LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua 610. Piloţii ucraineni încep antrenamentele F-16 în SUA / Coreea de Nord a furnizat cu certitudine munţii Rusiei / Slovacia anunţă oprirea ajutorului militar acordat Ucrainei. Efectele instalării noului premier / SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

  • Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, declară că guvernul său opreşte ajutorul militar acordat Ucrainei.
  • Piloţii ucraineni încep antrenamentele F-16 în SUA
  • Ucraina a afirmat că continuă să respingă încercările forţelor ruseşti de a încercui Avdiivka, în regiunea Doneţk.
  • "În ciuda respingerii oficiale de către Rusia a rapoartelor recente, este aproape sigur că muniţiile nord-coreene au ajuns acum la depozitele din vestul Rusiei. Aceste depozite sprijină operaţiunile militare ruseşti din Ucraina", precizează Minsiterul Apărării din Marea Britanie.
1279 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 610. Piloţii ucraineni încep antrenamentele F-16 în SUA / Coreea de Nord a furnizat cu certitudine munţii Rusiei /  Slovacia anunţă oprirea ajutorului militar acordat Ucrainei. Efectele instalării noului premier / SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE Danemarca donează un ajutor militar de 520 de milioane de dolari Ucrainei

Danemarca a promis un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 3,7 miliarde de coroane daneze (520 de milioane de dolari), inclusiv tancuri T-72EA, vehicule de luptă pentru infanterie BMP-2, proiectile de artilerie, drone şi arme de calibru mic, a anunţat Ministerul danez al Apărării.
 
Pachetul cuprinde, de asemenea, sprijin pentru Pachetul global de asistenţă al NATO, care coordonează asistenţa neletală în domeniul apărării pentru Kiev, şi pentru planul comun al UE de achiziţie de obuze de artilerie.
 
Conţinutul tranşei s-a bazat pe consultările dintre ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, şi omologul său ucrainean Rustem Umerov, la Kiev, la începutul acestei săptămâni, a precizat Poulsen.

UPDATE Ucraina: Coridorul de cereale de la Marea Neagră funcţionează

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a negat joi rapoartele unor firme ucrainene şi britanice potrivit cărora noul coridor de export la Marea Neagră ar fi fost suspendat, scrie Reuters

UPDATE SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii anunţă joi o nouă tranşă de arme şi echipamente pentru a ajuta Ucraina să reuşească pe câmpul de luptă şi să îşi protejeze poporul de invazia brutală a Rusiei

UPDATE Ucraina va evacua copiii din 10 aşezări din regiunea Harkov

Ucraina intenţionează să evacueze 275 de copii din 10 aşezări din districtul Kupiansk din regiunea Harkov, a anunţat Ministerul Reintegrării.
 
Aşezările în cauză includ Kindrashivka şi Tyshchenkivka în comunitatea Kindrashivka, Kupiansk, Kupiansk-Vuzlovyi şi Kivsharivka în comunitatea Kupiansk şi Hlushivka, Kolisnykivka, Kurylivka, Novoosynove şi Podoly în comunitatea Kurylivka.
 
Acestea se află la aproximativ 10-20 de kilometri vest de linia frontului.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Herson au omorât un om şi au rănit un altul

Atacurile ruseşti asupra regiunii Herson din au ucis un civil în districtul Beryslav şi au rănit un ofiţer de poliţie în centrul regional Kherson, au raportat oficialii locali.
 
Rusia a efectuat un atac aerian împotriva districtului Beryslav în jurul orei 13:20, a declarat biroul procurorului regional.
 
O bombă aeriană ar fi lovit o cafenea locală, ucigând un rezident în vârstă de 59 de ani. Mai multe clădiri au fost, de asemenea, avariate, inclusiv o grădiniţă, au precizat procurorii.
 
Un ofiţer de poliţie în vârstă de 40 de ani a suferit răni uşoare şi i s-a acordat asistenţă medicală, a precizat guvernatorul.

UPDATE Ucraina suspendă coridorul cerealelor de la Marea Neagră

Ucraina a suspendat folosirea noului său coridor de export de cereale din Marea Neagră din cauza unei posibile ameninţări din partea avioanelor de război ruseşti, au declarat joi compania de consultanţă Barva Invest, cu sediul la Kiev, şi o firmă de securitate britanică.

UPDATE Slovacia anunţă oprirea ajutorului militar acordat Ucrainei. Efectele instalării noului premier

Fico a spus, în faţa deputaţilor, că ţara "nu va mai furniza arme Ucrainei", repetând promisiunile făcute în timpul campaniei sale electorale.

Slovacia va continua, însă, să furnizeze ajutor umanitar vecinului său devastat de război, relatează AFP.

În campania electorală, social-democratul Robert Fico, numit miercuri pentru a patra oară premier al Slovaciei, a promis să pună capăt ajutorului militar oferit Ucrainei. Mai mult, acesta a criticat sancţiunile impuse Rusiei, relata Reuters.

Cele mai importante evoluţii

  • Ucraina a suspendat utilizarea noului său coridor de cereale din Marea Neagră din cauza a ceea ce consideră a fi riscuri militare, a declarat compania de consultanţă Barva Invest, cu sediul la Kiev.
  • "În ciuda respingerii oficiale de către Rusia a rapoartelor recente, este aproape sigur că muniţiile nord-coreene au ajuns acum la depozitele din vestul Rusiei. Aceste depozite sprijină operaţiunile militare ruseşti din Ucraina", precizează Minsiterul Apărării din Marea Britanie.
  • Coreea de Sud, Japonia şi SUA au condamnat cu fermitate furnizarea de arme şi echipamente militare de către Coreea de Nord către Rusia.
  • Ucraina a afirmat că continuă să respingă încercările forţelor ruseşti de a încercui Avdiivka, în regiunea Doneţk.

UPDATE - Biden îl felicită pe noul preşedinte al Camerei SUA şi solicită mai mult sprijin pentru Ucraina 

UPDATE - AIEA avertizează asupra „riscurilor de accident nuclear” în urma atacurilor ruseşti în apropierea centralei nucleare Hmelnytsky 

UPDATE : Piloţii ucraineni încep antrenamentele F-16 în SUA 

Un număr mic de piloţi ucraineni au început să se antreneze cu Aripa 162 a Gărzii Naţionale Aeriene din Arizona la începutul acestei săptămâni, familiarizându-se cu „fundamentele pilotării avioanelor F-16”, a informat Air & Space Forces Magazine pe 25 octombrie, citează Kyiv Indepedent.

Ştirea iniţială -

Unul dintre cei 14 genişti care au rămas invalizi, Andrii Ilkiv, este tatăl a patru copii şi are 37 de ani. Spune că pe câmpul minat există frică dar are echipamentul care îl ajută să îşi protejeze colegii.

„Bineînţeles, evident că există teamă când te întorci, când stai lângă un câmp de mine există teamă, dar pe de altă parte ştii că, cu ajutorul unui detector de metale, a unei lopeţi şi a unui echipament special, poţi să te mişti şi să desfăşori activităţi de deminare”, a declarat Ilkiv.

Unitatea lui Ilkiv a fost creată în timpul războiului şi se concentrează pe deminarea din zone civile, departe de lupte. În prezent, aceştia operează în regiunile Kherson şi Harkov, părţi ale acestora fiind recucerite de Rusia anul trecut.

Patru dintre geniştii lor au fost ucişi în explozii până acum, iar 16 au fost răniţi.

Ucraina, blocată într-un război furibund de 20 de luni cu Rusia, estimează că 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul său - aproximativ o treime din ţară - sunt minaţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici