Rebelii libieni susţin că unul dintre fiii lui Muammar Kadhafi a fost ucis într-un raid NATO

Khamis Kadhafi, unul dintre fiii liderului libian Muammar Kadhafi, a fost ucis într-un raid efectuat în noaptea de joi spre vineri de NATO asupra oraşului Zliten, situat la 150 de kilometri est de Tripoli, au anunţat vineri rebelii libieni.

310 afișări
Imaginea articolului Rebelii libieni susţin că unul dintre fiii lui Muammar Kadhafi a fost ucis într-un raid NATO

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Khamis Kadhafi figurează printre cele 32 de persoane ucise într-un raid al Alianţei Nord-Atlantice în noaptea de joi spre vineri, a declarat Mohammed Zawawi, un purtător de cuvânt al rebelilor.

El a precizat că a obţinut aceste informaţii datorită unor operaţiuni de spionaj efectuate în rândul forţelor pro-Kadhafi.

"În cursul nopţii, un avion al NATO a efectuat un atac asupra centrului de comandament al forţelor kadhafiste. Treizeci şi doi dintre oamenii săi au fost ucişi, iar unul dintre ei este Khamis", a afirmat Zawawi.

Potrivit acestuia, rebelii au interceptat conversaţii radio ale forţelor pro-Kadhafi care indicau că a fost ucis Khamis.

Un oficial al Alianţei Nord-Atlantice de la Neapole a declarat, sub acoperirea anonimatului, că "anchetează în legătură cu această informaţie".

În vârstă de 28 de ani, Khamis este cel mai tânăr dintre cei şapte fii ai liderului libian. Ofiţer de carieră, licenţiat al Academiei militare şi al şcolii de război ruse, el comandă una dintre brigăzile cele mai eficiente ale forţelor loiale liderului libian, cunoscută drept "Brigada Khamis".

El conducea operaţiunile pe frontul din Zliten, poziţia cea mai avansată a rebelilor în est, după portul strategic Misrata.

Moartea lui Khamis Kadhafi a mai fost anunţată şi la sfârşitul lui martie, de presa favorabilă rebelilor, dar a fost dezminţită de regim.

Raidul NATO a intervenit la câteva ore după o vizită la Zliten a unui grup de jurnalişti veniţi de la Tripoli, organizată de regim.

Conform presei de stat libiene, un alt fiu al colonelului Kadhafi, Saif al-Arab, mai puţin cunoscut, a fost ucis la sfârşitul lui aprilie într-un bombardament al NATO, în acelaşi timp cu trei nepoţi ai liderului libian.

NATO a preluat la 31 martie comanda operaţiunilor destinate apărării populaţiei civile de atacurile forţelor loiale liderului libian, colonelul Muammar Kadhafi.

Bombardamentele NATO se desfăşoară în baza unui mandat ONU care prevede "protecţia populaţiei" şi exclude "desfăşurarea de trupe la sol".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici