Războiul din Ucraina, ziua a 84-a. Continuă bombardamentele / Zelenski cere prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale în Ucraina / Ultimii militari de la Azovstal s-au predat. Soarta a 250 de luptători ucraineni este în mâinile ruşilor

  • Ministerul rus al apărării a declarat că 265 de luptători s-au predat la oţelăria Azovstal, inclusiv 51 care au fost răniţi grav şi vor fi trataţi la Novoazovsk, în regiunea separatistă Doneţk
  • Apărătorii din Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia după ce au rezistat timp de 82 de zile
  • Opt oameni au fost ucişi şi 12 răniţi într-un raid aerian rusesc asupra satului Desna din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei
21523 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 84-a. Continuă bombardamentele / Zelenski cere prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale în Ucraina / Ultimii militari de la Azovstal s-au predat. Soarta a 250 de luptători ucraineni este în mâinile ruşilor

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:45 Moscova condamnă decizia de a-l interzice pe gimnastul rus Ivan Kuliak timp de un an

Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) i-a aplicat gimnastului rus Ivan Kuliak o interdicţie de un an pentru că a purtat un simbol prin care îşi demonstra sprijinul pentru invazia Ucrainei în timpul Cupei Mondiale FIG pe aparate de la Doha şi l-a deposedat de medalia de bronz.

UPDATE 23:30 Fotografii dintr-un spital din "RPD"

UPDATE 23:00 

Un grup de hacktivişti care se numeşte Obfuscated Dreams of Scheherazade a creat un bot care stabileşte o conferinţă telefonică între mai multe entităţi guvernamentale, făcându-le pe fiecare să creadă că celălalt a făcut apelul. Scopul declarat este de a pierde timpul guvernului şi de a bloca liniile telefonice. Apelurile spam automate sunt efectuate non-stop în timpul orelor de funcţionare a Rusiei.

UPDATE 22:45 Un tren blindat rusesc a fost aruncat în aer în Melitopol, zonă controlată de ruşi

Luptătorii ucraineni au aruncat în aer un tren blindat care transporta trupe ruseşti cu ajutorul unui dispozitiv exploziv, în oraşul Melitopol, din sudul Ucrainei ocupate, a anunţat miercuri forţa de apărare teritorială ucraineană, potrivit Sky News.

UPDATE 22:00 Ucraina respinge discuţiile despre o centrală nucleară care să furnizeze energie electrică Rusiei

Operatorul de stat al reţelei ucrainene Ukrenergo a respins miercuri ca fiind „fizic imposibilă” sugestia unui oficial rus potrivit căreia o centrală nucleară ucraineană ar putea alimenta Rusia cu energie electrică, scrie Reuters.

UPDATE 21:45 Statele Unite şi-au redeschis Ambasada la Kiev

Statele Unite şi-au redeschis, miercuri, Ambasada la Kiev, care era închisă de la jumătatea lunii februarie, în contextul invaziei militare ruse, anunţă secretarul de Stat american, Antony Blinken.

UPDATE 21:00 Volodimir Zelenski cere prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale în Ucraina

Legea marţială a fost decretată în Ucraina pe 24 februarie, în momentul începerii invaziei militare ruse. Perioada iniţială de 30 de zile a fost extinsă de două ori până acum.

Preşedintele Volodimir Zelenski vrea prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, începând din 25 mai. Decretele în acest sens au fost trimise miercuri seară Parlamentului de la Kiev.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat săptămâna trecută că vrea să înarmeze un milion de persoane, în contextul pregătirilor pentru o nouă etapă, "de lungă durată", a războiului cu Rusia.

UPDATE 20:20 Cheltuielile de apărare ale Rusiei cresc cu 40% în acest an în contextul invaziei în Ucraina

Cheltuielile de apărare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale anului, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Ministerul de Finanţe, la aproape trei luni de la invazia Moscovei în Ucraina, potrivit Sky News.

Rusia a cheltuit 1.700 de miliarde de ruble (21,2 miliarde de lire sterline) pentru apărare în perioada ianuarie - aprilie.

Suma reprezintă aproape jumătate din cele 3.500 de miliarde de ruble, sau 2,6% din PIB, bugetate pentru tot anul 2022.

Rusia prevăzuse iniţial un excedent bugetar de 1% din PIB, sau 1.300 de miliarde de ruble, pentru 2022, dar acum se aşteaptă la un deficit de cel puţin 1.600 de miliarde de ruble, permiţând plăţi de sprijin pentru a contracara efectul unui blocaj fără precedent de sancţiuni economice occidentale.

UPDATE 19:00 Rusia postează o înregistrare video cu luptătorii Azovstal în spital după ce s-au predat

Ministerul Apărării al Rusiei a postat miercuri înregistrări video în care spune că sunt luptători ucraineni de la combinatul Azovstal, ce primesc tratament în spital după ce s-au predat, potrivit Reuters.

UPDATE 16:30 Rusia acuză Ucraina că nu vrea să negocieze pentru oprirea conflictului militar

"Negocierile nu avansează şi constatăm o lipsă totală de voinţă din partea negociatorilor ucraineni de a continua acest proces", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

În schimb, marţi, Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că este responsabilă de suspendarea negocierilor pentru un armistiţiu general şi un acord de pace.

UPDATE 16:00 Primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat vinovat

Vadim Shishimarin, un comandant de tancuri rus, în vârstă de 21 de ani, este deţinut în Ucraina. Tânărul rus este acuzat de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani în satul Chupakhivka, din nord-estul Ucrainei, la data de 28 februarie, scrie Reuters.

El a pledat vinovat.

Dacă va fi condamnat, Shishimarin riscă până la închisoare pe viaţă.

Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia de atrocităţi şi brutalitate împotriva civililor în timpul invaziei şi a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

UPDATE 15:30 Comandanţii ucraineni de top nu s-au predat din Azovstal, afirmă rebelii pro-ruşi

Comandanţii ucraineni de rang înalt nu s-au predat încă din labirintul de buncăre şi tuneluri de sub combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a declarat miercuri liderul regiunii separatiste Doneţk, susţinută de Rusia, citat de Reuters.

UPDATE 15:00 UE oferă Ucrainei un împrumut de 9 miliarde de euro şi pregăteşte reconstrucţia

Banii pentru împrumutul de 9 miliarde de euro ar urma să fie împrumutaţi de Comisie de pe pieţe în cadrul mecanismului de asistenţă macrofinanciară, susţinut de garanţii ale guvernelor UE.

"Propunem să completăm ajutorul semnificativ pe termen scurt oferit până acum cu o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro în 2022", a declarat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

UPDATE 13:30 Peste 28.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până în prezent, susţine Ucraina

Într-o actualizare postată pe Facebook, statul major al forţelor armate ucrainene a declarat că Rusia a mai pierdut 400 de oameni în ultima zi.

În plus, Rusia a pierdut 1.251 de tancuri, 3.043 de vehicule blindate, 586 de sisteme de artilerie, 199 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 91 de sisteme de apărare aeriană, 202 avioane de război şi 13 nave şi ambarcaţiuni de război, anunţă The Guardian.

UPDATE 12:10 În Doneţk, ocupanţii controlează regiunile Novoselovka, Troiţkoie şi Novoselovka Druha

UPDATE 11:00 În Avdiivka, ruşii au „denazificat” o şcoală trâgând obuze cu fosfor

 

UPDATE 10:00 Inamicul a tras cu grenade asupra unui sat din regiunea Sumy noaptea trecută

UPDATE 9:20 Canada a interzis intrarea în ţară a mii de cetăţeni ruşi, inclusiv a preşedintelui Putin

UPDATE 8:10 Oraşul Mykolayiv a fost  lovit de o rachetă astăzi 

UPDATE 7:40 Un alt atac cu rachete a fost lansat din Marea Neagră în regiunea Odesa

UPDATE 06:40 Alarmă anti-aeriană în regiunile Mykolayiv, Odessa, Zaporizhia, Dnipropetrovsk, Donetsk şi Luhansk

UPDATE 05:30 Ucraina cere Ţărilor de Jos să sprijine înfiinţarea unui tribunal special pentru crimele comise de către Rusia

"Întotdeauna prefer dreptatea. De aceea, Ucraina cere Olandei să-şi susţină ideea de a înfiinţa un tribunal special. Am trimis scrisori către zeci de miniştri de externe, printre care şi Wopke, propunând ideea. Aştept cu nerăbdare Ţările de Jos" poziţie”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

UPDATE 04:00 

În iunie, Consiliul European va analiza cererea Ucrainei de aderare la UE. Macron a confirmat că Franţa va continua să furnizeze arme şi că livrările vor creşte în următoarele săptămâni, la fel ca şi furnizarea de ajutor umanitar.

UPDATE 03:00 

SUA lansează un program de colectare a dovezilor privind crimele comise de Rusia în Ucraina.

Proiectul include documentarea, verificarea şi diseminarea dovezilor din surse deschise.

UPDATE 02:00 Gherilele din Melitopolau linşat militari ruşi de rang înalt

"În Melitopol, gherilele au linşat trupe ruseşti de rang înalt. Ocupanţii încearcă să prevină această situaţie. Cu toate acestea, astăzi, în oraş, soldaţii ruşi au verificat intensiv vehiculele private, probabil în căutarea gherilelor", a declarat Ministerul Apărării Civile din Zaporizhzhya.

UPDATE 01:50 Turcia face o serie de cereri ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO

Aceste cerinţe includ:

  • Declararea Partidului Muncitorilor din Kurdistan de către Helsinki şi Stockholm ca organizaţie teroristă
  • Să ridice embargoul asupra armelor
  • Revenirea la programul de modernizare proprie a avioanelor de vânătoare F-35
  • Aprobarea unui nou pachet de achiziţii pentru avioanele de vânătoare F-16
  • Înlăturarea sancţiunilor pentru achiziţionarea sistemelor S-400 în Rusia

UPDATE 00:20 SUA mizează pe contribuţiile UE, Marii Britanii, Canadei şi Japoniei pentru susţinerea Ucrainei

Uniunea Europeană probabil va avea contribuţii financiare semnificative pentru a permite funcţionarea statului ucrainean, a afirmat marţi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, precizând că va cere contribuţii şi din partea Marii Britanii, Canadei şi Japoniei.

Rezumatul zilei

  • Un sat rusesc aflat la graniţa cu Ucraina, a fost sub bombardat de armata ucraineană, dar cu toate astea nu au fost raportaţi răniţi
  • Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina au stagnat, după ce ambele părţi s-au acuzat reciproc
  • Moscova susţine că o reluare a discuţiilor ar putea fi dificilă
  • Preşedintele SUA Joe Biden va găzdui joi pe liderii Suediei şi Finlandei la Casa Albă pentru a discuta cererile lor de aderare la NATO, iar administraţia Biden este încrezătoare că alianţa poate ajunge la un consens pentru a le admite în ciuda opoziţiei  din partea Turciei, membru NATO
  • Ministrul rus de externe Lavrov a declarat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu ar face prea mare diferenţă, deoarece cele două ţări au participat de mult timp la exerciţiile militare ale alianţei
  • Comisia Europeană a declarat că deschiderea de conturi în ruble la o bancă rusă pentru a plăti gazul ar încălca sancţiunile blocului comunitar  împotriva Moscovei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici