LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 824. Vladimir Putin ajunge în Uzbekistan / Zelenski cere aliaţilor să permită Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi ţinte militare din Rusia / Rusia intensifică o campanie secretă de sabotaj îndreptată împotriva Europei

  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se află într-o vizită în capitala Uzbekistanului, marcând cea de-a treia călătorie a sa în afara ţării de la învestirea în noul mandat.
  • Volodimir Zelenski cere aliaţilor să permită Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi ţinte militare din Rusia.
  • Italia se opune apelului şefului NATO privind acordul pentru Ucraina de a folosi arme occidentale pentru ţinte din Rusia.
  • SUA vor participa la summitul de pace de la Elveţia privind Ucraina.
1910 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 824. Vladimir Putin ajunge în Uzbekistan / Zelenski cere aliaţilor să permită Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi ţinte militare din Rusia / Rusia intensifică o campanie secretă de sabotaj îndreptată împotriva Europei

Războiul din Ucraina, ziua 824. Vladimir Putin ajunge în Uzbekistan / Zelenski cere aliaţilor să permită Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi ţinte militare din Rusia

UPDATE Bombă aeriană neexplodată găsită la locul atacului de la hipermarketul din Harkov

Anchetatorii au găsit o a treia bombă aeriană la aproximativ 80 de metri de hipermarket, în timp ce operaţiunile de recuperare a cadavrelor din epava arsă a clădirii continuau. Dacă bomba ar fi explodat, "ar fi putut exista mult mai multe victime", a declarat Parchetul regional din Harkov.

UPDATE Adunarea Parlamentară a NATO susţine dreptul Ucrainei de a lovi ţinte din interiorul Rusiei folosind arme occidentale

Aliaţii NATO ar trebui să ridice restricţiile care interzic Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident împotriva ţintelor militare din interiorul Rusiei, a declarat Adunarea Parlamentară a NATO într-o declaraţie adoptată la 27 mai.

UPDATE UE anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru moartea lui Navalnîi şi încălcarea drepturilor omului

Uniunea Europeană a stabilit un nou regim de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu moartea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi şi cu "represiunea accelerată şi sistematică din Rusia", a anunţat Consiliul UE la 27 mai.

UPDATE Rusia atacă Harkovul cu o bombă aeriană ghidată, o persoană este ucisă şi cel puţin 12 rănite

Zona industrială din districtul Kholodnohirskyi ar fi fost ţinta unor focuri de armă. Rusia a atacat o întreprindere civilă locală, deteriorând instalaţiile de producţie, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

UPDATE Primii instructori militari francezi vor fi "în curând" la Kiev

Comandantul şef al armatei ucrainene a declarat luni că Franţa va trimite "în curând" primele echipe de instructori militari în Ucraina pentru a instrui trupele acestei ţări devastate de războiul cu Rusia.

"Salut iniţiativa Franţei de a trimite instruitori în Ucraina pentru a instrui militarii ucraineni. Am semnat deja documentele care vor permite primilor instructori francezi să vină în curând în centrele noastre de formare şi să se familiarizeze cu infrastructura şi personalul nostru", a scris generalul Oleksandre Syrsky pe Telegram.
 

UPDATE Putin şi FSB execută generaţi şi oficiali ai Apărării: Sute de oameni vor fi arestaţi

UPDATE Ministerele ruseşti îi propun lui Putin să elimine talibanii de pe lista organizaţiilor interzise

Ministerul rus de Externe şi Ministerul Justiţiei au propus preşedintelui rus Vladimir Putin să elimine talibanii de pe o listă de organizaţii interzise, a anunţat la 27 mai agenţia rusă de ştiri de stat TASS, citând un oficial al Ministerului de Externe.

UPDATE Rusia pretinde că a capturat 2 sate din regiunile Harkov şi Doneţk, ceea ce Ucraina nu a confirmat

Ministerul rus al Apărării a afirmat la 27 mai că forţele sale au capturat satele Netailove din regiunea Doneţk şi Ivanivka din estul regiunii Harkov.

UPDATE Guvernator: Bilanţul atacului din 25 mai de la Harkov a crescut la 18 morţi

Syniehubov a declarat că numărul celor care au fost ucişi a crescut la 18 până în jurul orei 15:30 pe 27 mai, în timp ce 48 de persoane au fost confirmate ca fiind rănite.

UPDATE Bloomberg: UE doreşte să urmeze summitul de pace cu o conferinţă cu Rusia în toamnă, spun sursele

UE discută cum să progreseze de la summitul global pentru pace din Ucraina din iunie la o posibilă întâlnire cu participarea Rusiei în Arabia Saudită în toamnă, a relatat Bloomberg pe 27 mai, citând surse oficiale confidenţiale.

UPDATE Ucraina şi Spania semnează un acord bilateral de securitate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi premierul spaniol Pedro Sanchez au semnat la 27 mai un acord bilateral de securitate între cele două ţări.

UPDATE Ucraina şi FMI încep discuţiile privind o nouă tranşă financiară în cadrul Mecanismului extins de finanţare

În urma revizuirii, în luna iunie ar putea fi alocate fonduri în valoare de aproape 2,2 miliarde de dolari în cadrul FEP.

UPDATE Atacul rusesc asupra unui oraş din regiunea Mykolaiv a provocat rănirea a 2 persoane

Atacul a lovit o spălătorie auto cu autoservire, a adăugat guvernatorul Vitalli Kim. Una dintre victime - o fată - a suferit răni grave, a adăugat el.

UPDATE Bilanţul atacului de la supermarketul din Harkov ar putea creşte la 18 morţi

La data de 27 mai, se înregistrau 16 morţi şi 45 de răniţi. Cinci persoane sunt încă date dispărute, în timp ce 13 din cele 16 persoane ucise au fost identificate.

UPDATE Germania alocă 65 de milioane de dolari Ucrainei pentru asistenţă umanitară

Guvernul german va oferi Kievului 65 de milioane de dolari în plus sub formă de asistenţă umanitară, a declarat la 27 mai ministrul german de externe Annalena Baerbock, scrie Kyiv Independent.

,,Terorismul rusesc vizează în mod specific oamenii şi viaţa obişnuită din Ucraina, atacând centre comerciale doar pentru a ucide oameni şi a răspândi frica şi teroarea", a declarat Baerbock în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

UPDATE SUA vor participa la summitul de pace de la Elveţia privind Ucraina

UPDATE Italia se opune apelului şefului NATO privind acordul pentru Ucraina de a folosi arme occidentale pentru ţinte din Rusia

UPDATE Ministrul lituanian de externe: UE trebuie să găsească o soluţie pentru ca Ungaria să nu blocheze ,,sistematic" sprijinul acordat Ucrainei

Ungaria blochează în mod sistematic toate eforturile la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, a declarat luni ministrul lituanian de externe Gabrielis Landsbergis, adăugând că blocul trebuie ,,să găsească o modalitate de a ocoli acest lucru", informează The Guardian.

,,Trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică faţă de orice efort al UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe", a declarat Landsbergis.

UPDATE ,,Pacea nu înseamnă capitulare": Macron avertizează împotriva relaxării sprijinului pentru Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut continuarea asistenţei pentru Ucraina, pentru a putea face faţă atacurilor intensificate în ultima perioadă, transmite Pravda UA.

El a spus, după o întâlnire cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier în cadrul unei vizite oficiale la Berlin, că a fi de partea păcii înseamnă astăzi să oferi Ucrainei mijloacele necesare pentru a-şi apăra graniţele şi suveranitatea.

UPDATE Spania va trimite rachete Patriot şi tancuri Leopard în Ucraina - raport

Spania intenţionează să trimită rachete Patriot şi tancuri Leopard în Ucraina, ca parte a unui pachet de armament de 1,23 miliarde de dolari anunţat luna trecută, a relatat luni ziarul El Pais, citând surse neidentificate apropiate operaţiunii.

Spania va preda Ucrainei o duzină de rachete antiaeriene Patriot cruciale pentru Ucraina şi 19 tancuri Leopard 2A4 second-hand de producţie germană şi alte arme de producţie spaniolă, cum ar fi echipamente antidronă şi muniţie, a precizat ziarul, scrie The Guardian

UPDATE Sursă: O dronă ucraineană loveşte un radar rusesc de avertizare timpurie, parcurgând o distanţă record de 1.800 de kilometri

O dronă cu rază lungă de acţiune, operată de serviciile de informaţii militare ucrainene (HUR), a atacat radarul de avertizare timpurie Voronej M din oraşul rusesc Orsk, în regiunea Orenburg, pe 26 mai, a declarat o sursă din cadrul agenţiei pentru Kyiv Independent pe 27 mai.

Pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă, Ucraina a atacat instalaţiile din Orsk, la aproximativ 1.800 de kilometri de locul de lansare a dronei, potrivit sursei.

Radarul Voronej este un echipament de avertizare timpurie care asigură monitorizarea spaţiului aerian pe distanţe lungi, concentrându-se asupra atacurilor cu rachete balistice şi a aeronavelor. Raza sa de acţiune este de până la 6.000 de kilometri.

UPDATE Zelenski: Rusia se pregăteşte de o nouă ofensivă pe direcţia Sumîi

UPDATE Rusia intensifică o campanie secretă de sabotaj îndreptată împotriva Europei

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 502.340 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 502.340 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 27 mai.

Acest număr include 1.150 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

UPDATE Zelenski se întâlneşte astăzi, la Madrid, cu premierul spaniol Pedro Sanchez

UPDATE Zelenski cere Occidentului să îi permită Kievului folosirea armelor primite de la aliaţi pentru a lovi ţinte din Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut partenerilor ucraineni să permită Kievului să folosească arme occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia.

,,Vedem fiecare punct de concentrare a trupelor ruseşti. Cunoaştem toate zonele în care sunt lansate rachete şi avioane de luptă ruseşti", a declarat Zelenski în discursul său din 26 mai.

,,Distrugerea acestei forţe teroriste, salvând astfel mii de vieţi şi garantând că extinderea războiului va fi oprită, este o decizie pur politică. O decizie care trebuie să fie luată", a declarat liderul de la Kiev, potrivit Kyiv Independent.

Aliaţii Ucrainei au discutat despre apelurile Kievului de a da undă verde utilizării armelor occidentale pe obiective militare din Rusia. Politicianul german Anton Hofreiter, din cadrul Partidului Verde, s-a pronunţat recent în favoarea acestei idei, pentru a proteja civilii ucraineni.

În discursul său, Zelenski i-a îndemnat, de asemenea, pe partenerii Ucrainei să ,,accelereze" şi să crească furnizarea de F-16 către Ucraina, precum şi să le mulţumească pentru condoleanţe şi condamnarea atacului rusesc din 25 mai asupra unui hipermarket din Harkov, care a ucis 16 persoane, dar a spus că ,,este important ca această condamnare să ducă la consecinţe cu totul corecte".

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Liderul rus Vladimir Putin a sosit în capitala Uzbekistanului la 26 mai pentru a purta discuţii cu preşedintele Shavkat Mirziyoyev, axate pe consolidarea relaţiilor bilaterale, notează Kyiv Independent.

Putin şi-a prezentat omagiile prin depunerea unei coroane de flori la Monumentul Independenţei din Taşkent şi s-a angajat în ceea ce Kremlinul a descris drept discuţii informale cu Mirziyoyev. Întâlnirea oficială dintre cei doi lideri este programată luni, 27 mai.

Această vizită marchează cea de-a treia călătorie internaţională a lui Putin de la învestirea sa pentru al cincilea mandat prezidenţial.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici