Războiul din Ucraina, ziua a 96-a. Bombardamentele ruseşti se concentrează în zona de est a Ucrainei / Un jurnalist francez a fost ucis în regiunea Luhansk / Preşedintele Turciei propune noi negocieri / O maşină capcană a explodat luni în oraşul ucrainean Melitopol

  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a vizitat pentru prima dată de la începutul invaziei ruse trupele aflate în afara capitalei Kiev, la Harkov
  • După vizita lui Zelenski, zgomotul bombardamentelor a fost reluat
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că „eliberarea” regiunii Donbas din estul Ucrainei este o „prioritate necondiţionată” pentru Moscova iar în privinţa altor teritorii, ar trebui să-şi decidă singure viitorul
  • Bombardele ruseşti au distrus toată infrastructura critică din oraşul Sievierodonetsk
  • Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că forţele ruseşti se regrupează pentru a-şi relua atacul asupra regiunii Sloviansk
  • Un jurnalist francez a fost ucis luni în regiunea Luhansk din estul Ucrainei
  • O maşină capcană a explodat luni în oraşul ucrainean Melitopol
16398 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 96-a. Bombardamentele ruseşti se concentrează în zona de est a Ucrainei / Un jurnalist francez a fost ucis în regiunea Luhansk / Preşedintele Turciei propune noi negocieri / O maşină capcană a explodat luni în oraşul ucrainean Melitopol

Războiul din Ucraina, ziua a 96-a. Bombardamentele ruseşti se concentrează în zona de est a Ucrainei. Trupele ucrainene dau primele semne de oboseală de la începutul războiului

UPDATE 23:35 Cel puţin 22.000 de persoane au fost ucise în Mariupol. Au fost descoperite 25 de gropi comune

Oficialii ucrainenii estimează că cel puţin 22.000 de persoane au fost ucise în oraşul Mariupol din sudul ţării de la începutul invaziei ruseşti, anunţă Sky News.

UPDATE 22:30 Zelenski îi îndeamnă pe liderii UE să dea dovadă de „mai multă unitate”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor UE de la Bruxelles prin intermediul unei legături video, afirmând că Europa trebuie să dea dovadă de „mai multă unitate", potrivit BBC.

UPDATE 22:00 Explozie în Melitopolul controlat de Rusia - rapoarte

O maşină capcană a explodat luni în oraşul ucrainean Melitopol, controlat de Rusia, provocând rănirea mai multor persoane.

Rusia a afirmat că aceasta a fost opera unor "sabotori ucraineni", dar nu a furnizat nicio dovadă care să susţină această acuzaţie.

UPDATE 21:00 Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat luni că nu intenţionează să trimită Ucrainei sisteme de artilerie care pot fi utilizate pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, dar Administraţia de la Kiev a avertizat că în acest caz victoria este "improbabilă".

UPDATE 20:00 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, găzduirea, sub egida ONU, a negocierilor între Rusia şi Ucraina, iar liderul de la Kremlin a semnalat că vrea, în anumite condiţii, facilitarea transporturilor de cereale, inclusiv prin porturile ucrainene.

Un jurnalist francez a fost ucis în Ucraina

UPDATE 19:00 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a transmis condoleanţe, luni după-amiază, pentru moartea, în Ucraina, a jurnalistului francez Frédéric Leclerc-Imhoff, de la postul BFMTV, iar Ministerul de Externe de la Paris a cerut efectuarea unei anchete "transparente".

UPDATE 18:00 Un jurnalist francez a fost ucis luni în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Serhiy Haidai, potrivit Sky News.

UPDATE 17:00 Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că forţele ruseşti se regrupează pentru a-şi relua atacul asupra regiunii Sloviansk din apropiere în timp ce încearcă să încercuiască Severodonetsk.

UPDATE 16:00 Rusia „nu încetează să desfăşoare operaţiuni ofensive" în zonele estice ale Ucrainei, a anunţat luni, Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene, potrivit CNN.

UPDATE 15:00 Ruşii ar fi furat, în total, o jumătate de tonă de cereale de la ucraineni, estimează un oficial de la Kiev

UPDATE 14:40 Kiev: linia de apărare rusă a fost spartă în Herson

În oraşul-port sudic Herson, armata ucraineană susţine că a lansat o contraofensivă în încercarea de a recupera pământurile cucerite de Rusia, vestind poate o nouă fază a luptei. „Herson rezistă, suntem aproape”, a postat, pe Twitter, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, citat de BBC. Hersonul a fost prima zonă mare care a căzut după invazia forţelor ruse din februarie. Cartierul general al armatei ucrainene a declarat într-un comunicat că forţele sale au spart o linie de apărare rusă, împingând-o pe un teren mai puţin favorabil şi ameninţă rutele de aprovizionare ale Rusiei de pe podurile fluviului Nipro.

UPDATE 14:30 În UE s-ar fi găsit acord pentru oprit petrolului rusesc în două faze

UPDATE 14:00 Primarul Mariupolului: cel puţin 22.000 de victime confirmate în oraş

Sunt „cel puţin 22.000” de victime confirmate la Mariupol de la începutul conflictului. Primarul Vadim Boichenko relatează asta pe Telegram. „Dar avem din ce în ce mai multe dovezi că crimele ruseşti au dus la consecinţe mai grave”, a adăugat el, vorbind despre descoperirea altor gropi comune.

UPDATE 13:40 Guvernatorul regiunii Sumi: ruşii au folosit bombe cu dispersie

În atentatele din această dimineaţă, care au afectat multe case din regiunea Sumi, „Rusia a folosit bombe cu dispersie interzise. Ele nu detonează toate imediat şi reprezintă un pericol pentru civili chiar şi după aceea”. Guvernatorul regiunii Sumi, Dmitro Ziviţki, a scris pe Telegram.

UPDATE 13:35 O nouă unitate a Batalionului Azov înfiinţată la Harkov

O nouă unitate a Batalionului Azov a fost înfiinţată la Harkov, a anunţat UNIAN, citându-l pe comandantul Konstantin Nemichev. „Astăzi, unitatea Azov SSO Harkov a fost constituită oficial. Este o altă unitate de luptă a noastră care va opera în regiunea Harkov şi va elibera pământul nostru de ocupanţi”. Anatoli Sidorenko a fost numit comandant.

UPDATE 13:30 Kremlin: avem bani

„Nu există motive obiective pentru incapacitatea de plată a Rusiei în această situaţie. Există bani şi există dorinţa de a plăti, atât în ​​ruble, cât şi într-un mod mai convenabil pentru deţinătorii de obligaţiuni”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Jurnaliştii l-au întrebat pe Peskov dacă deţinătorii occidentali de euro-obligaţiuni ruseşti vor accepta noul sistem de plată, care seamănă cu cel al gazelor, sau dacă ar prefera să declare un default la expirare: „Ministerul rus de Finanţe îşi va menţine contactele respective. Totul va depinde de aceste contacte”.

UPDATE 13:00 În Mariupolul picat în mâinile ruşilor, comerţul se mişcă în favoarea ocupanţilor

UPDATE 12:30 La Bruxelles se caută, astăzi, un acord pentru a impune interzicerea petrolului rusesc

UPDATE 12:00 Ministrul francez de externe este la Kiev; se va întâlni cu Zelenski

Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna (foto), se află în Ucraina, pentru a se întâlni cu preşedintele Zelenski. Intenţia vizitei este de a exprima solidaritatea Franţei cu Ucraina şi de a oferi un sprijin mai mare ţării. Colonna a vizitat şi Bucea, unde au fost găsite primele gropi comune ale civililor ucişi.

UPDATE 11:30 Moscova: 1,5 milioane de refugiaţi din Ucraina în Rusia

Peste 1,55 milioane de refugiaţi au sosit pe teritoriul Federaţiei din republicile (autoproclamate) Doneţk şi Lungansk şi din Ucraina. Acest lucru a fost declarat astăzi de o sursă agenţiei ruse Tass. „Potrivit ultimelor rapoarte, peste un milion şi 550 de mii de oameni au sosit în Rusia din Ucraina şi republicile Donbass, inclusiv peste 254.000 de copii”, a spus sursa, adăugând că majoritatea oamenilor proveneau din republicile Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 11:10 Kremlinul confirmă dialogul Erdogan-Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin va avea o conversaţie telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenţiei de presă Tass. Cei doi preşedinţi vor discuta despre situaţia din Ucraina, în contextul unei „operaţiuni militare speciale de protejare” a regiunii Donbass, a spus Peskov. Erdogan însuşi a anunţat o întâlnire pentru astăzi şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:00 Kiev: ruşii pregătesc un atac asupra Slovianskului

Ruşii pregătesc un atac masiv asupra Slovianskului, pornind de la Izium şi Liman, anunţă forţele armate ucrainene citate de Kiev Independent. De fapt, ruşii ar fi mutat arme şi echipamente militare în aşezările ocupate, precum şi restaurarea podului feroviar de lângă Kupiansk, pentru a creşte eficienţa în poziţionarea trupelor şi a echipamentelor.

UPDATE 10:30 Zelenski evaluează discuţiile telefonice cu Erdogan şi Putin

„Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va lua în considerare propunerea de a purta discuţii telefonice trilaterale cu liderii Rusiei şi Turciei, Vladimir Putin şi Tayyip Erdogan, dacă preşedintele Federaţiei Ruse este gata să participe”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Sergi Nikiforov, citat de ZN.UA.

UPDATE 10:10 Kiev: 243 de copii ucişi de la începutul conflictului

De la începutul conflictului din Ucraina, 243 de copii au fost ucişi şi 444 au fost răniţi. Acesta este bilanţul făcut în buletinul zilnic de către procurorul general de la Kiev.

UPDATE 10:00 Explozie puternică în centrul Melitopolului

O explozie puternică a avut loc în această dimineaţă în centrul oraşului Melitopol. Potrivit agenţiilor ucrainene, explozia a avut loc nu departe de sediul forţelor ruse prin urmare, potrivit Ria Melitopol, nu este exclus ca ar putea fi vorba despre o acţiune desfăşurată de rezistenţa ucraineană.

UPDATE 09:30 Borrell: Mă gândesc la acordul de embargo petrolier

„Cred că în cele din urmă va exista un acord privind interzicerea achiziţionării petrolului rusesc. Condiţiile fiecărei ţări vor trebui luate în considerare, este nevoie de unanimitate. Deci au fost negocieri ieri şi vor fi din nou în această dimineaţă. Vom continua şi vom lucra şi cred că după-amiaza vom putea oferi şefilor de stat şi de guvern un acord”, a declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, într-un interviu acordat radioului francez France Info.

UPDATE 09:20 Mii de ucraineni continuă să intre zilnic în România, fugind de război

UPDATE 09:00 Zelenski: Facem totul pentru a-i opri pe ruşi din Severodoneţk

Armata ucraineană face tot posibilul pentru a respinge ofensiva rusă de la Severodoneţk, în regiunea Lugansk. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus acest lucru în ultimul său discurs video, preluat de Ukrinform. Oficialii regionali au declarat că forţele ruse „au luat cu asalt” Severodoneţk şi că luptele au loc stradă cu stradă, dezactivând serviciile de electricitate şi cele de telefonie mobilă.

UPDATE 08:30 Lavrov spune că Putin nu e bolnav şi lasă deschisă uşa dialogului 

Lavrov a vorbit despre disponibilitatea lui Putin de a menţine deschis un canal de dialog: „Rusia nu crede că uşile pentru reluarea dialogului cu Occidentul sunt închise”, a spus el, iar „Vladimir Putin nu refuză niciodată contactele cu colegii. străini”. Tot în acest caz este o declaraţie cel puţin incompletă, în condiţiile în care Putin a reiterat în repetate rânduri, în ultimele săptămâni, că nu este pregătit să se confrunte cu şeful statului pe care îl atacă armata sa şi anume Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean.

Lavrov a mai cerut „demilitarizarea” Ucrainei (momentan greu de conceput, având în vedere că Kievul este atacat de Rusia) şi a susţinut incredibil că operaţiunea Rusiei este atât de „lungă” pentru a „nu ataca civilii”.

Ministrul rus de externe a mai spus că Occidentul plănuieşte de mult timp sancţiuni împotriva Rusiei. „Aceste sancţiuni, care sunt mai mult decât orice isterie, aş spune agonie, au început din Occident. Viteza cu care au fost impuse şi scopul lor demonstrează că nu au fost inventate peste noapte. Au fost planificate de mult timp şi este puţin probabil să fie anulate”.

UPDATE 08:20 Zelenski mai şi demite, nu doar premiază: l-a înlăturat pe şeful securităţii din Harkov

Cu o mişcare fără precedent de la începutul războiului, preşedintele ucrainean Zelenski, după ce a vizitat soldaţii de pe frontul de pe frontul Harkov, a decis ieri să-l înlăture pe şeful securităţii oraşului, pentru că, în opinia sa, „nu a lucrat pentru apărarea oraşului”.

UPDATE 08:00 Zelenski: Rusia şi-a pierdut deja viitorul

Preşedintele Zelenski, în ultimul său discurs adresat naţiunii, evidenţiază raidurile asupra Harkovului, care „a suferit lovituri groaznice din partea ocupanţilor. Condominiile negre, arse şi pe jumătate ruinate sunt orientate spre est şi nord cu ferestrele lor, de unde a tras artileria rusă. De unde au venit avioanele de vânătoare ruseşti. Rusia a pierdut deja nu doar bătălia pentru Harkov, nu doar bătălia pentru Kiev şi nordul ţării noastre. Şi-a pierdut viitorul şi toate legăturile culturale cu lumea liberă. Toate au fost arse. În special acolo, în Saltivka. O treime din regiunea Harkov este încă sub ocupaţie. Cu siguranţă vom elibera întregul teritoriu. Şi toată lumea ar trebui să lucreze pentru această realizare atât în ​​poziţiile locale, cât şi în cele de stat”.

UPDATE 07:30 Atacul aerian rusesc asupra oraşului din regiunea Mikolaiv

Forţele ruse au lovit aseară oraşul Novi Buh, în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, au raportat autorităţile locale, citate de Kyiv Independent. Consiliul Local Novi Buh susţine că partea centrală a oraşului a suferit pagube semnificative, în urma unui atac aerian rusesc. În prezent, nu sunt disponibile informaţii despre victime.

UPDATE 07:00 Ria Novosti: Trupele ucrainene au bombardat Yasinovataia

Trupele ucrainene au bombardat satul Yasinovataia, trăgând 4 cartuşe de calibru 122 mm. Reprezentanţa Republicii Populare Doneţk în Centrul Comun pentru Controlul şi Coordonarea Încetarea focului (JCCC) a informat pe canalul său Telegram, preluată de Ria Novosti.

„Incendiul a fost înregistrat de VFU în direcţia: 00.35 - aşezarea Avdiivka - aşezarea Yasinovataia: au fost trase patru gloanţe cu un calibru de 122 mm”, spune publicaţia.

Yasinovataia este situată la aproximativ 25 de kilometri nord de Doneţk şi conţine cea mai mare gară din fosta Uniune Sovietică. La vestul oraşului, controlat de RPD din 2014, în direcţia Avdiivka, există de aproape 8 ani o linie de contact cu poziţiile de luptă ale trupelor ucrainene, conchide agenţia de presă rusă.

UPDATE 05:30 În regiunea Odesa au loc bombardamente!

UPDATE 04:40 Kuleba a convenit cu şeful diplomaţiei UE să accelereze sancţiunile antiruseşti

"S-a discutat despre dificultăţile legate de punerea în aplicare a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE. Trebuie să fie aprobate cât mai curând posibil, inclusiv embargoul petrolier", a declarat ministrul ucrainean de externe.

UPDATE 02:00 

Republica Cehă intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare în valoare de până la 28 de milioane de euro, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova.

Cernochova a confirmat, de asemenea, că, până în prezent, guvernul ceh a transferat deja Ucrainei echipamente militare în valoare de peste 140 de milioane de euro.

"Este important ca asistenţa să fie continuă", a declarat ministrul apărării.

UPDATE 01:15 Polonia va creşte cheltuielile pentru apărare 

Mulţi polonezi se tem de un atac rusesc, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda.

Ţara intenţionează să îşi mărească armata la 250.000 de soldaţi şi 50.000 de tancuri, în timp ce cei 10.000 de soldaţi americani de pe teritoriul său reprezintă doar o "forţă suplimentară".

UPDATE 00:55 Lavrov: Moscova are nevoie de reluarea legăturilor cu Occidentul. Lucrăm la relaţia cu China

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov acuză ţările occidentale că au îmbrăţişat „rusofobia”.

Rezumatul zilei

  • Rusia se laudă cu un nou depozit ucrainean de armament distrus
  • Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că discuţiile de săptămâna trecută cu delegaţiile finlandeze şi suedeze nu au fost la „nivelul aşteptat” astfel că Ankara nu poate spune da ţărilor care „sprijin terorismul”
  • Turcia se opune aderării Finlandei şi Suediei la NATO
  • Zelenski ar fi dispus să negocieze cu Rusia doar dacă primeşte înapoi teritoriul ocupat din timpul invaziei
  • UE nu a reuşit să impună un embargo asupra comerţului cu petrol din Rusia, după mai multe neînţelegeri între ţările membre

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici