Războiul din Ucraina, ziua 708. Forţele ruse au lovit un spital din Harkov. Rusia susţine că 11 drone au fost doborâte deasupra mai multor regiuni. Budanov face aluzie la un plan de intensificare a loviturilor asupra infrastructurii critice ruseşti.

  • Bloomberg: Umerov spune că Ucraina are o lipsă tot mai "critică" de proiectile de artilerie.
  • Guvernator: Forţele ruseşti atacă Harkovul cu 4 drone, avariind întreprinderi civile.
  • Budanov face aluzie la un plan de intensificare a loviturilor asupra infrastructurii critice ruseşti.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 386.320 de soldaţi în Ucraina.
  • Forţele Aeriene: Ucraina doboară 2 din cele 4 drone ruseşti lansate peste noapte.
  • Rusia susţine că 11 drone au fost doborâte deasupra mai multor regiuni.
  • Forţele ruseşti bombardează regiunea Sumy de 216 ori într-o singură zi.
  • CNN: Zelensky este gata să-l demită pe Zaluzhnyi săptămâna aceasta.
  • Preşedintele Camerei Deputaţilor, Johnson, spune că ajutorul pentru Ucraina şi acordul privind frontiera vor fi probabil divizate.
  • Forţele ruse au lovit un spital din Harkov.
3144 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 708. Forţele ruse au lovit un spital din Harkov. Rusia susţine că 11 drone au fost doborâte deasupra mai multor regiuni. Budanov face aluzie la un plan de intensificare a loviturilor asupra infrastructurii critice ruseşti.

Sursa foto: Telegram

UPDATE Casa Albă nu va discuta despre separarea ajutorului pentru Ucraina de proiectul de lege privind securitatea

Casa Albă nu va discuta despre posibilitatea de a separa ajutorul pentru Ucraina într-o legislaţie separată de proiectul de lege privind securitatea naţională care se negociază în prezent în Congres, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, la 1 februarie.

UPDATE Comandantul Azov spune că peste 900 de apărători ai Mariupolului rămân în captivitate

Peste 900 de apărători ai Mariupolului rămân în captivitate în Rusia, a declarat Denys Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, pentru presa ucraineană la 1 februarie. Anunţul vine după ce 207 prizonieri de război ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă la 31 ianuarie.

UPDATE Media:Solicitarea lui Orban de a revizui anual ajutorul acordat Ucrainei a fost respinsă

Acordul de ajutor include o dispoziţie privind o discuţie anuală asupra pachetului şi posibilitatea de a-l revizui peste doi ani "dacă este necesar", dar nu există un drept de veto explicit pentru Ungaria sau orice alt stat membru.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina loveşte ţintele ruseşti din Crimeea "metodologic şi regulat"

Ucraina are la dispoziţie anumite "instrumente" care înseamnă că poate lovi "metodologic şi regulat" ţintele militare ruseşti care ocupă Crimeea, a declarat Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, într-un interviu acordat la 1 februarie pentru Radio Svoboda.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe: Decizia CIJ "nu lasă nicio îndoială că Rusia încalcă dreptul internaţional"

Decizia CIJ din 31 ianuarie a pornit de la un caz intentat de Ucraina în 2017, care a avut nevoie de şapte ani pentru a se încheia. Cazul a pornit de la argumentul Ucrainei potrivit căruia Rusia ar fi finanţat terorismul în timpul conflictului din Donbas.

UPDATE Informaţii militare: Nava rusească cu rachete s-a scufundat în largul Crimeei 

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că nava costă aproximativ 60-70 de milioane de dolari.

Potrivit informaţiilor preliminare, serviciile de informaţii militare au declarat că operaţiunile ruseşti de căutare şi salvare au eşuat.

Nava Ivanovets a fost implicată în exerciţii cu trageri reale în Marea Neagră în iulie 2023, după ce Rusia s-a retras din Iniţiativa privind Marea Neagră şi a declarat ulterior că toate navele care navighează spre porturile ucrainene vor fi considerate ţinte militare.

Presupusa scufundare a navei Ivanovets vine la doar o lună după ce nava de debarcare rusă Novocherkassk a fost lovită de rachete ucrainene în timp ce era ancorată la Feodosia, în Crimeea ocupată.

Lovitura a "distrus complet" nava, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Rusia închide punctul de trecere a frontierei cu Estonia pentru vehicule

Rusia a închis pentru vehicule punctul de trecere a frontierei dintre Ivangorod, în regiunea Leningrad, şi oraşul estonian Narva, susţinând că se efectuează lucrări de reconstrucţie, a anunţat la 1 februarie Poliţia şi Garda de Frontieră estoniană (PBGB).

UPDATE Ministru: 112 tancuri ruseşti în valoare de 300 de milioane de dolari au fost distruse sau dezactivate de Garda Naţională în ianuarie.

Garda Naţională a Ucrainei a distrus sau dezactivat 112 tancuri ruseşti în prima lună a anului 2024, cu o valoare totală estimată la peste 300 de milioane de dolari, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko, la 1 februarie.

UPDATE Uniunea Europeană aprobă un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

UPDATE Beijingul avertizează Ucraina privind catalogarea unor firme din China ca "sponsori ai războiului”

UPDATE Reuters: Comisia Europeană va începe discuţiile privind al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană îşi propune ca noul pachet de sancţiuni să fie pus în aplicare pentru a marca a doua aniversare a invaziei la scară largă, pe 24 februarie, potrivit Reuters.

UPDATE Bloomberg: Umerov spune că Ucraina are o lipsă tot mai "critică" de proiectile de artilerie

În prezent, Ucraina nu este în măsură să tragă mai mult de 2.000 de obuze pe zi, aproximativ o treime din consumul mediu zilnic de obuze al Rusiei, a declarat ministrul Apărării Rustem Umerov, potrivit Bloomberg.

UPDATE Guvernator: Forţele ruse atacă Harkovul cu 4 drone, avariind întreprinderi civile

Forţele ruse au atacat Harkov la orele târzii ale zilei de 31 ianuarie cu patru drone, a raportat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, pe Telegram. Două drone au fost doborâte, în timp ce alte două au lovit o întreprindere civilă din districtul Osnovianskyi din oraş.

UPDATE Budanov face aluzie la un plan de intensificare a loviturilor asupra infrastructurii critice ruseşti

Există un plan "ipotetic" de creştere a ritmului loviturilor în Rusia, care ar putea include "toate facilităţile majore de infrastructură critică şi facilităţile de infrastructură militară ale Federaţiei Ruse", a declarat Kyrylo Budanov, şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 386.320 de soldaţi în Ucraina

Acest număr include peste 1.000 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 1 februarie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 2 din cele 4 drone ruseşti lansate peste noapte

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât două dintre cele patru drone de atac de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, au anunţat Forţele Aeriene la 1 februarie. Cele două drone au fost interceptate deasupra regiunii Harcov.

UPDATE Rusia susţine că 11 drone au fost doborâte deasupra mai multor regiuni

Ministerul rus al Apărării a afirmat că 11 drone au fost doborâte deasupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Voronej în noaptea de 1 februarie. Sistemele de apărare aeriană ruseşti ar fi interceptat opt drone deasupra regiunii Belgorod, două deasupra regiunii Voronej şi una deasupra regiunii Kursk.

UPDATE Forţele ruse bombardează regiunea Sumy de 216 ori într-o singură zi

Forţele ruse au bombardat de 216 ori nord-estul regiunii Sumy în 43 de atacuri separate pe parcursul zilei de 31 ianuarie, potrivit Administraţiei militare a regiunii Sumy.

UPDATE CNN: Zelensky este gata să-l demită pe Zaluzhnyi săptămâna aceasta

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky ar urma să îl demită pe comandantul-şef ucrainean Valery Zaluzhnyi, după săptămâni de speculaţii cu privire la o potenţială ruptură între cei doi lideri, a relatat CNN pe 31 ianuarie, citând surse anonime.

UPDATE Preşedintele Camerei Deputaţilor, Johnson, spune că ajutorul pentru Ucraina şi acordul privind frontiera vor fi probabil divizate

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Mike Johnson, a declarat că propunerea preşedintelui Biden privind securitatea naţională, care combină ajutorul pentru Ucraina cu reforma politicii de frontieră, va fi probabil divizată.

Decizia, a declarat Johnson, va depinde în cele din urmă de frontierele din proiectul de lege prezentat de negociatorii din Senat.

Preşedintele Johnson s-a întâlnit cu liderii parlamentari din cele trei state baltice la Washington, la 31 ianuarie, pentru a discuta, se pare, despre producţia de energie americană pentru statele baltice, precum şi despre descurajarea ameninţărilor din partea Chinei, Iranului şi Rusiei.

Cererea de finanţare de peste 110 miliarde de dolari, inclusiv aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, este blocată în Congres din toamna anului 2023. Republicanii din Senat au blocat luna trecută aprobarea ajutorului de 61 de miliarde de dolari, în mare parte din cauza preocupărilor legate de faptul că proiectul de lege nu conţinea măsuri de securitate la frontieră.

Forţele ruse au lovit un spital din Harkov

Forţele ruse au vizat satul Velykyi Burluk din regiunea Kupiansk din regiunea Harkov pe 31 ianuarie cu bombe aeriene ghidate, avariind un spital civil, a scris guvernatorul regional Oleh Syniehubov pe Telegram. Nu au fost raportate victime.

Satul a fost atacat în jurul orei locale 21:50. Aproximativ 38 de persoane ar fi fost evacuate, iar patru dintre acestea au fost tratate la faţa locului pentru eventuale răni. Acoperişul, faţada clădirii şi ferestrele au fost avariate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici