Reformatorii iranieni încearcă să revină în politică

Tabăra reformatoare iraniană încearcă timid să revină pe scena politică prin candidatul Hassan Rohani în alegerile prezidenţiale de vineri, după ce a fost reprimată în urma mişcării de contestare, în iunie 2009.

91 afișări
Imaginea articolului Reformatorii iranieni încearcă să revină în politică

Reformatorii iranieni încearcă să revină în politică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma descalificării fostului preşedinte moderat Akbar Hashemi Rafsandjani, care ar fi putut să reunească tabăra reformatoare şi moderată în jurul său, ştafeta a fost preluată de către un lider religios moderat, Hassan Rohani, în vârstă de 64 de ani, după retragerea fostului vicepreşedinte al reformatorului Mohammad Khatami, Mohammad Reza Aref, în vârstă de 62 de ani.

Khatami nu a candidat în aceste alegeri, în urma unor declaraţii ale ministrului Informaţiilor, care l-a acuzat că a susţinut mişcarea de contestare în 2009.

"În toate deplasările mele, îndemn tinerii alegători să voteze, deoarece neprezentarea la urne nu este o opţiune", a declarat Aref în timpul campaniei.

Împotriva a cinci conservatori, dintre care doi sunt consilieri apropiaţi ai liderului suprem, va fi dificil ca Rohani să ajungă în turul doi, pe 21 iunie.

În 2009, cei doi candidaţi reformatori Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karroubi au respins realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad îndemnându-şi susţinătorii să iasă în stradă pentru a denunţa fraude masive. Puterea a reacţionat dur. Câteva mii de activişti au fost arestaţi, iar manifestaţiile au fost reprimate. Au fost ucise 32 de persoane potrivit autorităţilor, 72 potrivit opoziţiei.

În 2011, Moussavi şi Karroubi au fost plasaţi sub arest la domiciliu. În anul următor, reformatorii au fost, practic, evacuaţi din Parlament, în urma boicotării alegerilor legislative.

Mobilizare

De aproximativ un an, ei încearcă să se reorganizeze în jurul celor doi lideri istorici. Un Consiliul Consultativ, alcătuit din personalităţi influente, a fost format pe lângă Khatami. Reformatorii şi moderaţii sperau să profite de candidatura lui Rafsandjani, aplaudată de Khatami, dar respinsă, până la urmă, la nivel oficial, din cauza vârstei sale. Numeroşi candidaţi reformatori au fost descalificaţi şi în alegerile municipale, care vor avea loc simultan cu scrutinul prezidenţial. Acestora li s-a reproşat, de asemnea, că au susţinut mişcarea de contestare în 2009.

Însă candidatura lui Rohani pemite mobilizarea unei noi părţi a electoratului moderat, în contextul în care, în urmă cu şase luni, numeroşi alegători susţineau că nu se vor prezenta la urne. Fostul preşedinte Khatami a fost foarte criticat, în 2012, pentru că s-aprezentat la urne în scrutinul legislativ.

"Prezenţa domnilor Rohani şi Aref în dezbateri televizate şi criticile lor cu privire la lipsa de libertate sau modul în care este administrată ţara au permis schimbarea climatului politic. De-acum puterea lasă impresia că acceptă un rol mai important pentru reformatori", apreciază un jurnalist apropiat reformatorilor, care a solicitat protecţia anonimatului.

Săptămâna trecută, funeraliile ayatollahului Jalaleddin Taheri, un lider religios reformator critic, la Ispahan (centru), la care au participat mii de credincioşi, au arătat că activiştii de bază sunt prezenţi în continuare, cerând eliberarea lui Moussavi şi Karroubi, pentru prima dată de la izolarea acestora.

Reformatorii pot, de asemenea, să conteze pe aproximativ zece cotidiene naţionale, între cele mai importante din ţară, care îşi multiplică criticile la adresa puterii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici