REACŢIA premierului sârb la planul Ungariei de a ridica un gard la frontieră

Premierul sârb Aleksandăr Vucici s-a declarat "şocat", în timpul unei vizite la Oslo, de planul Ungariei de a ridica un gard la frontiera dintre cele două ţări, cu scopul de a împiedica imigranţii să pătrundă pe teritoriul ungar, relatează BBC News online.

1941 afișări
Imaginea articolului REACŢIA premierului sârb la planul Ungariei de a ridica un gard la frontieră

REACŢIA premierului sârb la planul Ungariei de a ridica un gard la frontieră (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Vucici a declarat că gardul, înalt de patru metri, "nu este soluţia" la problema imigranţilor care intră în Ungaria de pe teritoriul Serbiei.

Autorităţile ungare au anunţat acest plan miercuri, precizând că gardul va va fi instalat de-a lungul celor 175 kilometri de frontieră dintre cele două ţări.

Ministrul ungur de Externe Peter Szijjarto a declarat că Budapesta nu poate să aştepte ca Uniunea Europeană (UE) să găsească o soluţie la problema imigraţiei.

"Sunt surprins şi şocat", a declarat Vucici pentru un post de televiziune, în timpul unei vizite la Oslo, adăugând că "vom discuta despre această decizie cu colegii noştri unguri".

"Ridicarea unor ziduri nu este o soluţie. Serbia nu poate fi considerată responsabilă de situaţia creată de către imigranţi, suntem doar o ţară de tranzit. Este Serbia responsabilă de criza din Siria?", a continuat el.

Vucici a anunţat că intenţionează să discute despre acest subiect cu partenerii ţării sale din cadrul UE.

Numărul imigranţilor şi solicitanţilor de azil care au pătruns în Ungaria în 2015 a crescut puternic. Potrivit Guvernului, aproximativ 54.000 de imigranţi au intrat până în prezent în ţară de la începutul anului, în comparaţie cu 43.000 de persoane în 2014.

- "Închidere fizică"

Poliţia a înregistrat 10.000 de persoane care au traecut frontiera ilegal numai în ianuarie.

Însă, pe de altă parte, zeci de mii de unguri şi-au părăsit ţara.

"Imigraţia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă UE în prezent", declara Szijjarto miercuri, într-o conferinţă de presă. "Vorbim despre o porţiune de frontieră de 175 de kilometri, care poate fi închisă fizic cu un gard de patru metri înălţime. Ministrul de Interne a primit instrucţiuni să pregătească acest lucru", adăuga el.

Szijjarto aprecia că gradul nu contravine niciuneia dintre obligaţiile internaţionale pe care şi le-a asumat ţara sa şi că planul urmează să fie pregătit săptămâna viitoare.

Unii critici afirmă că anunţul este ultimul dintr-o serie, în cadrul retoricii antiimigraţie a Guvernului ungar.

O campanie guvernamentală de afişaj - cu mesaje ca "Dacă vii în Ungaria, nu le lua locurile de muncă ungurilor!" - a provocat o controversă şi a determinat ONU să-şi pregătească propria campanie de afişaj prin care să prezinte refugiaţi care s-au integrat cu succes în societatea ungară.

Campania de afişaj face parte din eforturile Guvernului de a obţine susţinerea publică în vedea înăspririi legislaţiei cu privire la imigraţie, aşteptate în curând.

Oficiali unguri au declarat că panorile afişate fac parte dintr-un studiu efectuat în rândul alegătorilor cu privire la imigranţi, în cadrul căruia au fost chestionaţi opt milioane de unguri.

Oamenii au fost întrebaţi, în acest chestionar cu privire la imigraţie, dacă sunt de acord sau nu că imigranţii le pun în pericol sursele de venit şi răspândesc terorismul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici