 aprilie în regiunea Kiev au fost găsite 900 de cadavre de civili ucişi”. A anunţat Andrei Nebytov, şeful poliţiei din regiune, în timpul unui briefing.

UPDATE 16:50 Rusia a folosit avioane de luptă-bombă cu rază lungă de acţiune pentru prima dată de când invazia a început să atace oraşul-port Mariupol.

A spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuziani, care a adăugat că Moscova îşi concentrează eforturile asupra Rubijne, Popasna şi Mariupol. Între timp, pentru a doua oară astăzi, trupele ruse au bombardat punctul de control de la graniţa Senkivka. Atentatul, a raportat presa locală, a avut loc la ora 12.50 şi s-a încheiat în jurul orei 13.00.

UPDATE 16:40 Primarul municipiului Dnipro anunţă „derusificarea” străzilor

Primarul oraşului Dnipro, Boris Filatov, a anunţat „derusificarea” străzilor cu nume legate de Rusia: măsura ar trebui să privească 20-25 de străzi.

UPDATE 16:30 Ce soartă are Vladimir Putin

UPDATE 16:00 Casa Albă: Biden nu va merge la Kiev

„Nu, nu-l vom trimite pe preşedinte în Ucraina”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus clar, după ce Joe Biden s-a arătat dispus să plece la Kiev. Administraţia americană l-ar putea trimite în continuare pe secretarul Apărării Lloyd Austin sau pe secretarul de stat Antony Blinken în Ucraina, potrivit presei americane.

UPDATE 15:50 Letonia, prin vocea preşedintelui ţării, consideră genocid ceea ce au comis ruşii în Ucraina

UPDATE 15:30 Dau înapoi? Peskov: Fără termene-limită pentru plăţile în ruble pentru exporturile de energie

Nu există un termen-limită pentru extinderea plăţilor în ruble pentru exporturile de energie, a fost clarificat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care admite că „este destul de complicat” să treci la folosirea rublei pentru plăţi.

UPDATE 15:00 Kiev: comandantul crucişătorului a murit la bordul navei

Comandantul crucişătorului, Anton Kuprin, a murit în explozie şi incendiu la bordul navei înainte de scufundare, susţine consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne Anton Gerashchenko citat de Nexta, mass-media de opoziţie din Belarus care difuzează din Polonia. Kuprin a dat ordin să bombardeze Insula Şerpilor în prima zi de război.

UPDATE 13:00  "Numărul şi amploarea atacurilor cu rachete împotriva ţintelor din Kiev va creşte". Avetisment lansat de Moscova

"Numărul şi amploarea atacurilor cu rachete împotriva ţintelor din Kiev va creşte ca răspuns la comiterea de către regimul naţionalist de la Kiev a oricăror atacuri de natură teroristă sau de sabotaj pe teritoriul rusesc", a trasmis purtătorul de cuvânt al ministerului citat de agenţia de presă de stat RIA.

UPDATE 10:55 Majoritatea ucrainenilor preferă Polonia. România este a doua destinaţie a refugiaţilor

Peste 5 milioane de persoane din Ucraina au fugit din ţară de la începutul războiului cu Rusia, potrivit autorităţilor ucrainene. Cele mai multe au ajuns în Polonia şi România, arată statisticile oficiale.

Potrivit estimărilor, milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina, ceea ce înseamnă că cel puţin 10 milioane de oameni şi-au părăsit casele de la 24 februarie.

Mulţi dintre cei care au fugit din calea războiului au plecat peste graniţe. Peste cinci milioane de persoane au părăsit Ucraina din momentul în care ruşii au invadat ţara.

Până la 13 aprilie, Polonia a primit cel mai mare număr de refugiaţi, în timp ce alţi ucraineni au fugit în Ungaria, Moldova şi România.

În Polonia s-au refugiat 2.694.000 de ucraineni, în România - 716.000, în Ungaria - 440.000, în Moldova – 417.000 şi în Slovacia – 326.000. De asemenea, sunt 471.000 de persoane care au ajuns în Rusia şi 22.428 în Belarus.

UPDATE 10:30 Trupele ruseşti din zona Doneţk se concentrează asupra încercărilor de capturare a oraşelor Popasna şi Rubezhnoye, a anunţat armata ucraineană în ultimul său raport operaţional.

Cu toate acestea, încercările de până acum au fost "fără succes", a precizat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

De asemenea, oficialii au afirmat că soldaţii ucraineni au reuşit să oprescă opt atacuri ruseşti pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Luhansk în ultimele 24 de ore.

Marea Neagră nu va mai fi la fel. Institutul pentru Studiul Războiului: Scufundarea navei Moskva va duce la schimbarea completă a tacticilor marinei ruse

Pierderea navei Moskva - indiferent dacă a fost cauzată de o lovitură ucraineană sau de un accident - este o "victorie majoră de imagine şi moral pentru Ucraina", susţine institutul.

Ambele explicaţii pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficienţe ruseşti - fie o apărare aeriană slabă, fie proceduri de siguranţă şi control al avariilor la un nivel extrem de slab pentru nava amiral a Flotei Mării Negre.

Institutul a adăugat că pierderea navei de război va reduce capacitatea Rusiei de a efectua lovituri cu rachete de croazieră, dar este "puţin probabil să dea o lovitură decisivă operaţiunilor ruseşti în ansamblu".

Rolul principal al navei Moskva a fost probabil efectuarea de lovituri de precizie cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor centre logistice sau aerodromuri, a adăugat raportul. Aceste lovituri ruseşti au fost eficiente, dar limitate ca număr în comparaţie cu loviturile aeriene şi rachetele de croazieră lansate de la sol pe tot parcursul invaziei, iar pierderea navei Moskva este puţin probabil să fie o lovitură decisivă pentru campania rusescă.

Cu toate acestea, capacitatea posibil demonstrată a Ucrainei de a ţinti navele de război ruseşti în Marea Neagră ar putea schimba tiparele de operare ruseşti, forţându-le fie să desfăşoare mijloace aeriene şi de apărare suplimentare în grupul de luptă din Marea Neagră, fie să retragă navele din poziţiile din apropierea coastei ucrainene."

Director CIA: Ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare nu poate fi ignorată

În cele mai ample comentarii publice ale lui Burns de la invadarea Ucrainei de către Rusia, directorul CIA a subliniat îngrijorarea că cel mai mare atac împotriva unui stat european din 1945 încoace riscă să escaladeze până la utilizarea armelor nucleare, relatează Reuters.

Anterior, joi, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat NATO că Moscova va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în Kaliningrad, o enclavă rusă dintre Lituania şi Polonia, dacă Suedia şi Finlanda se vor alătura alianţei.

Burns a vorbit despre "potenţiala disperare" a lui Putin cauzată de eşecurile de pe front

Din aceste motive, "niciunul dintre noi nu poate ignora ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice", a spus Burns.

Armele nucleare tactice şi cu încărcătură mică se referă la cele concepute pentru a fi utilizate direct pe câmpul de luptă. Se estimează că Rusia are aproximativ 2.000 de arme care pot fi lansate de forţele aeriene, navale şi terestre.

UPDATE 06:00 Următoarea fază a războiului din Ucraina va fi „bătălia logisticii” a declarat fostul şef al serviciilor secrete militare britanice Philip Osborne, într-un comentariu pentru Sky News

Oraşul-port din sudul Mariupol ar putea cădea săptămâna viitoare, determinând trupele ruseşti să se deplaseze spre nord pentru a sprijini ofensiva din est.

Problema pentru ucraineni va fi eficienţa realimentării şi livrării de arme şi echipamente în estul Ucrainei.

UPDATE 04:00 Ucrainenii ar trebui să fie mândri că au supravieţuit 50 de zile sub atacul rusesc, este de părere preşedintele ţării.

Volodimir Zelenski a descris acest lucru ca fiind "o realizare a milioane de ucraineni, a tuturor celor care pe 24 februarie au luat cea mai importantă decizie din viaţa lor - să lupte".

El a mai spus că şi-a amintit de prima zi a invaziei, când liderii occidentali l-au sfătuit să fugă din Ucraina, adăugând că "nu ştiau cât de curajoşi sunt ucrainenii, cât de mult preţuim libertatea şi posibilitatea de a trăi aşa cum vrem".

UPDATE 02:30 Şeful ONU pentru activităţi umanitare a cerut joi tuturor părţilor să asigure trecerea în siguranţă a civililor din oraşul-port asediat Mariupol, din sud-estul Ucrainei, după anunţul că doi lucrători umanitari şi membrii familiei lor au fost ucişi, scrie CNN.

UPDATE 02:05 Explozii puternice în Kiev

Explozii puternice au fost auzite la primele ore ale zilei de vineri în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul Herson din sudul ţării, a anunţat presa locală, potrivit Reuters.

UPDATE 02:00 Ultima mare rafinărie de petrol din Ucraina a fost distrusă. Potrivit canalelor ucrainene Telegram, rusii au lovit ultima rafinărie din Ivano-Frankivsk.

UPDATE 01:45 Rusia are încă mijloacele de a lovi de la mare distanţă, oraşele Ucrainei sunt în pericol, a transmis purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Departamentul american al Apărării consideră că oraşele ucrainene, inclusiv Kievul, continuă să fie expuse riscului de lansare de rachete din Rusia.

UPDATE 01:20 O serie de zone rezidenţiale din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost bombardate, a declarat joi Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare din regiunea ucraineană Harkov. "Acestea sunt exclusiv zone paşnice, unde nu există infrastructură militară", a declarat el la televiziunea naţională, potrivit CNN.

Cel mai bombardat punct din regiune, a spus Syniehubov, a fost în direcţia Izium, de unde oficialii ucraineni spun că forţele ruseşti încearcă să avanseze spre Donbas.

"Au loc ostilităţi, iar forţele noastre armate reţin inamicul pentru ca acesta să nu poată transporta echipamentul lor în regiunile Luhansk şi Doneţk", a declarat el.

Syniehubov a declarat că autorităţile încearcă să efectueze o "evacuare organizată" a Barvinkove şi Lozova, două oraşe din sudul regiunii Harkov.

UPDATE 01:10 Alarmă aeriană în toată Ucraina, anunţă Nexta.

UPDATE 00:55 503 civili, inclusiv 24 de copii, au murit în regiunea Harkov în timpul celor 50 de zile de război între Rusia şi Ucraina, potrivit poliţiei ucrainene.

UPDATE 00:40 Lagarde este preocupată de efectele războiului din Ucraina

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei afectează ritmul relansării economice post-pandemie în zona euro şi stimulează continuarea creşterii inflaţiei.

UPDATE 00:20 Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că alţi doi copii au murit în urma unui atac comis săptămâna trecută în gara Kramatorsk.Numărul total al victimelor se ridică astfel la 59, inclusiv şapte copii, potrivit autorităţilor ucrainene.

Nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră s-a scufundat joi după ce a fost grav avariată în cel mai recent eşec al invaziei Moscovei, scrie AP.

Oficialii ucraineni au declarat că forţele lor au lovit nava cu rachete, în timp ce Rusia a recunoscut că a avut loc un incendiu la bordul Moskva, dar nu a fost atacat. Oficialii americani şi alţi oficiali occidentali nu au putut confirma ce a provocat incendiul.

Pierderea navei de război care poartă numele capitalei ruse este o înfrângere simbolică devastatoare pentru Moscova, în timp ce trupele sale se regrupează pentru o nouă ofensivă în estul Ucrainei, după ce s-au retras din mare parte din nord, inclusiv din capitală.

Ministerul rus al Apărării a declarat că nava s-a scufundat în urma unei furtuni în timp ce era remorcată într-un port. Rusia a declarat anterior că flăcările de pe navă, care ar fi trebuit să aibă de obicei 500 de marinari la bord, au forţat întregul echipaj să fie evacuat. Ulterior, a declarat că incendiul a fost stăpânit şi că nava va fi remorcată în port cu lansatoarele de rachete intacte.

Rezumatul zilei 50 de război în Ucraina

  • Joe Biden a anunţat că e pregătit să plece în Ucraina
  • Peste 100 de locuitori din Melitopol, din sudul Ucrainei, au fost răpiţi de la începutul războiului de forţele ruse care au ocupat oraşul, a relatat primarul Ivan Fedorov
  • Primarul din Bucea, Anatolii Fedoruk, a declarat pentru agenţia de presă UNIAN: „73 de cadavre au fost deja dezgropate din groapa comună din Bucea"
  • Statele Unite ale Americii iau în calcul posibilitatea ca Rusia să poată folosi arme nucleare tactice în Ucraina, având în vedere dificultăţile pe care le întâmpină pe câmpul de luptă, a decalrat directorul CIA, Bill Burns
  • Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a propus Ucrainei utilizarea portului de stat Klaipeda din Marea Baltică, pentru a-şi putea desfăşura exporturile de cereale
  • Rada Supremă, Parlamentul ucrainean, a recunoscut acţiunile Rusiei şi ale armatei sale drept genocid al poporului ucrainean
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o nouă conversaţie telefonică cu ucraineanul Volodimir Zelenski
  • Serviciile secrete ucrainene au publicat pe Facebook informaţii personale aprţinând a doi generali ruşi făcuţi vinovaţi de atrocităţi
  • Rusia va orienta exporturile de energie spre Asia, lăsând Europa cu ochii-n soare, ameninţă Putin
  • 30 de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia. Acest lucru a fost anunţat de guvernul de la Kiev
  • Războiul din Ucraina „afectează puternic” încrederea în zona euro, iar preţurile la energie reduc cererea şi frânează producţia
  • Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda şi Suedia se vor alătura alianţei militare, atunci va lua măsuri în zona baltică. Dmitri Medvedev a declarat: "Echilibrul trebuie restabilit".
  • Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat că a deschis dosare penale privind presupusa tortură a militarilor ucraineni asupra omologilor lor ruşi.
  • Guvernatorul regiunii ucrainene Harkov a declarat că patru civili au fost ucişi şi 10 răniţi în timpul bombardamentelor ruseşti de joi asupra oraşului.
  • Forţele ucrainene susţin că au distrus un pod în timp ce un convoi militar rusesc îl traversa spre Izyum, în regiunea Harkov.
  • Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, a anunţat că astăzi vor fi disponibile nouă coridoare umanitare. Civilii vor trebui să folosească maşinile particulare pentru a scăpa din oraşul asediat Mariupol. Alte rute de evacuare sunt cele din Berdiansk, Tokmak şi Enerhodar, iar cele din estul regiunii Luhansk vor funcţiona doar dacă forţele ruseşti de ocupaţie îşi vor opri bombardamentele.
  • Preşedintele american Joe Biden a anunţat o asistenţă militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv artilerie grea, înaintea unui asalt rusesc mai amplu aşteptat în estul Ucrainei.
  • UNHCR estimează că numărul persoanelor care au fugit din Ucraina în străinătate de la începutul invazii este de 4.697.964.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici