Războiul din Ucraina, ziua 684. Ploaie de rachete asupra Ucrainei / Cele două lumi ale Rusiei / La Kremlin, femeile protestează pentru că nu li se întorc soţii de pe front: au pus flori roşii la mormântul soldatului necunoscut / La reşedinţa sa, Putin sărbătoreşte Crăciunul ortodox alături de familiile soldaţilor căzuţi / Poet ucrainean căzut pe front

  • Comisia parlamentară vede riscuri de corupţie în noua lege a mobilizării.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 365.170 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina trebuie să îşi consolideze apărarea aeriană pentru ca Rusia să nu mai aibă capacitatea de a controla cerul şi, astfel, să se asigure că inamicul îşi pierde puterea pe câmpul de luptă.
  • Armata rusă a atacat cu rachete Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, aflat în apropiere de graniţa cu Rusia.
20242 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 684. Ploaie de rachete asupra Ucrainei / Cele două lumi ale Rusiei / La Kremlin, femeile protestează pentru că nu li se întorc soţii de pe front: au pus flori roşii la mormântul soldatului necunoscut / La reşedinţa sa, Putin sărbătoreşte Crăciunul ortodox alături de familiile soldaţilor căzuţi / Poet ucrainean căzut pe front

Sursă foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Comisia parlamentară vede riscuri de corupţie în noua lege a mobilizării

În urma unei întâlniri din 8 ianuarie, Comitetul pentru politici anticorupţie al Parlamentului ucrainean a remarcat posibile riscuri de corupţie în proiectul de lege de mobilizare a Guvernului, a declarat şefa comitetului, Anastasiia Radina, pentru Ukrainska Pravda.

Cu toate acestea, organismul parlamentar a recunoscut necesitatea mobilizării în Ucraina, a adăugat parlamentarul.

În timp ce armata încearcă să îşi refacă rândurile pe fondul războiului pe scară largă cu Rusia, Guvernul a înaintat Parlamentului, la 25 decembrie, un proiect de lege privind mobilizarea şi serviciul militar, în care sunt prezentate planurile de recrutare în continuare şi de înăsprire a restricţiilor pentru cei care se sustrag de la recrutare.

Reprezentanţii Ministerului Apărării şi ai Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, care au fost prezenţi la întâlnire, au fost de acord să elimine deficienţele, a declarat Radina.

Legiuitorul nu a precizat care sunt defectele exacte ale proiectului de lege, dar a promis că va furniza informaţiile la o dată ulterioară.

UPDATE Media: Explozii semnalate pe calea ferată lângă un depozit de petrol din Rusia

Explozii au fost raportate pe 8 ianuarie la o cale ferată lângă un depozit de petrol de la periferia oraşului rus Nijni Tagil, potrivit presei ruse şi canalelor Telegram.

Media de stat rusă TASS, care citează autorităţile locale, a declarat că a avut loc o explozie pe calea ferată, dar că nu s-au înregistrat victime sau pagube la infrastructură.

Nijni Tagil se află în regiunea Sverdlovsk, în regiunea Urali din Rusia, la aproximativ 2.300 de kilometri est de graniţa cu Ucraina.

Canalele locale Telegram au scris că un vagon de tren a fost avariat, iar un alt dispozitiv exploziv a fost găsit ataşat de tren cu ajutorul unui magnet. Un al doilea dispozitiv exploziv a fost găsit în apropiere.

Căile Ferate Ruse au scris că vor exista întârzieri în gara San-Donato, unde a avut loc explozia, din cauza "activităţilor operaţionale ale forţelor de ordine".

Nu au fost furnizate informaţii cu privire la cine ar fi putut fi responsabil de explozie. Ucraina nu comentează actele de sabotaj sau alte atacuri pe teritoriul rusesc.
 

UPDATE Ministerul Energiei: Vremea rea şi atacurile ruseşti provoacă pene de curent pe scară largă

Douăsprezece oblasturi din întreaga Ucraină au fost afectate, ceea ce a făcut ca cel puţin 560 de localităţi să rămână fără energie electrică.

UPDATE Rusia menţine 19.000 de soldaţi la graniţa de nord a Ucrainei

"Acest număr nu s-a schimbat de câteva luni, aşa că nu este nevoie să discutăm despre semnele că inamicul ar putea forma grupuri de atac", a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al forţelor nordice ale Ucrainei, Iurii Povkh.

UPDATE Negociator de top al GOP: Acordul de frontieră ar putea ajunge în această săptămână

Principalul negociator al republicanilor pentru un potenţial acord privind frontierele şi imigraţia, care ar putea debloca zeci de miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică că legislatorii ar putea publica textul unui acord chiar în această săptămână.

Remarcile optimiste ale senatorului James Lankford sunt cel mai recent semn că discuţiile sale cu senatorii Kyrsten Sinema şi Chris Murphy ar putea da roade după mai multe zile de discuţii urgente la Washington săptămâna trecută şi luni de discuţii în culise. Cei trei şi administraţia Biden se concentrează asupra unui acord care ar putea ridica standardul pentru solicitarea de azil şi ar putea oferi administraţiei noi autorităţi de expulzare şi de aplicare a legii. De asemenea, ar oferi noi resurse semnificative pentru soluţionarea cererilor la frontieră şi pentru personal.

Dar cei trei senatori negociază practic non-stop de câteva săptămâni. Iar Senatul se întoarce luni în oraş, confruntându-se cu un termen limită de închidere a guvernului care va consuma rapid Washingtonul, ceea ce face ca următoarele câteva zile să fie critice pentru a cimenta cel puţin un cadru pentru cererea de cheltuieli suplimentare de 106 miliarde de dolari a preşedintelui Joe Biden pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi frontieră.

Cu toate acestea, există mari semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca un acord să devină lege.

Lankford a declarat că a salutat implicarea lui Johnson şi a indicat că Camera se va confrunta cu o decizie importantă în cazul în care Senatul va reuşi să adopte o lege şi să i-o trimită. Johnson doreşte ca proiectul de lege privind graniţa şi imigraţia, aprobat de Cameră, să conţină restricţii pe care democraţii nu le susţin.

UPDATE O comisie parlamentară susţine demiterea deputatului Bezuhla dintr-un post cheie de securitate

Comisia pentru Regulamentul de procedură a parlamentului ucrainean a susţinut rezoluţia de demitere a Marianei Bezuhla, deputat din partea partidului preşedintelui Volodymyr Zelensky, din funcţia de şef adjunct al Comisiei pentru Securitate Naţională şi Apărare, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak pe 8 ianuarie.

UPDATE Un pilot ucrainean de Mig-29 a murit în timpul unei misiuni

Vladyslav Zalistovskyi, un pilot de MiG-29 în vârstă de 23 de ani, cunoscut sub indicativul "Casca albastră", a murit în timpul unei misiuni de luptă, a anunţat canalul de ştiri al Ministerului Apărării, Armiia TV, la 8 ianuarie.

Aceasta vine ca o nouă pierdere în rândurile aviatorilor de luptă ucraineni, pe fondul războiului cu Rusia.

Potrivit lui Suspilne, pilotul Brigăzii 114 de Aviaţie Tactică a Forţelor Aeriene ucrainene şi-a pierdut viaţa în seara zilei de 5 ianuarie.

Moartea aviatorului a fost confirmată şi de rudele sale pe reţelele de socializare.

El era cunoscut prin intermediul canalului său de Instagram numit Blue Helmet, unde Zalistovskyi publica videoclipuri cu zborurile sale. Contul are peste 2.200 de urmăritori.

UPDATE Oficiali: Numărul morţilor în urma atacului Rusiei din 2 ianuarie  creşte la Kiev şi Harkov

Încă două persoane au murit în spitalele din Kiev şi Harkov după ce au fost rănite în atacul în masă din 2 ianuarie al Rusiei împotriva Ucrainei, ridicând la şase numărul total de morţi în cele două oraşe, au anunţat oficialii locali la 8 ianuarie.

UPDATE Rusia ar fi aruncat o bombă asupra unui oraş ocupat din regiunea Luhansk în cadrul unei ”descărcări de urgenţă”

În timp ce se afla într-o misiune de luptă, un avion militar rusesc a lansat o bombă aeriană FAB-250 pe Rubizhne, în partea ocupată a regiunii Luhansk, într-o "descărcare de urgenţă", a afirmat pe 8 ianuarie liderul instalat de Moscova în regiune, Leonid Pasechnik.

Rusia a ocupat părţi din Oblastul Luhansk din 2014. În urma începerii războiului total, trupele Moscovei au cucerit cea mai mare parte a regiunii, inclusiv Rubizhne.

Nimeni nu a fost rănit în timpul incidentului, a precizat Pasechnik pe canalul său Telegram. Locuitorii din casele din apropiere, inclusiv doi copii, au fost evacuaţi, a adăugat el.

Potrivit liderului proxy rus, "experţii lucrează la neutralizarea muniţiei".

The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmaţiile.

Anunţul a fost făcut la câteva ore după ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete împotriva unor oraşe din Ucraina, ucigând cel puţin patru persoane şi rănind peste 30.

UPDATE 1 mort şi 4 răniţi în atacul de dimineaţă al ruşilor în regiunea Harkov

O femeie în vârstă de 62 de ani, care a fost găsită sub dărâmăturile unei case din oraşul Zmiiv din regiunea Kharkiv, lovit în atacul cu rachete de dimineaţă al Rusiei, a murit din cauza rănilor suferite, a anunţat pe 8 ianuarie guvernatorul regional Oleh Syniehubov.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 365.170 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

De asemenea, Rusia ar fi pierdut 6.031 de tancuri, 11.194 de vehicule de luptă blindate, 11.542 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.666 de sisteme de artilerie, 953 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 638 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.822 de drone şi 23 de ambarcaţiuni.

UPDATE Atacul de dimineaţă al Rusiei asupra regiunii Dnipropetrovsk a ucis un om şi a rănit 25 de persoane

Forţele ruseşti au atacat Kryvyi Rih şi Novomoskovsk din regiunea Dnipropetrovsk în dimineaţa zilei de 8 ianuarie, omorând o persoană şi rănind alte 25, inclusiv cinci copii, a raportat guvernatorul regional Serhii Lysak.

UPDATE 4 răniţi în atacul de dimineaţă al Rusiei în Zaporizhzhia

Rusia a lovit o zonă rezidenţială din Zaporizhzhia în timpul atacului său de dimineaţă cu rachete în masă împotriva Ucrainei, soldat cu cel puţin patru răniţi, a anunţat guvernatorul regional Iurii Malashko pe 8 ianuarie.

Kiev: doi răniţi la Zaporojie

Rusia a lovit o zonă rezidenţială din Zaporizhzhia în timpul atacului masiv cu rachete de dimineaţă asupra Ucrainei, lăsând cel puţin două persoane rănite, un bărbat şi o femeie. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul regional Yurii Malaşko. Cinci explozii au fost auzite în Zaporizhzhia în jurul orei 7.00., ora locală, cu rachete care au lovit zone deschise şi din apropierea clădirilor rezidenţiale, a scris Malaşko pe Telegram. Salvatorii lucrează în zona bombardamentului, iar numărul victimelor ar putea creşte.

UPDATE Rusia atacă dezlănţuit

UPDATE Moscova: 300 de locuitori evacuaţi din Belgorod

Aproximativ 300 de locuitori din Belgorod, oraşul de lângă graniţa cu Ucraina atacat de forţele de la Kiev, şi-au părăsit casele. Asta a spus guvernatorul regiunii. „Aproximativ 300 de locuitori din Belgorod, care au decis să evacueze temporar, sunt găzduiţi în prezent în centre de primire temporare din Stari Oskol, Gubkin şi districtul Korochanski”, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod, Viacheslav Gladkov, într-un videoclip postat pe Telegram.

UPDATE Raiduri ruseşti la Dnipro, Ternopil, Harkov, Kiev şi Lviv

Noaptea raidurilor aeriene ruseşti asupra Ucrainei, unde forţele armate ale Moscovei au vizat zonele Dnipro, Ternopil, Harkov, Kiev şi Lviv. The Kyiv Independent relatează acest lucru, explicând că bombardiere ruseşti Su-35 atacaseră la nord de graniţa cu Rusia. Forţele aeriene din Kiev i-au îndemnat pe locuitori să ia în serios ameninţările cu rachete şi să rămână în locuri sigure. Oficialii ucraineni au spus că o rachetă rusă a fost detectată deasupra regiunii Sumî şi s-a îndreptat către regiunea Poltava. Au fost detectate rachete îndreptate spre Kiev dinspre sud.

UPDATE Moscova: Rachetă a Kievului interceptată în regiunea Belgorod

Sistemele de apărare aeriană au interceptat o rachetă ucraineană S-200, aseară, deasupra regiunii ruseşti Belgorod, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţia Tass.

UPDATE Ucraina: explozii la Harkov şi Odesa, alarmă în 7 regiuni

Mai multe explozii au zguduit aseară, în Ucraina, oraşul de est Harkov şi regiunea de sud Odesa. Presa locală a relatat acest lucru. Alarma de raid aerian a fost declanşată şi în orele care au urmat, în regiunile Dnipropetrovsk, Mikolaiv, Poltava, Sumî şi Cernihiv. Autorităţile din regiunea Harkov spun că trupele ruse au lansat două atacuri asupra capitalei folosind rachete S-300. Guvernatorul Oleh Siniehubov raportează că atacurile au vizat şi oraşul Vovchansk. Armata ucraineană a spus că apărarea aeriană a intrat în funcţiune în regiunea Odesa. Anterior, Forţele Aeriene raportaseră mişcarea unui grup de drone de atac ruseşti care soseau din Marea Neagră.

UPDATE Unicef: încălcările grave la adresa copiilor trebuie să înceteze

Un alt val de atacuri mortale continuă să vizeze copiii din Ucraina. Potrivit informaţiilor, 5 copii au fost ucişi în regiunea Doneţk; 3 copii au fost răniţi în regiunile Dnipropetrovsk şi Herson; o şcoală a fost avariată în regiunea Harkov. Unicef ​​denunţă acest lucru. Munir Mammadzade, reprezentant Unicef ​​în Ucraina, ieri, pe X: „Sunt îngrozit de ultimele ştiri. Cele mai profunde condoleanţe pentru pierderea tragică a copiilor în Ucraina. Gândurile noastre se îndreaptă şi către copiii răniţi şi familiile acestora. Această tragedie cu adevărat devastatoare trebuie abordată imediat. Încălcările grave împotriva copiilor trebuie să înceteze acum!”.

UPDATE Poetul Krivtsov a fost ucis pe front

Poetul ucrainean Maksim «Dali» Krivtsov a fost ucis pe front. Mama lui a făcut acest lucru cunoscut pe Facebook, precum şi scriitorul Libko Deresh. Krivtsov este autorul „Poezii din lacune”, considerată una dintre cele mai bune cărţi ucrainene ale anului 2023, potrivit filialei ucrainene a asociaţiei scriitorilor PEN, relatează Ukrainska pravda. Poetul luptase ca voluntar deja în 2014 şi s-a întors pe front după invazia rusă din 2022.

UPDATE Ministrul japonez la Kiev: suntem hotărâţi să ajutăm Kievul

Şeful diplomatic japonez Yoko Kamikawa, aflat în vizită la Kiev, a declarat că Tokyo este „hotărât” să continue să ajute Ucraina să facă faţă Rusiei. „Japonia este hotărâtă să sprijine Ucraina, astfel încât pacea să poată reveni în această ţară”, a declarat Kamikawa, la o conferinţă de presă, împreună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba. Conferinţa s-a ţinut într-un adăpost anti-bombă, din motive de securitate.

UPDATE Femeile protestează la Kremlin pentru faptul că soţilor lor sunt la război

Protest în faţa zidurilor Kremlinului ieri după-amiază pentru circa 50 de femei: au depus flori pe mormântul soldatului necunoscut pentru a cere întoarcerea soţilor/partenerilor chemaţi la arme pe frontul ucrainean. Femeile au lăsat flori roşii (garoafe) pe locul simbolic din centrul Moscovei pentru a „atrage atenţia autorităţilor şi a publicului asupra apelului nostru. Am încercat în multe feluri. Am lansat un apel scris către deputaţi, către manageri, către administraţii, dar nu am fost ascultate”, a explicat una dintre ele pentru AFP. Potrivit cifrelor furnizate de preşedintele rus Vladimir Putin, sunt 244.000 de ruşi chemaţi la arme care luptă în prezent în Ucraina dintr-un total de 617.000.

UPDATE Putin sărbătoreşte Crăciunul ortodox alături de familiile soldaţilor căzuţi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a alăturat familiilor militarilor care au murit în războiul din Ucraina, în timpul slujbelor din Ajunul Crăciunului, la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo, de la periferia de vest a Moscovei. „Mulţi dintre bărbaţii noştri, băieţii noştri curajoşi şi eroici, sunt războinici ai Rusiei chiar şi acum, în timpul sărbătorilor – cu armele în mână ei apără interesele ţării noastre”, le-a spus Putin familiilor prezente, potrivit serviciului de presă de la Kremlin.

UPDATE Zelenski: Rusia îşi va pierde puterea pe câmpul de luptă imediat ce va pierde controlul asupra cerului

Preşedintele Ucrainei a subliniat că Ucraina trebuie să îşi consolideze apărarea aeriană pentru ca Rusia să nu mai aibă capacitatea de a controla cerul şi, astfel, să se asigure că inamicul îşi pierde puterea pe câmpul de luptă.

Declaraţia a fost făcută de Zelenski în timpul unei conversaţii online cu participanţii la conferinţa naţională anuală suedeză "Societate şi apărare".

"Există o lipsă de apărare aeriană atât pe câmpul de luptă, cât şi pentru apărarea oraşelor ucrainene din întreaga ţară. Au avut loc 500 de lovituri în câteva zile. Da, am reuşit să le respingem pe cele mai multe dintre ele datorită ajutorului partenerilor noştri - mai mult de 70%. Dar acest lucru nu este suficient. Dacă Rusia pierde controlul asupra cerului, îşi va pierde toată puterea pe câmpul de luptă. Nu au altă putere: nu o vedem", a declarat preşedintele Ucrainei.

Zelenski a adăugat că situaţia pe câmpul de luptă este destul de stabilă în acest moment, deşi Rusia continuă să îşi adune trupele şi pierde mulţi soldaţi în.

UPDATE Zelenski s-a întâlnit cu ministrul japonez de Externe: "Japonia este un partener important şi puternic pentru noi"

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a mulţumit ministrului japonez de Externe, Yoko Kamikawa, pentru sprijinul acordat de ţara sa Ucrainei, exprimându-şi speranţa pentru continuarea relaţiilor în 2024, în timpul întâlnirii lor de la Kiev.

"Japonia este un partener foarte important şi puternic pentru noi. Sunt încrezător că acest an va fi semnificativ pentru relaţiile noastre", a scris Zelenski pe Telegram.

"Una dintre cele mai bune realizări internaţionale este relaţia noastră cu Japonia", a scris el.

Kamikawa a sosit la Kiev duminică, fiind parte a unei vizite mai ample în Europa. Ea a promis că Administraţia de la Tokyo va oferi 37 de milioane de dolari unui fond NATO pentru echipamente antidronă pentru Ucraina.

Pe 19 februarie, Japonia va găzdui o conferinţă de promovare a reconstrucţiei economice a Ucrainei. Vizita lui Kamikawa implică discuţii cu reprezentanţi ucraineni privind pregătirile pentru eveniment.

Zelenski a declarat că alegerea Ucrainei pentru prima sa vizită internaţională din 2024 "este un semnal foarte important de sprijin pentru poporul ucrainean", potrivit biroului preşedintelui.

În timpul întâlnirii lor, Zelenski a subliniat importanţa acordului ucraineano-japonez privind garanţiile de securitate pentru Ucraina.

"Iniţierea negocierilor cu Japonia privind un acord bilateral de securitate este un pas important. Ne-am angajat să lucrăm activ pentru a semna acest document cât mai curând posibil", a declarat el, citat de biroul său.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Casele din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au scăpat duminică de un nou atac cu rachete ruseşti, a declarat primarul într-o postare pe aplicaţia Telegram.

"A aterizat în apropierea unor case rezidenţiale private într-unul dintre cartierele oraşului. Informaţiile preliminare indică faptul că nu există pagube sau victime", a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov.

El a scris într-o postare anterioară că oraşul Harkov a fost atacat cu rachete şi că au fost auzite mai multe explozii.

Oleh Syniehubov, guvernatorul regional din Harkov, a declarat pe Telegram că rachetele ruseşti S-300 au lovit oraşul Harkov de două ori şi că au fost înregistrate lovituri şi în oraşul Vovchansk, aflat în apropiere, dar că nu au fost raportate victime.

Harkov şi Vovchansk se află aproape de graniţa cu Belgorod, în Rusia. Rusia a promis să riposteze la recentele atacuri cu rachete ucrainene asupra oraşului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici