Războiul din Ucraina, ziua 756. Pentagonul avertizează că supravieţuirea Ucraina este în pericol / Canada oferă un nou ajutor Ucrainei în cadrul iniţiativei Cehiei / UE prelungeşte suspendarea taxelor de import şi export agricol pentru Ucraina

  • Canada va aloca un pachet de ajutor militar 30 de milioane de dolari pentru iniţiativa Republicii Cehe de a furniza muniţie Ucrainei, a anunţat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, pe 19 martie, în cadrul unei conferinţe de presă la Ottawa.
  • UE prelungeşte suspendarea taxelor de import şi a contingentelor pentru exporturile agricole ucrainene.
  • Pentagonul avertizează că supravieţuirea Ucraina este în pericol.
25644 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 756. Pentagonul avertizează că supravieţuirea Ucraina este în pericol / Canada oferă un nou ajutor Ucrainei în cadrul iniţiativei Cehiei / UE prelungeşte suspendarea taxelor de import şi export agricol pentru Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 756. Canada oferă un nou ajutor Ucrainei în cadrul iniţiativei Cehiei

UPDATE Cancelarul german va cere ţărilor UE să acorde mai mult ajutor Ucrainei

 Cancelarul german Olaf Scholz va cere ţărilor să-şi intensifice eforturile pentru acordarea de ajutor Ucrainei. Apelul va fi făcut în timpul summitului UE de săptămâna aceasta. Anunţul a fost făcut de un reprezentant al guvernului german.

UPDATE Preşedintele ucrainean a discutat despre „formula păcii” cu premierul indian

Ucraina este „interesată” să întărească legăturile cu India, a declarat Volodimir Zelenski în urma discuţiei cu premierul indian Narendra Modi, potrivit Sky News. Biroul prezidenţial ucrainean a explicat că liderii au discutat despre relaţiile bilaterale, dar şi despre un posibil acord privind încetarea războiului din Ucraina.

Planul de pace al Kievului cere retragerea tuturor trupelor ruse din Ucraina, restabilirea graniţelor şi un proces care să facă Rusia responsabilă pentru acţiunile sale.

UPDATE Lituania alocă 38 de milioane de dolari pentru a cumpăra obuze

Lituania a promis 35 de milioane de euro pentru iniţiativa cehă de a cumpăra obuze de artilerie pentru Ucraina, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte.

Preşedintele Cehiei, Petr Pavel, a declarat în februarie că Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm şi 300.000 de obuze de 122 mm în afara Europei care ar putea fi cumpărate şi trimise în Ucraina după ce fondurile necesare vor fi alocate iniţiativei.

Obuzele reprezintă o capacitate crucială pentru Ucraina, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o lipsă critică de muniţie. Întârzierile în ceea ce priveşte asistenţa militară americană au avut deja un impact direct pe câmpul de luptă, contribuind la pierderea oraşului-cheie Avdiivka.

"Lituania va contribui la toate eforturile internaţionale care aduc Ucraina mai aproape de victoria ei şi a noastră", a declarat Simonyte pe X.

UPDATE Senator american: Lipsa ajutorului pentru Ucraina ar putea provoca "cea mai mare atrocitate din istorie"

Eşecul SUA de a aproba continuarea ajutorului pentru Ucraina ar putea provoca "cea mai gravă atrocitate din istorie", a declarat senatorul democrat Joe Manchin în timpul unui summit găzduit de Axios.

Senatul american a adoptat proiectul de lege privind ajutorul extern în februarie, dar preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a refuzat până acum să îl supună la vot, în pofida presiunilor exercitate de Casa Albă şi de alţi membri ai Congresului.

Pentagonul a reuşit să adune fonduri de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina la începutul lunii martie, primul pachet de ajutor de acest tip din ultimele luni, dar oficialii din domeniul apărării au avertizat că este puţin probabil ca acest lucru să se repete şi că va fi nevoie de o acţiune a Congresului pentru un ajutor suplimentar. 

UPDATE Trupele britanice în Ucraina ,,nu pot fi excluse" - Ben Wallace

Trupele britanice în Ucraina ,,nu pot fi excluse", a declarat fostul ministru al apărării Ben Wallace, într-un interviu acordat postului Times Radio, potrivit Sky News.

Wallace a declarat că "oamenii trebuie să se trezească la cât de periculos este Vladimir Putin" şi că încă şase ani de mandat al liderului rus înseamnă "mai multă nesiguranţă".

El a spus că acest lucru înseamnă că forţele armate din Occident trebuie să fie ,,adaptate".

Întrebat dacă trupele NATO ar putea fi excluse de la luptele din Ucraina după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că "nimic nu ar trebui exclus", dl Wallace a spus: ,,Ar trebui să folosim această frază, "nu putem să le excludem".

UPDATE Şmîhal prezintă Comisiei Europene un plan de reformă a Ucrainei

Prim-ministrul Denis Şmîhal a prezentat planul de facilităţi pentru Ucraina preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles la 20 martie, potrivit Kyiv Independent.

,,Acesta este un pas important pentru punerea în aplicare a reformelor şi a stabilităţii financiare pe calea Ucrainei către UE", a declarat Şmîhal pe X.

"Aşteptăm aprobarea planului şi lansarea completă a programului Mecanismului pentru Ucraina."

UPDATE Studiu: Copiii ucraineni, mai trişti decât cei refugiaţi din alte stări

UPDATE Papa Francisc: ,,Războiul este întotdeauna o înfrângere"

UPDATE Ucraina primeşte prima tranşă de asistenţă macrofinanciară din partea Comisiei Europene

Comisia Europeană a înmânat Ucrainei 4,5 miliarde de euro în prima tranşă de asistenţă macrofinanciară pe 20 martie, informează Kyiv Independent.

În februarie, UE a aprobat mecanismul pentru Ucraina, cu o durată de patru ani, alocând 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi şi 17 miliarde de euro sub formă de granturi.

,,Astăzi am efectuat, de asemenea, prima plată de 4,5 miliarde de euro în cadrul Facilităţii pentru Ucraina, pachetul nostru de 50 de miliarde de euro pentru a sprijini redresarea, reconstrucţia şi modernizarea Ucrainei", a declarat Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE.

UPDATE ISW: Rusia încearcă să construiască o coaliţie pentru a ,,contrabalansa Occidentul"

Grupul de reflecţie cu sediul în SUA a precizat că, în ultimele luni, Rusia a urmărit relaţii bilaterale cu Iranul, Coreea de Nord şi China, potrivit Sky News.

În această lună, ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko s-a întâlnit cu reprezentantul special al Chinei pentru afacerile din peninsula coreeană, Liu Xiaoming, şi a acuzat Occidentul de ,,gândire în bloc".

De asemenea, Rusia ,,a urmărit în mod notabil o relaţie intensificată cu Coreea de Nord", a adăugat ISW, şi a primit rachete balistice şi muniţie de artilerie din această ţară.

ISW raportează că ,,urmărirea de către Rusia a unei relaţii bilaterale politice şi diplomatice mai puternice" cu Beijingul, Iranul şi Coreea de Nord reprezintă un tip de ,,gândire în bloc" de care Liu şi Rudenko au acuzat SUA şi aliaţii săi. 

UPDATE Tribunalul UE: Fostul pilot de Formula 1 Mazepin trebuie să fie scos de pe lista de sancţiuni impuse Rusiei

Tribunalul UE i-a dat miercuri câştig de cauză fostului pilot rus de Formula 1 Nikita Mazepin, care a încercat să anuleze sancţiunile UE impuse împotriva sa ca parte a răspunsului blocului comunitar la războiul Rusiei din Ucraina, potrivit Reuters.

,,Legătura de familie cu tatăl său, omul de afaceri rus Dmitri Mazepin, nu este suficientă pentru ca acesta să fie considerat ca fiind legat de tatăl său prin interese comune şi, prin urmare, pentru ca el să fie menţinut pe aceste liste", a declarat tribunalul.

UPDATE SUA: Rusia a atacat Ucraina cu rachete nord-coreene de cel puţin 10 ori

Rusia a folosit de cel puţin 10 ori rachete nord-coreene pentru a ataca Ucraina, a declarat Jung Pak, înaltul oficial american pentru Coreea de Nord, după cum a relatat Vocea Americii (VoA) pe 18 martie, scrie Kyiv Independent.

"Acest lucru este, bineînţeles, îngrijorător pentru noi că avem un cunoscut proliferator (Coreea de Nord) care vinde arme Rusiei şi pentru a putea desfăşura atacul lor brutal şi ilegal asupra Ucrainei, ucigând oameni ucraineni, distrugând infrastructura Ucrainei şi distrugând pur şi simplu vieţi", a declarat Pak.

UPDATE Viitorii suspecţi sau condamnaţi vor putea să se înroleze în armata rusă

Legiuitorii din Rusia au adoptat un proiect de lege care permite viitorilor suspecţi sau condamnaţi să se înroleze în armată.

În urma acestei măsuri, recruţilor li se vor suspenda dosarele penale sau li se va converti restul pedepsei cu închisoarea într-o pedeapsă cu suspendare.

De asemenea, aceştia vor putea să îşi şteargă cazierul judiciar dacă vor fi prezentaţi cu premii de stat, relatează The Moscow Times, citat de Sky News

Condamnările grave, cum ar fi spionajul, terorismul şi infracţiunile sexuale, nu pot fi graţiate.

UPDATE Ucraina planifică deschiderea a 27 de centre de recrutare în prima jumătate a anului 2024

Consilierul pentru recrutare al Ministerului Apărării, Oleksii Bezhevets, a anunţat la 19 martie că 27 de centre de recrutare de tip nou sunt planificate să fie deschise în oraşele mari şi centrele regionale în prima jumătate a anului 2024, a anunţat serviciul de presă al Ministerului Apărării, potrivit Kyiv Independent.

Centrele de recrutare de tip nou, cum ar fi cele din Lviv şi Zaporojia, funcţionează ca nişte centre de consultanţă unde potenţialii membri ai armatei pot afla informaţii despre posturile vacante disponibile în cadrul forţelor armate şi despre specificul serviciului în anumite unităţi militare. De asemenea, centrele de recrutare pot sprijini candidaţii în timpul procesului de aplicare, dacă este necesar.

UPDATE Pentagonul avertizează că supravieţuirea Ucrainei se află în pericol

UPDATE UE prelungeşte suspendarea taxelor de import şi a contingentelor pentru exporturile agricole ucrainene

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord provizoriu de reînnoire a suspendării temporare a taxelor de import şi a contingentelor la exporturile agricole ucrainene către UE până în iunie 2025, potrivit Kyiv Independent.

Odată cu reînnoirea acordului, se vor aplica reguli diferite pentru "produsele cele mai sensibile", şi anume zahărul, carnea de pasăre, ouăle, ovăzul, grişul şi mierea ucrainene, care vor fi plafonate la nivelurile din 2022 şi 2023. Tarifele vor fi reimpuse în cazul în care importurile acestor produse vor depăşi volumele din 2022 şi 2023.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 433.090 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 433.090 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 20 martie.

Acest număr include 700 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

,,Contribuţia noastră va permite livrarea rapidă a mai multor mii de cartuşe de artilerie către Ucraina şi, cel mai important, a muniţiei de care ei ne-au spus că au nevoie", a declarat Blair. 

De asemenea, Canada va furniza Ucrainei un pachet de echipamente de vedere pe timp de noapte în valoare de aproximativ 7,5 milioane de dolari, scrie Kyiv Independent.

Proiectilele de artilerie reprezintă o capacitate crucială pentru Ucraina, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o lipsă critică de muniţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici