LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 547. Pentagonul crede că Prigozhin este mort / Putin, primele declaraţii după moartea lui Prigojin. Oficiali americani: Avionul s-a prăbuşit ca urmare a unui complot ce a avut ca obiectiv asasinarea liderul Wagner / De ziua Independenţei, Ucraina a efectuat un raid în Crimeea ocupată, unde şi-a înfipt steagul

  • Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident de avion în Rusia, alte nouă persoane aflate la bord fiind de asemenea decedate
  • Putin se află "cel mai probabil" în spatele morţii lui Prigozhin, afirmă un fost şef al armatei
  • O explozie la bordul avionului care îl transporta pe şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, este cauza cea mai probabilă care a doborât aeronava
  • Rusia va încerca acum să preia grupul Wagner Group, spune fostul director CIA.
  • Forţe ale serviciilor ucrainene de informaţii au efectuat un raid în Crimeea cu ajutorul marinei.
9224 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 547. Pentagonul crede că Prigozhin este mort / Putin, primele declaraţii după moartea lui Prigojin. Oficiali americani: Avionul s-a prăbuşit ca urmare a unui complot ce a avut ca obiectiv asasinarea liderul Wagner  / De ziua Independenţei, Ucraina a efectuat un raid în Crimeea ocupată, unde şi-a înfipt steagul

Pentagonul crede că Prigozhin este mort şi spune că nu există dovezi că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer

O bombă la bord - cauza cea mai plauzibilă a prăbuşirii avionului lui Prigojin

O explozie la bordul avionului care îl transporta pe şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, este cauza cea mai probabilă care a doborât aeronava, a relatat New York Times, citând oficiali americani şi occidentali. Oficialii au declarat pentru Times că explozia ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de un alt dispozitiv amplasat la bordul aeronavei, adăugând că sunt explorate şi alte teorii.

Putin transmite "condoleanţe" familiei lui Evgheni Prigojin. Preşedintele rus l-a descris ca fiind un om cu o soartă dificilă, dar talentat

În primele sale comentarii referitoare la accidentul aviatic în care se pare că a murit liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, şi alte nouă persoane, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe.

Preşedintele l-a descris pe Prigozhin ca fiind un om cu o soartă dificilă, dar talentat pe care îl cunoaşte din anii 1990.

El a declarat că Rusia va analiza ceea ce spun anchetatorii cu privire la accident, dar expertiza asupra incidentului va dura ceva timp.

Fost prim-ministru rus: "Putin nu este capabil să ierte. Am crezut că Prigojin va fi ucis undeva în Africa sau în altă parte"

Fostul prim-ministru rus, Mihail Kasianov, a declarat că nu are nicio îndoială că Vladimir Putin se află în spatele accidentului aviatic în care a murit Evgheni Prigozhin.

Deşi Putin a fost acuzat pe scară largă că ar fi avut o anumită implicare în accidentul aviatic, nici el şi nici Kremlinul nu au făcut vreun comentariu până în prezent.

"Ştiu că Putin nu este capabil să ierte. Am crezut că Prigojin va fi ucis undeva în Africa sau în altă parte", a declarat dl KasyanovI pentru Sky News.

În urma revoltei eşuate a lui Prigojin împotriva conducerii de la Moscova, KasyanovI a spus că Prigojin a devenit un trădător de stat.

"Cred că aceasta este o demonstraţie că fiecare trădător va fi ucis într-un mod diferit", a spus  KasyanovI.

Wagner: Cadavrul lui Prigojin a fost recunoscut la morgă

Cadavrele lui Evgheni Prigozhin şi Dmitri Utkin au fost recunoscute de unul dintre comandanţii Wagner la morgă, unde au fost transferate după prăbuşirea avionului în care se aflau ieri. Acest lucru a fost anunţat de unul dintre canalele Telegram legate de grupul de mercenari, Chka-Ogpu. „Semnul principal pentru recunoaşterea lui Prigojin a fost absenţa unui deget, în timp ce pentru Utkin înălţimea şi tatuajele sale”, se precizează într=o postare pe canalul de Telegram.

Kiev: Steagul ucrainean plantat pe pământul Crimeei

Forţele ucrainene au plantat un steag ucrainean pe pământul Crimeei ocupate în timpul unei operaţiuni speciale desfăşurate astăzi. Acest lucru a fost anunţat de serviciul de presă al informaţiilor militare ucrainene, după cum a raportat Rbc-Ucraina.

Prigojin, şeful grupării Wagner, mort într-un accident aviatic. Noi informaţii despre prăbuşirea aeronavei Embraer Legacy

UPDATE Forţe ale serviciilor ucrainene de informaţii au efectuat un raid în Crimeea cu ajutorul marinei.

În timpul a ceea ce este numită într-un comunicat "operaţiune specială", personalul a debarcat în Crimeea ocupată de Rusia şi s-a  angajat în lupte cu trupele ruseşti de acolo.

"Ca urmare, inamicul ( n.r ruşii) a suferit pierderi în rândul personalului, echipamentele inamice au fost distruse. Toate obiectivele şi sarcinile au fost îndeplinite", se precizează într-un comunicat publicat de ucraineni pe Telegram, în care se adăugă că niciun ucrainean nu a fost rănit.

De asemenea, serviciile de informaţii ucrainene susţin că au arborat un steag ucrainean pe teritoriul Crimeii.

Un video, ce nu a putut fi verificat încă, arată o înregistrare video a raidului, în care se vede cum este ridicat steagul.

UPDATE Putin se află "cel mai probabil" în spatele morţii lui Prigozhin, afirmă un fost şef al armatei

Vladimir Putin s-a aflat "cel mai probabil" în spatele morţii lui Evgheni Prigojin, potrivit fostului şef al armatei britanice.

"Cred că cel mai probabil, chiar dacă nu a fost ordonată direct de Putin, a fost ordonată de cineva care ştie ce şi-ar fi dorit Putin şi s-a asigurat că va avea loc", a declarat fostul şef al Statului Major General, generalul Lord Dannatt, pentru Sky News.

Lordul Dannatt a spus că Putin ar fi fost oarecum forţat să facă această mişcare pentru a-şi asigura poziţia şubredă în fruntea statului rus.

"El [Putin] a fost slăbit din momentul în care Prigozhin şi-a început marşul spre Moscova acum două luni".

UPDATE - Grupul Wagner către mercenari: nu faceţi nimic prostesc

Grupul Wagner şi-a îndemnat mercenarii să nu facă „nimic stupid” după moartea fondatorului Evgheni Prigojin. „Fraţilor! În prezent aşteptăm informaţii de la comandanţii noştri. Nu sări la concluzii! Suntem cu toţii în strânsoarea emoţiilor acum, dar trebuie să păstrăm controlul. Nu faceţi nimic prostesc”, se arată într-un mesaj postat pe canalul Telegram al grupului..

UPDATE - Kiev: pierderi în rândul forţelor ruse într-o operaţiune specială în Crimeea

Reprezentantul serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR), Andriy Yusov, relatează că unităţi ale informaţiilor ucrainene au aterizat în această dimineaţă în Crimeea ocupată, în cadrul unei operaţiuni speciale. „Serviciul de informaţii al apărării ucrainene, în cooperare cu Marina, a efectuat o operaţiune specială, obiectivul a fost atins, nu au existat pierderi de personal”, a spus Yusov, adăugând că ruşii au suferit pierderi de oameni şi de mijloace.

UPDATE - Parisul are „îndoieli rezonabile” cu privire la prăbuşirea avionului din Prigojin

Există „îndoieli rezonabile” cu privire la „condiţiile” accidentului aviatic în care a murit liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin: purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, a declarat într-un interviu acordat France 2.

Ieri, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a spus că puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să aibă de-a face cu ele.

UPDATE - Rusia: detenţia lui Gershkovich a fost prelungită până la 30 noiembrie

Tribunalul Lefortovo din Moscova a prelungit, în aşteptarea judecăţii, până pe 30 noiembrie perioada de detenţie a lui Evan Gershkovich, jurnalistul american al Wall Street Journal arestat în martie trecut sub acuzaţia de spionaj. Acest lucru a fost raportat de o sursă a Curţii agenţiei Tass. 

UPDATE - Cadavrele din avion sunt la morgă pentru autopsie

Toate cele 10 cadavre găsite în prăbuşirea avionului privat, care se presupune că îl transporta pe fondatorul grupului Wagner, au fost duse la morgă pentru examinarea autopsiei. Acest lucru a fost relatat de presa rusă. Cadavrele au fost duse la morgă pentru examinare medico-legală din oraşul Tver. Moscow Times a raportat că telefonul lui Prigojin a fost găsit la locul accidentului, deşi trupul său nu a fost încă identificat.

UPDATE - Ministrul german de externe: sancţiunile împotriva Moscovei nu sunt eficiente

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei nu sunt suficient de eficiente. „În general, sancţiunile economice ar trebui să aibă un efect asupra economiei. Dar nu este cazul”, a scris Deutsche Welle citându-l pe Baerbock în cartea jurnalistului Stephan Lamby, „Ernstfall: Regieren in Zeiten des Krieges”. „Am aflat că nu se poate pune capăt războiului prin soluţii raţionale, măsuri raţionale agreate de guvernele civile”, a adăugat el, subliniind că logica care funcţionează în ţările democratice nu poate fi aplicată regimurilor autocratice.

UPDATE - Prigojin: Moscova începuse deja să recruteze bărbaţi în Africa

În orele premergătoare doborârii avionului în care se aflau liderii grupului Wagner, Prigojin şi Dimitri Utkin, care s-a prăbuşit ieri la câteva zeci de kilometri de Moscova, Ministerul rus al Apărării a început să recruteze bărbaţi în Africa prin agenţiile sale specializate, Convoi şi Redut. Acest lucru a fost dezvăluit de portalul iStories Media, în rusă şi engleză. 

UPDATE - Moscova: a murit şi şeful lui Wagner în Sudan

În lista de pasageri a avionului care s-a prăbuşit ieri lângă Moscova, pe care călătoreau cei doi şefi Wagner, Evgheni Prigojin şi Dimitri Utkin, care au murit în accident, se afla şi Alexander Totmin, şeful operaţiunilor Wagner în Sudan. Lista a fost publicată de canalul Telegram Baza. Totmin, care a luptat şi pe teren în Sudan, este considerat de site-ul ucrainean Myrotvorets drept „unul dintre bodyguarzii personali ai lui Prigojin”, precum şi responsabil pentru operaţiunile grupului în Sudan. Numele lui de război a fost „Tot”.

Cartierul general al Grupului Wagner din Sankt Petersburg a prezentat aseară o cruce formată din luminile aprinse din birouri, pentru a simboliza doliu pentru dispariţia şefului miliţiei şi a mâna dreaptă a acestuia, Dmitri Utkin.

UPDATE - Fost şef al CIA: este probabil ca Moscova să caute controlul asupra Wagner

Este posibil ca Moscova să încerce să preia controlul asupra Grupului Wagner după moartea fondatorului său, Yevgeny Prigozhin, într-un accident de avion ieri în Rusia: a declarat pentru CNN Leon Panetta fostul secretar american al apărării şi fostul director CIA. „Cred că vor fi foarte îngrijoraţi să le permită acestor tipi să continue să opereze singuri”, a spus Panetta referindu-se la mercenarii Grupului Wagner. „Aşadar, nu m-ar surprinde dacă şi-ar afirma controlul asupra Grupului Wagner în Africa, Asia şi oriunde s-ar afla”, a adăugat el. În acest sens, cred că şi membrii Grupului Wagner trebuie să-şi facă griji pentru viaţa lor”.

UPDATE - Rusia: fragment din avionul lui Prigojin găsit la 3,5 km de locul prăbuşirii

Un fragment din coada avionului prăbuşit pe care se presupune că a fost găsit liderul grupării paramilitare a fost găsit la 3,5 kilometri de locul accidentului.

UPDATE - Flori depuse la sediul Wagner. O scriitoare spune că Prigojin ar putea trăi în Africa

UPDATE - ISW: Putin a ordonat să fie doborât avionul lui Prigojin

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a ordonat, cel mai probabil, comandamentului militar de la Moscova să doboare avionul şefului lui Wagner, Evgheni Prigojin, pentru a răzbuna umilinţa după revolta mercenară din 24 iunie. Acest lucru a fost afirmat într-un raport al Institutului American pentru Studiul Războiului citat de presa ucraineană.

Potrivit analiştilor, reprezentanţii forţelor armate ruse, în special ministrul Apărării Serghei Şoigu şi şeful de stat major, generalul de armată Valeri Gerasimov, nu l-ar fi executat pe Prigojin fără ordinul lui Putin. 

UPDATE - Kiev: eliberarea Crimeei, imposibilă fără acţiune militară

Eliberarea Crimeei ocupate „este imposibilă fără operaţiuni militare”, a declarat şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kiril Budanov, într-un interviu pentru Radio Liberty, preluat de Rbc-Ucraina. „Avem capacitatea de a lovi orice parte din Crimeea ocupată în prezent. Putem ajunge la inamicul absolut în orice moment”, a spus Budanov, subliniind că există multe opţiuni pentru eliberarea peninsulei anexate, dar că „este imposibil (de a o elibera fără operaţiuni militare şi de luptă)”.

UPDATE - Kremlinul continuă să tacă cu privire la moartea lui Prigojin

Kremlinul tace cu privire la moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit ieri împreună cu comandantul şef al brigăzii de mercenari Dmitri Utkin, în urma prăbuşirii unui avion privat pe drumul de la Moscova la Sankt Petersburg. Toate cele 10 persoane aflate la bordul aeronavei - şapte pasageri şi trei membri ai echipajului - au fost ucise. Ieri, preşedintele rus Vladimir Putin nu a făcut nicio menţiune despre subiect, în marginea sărbătoririi celei de-a 80-a aniversări a bătăliei de la Kursk, din cel de-al Doilea Război Mondial, ocazie cu care a mulţumit „tuturor soldaţilor noştri care luptă cu curaj şi hotărâre” în operaţiune militară specială în Ucraina.

UPDATE - Moscova: nou atac de la Kiev, respins

Moscova a anunţat că a respins o nouă încercare de atac cu drone a „regimul de la Kiev” împotriva ţintelor ruseşti. Potrivit rapoartelor Ministerului Apărării, citate de agenţia Tass, două drone au fost distruse de sistemele ruseşti de apărare aeriană peste regiunea Briansk şi una peste regiunea Kaluga.

UPDATE - Ucraina sărbătoreşte independenţa pe fondul temerilor de atacuri

Ucraina sărbătoreşte astăzi Ziua Independenţei în linişte, pe fondul temerilor de atacuri asupra civililor. Dronele ucrainene au atacat ieri Moscova şi Belgorod, cele ruseşti - regiunea ucraineană Sumi, unde, potrivit guvernatorului, trei civili au fost ucişi într-un atac asupra unei şcoli. Moscova promite că raidurile ucrainene „nu vor rămâne fără răspuns”.

UPDATE - Kiev: Un atac aerian rusesc a rănit 7 persoane la Nipro

Un atac cu rachetă de dimineaţă a rănit şapte persoane în oraşul ucrainean Dnipro, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhi Lisak. Printre răniţi se numără trei bărbaţi şi patru femei.

UPDATE - Rusia: Avionul Prigojin, Comitetul de anchetă deschide dosar penal

Comisia de Investigaţii din Rusia a deschis un dosar penal pentru încălcarea regulilor de siguranţă a aviaţiei, după prăbuşirea avionului în care călătoreau Evgheni Prigojin, mâna sa dreaptă Dmitri Utkin şi alte opt persoane, toţi morţi. Despre acest lucru a anunţat agenţia Ria Novisti, potrivit căreia o echipă de anchetă a fost trimisă la locul accidentului.

UPDATE - Pence: Putin este un dictator şi un criminal, trebuie învins

„Putin este un dictator şi un criminal şi trebuie învins”. Acest lucru a fost declarat de fostul vicepreşedinte Mike Pence în prima dezbatere a candidaţilor republicani la alegerile prezidenţiale din 2024, ca răspuns la o întrebare privind sprijinul SUA pentru Ucraina. „Dacă, după ce Ucraina, Rusia va ataca un partener NATO, trupele noastre vor trebui să meargă la luptă. Prefer să le ofer ucrainenilor ajutorul de care au nevoie pentru a-şi lupta”, a subliniat el. Nikki Haley l-a acuzat şi pe liderul de la Kremlin că este „un criminal”. „Astăzi l-a ucis pe Prigojin, când eram la ONU, ambasadorul Rusiei a murit”, a spus candidatul.

UPDATE - Trump: cu mine preşedintele, nu ar fi fost război în Ucraina

„Cu mine la preşedinţie, nu ar fi fost război” în Ucraina, a afirmat fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, în interviul înregistrat cu Tucker Carlson, difuzat pe Twitter, actualul X.

UPDATE - Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia publică lista de pasageri

Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia a publicat o listă cu pasagerii şi membrii echipajului care se aflau la bordul avionului lui Evgheni Prigojin. Echipaj: Alexei Levshin, Rustam Karimov (copilot), Kristina Raspopova (însoţitor de bord). Pasageri: Sergej Propustin, Eugeny Makaryan, Alexander Totmin, Valery Chekalov, Dmitry Utkin, Nikolaj Matuseev, Eugeny Prigogine.

UPDATE - Moscova: Trei drone ucrainene doborâte deasupra cerului rusesc

Armata rusă a doborât trei drone ucrainene. Acest lucru a fost declarat de Ministerul Apărării de la Moscova, fără a oferi detalii despre pagube şi despre victime. Două drone „au fost distruse de apărarea antiaeriană asupra teritoriului regiunii Briansk”, care se învecinează cu Ucraina, iar o alta „a fost identificată şi distrusă în regiunea Kaluga”, la sud-vest de Moscova. Capitala Rusiei şi alte regiuni ale ţării au fost vizate de o serie de lovituri cu drone ucrainene în ultimele zile, după ce Kievul a promis la începutul acestei veri că va „reda” conflictul Rusiei. Ieri, o lovitură cu dronă ucraineană a ucis trei persoane în regiunea de graniţă rusă Belgorod, iar o altă dronă s-a prăbuşit într-un zgârie-nori dintr-un cartier de afaceri din Moscova, dar nu a provocat victime.

UPDATE - SUA, candidatul republican Ramaswami se opune finanţării Ucraina

Antreprenorul de origine indiană Vivek Ramaswami a declarat în prima dezbatere televizată între candidaţii republicani la preşedinţie că este împotriva finanţării Ucrainei („nu este prioritatea noastră”) şi că resursele ar trebui folosite pentru a apăra graniţa cu Mexic împotriva valurilor migratoare. O poziţie asupra căreia ceilalţi candidaţi nu au fost de acord.

UPDATE - Cum a dispărut avionul lui Prigojin

Pe site-ul web Flightradar24 puteţi vedea calea avionului lui Prigojin dispărând brusc de pe radar, în apropiere de nordul Moscovei. Potrivit presei locale, şeful Wagner se afla pe lista pasagerilor. Aeronava, pe ruta Moscova spre Sankt Petersburg, transporta şapte pasageri şi trei membri ai echipajului.

UPDATE - Ucraina distruge sistemul de rachete rusesc din Crimeea ocupată

Exploziile din apropierea satului Olenivka de pe Capul Tarkhankut din Crimeea ocupată au distrus un sistem rus de apărare antirachetă, a anunţat serviciile militare de informaţii ucrainene pe 23 august.

UPDATE - Rusia va încerca acum să preia grupul Wagner Group, spune fostul director CIA

Leon Panetta, fostul secretar american al apărării şi fost director al CIA, a declarat pentru CNN că este probabil ca Rusia să încerce să preia grupul de mercenari Wagner, în urma prăbuşirii unui avion care se presupune că îl transporta pe fondatorul său Evgheni Prigojin.

„Cred că vor fi foarte îngrijoraţi să le permită acestor tipi să continue să opereze singuri”, a spus Panetta.
„Deci nu aş fi surprins dacă aceştia îşi afirmă controlul asupra Grupului Wagner în Africa, Asia şi oriunde s-ar afla în altă parte. De altfel, cred că şi cei din Grupul Wagner trebuie să-şi facă griji pentru propriile vieţi". 

UPDATE - CNN: ,,Putin nu iartă pe nimeni", afirmă Mykhailo Podolyak

„Eliminarea demonstrativă a lui Evgheni Prigojin arată că preşedintele rus Vladimir Putin nu iartă pe nimeni”, a afirmat Mykhailo Podolyak, consilier prezidenţial ucrainean, pe reţelele de socializare.

Accidentul a survenit la două luni după ce Prigojin a declanşat o revoltă împotriva conducerii militare ruse.

Rebeliunea a fost oprită în urma unui acord intermediat de preşedintele belarus Alexander Lukashenko, care cerea ca Prigojin şi luptătorii săi să se mute în Belarus.

Dar Podolyak a susţinut că Putin „aştepta momentul”.

„Este de asemenea evident că Prigojin şi-a semnat condamnarea la moarte în momentul în care a crezut în „garanţiile” bizare ale lui Lukashenko şi în „cuvântul de onoare” al lui Putin”, a spus el, referindu-se la acordul care a pus capăt rebeliunii de scurtă durată a grupului Wagner. 

„Eliminarea demonstrativă a lui Prigojin şi a comandamentului Wagner la două luni după încercarea de lovitură de stat este un semnal din partea lui Putin pentru elitele ruse înainte de alegerile din 2024 - Atenţie! Nesupunerea înseamnă moarte" , a susţinut Podolyak miercuri.

„Dar este şi un semnal pentru armata rusă: Dacă nu este un tribunal ucrainean, va fi un glonţ  din partea FSB”

Ştirea iniţială - Kyiv Independent: Guvernul ucrainean se apucă de reconstruit o hidrocentrală 

Guvernul ucrainean alocă 124 de milioane de dolari pentru a reconstrui Centrala Hidroelectrică Kakhovka, a raportat Ministerul Reintegrării al Ucrainei la 23 august. Aproape 32% din fonduri au fost cheltuite pentru „finanţarea lucrărilor şi plata compensaţiilor victimelor”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici