Războiul din Ucraina, ziua a 94-a. 10.000 de soldaţi ruşi sunt în Lugansk. Trupele ucrainene bat în retragere. Armata rusă avansează rapid în est. Un deputat comunist rus îi cere lui Putin să pună capăt războiului din Ucraina / SUA vrea să ofere Ucrainei rachete cu rază mare de acţiune

  • Ucraina solicită retragerea trupelor din Lugansk, pentru a nu fi înconjurate şi capturate de ruşi
  • Armata rusă avansează rapid în estul Ucrainei
  • Noile cuceriri ale ruşilor schimbă dinamica războiului
  • În regiunea Herson, bombardamentele ruse sunt la ordinea zilei
30311 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 94-a. 10.000 de soldaţi ruşi sunt în Lugansk. Trupele ucrainene bat în retragere. Armata rusă avansează rapid în est. Un deputat comunist rus îi cere lui Putin să pună capăt războiului din Ucraina / SUA vrea să ofere Ucrainei rachete cu rază mare de acţiune

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:15 Rusia bombardează oraşele din estul Ucrainei în încercarea de a încercui forţele ucrainene

Forţele ruseşti şi-au intensificat sâmbătă asaltul asupra oraşului ucrainean Şievierodoneţk, după ce au afirmat că au capturat centrul feroviar din apropiere, Lyman, în timp ce Kievul şi-a intensificat apelurile pentru armament cu rază de acţiune mai lungă din partea Occidentului.

UPDATE 22:00 Ucraina susţine că un acord cu Rusia nu valorează nimic

"Orice acord cu Rusia nu valorează nici măcar un bănuţ rupt", a scris Podolyak pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Este posibil să se negocieze cu o ţară care minte mereu în mod cinic şi propagandistic?", relatează Reuters.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc după ce discuţiile de pace s-au împotmolit, ultimele negocieri faţă în faţă cunoscute având loc pe 29 martie. Kremlinul a declarat la începutul acestei luni că Ucraina nu a arătat nicio dorinţă de a continua discuţiile de pace, în timp ce oficialii de la Kiev au acuzat Rusia pentru lipsa de progres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că singura persoană cu care merită să vorbească este preşedintele rus Vladimir Putin, deoarece el ia toate deciziile.

"Nu contează ce spune ministrul lor de externe. Nu contează că ne trimite un grup de negociere... toţi aceşti oameni sunt nişte nulităţi, din păcate", a declarat el la televiziunea olandeză într-un interviu filmat vineri.

Putin spune că forţele ruseşti se află într-o operaţiune specială pentru a demilitariza Ucraina şi a o scăpa de naţionaliştii radicali antiruseşti. Ucraina şi aliaţii săi consideră că acesta este un pretext fals.

"Rusia a dovedit că este o ţară barbară care ameninţă securitatea mondială", a declarat Podolyak. "Un barbar nu poate fi oprit decât prin forţă".
 

UPDATE 19:00 Liderii Germaniei şi Franţei i-au cerut lui Putin să poarte „negocieri serioase” cu Zelenski

În timpul unei discuţii telefonice, liderii Franţei şi Germaniei i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să poarte „negocieri serioase directe” cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie BBC.

UPDATE 18:00 Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina

Liderii Germaniei şi Franţei au avut sâmbătă o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, în care l-au presat pe preşedintele rus să accepte o încetare imediată a focului în Ucraina şi să retragă trupele ruseşti din această ţară, au declarat oficiali germani.

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au vorbit cu Putin timp de 80 de minute "la iniţiativa lor", potrivit biroului de presă al guvernului german.

"Cancelarul german şi preşedintele francez au îndemnat la o încetare imediată a focului şi la o retragere a trupelor ruseşti. Ei i-au cerut preşedintelui rus să se angajeze în negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi să găsească o soluţie diplomatică la conflict", se arată în comunicatul de presă al guvernului german, potrivit CNN.

UPDATE 17:00 Preşedintele Rusiei susţine că este dispus să discute reluarea livrărilor de cereale ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus sâmbătă liderilor Franţei şi Germaniei în cadrul unei convorbiri telefonice că Rusia este dispusă să discute modalităţi prin care să facă posibilă reluarea de către Ucraina a transporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră, a anunţat Kremlinul.

Rusia şi Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb şi ulei de floarea-soarelui, relatează Reuters.

"În ceea ce o priveşte, Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni pentru exportul neîngrădit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre", a declarat Kremlinul.

UPDATE 16:00 G7 lucrează intens pentru a relua exporturile de cereale din Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson i-a spus, sâmbătă, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că partenerii internaţionali lucrează intens pentru a găsi modalităţi de reluare a exportului de cereale din Ucraina, pentru a evita o criză alimentară globală, scrie Reuters.

Johnson, care a vorbit în mod regulat cu Zelenski încă de la începutul invaziei, a declarat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cât de important este să rămână unită comunitatea internaţională în ceea ce priveşte războiul.

„El a spus că Marea Britanie va lucra cu partenerii din G7 pentru a face presiuni în vederea realizării unor progrese urgente", se arată în scriptul convorbirii dintre Johnson şi Zelenski, referitor la exportul de cereale.

UPDATE 15:45 Rusia trimite militari mai experimentaţi în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care elimină limita superioară de vârstă pentru ruşi şi străini pentru a se înrola în armată, cu contract, potrivit agenţiei de presă de stat TASS, citată de Reuters.

Anterior, cetăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani şi străinii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani se puteau înrola în armata rusă.

Modificările au fost redactate de şeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, şi de primul său adjunct, Andrei Krasov. Potrivit TASS, aceştia consideră că eliminarea limitei superioare de vârstă va atrage specialişti în domenii precum asistenţa medicală, ingineria şi comunicaţiile.

În nota explicativă a proiectului de lege se menţionează, de asemenea, că utilizarea armelor de înaltă precizie şi a echipamentelor militare necesită specialişti, iar aceştia dobândesc experienţa până la vârsta de 40-45 de ani.

Modificările legislative intervin în contextul în care Rusia înregistrează pierderi importante în Ucraina.

UPDATE 15:30 Lupte de stradă în Severodonetsk

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a postat pe Telegram că forţele ruse au "suferit pierderi semnificative şi au fost forţate să se retragă" în Severodonetsk şi în zonele din apropiere.

Cu toate acestea, trupele ruse continuă să atace oraşul, a precizat el.

"Inamicul a tras asupra Severodoneţkului de mai multe ori, de cel puţin trei ori - foarte puternic, iar în unele locuri au izbucnit lupte de stradă", a spus el, adăugând că 14 clădiri înalte au fost avariate.

UPDATE 14:55 Ucraina a început să primească rachete din Danemarca şi obuziere din SUA

Ucraina primeşte deja rachete anti-navă Harpoon şi lansatoarele acestora. "Apărarea de coastă a ţării noastre nu numai că va fi întărită de rachetele Harpoon, dar acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate", a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că rachetele Harpoon shore-to-ship vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun în apărarea coastei ţării, inclusiv a portului sudic Odesa.
 
Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe ţări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc "cu participarea prietenilor noştri britanici". 

UPDATE 14:00  Ruşii îşi impun „tabieturile” în zonele ocupate 

Regiunea Kherson, ocupată de Rusia, a trecut la ora Moscovei 
 

UPDATE 13:00 O navă rusească transportă metal din Mariupol. Ucraina cataloghează acţiunea drept furt 

 
"Ocupanţii au recurs la scoaterea produselor metalice din Mariupol. Pentru a face acest lucru, au deminat o parte din portul maritim al oraşului. Prima navă de la Mariupol la Rostov pe Don transportă 3 mii de tone de produse metalice. 
 
În plus, pentru a-şi putea exporta mai uşor prada, ruşii au început să restabilească legăturile feroviare în Mariupol şi Volnovakha.
 
Înainte de ocupaţie, existau până la 200 de mii de tone de metal şi fontă, în valoare de 170 de milioane de dolari", a declarat ombudsmanul Lyudmyla 
 

UPDATE 12:15 Comandanţii ruşi le interzic şoferilor lor să evacueze colegii răniţi. Se tem că vor pierde echipamentele din poziţiile de atac

UPDATE 11:30 10.000 de soldaţi ruşi se află în Lugansk

Guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat sâmbătă dimineaţă că în regiunea estică se află aproximativ 10.000 de soldaţi ruşi. "Acestea sunt (unităţile) care se află permanent în regiunea Luhansk, care încearcă să atace şi încearcă să obţină câştiguri în orice direcţie pot", a declarat Gaidai la televiziunea ucraineană.
 
Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul. 

UPDATE 10:20  SUA iau în calcul să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mare de acţiune între 32 şi 72 de km

Raza de acţiune a acestor rachete o depăşeşte pe cea a tunurilor M777 trimise deja Ucrainei. Distanţa suplimentară va fi critică în duelurile de artilerie dintre forţele ucrainene şi cele ruse, în special în regiunea Donbas.
 
Pentagonul este aşteptat să anunţe noul transport de arme şi echipamente militare în zilele următoare. Acesta ar putea include şi sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) sau sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).
 
Deocamdată, nu există aprobarea preşedintelui JOE BIDEN şi nici a secretarului apărării LLOYD AUSTIN pentru următorul lot de ajutor militar destinat Ucrainei, care ar fi primul din pachetul de 40 de miliarde de dolari semnat de preşedintele Biden săptămâna trecută. 

UPDATE 9:00 Un deputat comunist rus îi cere lui Putin să pună capăt războiului din Ucraina

Într-o rară manifestare de opoziţie faţă de războiul din Ucraina, Leonid Vasyukevici a declarat vineri: "Înţelegem că, dacă ţara noastră nu opreşte operaţiunea militară, vom avea mai mulţi orfani în ţară".
 
El a vorbit în cadrul unei reuniuni a Adunării legislative regionale Primorsk din portul Vladivostok.
 
Adresându-şi comentariile preşedintelui rus, discursul său a fost prezentat într-o înregistrare video postată pe un canal Telegram. 

UPDATE 7:30 Ruşii au capturat probabil cea mai mare parte a oraşului Lyman, declară Ministerul britanic al Apărării 

UPDATE 04:00 Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că nu a primit niciun apel din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Patriarhul Kiril se roagă pentru pace şi pentru încetarea vărsării de sânge, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida.

"Deoarece Biserica Ortodoxă Rusă nu a primit niciun apel din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, nu putem răspunde la informaţiile pe care le primim din presă şi de pe internet", a conchis Legoida.

Legoida crede că unele "forţe externe" încearcă să distrugă unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse.

UPDATE 03:00 SUA au impus sancţiuni băncilor ruseşti din cauza legăturilor cu Coreea de Nord

Washingtonul susţine că Dalnevostochny Bank şi Sputnik au efectuat tranzacţii în numele unor companii nord-coreene.

Aceste instituţii financiare au contribuit la dezvoltarea armelor de distrugere în masă, a programelor balistice şi de rachete, precum şi la susţinerea companiei aeriene naţionale a RPDC, care se află sub sancţiunile Statelor Unite.

UPDATE 02:40 SUA sunt de acord să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune

Autorităţile americane vor livra de săptămâna viitoare sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune de tip MLRS. Pentagonul spune că transferul MLRS face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar pentru Ucraina. Armele au o rază de acţiune de 70 km.

UPDATE 01:00 Starlink Terminals va reînnoi telecomunicaţiile pentru ucraineni

În cursul săptămânii precedente, Vodafone a reuşit să restabilească conectivitatea în Kozarovichi, Musiiki şi Zelenyi Polyany din regiunea Kiev. Ultimele 2 aşezări au fost acoperite datorită utilizării terminalelor Starlink. În regiunea Cernihiv, inginerii companiei au asigurat conectivitatea la două aşezări: Shestovitsa şi Novoselivka.

UPDATE 00:00 Biden acuză: Putin încearcă să „şteargă" cultura şi identitatea ucraineană

Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să „şteargă" cultura şi identitatea ucraineană.

Rezumatul zilei

  • Armata SUA a atribuit un contract în valoare de până la 687 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies Corp (RTX.N) pentru rachete antiaeriene Stinger cu scopul de a reface stocurile trimise în Ucraina
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski consideră că Moscova nu este pregătită pentru discuţii serioase de pace
  • Kremlinul consideră Ucraina şi aliaţii săi occidentali răspunzători pentru criza alimentară
  • Kievul este de vină pentru negocierile de pace blocate susţin oficialii ruşi
  • Ţările Uniunii Europene negociază un acord de embargo asupra livrărilor de petrol ruseşti pe mare
  • Compania naţională de gaz a Ucrainei a cerut Germaniei să oprească sau să reducă fluxurile de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici