Referendum în Ungaria, privind cotele obligatorii de imigranţi stabilite de UE / Viktor Orban se aşteaptă la mai multe voturi de "nu" decât de "da"

Cetăţenii maghiari sunt chemaţi, duminică, la urne, în cadrul unui referendum privind cotele obligatorii de imigranţi stabilite de Uniunea Europeană. Viktor Orban, premierul Ungariei, nu are emoţii cu privire la rezultatul votului, potrivit BBC. UPDATE. Viktor Orban a votat duminică dimineaţă la referendum, declarând apoi că este extrem de important ca voturile de "nu" să le depăşească pe cele de "da", relatează MTI.

1272 afișări
Imaginea articolului Referendum în Ungaria, privind cotele obligatorii de imigranţi stabilite de UE / Viktor Orban se aşteaptă la mai multe voturi de "nu" decât de "da"

Referendum în Ungaria, privind cotele obligatorii de imigranţi stabilite de UE

UPDATE: Orban a spus că aşteaptă un astfel de rezultat şi a adăugat că o victorie a voturilor de "nu" ar oferi "suficientă legitimitate " Parlamentului şi Guvernului, chiar dacă referendumul va fi nevalid.

”Un rereferndum valid este de preferat în faţa unui referendum nevalidat, dar vor exista oricum consecinţe legislative (...)", a spus premierul ungar.

"Vom face asta indiferent dacă referendumul este valid sau nu", a adăugat el. "Există o singură condiţie: este nevoie ca un voturile de 'nu' să fie cu unul mai numeroase decât cele de 'da' ", a spus el.

Orban nu a exclus posibilitatea privind adoptarea unui amendament constituţional, însă a sugerat că această opţiune va fi de importanţă secundară în cadrul discuţiilor de la Bruxelles care au rolul de a oferi asigurări că Ungaria nu ar trebui obligată să primească persoane dacă nu vrea acest lucru şi că dreptul de decizie asupra acestui aspect ar trebui acordat ţării.

"Dacă UE este o comunitate democratică, atunci trebuie să accepte opinia cetăţenilor ungari", a adăugat el.

Orban a mai spus că este mândru că Ungaria este primul stat în care are loc un referendum pe această temă şi a adăugat că ar fi bucuros să vadă că alte state urmează acest exemplu.

Oficialul ungar a propus, de asemenea, discuţii între partidele parlamentare privind "formatul legislativ de adoptare a voinţei poporului".

Întrebat dacă şi-ar prezenta demisia în cazul în care în urma referendumului vor fi înregistrate mai multe voturi de "da", Orban a răspuns afirmativ.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Cu toate acestea, sondajele au arătat că rata de participare nu se va ridica la cele 50 de procente necesare pentru validarea acestui referendum.

În cadrul referendumului, alegătorii din Ungaria vor avea posibilitatea să răspundă la întrebarea: "Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?"

Planul de a organiza un referendum a fost anunţat de prim-ministrul Orban pe 24 februarie. Motivul oferit de guvern a fost acela că numai ungurii, mai degrabă decât Bruxellesul, ar putea decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria lor ţară.

Chestiunea a fost aprobată de către Comisia Electorală Naţională la sfârşitul lunii februarie, iar Parlamentul a aprobat iniţiativa la data de 10 mai, cu 136 de voturi în favoare şi cinci împotrivă.

Ungaria ar trebui sa primească 1200 de migranţi din circa 160 de mii care trebuie relocaţi la nivel european. Guvernul maghiar a contestat această hotărâre cu privire la cotele migranţilor la Curtea Europeană de Justiţie.

"Dacă nu respingem cotele impuse, o familie de imigranţi ajunşi aici prin schema de redistribuire europeană ar putea apărea dintr-o dată la uşa vecinului", a avertizat Orban în cadrul unui interviu.

Viktor Orban a spus că referendumul de pe data de 2 octombrie este extrem de imporant pentru viitorul Ungariei, adăugând că "este nevoie de toţi votanţii".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici