LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 542. Şapte morţi şi peste 100 de răniţi după ce o rachetă rusescă a lovit o piaţă centrală dintr-un oraş istoric / Cea mai mare parte a liniei frontului a rămas "statică" în ultima săptămână, dar forţele ucrainene au continuat să înregistreze mici avansuri în sud / Putin a mers în locul de unde a plecat rebeliunea armată împotriva sa

  • Şapte persoane, inclusiv un copil de 6 ani, au fost ucise şi peste 100 rănite în urma exploziei unei rachete ruseşti în piaţa centrală din oraşul istoric Cernihiv, din nordul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne
  • Cea mai mare parte a liniei frontului a rămas "statică" în ultima săptămână, dar forţele ucrainene au continuat să înregistreze mici avansuri în sud
  • Bulgariei îi este teamă de un război NATO-Rusia în Marea Neagră.
  • Ţările de Jos şi Danemarca au primit aprobarea pentru furnizarea de avioane F-16 Ucrainei.
  • Zelenski semnează o lege pentru a scuti de taxe dispozitivele de vedere pe timp de noapte.
6573 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 542. Şapte morţi şi peste 100 de răniţi după ce o rachetă rusescă a lovit o piaţă centrală dintr-un oraş istoric / Cea mai mare parte a liniei frontului a rămas "statică" în ultima săptămână, dar forţele ucrainene au continuat să înregistreze mici avansuri în sud / Putin a mers în locul de unde a plecat rebeliunea armată împotriva sa

UPDATE Piloţii ucraineni încep antrenamentele pe F-16 şi zborurile de testare pe avioane suedeze Gripen

Piloţii ucraineni au început deja o sesiune de pregătire de şase luni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov la televiziunea naţională pe 19 august. Inginerii şi tehnicienii participă, de asemenea, la pregătire, a spus Reznikov.
 
Pregătirea piloţilor ucraineni ar urma să înceapă în Danemarca la sfârşitul lunii august, în parteneriat cu cele unsprezece naţiuni incluse în "coaliţia avioanelor de luptă", potrivit Ministerului danez al Apărării.
 
Reznikov a anunţat formarea unei coaliţii pentru antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, condusă de Danemarca şi Olanda, în timpul summitului NATO de la Vilnius din iulie. România se află, de asemenea, pe lista pentru sesiunile de pregătire organizate de coaliţie.
 
Olanda şi Danemarca au primit aprobarea Statelor Unite de a furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei după ce piloţii ucraineni îşi vor încheia pregătirea, a anunţat ministrul apărării Oleksii Reznikov pe Twitter la 18 august.
 
Înainte de recenta aprobare, Danemarca şi Olanda şi-au confirmat autorizaţia din partea Statelor Unite de a transfera avioane de luptă F-16 către Ucraina.

UPDATE Statul Major General: Forţele ruseşti nu au reuşit să recucerească Urozhaine

Forţele ruseşti au lansat contraatacuri nereuşite împotriva satului Urozhaine, recent eliberată în regiunea Doneţk, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
 
Între timp, forţele ucrainene continuă operaţiunile ofensive în direcţiile Melitopol şi Berdiansk, securizând poziţiile şi efectuând focuri de contraatac.
 
În ultima zi, forţele ruse au lansat cinci lovituri cu rachete, 44 de lovituri aeriene şi 17 atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă împotriva poziţiilor militare ucrainene şi a zonelor populate, ucigând şi rănind civili, potrivit Statului Major General.

UPDATE Un bombardament rusesc asupra localităţii Huliaipole din regiunea Zaporojie a ucis un om şi a rănit un altul

Forţele ruseşti au bombardat oraşul Huliaipole din regiunea Zaporojie, a anunţat Ministerul de Interne. Atacul a ucis o femeie în vârstă şi a rănit un bărbat în vârstă, care a fost spitalizat, a precizat ministerul.
 
Potrivit ministerului, o casă rezidenţială a fost avariată, iar o altă clădire a luat foc din cauza atacului.

UPDATE Un atac rusesc cu drone a avariat peste noapte aproape 400 de clădiri din regiunea Khmelnytskyi

Rusia a atacat regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei cu drone în noaptea de 19 august, avariind aproape 400 de clădiri, a declarat Serhii Tiurin, primul adjunct al şefului administraţiei militare din regiunea Khmelnytskyi.

UPDATE Rusia susţine că o dronă ucraineană a atacat un aerodrom militar din regiunea Novgorod

Ministerul rus al Apărării a afirmat că o dronă ucraineană a atacat un aerodrom militar din regiunea Novgorod din nord-vestul Rusiei, la ora locală 10.00.
 
Un incendiu a izbucnit la aerodrom în urma atacului, a afirmat ministerul, adăugând că o aeronavă a fost avariată, dar nu s-au înregistrat victime.

UPDATE Creşte numărul victimelor în urma atacului

Potrivit primarului interimar al oraşului, aproximativ 117 persoane au fost rănite în urma atacului.

UPDATE Şase persoane, inclusiv un copil de 6 ani, au fost ucise şi 37 rănite în urma exploziei unei rachete ruseşti în piaţa centrală din oraşul istoric Cernihiv, din nordul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne

Şase persoane, inclusiv un copil de 6 ani, au fost ucise şi 37 rănite în urma exploziei unei rachete ruseşti în pieţa centrală din oraşul istoric Cernihiv, din nordul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne.

Oamenii se îndreptau spre biserică pentru a celebra o sărbătoare religioasă când a avut loc lovitura, a precizat ministerul, adăugând că 11 dintre răniţi erau copii.

"O rachetă rusească a lovit chiar în centrul oraşului, în Cernihivul nostru. O piaţă, universitatea politehnică, un teatru", a postat pe Telegram preşedintele ucrainean Zelenski, care se afla într-o vizită de lucru în Suedia.

UPDATE Cea mai mare parte a liniei frontului a rămas "statică" în ultima săptămână, dar forţele ucrainene au continuat să înregistreze mici avansuri în sud

Trupele Kievului au înaintat de-a lungul râului Mokri Yaly şi au securizat satul Urozhaine, în ciuda faptului că s-au confruntat cu o "rezistenţă dură din partea Rusiei", se arată în cel mai recent buletin informativ al Ministerului britanic al Apărării.

Satul este primul pe care Ucraina l-a recucerit din iulie, contraofensiva sa mult aşteptată avansând mai lent decât se anticipa.

În nordul ţării, atacurile ruseşti din Kupyiansk au continuat, dar nu s-au înregistrat progrese semnificative, a precizat ministerul.

Ambele părţi se confruntă cu o "provocare similară" în încercarea de a "învinge forţe bine fortificate", având în acelaşi timp "forţe neangajate limitate pentru a deschide noi asalturi", a concluzionat acesta.

UPDATE Vladimir Putin s-a întâlnit cu comandanţi militari de rang înalt la Rostov pe Don

Şedinţa a avut loc după ce Ucraina a susţinut că a obţinut câştiguri de-a lungul frontului de sud-est.

Aceasta a avut loc la sediul "grupului de operaţiuni militare speciale" din oraşul din sudul Rusiei, a precizat Kremlinul.

Preşedintele rus a ascultat rapoartele şefului Statului Major General al armatei, Valeri Gerasimov, şi ale altor comandanţi şi ofiţeri militari de rang înalt.

Ieri, Ucraina a declarat că a eliberat un mic sat de-a lungul liniei frontului - primul din iulie.

Înregistrările video publicate de agenţia de ştiri de stat RIA l-au arătat pe Gerasimov salutându-l pe Putin şi conducându-l într-o clădire după o scurtă strângere de mână.

Gerasimov, care a fost văzut rar în public în ultimele luni, a fost ţinta unor critici acerbe din partea liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, şi a unor bloggeri militari ruşi, cu privire la eşecurile Rusiei în război. 

UPDATE - Rusia bombardează nouă comunităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au bombardat nouă comunităţi din regiunea Sumi pe 18 august, a raportat administraţia militară a regiunii Sumi pe Facebook.
Între timp, Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin nu va participa anul acesta la sesiunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite, a informat Ukrainska Pravda pe 18 august.

UPDATE -  Polonia descoperă un complot pentru întreruperea furnizării de arme către Ucraina

Serviciile ruse de informaţii au recrutat un număr de cetăţeni ucraineni în efortul de a perturba fluxul de arme occidentale prin Polonia către Ucraina, a informat Washington Post pe 18 august.

UPDATE - Ţările de Jos şi Danemarca au primit aprobarea pentru furnizarea de avioane F-16 Ucrainei

Ţările de Jos şi Danemarca au primit aprobarea Statelor Unite pentru a furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei după ce piloţii ucraineni îşi vor încheia pregătirea, a anunţat ministrul Apărării Oleksii Reznikov pe Twitter pe 18 august.

UPDATE - Zelenski semnează o lege pentru a scuti de taxe dispozitivele de vedere pe timp de noapte 

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat pe 18 august două proiecte de lege care urmăresc să scutească dispozitivele de vedere pe timp de noapte, echipamentele de termoviziune şi telemetrii de la taxele vamale şi taxa de valoarea adăugată.
 

UPDATE - Bulgariei îi este teamă de un război NATO-Rusia în Marea Neagră 

Bulgaria depune eforturi diplomatice pentru a preveni escaladarea tensiunilor în Marea Neagră, susţinând că nu poate scăpa neafectată de o ciocnire deschisă între NATO şi Rusia în regiune, a declarat ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev,  pe postul NOVA TV. 

 

Ştirea iniţială - Kyiv Independent: Bombardamente ruseşti în Doneţk şi Herson

Forţele ruse bombardează centrul de ajutor din Chasiv Yar, regiunea Doneţk, rănind patru civili, a informat Procuratura din regiunea Doneţk pe 18 august.

Forţele ruse au mai lansat o lovitură împotriva unui sat de lângă Herson pe 18 august, ucigând un bărbat în vârstă şi rănind alţi doi civili, au informat oficialii locali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici