LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 511. Armata rusă a bombardat Kievul şi Odesa în cursul nopţii / Wagner promite că nu mai luptă în Ucraina / Spre deosebire de România, Italia nu va antrena piloţi ucraineni pentru F-16

  • SUA şi NATO se confruntă cu deficitul critic de muniţie pentru Ucraina.
  • Ucraina a anunţat că bombele ruseşti au făcut primele victime în districtul Kupiansk, acolo unde Moscova ar fi cantonat 100.000 de militari.
  • Polonia îşi transferă forţele la graniţa de est în timp ce convoaiele Wagner intră în Belarus
9318 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 511. Armata rusă a bombardat Kievul şi Odesa în cursul nopţii / Wagner promite că nu mai luptă în Ucraina / Spre deosebire de România, Italia nu va antrena piloţi ucraineni pentru F-16

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE - Putin: revenim la acordul de cereale dacă suntem mulţumiţi 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a confirmat disponibilitatea de a se alătura din nou la acordul de cereale, dacă obstacolele din calea exporturilor agricole ruseşti sunt înlăturate. Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia este pregătită să înlocuiască grâul ucrainean pe piaţa mondială prin donaţii şi vânzări.

UPDATE - Pentagon: un nou pachet de ajutor de 1,3 miliarde pentru Kiev

Statele Unite trimite un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de dolari. Pentagonul a anunţat oficial informaţia. Noile ajutoare includ capacităţi de apărare aeriană şi muniţii. „Acest anunţ marchează începutul unui proces de achiziţii pentru a oferi Ucrainei capacităţi prioritare suplimentare”, a declarat Departamentul de Apărare al SUA.

UPDATE - Putin: Acordul cu grâu îmbogăţeşte Occidentul

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul că „s-a îmbogăţit din acordul cu grâu” şi că „a făcut totul pentru ca acesta să eşueze”. Tass raportează declaraţia. Rusia a dat dovadă de „răbdare excepţională” prin extinderea regulată a acordului, a spus liderul de la Kremlin, potrivit căruia Occidentul „împiedecă şi livrările gratuite de îngrăşăminte de către Rusia către cele mai sărace ţări”.

UPDATE - Baerbock: Putin nu merge în Africa de Sud? Dreptul internaţional funcţionează

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a nu participa personal la summitul BRICS din Africa de Sud, din luna august, „demonstrează în mod clar că Dreptul Penal Internaţional – cu toate deficienţele sale – nu este o armă slabă, ci una care funcţionează”. Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a declarat asta astăzi, după cum a raportat Tagesschau. Renunţarea lui Putin ar demonstra că „aceia care comit încălcări masive ale dreptului internaţional nu pot călători pur şi simplu prin lume ca în trecut”, afirmă oficialul. Africa de Sud l-a invitat pe preşedintele rus la summit, în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională.

UPDATE - Kievul propune patrule internaţionale privind exporturile de cereale

Ucraina propune o patrulare militară internaţională a Mării Negre, cu excepţia Rusiei, pentru a controla exporturile de cereale. Acest lucru a fost raportat AFP de un consilier al preşedinţiei ucrainene. „Un mandat ONU ar trebui să stabilească patrule militare” cu participarea ţărilor de graniţă ale Mării Negre, precum Turcia şi Bulgaria, a spus Mikhailo Podoliak.

UPDATE - Prigojin în Belarus: deocamdată, Wagner nu va lupta în Ucraina

Şeful mercenarului rus, Prigojin, apare într-o înregistrare video întâmpinându-i pe luptătorii săi din Wagner în Belarus şi spunându-le că nu vor lua parte la războiul din Ucraina, deocamdată. În videoclip, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată, un bărbat a cărui voce şi rusă seamănă cu ale lui Prigojin se aude întâmpinându-şi oamenii. „Bine aţi venit băieţi... Bine aţi venit pe pământul bielorus”, a spus Prigojin. „Ne-am luptat cu onoare”, a spus Prigojin. „Aţi făcut multe pentru Rusia. Ceea ce se întâmplă pe front este o ruşine în care nu trebuie să fim implicaţi”.

UPDATE - Podoliak, despre faptul că Putin nu merge la BRICS

„O persoană cu un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională nu va zbura în Africa de Sud pentru summitul BRICS. Indiferent dacă mai are statutul de „preşedinte”. Aşa ar trebui să funcţioneze dreptul internaţional”. Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter. 

UPDATE - Putin: Rusia are mulţi prieteni în Europa, chiar şi în Franţa

„Rusia are mulţi prieteni în Europa, chiar şi în Franţa, ştiu asta personal. Ştiu că oamenii gândesc ca noi şi încearcă să nu le dai ocazia să gândească: alţii gândesc pentru ei şi îşi impun propriile stereotipuri de comportament”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

UPDATE - Ţările din Est, către UE: extindeţi interdicţia grâului ucrainean

Ţările din est învecinate cu Ucraina - Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria - au cerut Comisiei UE să prelungească interdicţia importurilor de grâu şi alte 3 cereale din Kiev după data de 15 septembrie. Acest lucru a fost anunţat, potrivit diferitelor rapoarte din mass-media europeană, de ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus: „Nu văd argumente substanţiale pentru expirarea actualei interdicţii la mijlocul lunii septembrie”.

UPDATE - Italia nu va antrena piloţi ucraineni pentru F-16

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina „nu ne-am luat angajamente de a pregăti piloţi. Nu avem F-16 şi nu intenţionăm să le cumpărăm. Italia a contribuit în multe feluri la securitatea Kievului, dar aceasta nu va fi una dintre aceste moduri”. Acest lucru a fost declarat de ministrul Apărării, Guido Crosetto, în timpul unei audieri.

UPDATE -  Premierul irlandez vizitează Ucraina

Premierul irlandez Leo Varadkar a sosit în Ucraina pentru a vizita Bucha, oraşul în care ruşii au comis unul dintre cele mai mari masacre din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 19 iulie.

UPDATE - În Africa de Sud, opoziţia cere ca Putin să nu scape de braţul CPI

UPDATE - Brazilianul Lula şi omologul său chilian Boric, poziţii diferite în privinţa condamnării Rusiei

Noi fricţiuni legate de războiul din Ucraina între preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, şi omologul său chilian, Gabriel Boric. Acesta din urmă este un „tânăr însetat şi grăbit” care nu este obişnuit să participe la summituri internaţionale, a spus Lula în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi la Bruxelles. Ieri, în cadrul summitului UE-CELAC, Boric a apărat din nou o poziţie clară împotriva invaziei Rusiei, definind-o drept „război imperial de agresiune inacceptabil”. „Astăzi este rândul Ucrainei, dar mâine ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi”, a subliniat preşedintele chilian. „Nu trebuie neapărat să fiu de acord cu Boric”, a comentat la rândul său Lula. „Tinerii se grăbesc”, a conchis Lula.

UPDATE - Putin nu va merge la summitul BRICS de la Johannesburg

Vladimir Putin nu va merge la summitul BRICS de la Johannesburg. Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov. Acest lucru a fost raportat de biroul preşedintelui Republicii Africa de Sud. „De comun acord, preşedintele Putin nu va participa la summit. Federaţia Rusă va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov”, se arată în nota preluată de agenţia rusă RIA Novosti. Summit-ul va avea loc în perioada 22-24 august. Pe lângă preşedintele ţării-gazdă, la eveniment vor participa şi liderii Republicii Populare Chineze, Braziliei şi Indiei.

UPDATE -  Kiev: 60.000 de tone de cereale distruse de raidurile ruseşti

Raiduri de noapte ale forţelor armate ruse au distrus 60.000 de tone de boabe de grâu ucrainene, potrivit Kievului. În timp ce Ministerul rus al Apărării susţine că a atacat şi lovit în timpul nopţii „facilităţi ale industriei militare, infrastructura de combustibil şi depozite de muniţii ale forţelor armate ale Ucrainei” în zona Odesa, „precum şi baza aeriană Kanatovo”. Acest lucru a fost raportat de agenţia Interfax.

UPDATE - Rusia: am pus mâna pe gara Molchanovo din Harkov

Rusia a declarat că forţele sale au avansat cu un kilometru de-a lungul liniei frontului în regiunea de nord-est Harkov. „În ultima zi, înaintarea unităţilor ruse a fost de peste un kilometru adâncime şi până la doi kilometri de-a lungul frontului. Unităţile care avansează au capturat gara Molchanovo din regiunea Harkov”, a spus ministerul Apărării, într-un comunicat.

UPDARE - Serviciile britanice: Putin a fost forţat să încheie un acord cu Prigojin

Şeful serviciilor de informaţii externe britanice (MI6), Richard Moore, este convins că Vladimir Putin a fost slăbit de recenta revoltă eşuată a lui Wagner şi că, în cele din urmă, nu a avut „o altă opţiune” decât să ajungă la un acord de compromis cu Evgheni Prigojin. Presa internaţională a relatat-o, citând un alt pasaj din discursul public rostit în ultimele ore de Moore la Praga, în marginea unei vizite în Cehia.

UPDATE - Kremlin: Putin a fost informat despre exploziile de la baza din Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre exploziile din tabăra militară de antrenament din Crimeea şi, în consecinţă, se iau măsurile necesare. Acest lucru a fost raportat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass.

UPDATE Kyiv Independent -  Explozia instalaţiei militare din Crimeea a fost o operaţiune ucraineană

Şeful serviciilor de informaţii militare Kyrylo Budanov a spus că explozia unui depozit de muniţii din Crimeea ocupată din 19 iulie a fost o operaţiune specială ucraineană.

UPDATE  - Statul Major din Ucraina: Rusia se retrage din poziţiile de lângă Orikhovo-Vasylivka în direcţia Bakhmut

Forţele ruse au fost împinse din poziţiile lor din apropierea satului Orikhovo-Vasylivka, situat la nord-vest de Bakhmut, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalov, pe 19 iulie.

 

UPDATE - Apărarea ucraineană respinge atacul rusesc asupra Kievului

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a respins miercuri dimineaţă atacurile aeriene ruseşti asupra Kievului, a declarat administraţia militară a regiunii într-o postare pe Telegram.

"A fost detectată mişcarea UAV-urilor inamice! Apărarea aeriană este activă în regiune", se arată în postare.

"Apărarea aeriană este activă în regiune, la periferia oraşului Kiev. Rămâneţi în adăposturi până când se termină atacul aerian!", a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev.

În capitală au fost auzite explozii, a declarat primarul Vitali Klitschko.

UPDATE - Rusia a lansat atacuri asupra oraşului Odesa pentru a doua noapte consecutiv

Rusia a lansat un atac asupra Odesa miercuri dimineaţă, fiind a doua noapte consecutivă în care oraşul portuar din sudul ţării este vizat.

Apărarea aeriană a Ucrainei a respins atacul rusesc, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei militare ucrainene din Odesa.

"Mai multe lansări de Kalibr (rachete de croazieră) au fost documentate din Marea Neagră", a declarat purtătorul de cuvânt Serhiy Bratchuk pe Telegram.

Oleh Kiper, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, a îndemnat oamenii să nu se apropie de ferestre.

"Nu vă apropiaţi de ferestre, nu filmaţi şi nu arătaţi activitatea forţelor de apărare aeriană", a declarat Kiper pe pagina sa de Telegram miercuri. "Toţi locuitorii din regiunea Odesa să se adăpostească!".

Forţele ruse au lansat marţi lovituri aeriene asupra Odesa, Ministerul Apărării de la Moscova declarând că a fost o ripostă la atacul de luni al Kievului asupra podului strategic şi simbolic din Crimeea care leagă peninsula anexată de Rusia.

UPDATE - Incendiu la o bază militară din Crimeea

Un incendiu care a izbucnit la baza militară de antrenament din districtul Kirovske din Peninsula Crimeea a forţat evacuarea a peste 2.000 de persoane şi închiderea unei autostrăzi din apropiere, a declarat miercuri guvernatorul Crimeei, susţinut de Moscova.

"Este planificată evacuarea temporară a locuitorilor din patru aşezări, este vorba de peste 2.000 de persoane", a declarat guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a precizat anterior că autostrada Tavrida din apropiere a fost închisă parţial. Nu a fost dat niciun motiv pentru închidere.

Canalele ruseşti de Telegram care au legături cu serviciile de securitate ale Rusiei şi mass-media ucrainene au raportat că un depozit de muniţie a luat foc la bază după atacul aerian ucrainean de peste noapte.

UPDATE - SUA şi NATO au deficit de muniţie 

SUA şi Europa se luptă să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniţie de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, iar oficialii occidentali se grăbesc să intensifice producţia pentru a evita lipsurile pe câmpul de luptă care ar putea împiedica progresul Ucrainei.

Scăderea ofertei de muniţie de artilerie a servit drept un semnal de alarmă pentru NATO, au declarat oficiali americani şi occidentali pentru CNN, deoarece alianţa nu s-a pregătit în mod adecvat pentru posibilitatea unui război terestru prelungit în Europa după opt decenii de pace. 

UPDATE - Ministrul Apărării din Ucraina: Ar trebui să li se permită bazelor militare străine să opereze în Ucraina

Constituţia ar trebui modificată pentru a permite bazelor militare străine să opereze în Ucraina, a scris ministrul Apărării Oleksii Reznikov într-o rubrică pentru Liga.net pe 17 iulie.

UPDATE- Polonia îşi transferă forţele la graniţa de est în timp ce convoaiele Wagner intră în Belarus

Două brigăzi poloneze au fost transferate din vestul ţării în locaţii din apropierea graniţei cu Belarus, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, pe 18 iulie.

UPDATE - Varşovia: Wagner ar putea acţiona între Polonia şi Belarus

„Prezenţa trupelor Wagner în Belarus este o circumstanţă care a fost confirmată de regimul din Belarus”. Acest lucru a fost declarat de ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, astăzi, la New York, preluat de agenţia Papanicolau. Zbigniew a subliniat un posibil scenariu în care gruparea mercenară Wagner este folosită pentru a creşte presiunea la graniţa polono-bielorusă. Guvernul polonez a decis recent să trimită 500 de ofiţeri de poliţie la graniţa cu Belarus, pentru a-i sprijini pe cei 5.000 de grăniceri şi 2.000 de soldaţi care se află deja acolo.

UPDATE - Zelenski: Putin vrea să ne omoare pe toţi

„Putin a decis să ne omoare pe toţi. Toţi cei care nu sunt de acord cu ideologia absolut fascistă a preşedintelui Putin”. Acest lucru a fost declarat de preşedintele ucrainean, într-un interviu acordat presei africane. Potrivit preşedintelui, ucrainenii luptă pentru dreptul de a fi oameni, dar dorinţa lui Putin este să ofere o existenţă de sclav, deşi nu înţelege că acest lucru este imposibil. Zelenski a adăugat că Putin înţelege doar forţa. Curajul agresorului, a subliniat preşedintele, se bazează pe armele pe care le deţine şi pe milioanele de oameni care pot fi aruncaţi în război. Preşedintele ucrainean a continuat: «Ne-am dus la Bucea. Morminte masive. Oameni cu mâinile legate de picioare, morţi violente, torturaţi. Cine e gata să vorbească cu acest maniac? Braţele lui Putin sunt însângerate până la coate”.

UPDATE - Kiev: bombe ruseşti în districtul Kupiansk, un bărbat mort

Forţele armate ruse au bombardat districtul Kupiansk din regiunea Harkov, ucigând un bărbat şi rănind o femeie. Mikola Lukaşuk, şeful Agenţiei de Stat pentru Dezvoltare Regională, a scris acest lucru în Telegram. „În urma bombardamentelor din Dvorichna, districtul Kupiansk, un bărbat de 72 de ani a murit, iar o femeie de 65 de ani a suferit răni de schije la gât şi la piept. Femeia este în prezent internată în spital şi primeşte toate tratamentele medicale necesare”, a spus Lukaşuk.

UPDATE - SUA: Kievul mai are multe rezerve pentru o contraofensivă

Ucraina are rezerve „semnificative” pe care încă trebuie să le angajeze în contraofensiva sa lentă împotriva trupelor ruse. Acest lucru a fost declarat de către ofiţerul superior al armatei americane, generalul Mark Milley. Forţele de la Kiev se confruntă cu poziţii ruseşti puternic fortificate, care includ câmpuri minate complexe, obstacole de tancuri, sârmă ghimpată şi tranşee, a declarat preşedintele şefilor de stat major Mark Milley reporterilor, întrebat dacă contraofensiva a fost blocată. Ucraina are „o cantitate semnificativă de putere de luptă neangajată”, a spus el. 

UPDATE Mass-media: alte 1,3 miliarde de ajutor militar pentru Kiev din SUA

Statele Unite vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 1,3 miliarde de dolari, relatează Reuters pe site-ul său, citând doi oficiali americani. SUA vor folosi fonduri în programul Ukraine Security Assistance Initiative (USAI).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici