Reacţii la nivel internaţional, în urma testului nuclear nord-coreean

Personalităţi din lumea politică internaţională s-au declarat "profund îngrijoraţi" faţă de testul nuclear efectuat luni "cu succes" de Coreea de Nord.

22 afișări
Imaginea articolului Reacţii la nivel internaţional, în urma testului nuclear nord-coreean

Reacţii la nivel internaţional, în urma testului nuclear nord-coreean (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama: Acţiunile Phenianului reprezintă "o ameninţare pentru pace"

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat luni că ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord reprezintă o "ameninţare pentru pace" şi impun "o acţiune din partea comunităţii internaţionale".

"Aceste acţiuni, deşi nu constituie o surpriză având în vedere declaraţiile şi acţiunile lor de până acum, constituie un subiect de profundă îngrijorare pentru toate statele", a precizat Obama.

"Tentativele Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare şi programul său de rachete balistice reprezintă o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională", adaugă acesta.

"Ameninţarea pe care o reprezintă activităţile Coreei de Nord cere o acţiune din partea comunităţii internaţionele", a precizat preşedintele american.

Preşedinţia cehă a UE, "foarte tulburată"

Uniunea Europeană (UE) este "foarte tulburată" de anunţul nuclear nord-coreean şi îl "va condamna" dacă este confirmat, a declarat, luni, la Hanoi, ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Kohout, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

"Suntem foarte tulburaţi", a declarat Kohout, înainte de o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din Asia şi UE (ASEM).

"Dacă (testul) este confirmat, el va fi condamnat de Uniunea Europeană", a continuat el.

La rândul său, ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, a "condamnat ferm" testul nord-coreean, într-un discurs susţinut luni la Abu Dhabi.

"Ştirea privind un tir balistic din partea Coreei de Nord nu este o veste bună şi condamnăm ferm acest tir, aşteptând să aflăm mai multe din punct de vedere tehnic, precum şi din punct de vedere strategic", a declarat Kouchner, în deschiderea unei conferinţe pe tema securităţii maritime.

De asemenea, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, s-a declarat "îngrijorat" luni, după anunţul unui nou test nuclear nord-coreean, potrivit afirmaţiilor sale la Beirut, citate de agenţiile ruseşti.

"Suntem desigur îngrijoraţi în urma informaţiilor referitoare la un test nuclear efectuat de Coreea de Nord", a declarat Lavrov, insistând în acelaşi timp asupra necesităţii "de a verifica din nou datele" de care dispun autorităţile ruseşti.

Ministerul rus al Apărării a afirmat, la rândul său, că a înregistrat o explozie nucleară subterană în Coreea de Nord, cu o putere de zece până la 20 de kilotone.

Comisia preparatorie de organizare pentru interzicerea testelor nucleare (CTBTO) s-a arătat, la rândul său, "preocupată grav" de anunţul testului nuclear.

"Testul de azi revendicat de Republica Democratică Populară a Coreei de Nord reprezintă o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale şi pentru regimul de neproliferare nucleară", a subliniat, într-un comunicat, secretarul său executiv, Tibor Toth.

"Sunt preocupat serios de această acţiune. Ea reprezintă în special o încălcare gravă a regulilor Tratatului de interzicere a testelor nucleare (CTBT) şi necesită din acest motiv o condamnare universală", a subliniat el.

Javier Solana: Un act iresponsabil care necesită o reacţie fermă

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Javier Solana, a condamnat luni testul nuclear nord-coreean, calificându-l drept un "act iresponsabil" care merită "o reacţie fermă din partea comunităţii internaţionale", în timp ce secretarul general al ONU s-a declarat îngrijorat.

"Condamn acest test nuclear efectuat de Coreea de Nord", care constituie "o încălcare flagrantă a Rezoluţiei 1.718 a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Solana.

Acest act reprezintă "o nouă ameninţare pentru pacea şi securitatea regională, după lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune în aprilie", a subliniat el.

"Aceste acte iresponsabile merită un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale. Uniunea Europeană va fi în contact cu partenerii săi pentru a discuta măsurile adecvate", a adăugat el.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "profund îngrijorat" de testul nuclear nord-coreean şi a precizat că urmăreşte îndeaproape situaţia, în timpul unei vizite în Danemarca.

"Sunt profund îngrijorat de anunţul privind un test nuclear în Republica Democratică Populară a Coreei", a afirmat secretarul general al ONU.

"Urmăresc îndeaproape situaţia din regiune, precum şi consultările Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care trebuie să se întrunească pentru o reuniune de urgenţă astăzi la New York", a adăugat el.

Londra: O "încălcare flagrantă" a unei rezoluţii ONU

Noul test nuclear despre care Coreea de Nord a anunţat că l-a efectuat luni este o "încălcare flagrantă" a unei rezoluţii a ONU, a apreciat secretarul de stat britanic pentru Afaceri Externe, Bill Rammell.

"Cred că trebuie să adresăm un mesaj clar Coreei de Nord, explicându-i că trebuie să reia negocierile în şase ţări privind denuclearizarea sa", a precizat Rammell, care participă la o reuniune a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană şi Asia la Hanoi.

Japonia: Pare să fie de patru ori mai puternic decât cel din 2006

"Activitatea seismică detectată astăzi a avut o magnitudine de 5,3 grade, în timp ce precedentul test a fost de 4,9 grade", declară Yasuo Sekita, un oficial de la Agenţia Meteorologică japoneză care se ocupă şi de înregistrarea mişcărilor telurice.

"Energia degajată astăzi este de patru ori mai mare decât la precedentul test", explică oficialul nipon.

Potrivit presei ruse, forţa dispozitivului testat luni este echivalentă cu bomba lansată de Statele Unite asupra oraşului Nagasaki pe 9 august 1945.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici