Războiul din Ucraina, ziua 709. Senatul SUA va vota săptămâna viitoare pachetul de ajutor pentru Ucraina. Armata ucraineană are nevoie de mai mult sprijin occidental deoarece este în "foame de obuze". Artileria rusă trage de 5-10 ori mai multe obuze

  • Putin: Regiunile ucrainene ocupate vor fi integrate în Rusia până în 2030.
  • Băncile din Turcia închid conturile ruseşti din cauza ameninţării cu sancţiuni.
  • Senatul SUA va vota săptămâna viitoare pachetul de ajutor pentru Ucraina.
  • Armata ucraineană are o mare problemă: primeşte prea puţine obuze pentru a-şi apăra corespunzător linia frontului de 1.000 de kilometri împotriva atacurilor ruseşti.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a descris situaţia ca fiind o "foame de obuze".
1005 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 709. Senatul SUA va vota săptămâna viitoare pachetul de ajutor pentru Ucraina. Armata ucraineană are nevoie de mai mult sprijin occidental deoarece este în "foame de obuze". Artileria rusă trage de 5-10 ori mai multe obuze

UPDATE O instanţă superioară a ONU decide că procesul de genocid dintre Rusia şi Ucraina poate continua

Curtea Internaţională de Justiţie a Naţiunilor Unite (CIJ) a decis că va audia o parte din procesul intentat de Ucraina împotriva Rusiei în legătură cu acuzaţiile false de genocid pe care Moscova le-a folosit pentru a-şi justifica invazia, a relatat Reuters la 2 februarie.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina avariază 3 avioane ruseşti în Crimeea

Ucraina a avariat cel puţin trei avioane militare ruseşti pe aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, în Crimeea, a confirmat pe 2 februarie purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat.

UPDATE Guvernator: Atacul aerian rusesc asupra Khersonului a rănit 2 persoane şi a avariat clădiri rezidenţiale

Forţele ruse au lansat un atac aerian asupra centrului oraşului Kherson, rănind două persoane şi deteriorând clădiri rezidenţiale, a raportat guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin, la 2 februarie.

UPDATE Putin, pe urmele lui Ceauşescu. Liderul rus vede terorişti în Ucraina: trag în ambulanţe

UPDATE Candidatul anti-război Nadejdin, acuzat că are pe listă semnături ale morţilor

UPDATE Ucraina suspendă un înalt oficial din domeniul Apărării pe fondul unei anchete de corupţie

UPDATE Zelensky se întâlneşte cu ministrul canadian de externe

"Am discutat despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei, despre măsurile comune de implementare a formulei de pace, despre dezvoltarea unui sistem de angajamente de securitate pentru Ucraina şi despre activitatea coaliţiei internaţionale pentru întoarcerea copiilor ucraineni", a declarat preşedintele Volodymyr Zelensky pe platforma de socializare X.

UPDATE ONG: Încă 4 copii ucraineni salvaţi de sub ocupaţia rusă

Salvaţi Ucraina, un ONG umanitar ucrainean, a raportat la 2 februarie că a salvat încă patru copii din zonele ocupate de ruşi din regiunile Kherson şi Zaporizhzhia.

UPDATE Autorităţi: Atacurile ruseşti împotriva regiunii Kherson au provocat 3 răniţi

Forţele ruse au atacat Beryslav şi Inhuleţ din regiunea Kherson pe 2 februarie, rănind trei rezidenţi, a raportat Administraţia militară din regiunea Kherson.

UPDATE Militară: Peste 70.000 de soldaţi ruşi desfăşuraţi pe malul estic al râului Dnipro

Peste 70.000 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi în prezent pe malul estic al râului Nipru, în regiunile Kherson şi Zaporizhzhia, a declarat Nataliia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei, la televiziunea naţională pe 2 februarie.

UPDATE Ministrul canadian de externe soseşte la Kiev şi se întâlneşte cu Kuleba

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a sosit la Kiev pentru a se întâlni cu înalţi oficiali ucraineni şi pentru a lansa o iniţiativă comună de returnare a copiilor ucraineni deportaţi sau transferaţi cu forţa de Rusia, a anunţat guvernul canadian la 2 februarie.

UPDATE Un tribunal pune sechestru pe proprietăţile politicianului pro-rus Tsaryov, în valoare de peste 13 milioane de dolari

O instanţă a blocat bunuri imobiliare în valoare de aproape 500 de milioane de Hr (13,4 milioane de dolari) ale lui Oleg Tsaryov, un fost deputat ucrainean care a dezertat în Rusia şi care este suspectat că a contribuit financiar la agresiunea rusă, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la 2 februarie.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA: Dacă Rusia doreşte o zonă demilitarizată în Ucraina, ar trebui să-şi retragă propriile trupe

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a răspuns la un comentariu raportat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în care preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat crearea unei zone "demilitarizate" sau "sanitare" în Ucraina, care ar pune teritoriul rusesc şi părţile ocupate ilegal din Ucraina în afara razei de acţiune a armelor ucrainene.

UPDATE Atacuri ruseşti au lovit un monument naţional din secolul al XVIII-lea din perioada cazacilor din regiunea Kherson

"Astăzi, Rusia a aplicat încă o lovitură patrimoniului nostru, demonstrând încă o dată că Federaţia Rusă distruge în mod intenţionat cultura noastră materială (a Ucrainei) pentru a-i şterge pe ucraineni ca naţiune", a declarat ministrul interimar al Culturii, Rostyslav Karandieiev.

UPDATE Sursă ucraineană: doi francezi au murit în timpul unui atac aerian din Herson

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 11 din cele 24 de drone ruseşti lansate peste noapte

Forţele aeriene ucrainene au raportat că cel puţin şapte drone ruseşti nu au reuşit să îşi atingă ţintele şi au fost pierdute.

UPDATE Toţi minerii blocaţi în urma atacului cu dronă de la Kryvyi Rih au fost salvaţi

"Toţi cei 113 mineri se află la suprafaţă. Mulţumesc salvatorilor minieri, Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, conducerii şi echipelor de muncitori de la KZHRK (Kryvyi Rih Iron Ore Plant) şi Arcelor", a declarat Oleksandr Vilkul pe canalul său de Telegram.

UPDATE Guvernul este de acord să efectueze achiziţii în domeniul apărării prin sistemul Prozorro

"Acest lucru rezolvă mai multe probleme în acelaşi timp. În primul rând, putem garanta aprovizionarea continuă, stabilă şi uşor de gestionat pentru armata noastră", a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal în timpul unei şedinţe guvernamentale din 1 februarie.

UPDATE Casa Albă: Finanţarea UE pentru Ucraina nu poate înlocui conducerea SUA în materie de asistenţă militară

"Dar nu este un substitut pentru conducerea americană în ceea ce priveşte asistenţa de securitate. Şi de aceea este atât de important pentru noi să continuăm să îndemnăm Congresul să adopte acest supliment de securitate naţională", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 387.060 de soldaţi în Ucraina

 Acest număr include peste 830 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE Atacul dronei ruseşti blochează minerii şi provoacă pierderi de energie electrică în Kryvyi Rih

Un atac cu drone ruseşti din 2 februarie a avariat o substaţie electrică şi a provocat întreruperi de energie electrică în Kryvyi Rih. O operaţiune de salvare a unui grup de mineri blocaţi este, de asemenea, în curs de desfăşurare în urma atacului.

UPDATE Putin: Regiunile ucrainene ocupate vor fi integrate în Rusia până în 2030

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, în următorii şase ani, regiunile ucrainene ocupate ilegal "trebuie să ajungă la nivelul întregii Rusii" prin dezvoltarea în anumite "domenii cheie".

UPDATE ISW: Băncile din Turcia închid conturile ruseşti din cauza ameninţării cu sancţiuni

Unele bănci turceşti ar fi închis conturi asociate cu întreprinderi ruseşti de teama declanşării unor sancţiuni secundare din partea Statelor Unite.

UPDATE Senatul SUA va vota săptămâna viitoare pachetul de ajutor pentru Ucraina

După o amânare de luni de zile, Senatul SUA va vota săptămâna viitoare un pachet de ajutor propus pentru Ucraina-Israel, a anunţat liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, la 1 februarie.

UPDATE Rusia bombardează 5 comunităţi din Oblastul Sumy 

Forţele ruse au bombardat de 107 ori regiunea Sumy în 23 de atacuri separate pe parcursul zilei de 1 februarie, trăgând asupra a cinci comunităţi de-a lungul graniţei, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.

UPDATE Rusia ignoră apelul Ucrainei de a returna trupurile prizonierilor de război despre care Moscova spune că au fost ucişi în accidentul Il-76

După ce Rusia a afirmat că prizonierii de război ucraineni au fost ucişi în recenta prăbuşire a avionului Il-76, Ucraina a făcut apel la returnarea acasă a prizonierilor de război presupus ucişi, a declarat Andrii Iusov, un reprezentant al serviciilor de informaţii militare, la 1 februarie. Dar guvernul rus nu a răspuns la cererea Ucrainei, a adăugat el. Nu există nicio dovadă a prezenţei prizonierilor de război în avionul prăbuşit, în afară de afirmaţiile Rusiei, a adăugat Iusov.

Ştire iniţială

Ucraina îşi intensifică producţia internă de obuze, deşi cifrele sunt secrete, dar se bazează încă pe aliaţii săi occidentali pentru a-şi furniza cea mai mare parte a muniţiei. Dar prea puţin ajunge la trupe.

Uniunea Europeană promisese să trimită un milion de obuze până în martie, dar nu va îndeplini acest obiectiv. Şeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, a declarat săptămâna aceasta că blocul comunitar va trimite doar 524.000 de obuze până atunci, scrie Politico.

Între timp, blocajul politic de la Washington a oprit toate fluxurile de ajutor militar.

"Am ieşit acum din asistenţa militară pe care o ofeream Ucrainei şi chiar am văzut unele dovezi a ceea ce înseamnă acest lucru pe câmpul de luptă", a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Oprirea are un impact real asupra trupelor aflate în tranşeele din sudul şi estul Ucrainei.

"Nu am avut niciodată suficiente obuze de calibru 122 mm... le primim direct din fabrică", a declarat pentru Politico un artilerist ucrainean care luptă în apropiere de Avdiivka, unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe front.

"Rusia ne depăşeşte cu mult în ceea ce priveşte atacurile de artilerie zilnice. În diferite zone ale frontului şi etape ale ostilităţilor, au tras de 5-10 ori mai multe proiectile de artilerie decât forţele ucrainene", a declarat ministrul ucrainean al Apărării. 

"Industria militară rusă permite trupelor sale să tragă zeci de mii de proiectile asupra poziţiilor ucrainene. După cum arată situaţia de pe câmpul de luptă, nu există un substitut pentru artileria modernă", a adăugat Umerov.

Lipsa obuzelor este unul dintre motivele principale pentru care armata ucraineană a trecut în defensivă de-a lungul întregului front în urma contraofensivei dezamăgitoare din această vară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici